Ποια είναι η τάση στην Ινδία και είναι ένας μετατροπέας που χρειάζεται;

Τάση και χρήση των συσκευών σας στο εξωτερικό στην Ινδία

Η τάση στην Ινδία είναι 220 βολτ, εναλλασσόμενη σε 50 κύκλους (Hertz) ανά δευτερόλεπτο. Αυτό είναι το ίδιο ή παρόμοιο με τις περισσότερες χώρες του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της Αυστραλίας, της Ευρώπης και του Ηνωμένου Βασιλείου. Ωστόσο, είναι διαφορετική από την ηλεκτρική ενέργεια 110-120 volt με 60 κύκλους ανά δευτερόλεπτο που χρησιμοποιείται στις Ηνωμένες Πολιτείες για μικρές συσκευές.

Τι σημαίνει αυτό για τους επισκέπτες στην Ινδία;

Εάν επιθυμείτε να χρησιμοποιήσετε μια ηλεκτρονική συσκευή ή συσκευή από τις Ηνωμένες Πολιτείες ή οποιαδήποτε χώρα με ηλεκτρική ενέργεια 110-120 volt, θα χρειαστείτε έναν μετατροπέα τάσης και έναν προσαρμογέα, αν η συσκευή σας δεν έχει διπλή τάση.

Οι άνθρωποι που προέρχονται από χώρες με ηλεκτρισμό 220-240 volt (όπως η Αυστραλία, η Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο) χρειάζονται μόνο έναν προσαρμογέα για τις συσκευές τους.

Γιατί η τάση στις ΗΠΑ είναι διαφορετική;

Τα περισσότερα νοικοκυριά στις ΗΠΑ κάνουν πραγματικά απευθείας 220 βολτ ηλεκτρικής ενέργειας. Χρησιμοποιείται για μεγάλες ακίνητες συσκευές όπως σόμπες και στεγνωτήρια ρούχων, αλλά χωρίζεται σε 110 βολτ για μικρές συσκευές.

Όταν η ηλεκτρική ενέργεια παραδόθηκε για πρώτη φορά στις ΗΠΑ στα τέλη του 1880, ήταν συνεχές ρεύμα (DC). Αυτό το σύστημα, όπου το ρεύμα τρέχει μόνο προς μία κατεύθυνση, αναπτύχθηκε από τον Thomas Edison (ο οποίος εφευρέθηκε ο λαμπτήρας). Επιλέχθηκε 110 βολτ, καθώς αυτό ήταν αυτό που κατάφερε να φτιάξει έναν λαμπτήρα που να λειτουργεί καλύτερα. Ωστόσο, το πρόβλημα με το συνεχές ρεύμα ήταν ότι δεν θα μπορούσε εύκολα να μεταδοθεί σε μεγάλες αποστάσεις. Η τάση θα πέσει και το συνεχές ρεύμα δεν μετατρέπεται εύκολα σε υψηλότερες (ή χαμηλότερες) τάσεις.

Ο Nikola Tesla ανέπτυξε στη συνέχεια ένα σύστημα εναλλασσόμενου ρεύματος (AC), με το οποίο η κατεύθυνση του ρεύματος αντιστρέφεται ορισμένο αριθμό φορές ή κύκλων Hertz ανά δευτερόλεπτο.

Θα μπορούσε να μεταδοθεί εύκολα και αξιόπιστα σε μεγάλες αποστάσεις χρησιμοποιώντας έναν μετασχηματιστή για να αυξήσει την τάση και στη συνέχεια να την μειώσει στο τέλος για κατανάλωση από τον καταναλωτή. 60 Hertz ανά δευτερόλεπτο καθορίστηκε ως η πιο αποτελεσματική συχνότητα. Το 110 βολτ διατηρήθηκε ως η τυπική τάση, καθώς επίσης πίστευε ότι ήταν ασφαλέστερη.

Η τάση στην Ευρώπη ήταν η ίδια με τις ΗΠΑ μέχρι τη δεκαετία του 1950. Λίγο μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, μετατράπηκε σε 240 βολτ για να κάνει τη διανομή πιο αποτελεσματική. Οι ΗΠΑ θέλησαν να κάνουν την αλλαγή, αλλά θεωρήθηκε πολύ δαπανηρή για τους ανθρώπους να αντικαταστήσουν τις συσκευές τους (σε αντίθεση με την Ευρώπη, τα περισσότερα νοικοκυριά στις ΗΠΑ είχαν μέχρι τότε αρκετά σημαντικά ηλεκτρικά είδη).

Δεδομένου ότι η Ινδία απέκτησε την τεχνολογία της ηλεκτρικής ενέργειας από τους Βρετανούς, χρησιμοποιείται 220 βολτ.

Τι θα συμβεί αν προσπαθήσετε να χρησιμοποιήσετε τις συσκευές σας στην Ινδία;

Γενικά, εάν η συσκευή σχεδιάζεται να λειτουργεί μόνο σε 110 βολτ, η υψηλότερη τάση θα την αναγκάσει να τραβήξει γρήγορα πολύ ρεύμα, να φυσήξει μια ασφάλεια και να καεί.

Αυτές τις μέρες, πολλές ταξιδιωτικές συσκευές όπως φορητοί υπολογιστές, κάμερες και φορτιστές κινητών τηλεφώνων μπορούν να λειτουργούν σε διπλή τάση. Ελέγξτε εάν η τάση εισόδου αναφέρει κάτι 110-220 V ή 110-240 V. Αν αυτό συμβαίνει, αυτό σημαίνει διπλή τάση. Παρόλο που οι περισσότερες συσκευές ρυθμίζουν αυτόματα την τάση, συνειδητοποιήστε ότι μπορεί να χρειαστεί να αλλάξετε τη λειτουργία στα 220 volts.

Τι γίνεται με τη συχνότητα; Αυτό είναι λιγότερο σημαντικό, καθώς οι περισσότερες σύγχρονες ηλεκτρικές συσκευές και συσκευές δεν επηρεάζονται από τη διαφορά. Ο κινητήρας μιας συσκευής που έχει κατασκευαστεί για 60 Hertz θα τρέξει ελαφρώς πιο αργά στα 50 Hertz, αυτό είναι όλο.

Η λύση: μετατροπείς και μετασχηματιστές

Εάν επιθυμείτε να χρησιμοποιήσετε μια βασική ηλεκτρική συσκευή όπως σίδερο ή ξυριστική μηχανή, η οποία δεν είναι διπλή τάση, τότε για μικρό χρονικό διάστημα ένας μετατροπέας τάσης θα μειώσει τον ηλεκτρισμό από 220 volt στα 110 volt που είναι αποδεκτά από τη συσκευή. Χρησιμοποιήστε έναν μετατροπέα με ισχύ εξόδου υψηλότερο από την ισχύ της συσκευής σας (η ισχύς είναι η ποσότητα ισχύος που καταναλώνει). Αυτός ο Μετατροπέας Bestek Power συνιστάται. Ωστόσο, δεν αρκεί για συσκευές που παράγουν θερμότητα, όπως στεγνωτήρες μαλλιών, συσκευές ευθυγράμμισης ή σιδερώστρα. Αυτά τα στοιχεία απαιτούν μετατροπέα βαρέων φορτίων.

Για μακροχρόνια χρήση συσκευών που διαθέτουν ηλεκτρικά κυκλώματα (όπως υπολογιστές και τηλεοράσεις), απαιτείται μετασχηματιστής τάσης όπως αυτός. Θα εξαρτηθεί επίσης από την ισχύ της συσκευής.

Οι συσκευές που λειτουργούν με διπλή τάση θα έχουν ενσωματωμένο μετασχηματιστή ή μετατροπέα και θα χρειαστούν μόνο ένα προσαρμογέα για την Ινδία. Οι προσαρμογείς σύνδεσης δεν μετατρέπουν την ηλεκτρική ενέργεια, αλλά επιτρέπουν τη σύνδεση της συσκευής στην πρίζα ρεύματος στον τοίχο.