Η φυλή Samburu της Κένυας

Το Samburu ζει ακριβώς βόρεια του ισημερινού στην επαρχία της κοιλάδας Rift της Βόρειας Κένυας. Το Samburu είναι στενά συνδεδεμένο με το Maasai της Ανατολικής Αφρικής . Μιλούν μια παρόμοια γλώσσα, που προέρχεται από τη Μάα, η οποία ονομάζεται Samburu.

Τα Samburu είναι ημι-νομαδικοί πάστοραλιστές. Τα βοοειδή, καθώς και τα πρόβατα, οι κατσίκες και οι καμήλες, έχουν ύψιστη σημασία για τον πολιτισμό και τον τρόπο ζωής του Samburu. Τα Samburu εξαρτώνται εξαιρετικά από τα ζώα τους για επιβίωση.

Η διατροφή τους αποτελείται κυρίως από γάλα και μερικές φορές αίμα από τις αγελάδες τους. Το αίμα συλλέγεται κάνοντας ένα μικροσκοπικό ψωμί στη σφαγίτιδα της αγελάδας και αποστραγγίζοντας το αίμα σε ένα φλιτζάνι. Το τραύμα στη συνέχεια σφραγίζεται γρήγορα με ζεστή τέφρα. Το κρέας καταναλώνεται μόνο σε ειδικές περιπτώσεις. Η δίαιτα Samburu συμπληρώνεται επίσης με ρίζες, λαχανικά και κονδύλους που έχουν σπαρθεί και έχουν γίνει σούπα.

Παραδοσιακό πολιτισμό Samburu

Η επαρχία της κοιλάδας Rift στην Κένυα είναι μια ξηρή, κάπως άγονη γη και τα Samburu πρέπει να μετεγκατασταθούν για να εξασφαλίσουν ότι τα βοοειδή τους μπορούν να ταΐσουν. Κάθε 5-6 εβδομάδες η ομάδα θα κινηθεί για να βρει νέους βοσκότοπους. Οι καλύβές τους είναι χτισμένες από λάσπη, κρύσταλλα και χόρτα χαλιά που είναι αρμαθιές πάνω από τους πόλους. Ένας ακανθώδης φράκτης είναι χτισμένος γύρω από τις καλύβες για προστασία από άγρια ​​ζώα. Αυτοί οι οικισμοί ονομάζονται πολλοίattas . Οι καλύβες κατασκευάζονται έτσι ώστε να αποσυναρμολογούνται εύκολα και να φορηθούν όταν το Samburu μετακινηθεί σε μια νέα θέση.

Το Samburu ζει συνήθως σε ομάδες πέντε έως δέκα οικογενειών.

Παραδοσιακά, οι άνδρες φροντίζουν τα βοοειδή και είναι επίσης υπεύθυνοι για την ασφάλεια της φυλής. Ως πολεμιστές, υπερασπίζονται τη φυλή από την επίθεση τόσο του ανθρώπου όσο και των ζώων. Παίρνουν επίσης επιδρομικά κόμματα για να προσπαθήσουν να πάρουν βοοειδή από αντίπαλες φυλές Samburu. Τα αγόρια Samburu μαθαίνουν να τείνουν βοοειδή από νεαρή ηλικία και διδάσκονται επίσης να κυνηγήσουν.

Μια τελετή έναρξης για την ένταξή τους στην ανδρική ηλικία συνοδεύεται από περιτομή.

Οι γυναίκες Samburu είναι υπεύθυνες για τη συλλογή ριζών και λαχανικών, που τείνουν σε παιδιά και συλλέγουν νερό. Είναι επίσης υπεύθυνοι για τη διατήρηση των σπιτιών τους. Τα κορίτσια Samburu γενικά βοηθούν τις μητέρες τους με τις οικιακές τους δουλειές. Η είσοδος στη γυναικεία ζωή χαρακτηρίζεται επίσης από τελετή περιτομής.

Το παραδοσιακό φόρεμα Samburu είναι ένα εντυπωσιακό κόκκινο πανί τυλιγμένο γύρω σαν φούστα (που ονομάζεται Shukkas ) και ένα λευκό φύλλο. Αυτό είναι ενισχυμένο με πολλά πολύχρωμα περιδέραια beaded κολιέ, σκουλαρίκια και βραχιόλια. Τόσο άνδρες όσο και γυναίκες φορούν κοσμήματα αν και μόνο οι γυναίκες το κάνουν. Το Samburu ζωγραφίζει επίσης τα πρόσωπά τους χρησιμοποιώντας εντυπωσιακά μοτίβα για να τονίσει τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους. Οι γειτονικές φυλές, που θαυμάζουν την ομορφιά του λαού του Samburu, τους αποκαλούσαν Samburu που στην πραγματικότητα σημαίνει "πεταλούδα". Το Samburu αναφέρθηκε στον εαυτό του ως Loikop .

Ο χορός είναι πολύ σημαντικός στην κουλτούρα του Samburu. Οι χοροί είναι παρόμοιοι με εκείνους του Maasai με τους άνδρες να χορεύουν σε έναν κύκλο και να πηδούν πολύ ψηλά από μια στάση. Το Samburu παραδοσιακά δεν χρησιμοποίησε κανένα όργανο για να συνοδεύσει το τραγούδι και το χορό. Οι άνδρες και οι γυναίκες δεν χορεύουν στους ίδιους κύκλους, αλλά συντονίζουν τους χορούς τους.

Ομοίως, για τις συναντήσεις του χωριού, οι άνδρες θα καθίσουν σε έναν εσωτερικό κύκλο για να συζητήσουν θέματα και να λάβουν αποφάσεις. Οι γυναίκες κάθονται στο εξωτερικό και παρεμβαίνουν με τις απόψεις τους.

Το Samburu Σήμερα

Όπως συμβαίνει με πολλές παραδοσιακές φυλές, τα Samburu βρίσκονται υπό την πίεση της κυβέρνησής τους να εγκατασταθούν σε μόνιμα χωριά. Ήταν εξαιρετικά απρόθυμοι να το πράξουν, αφού προφανώς μόνιμος διακανονισμός θα διαταράξει ολόκληρο τον τρόπο ζωής τους. Η περιοχή στην οποία ζουν είναι πολύ άνυδρη και είναι δύσκολο να καλλιεργηθούν φυτά για να διατηρηθεί ένας μόνιμος χώρος. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι το Samburu θα εξαρτηθεί από τους άλλους για την επιβίωσή τους. Δεδομένου ότι η κατάσταση και ο πλούτος στον πολιτισμό Samburu είναι συνώνυμος με τον αριθμό των βοοειδών που κατέχει κανείς, ένας καθιστικός γεωργικός τρόπος ζωής δεν είναι τουλάχιστον ελκυστικός. Οι οικογένειες του Samburu που έχουν αναγκαστεί να εγκατασταθούν, συχνά στέλνουν τους ενήλικες τους άνδρες στις πόλεις για να εργαστούν ως φύλακες.

Αυτή είναι μια μορφή απασχόλησης που εξελίχθηκε φυσικά λόγω της ισχυρής φήμης τους ως πολεμιστών.

Επισκεφθείτε το Samburu

Το Samburu ζει σε ένα πολύ όμορφο, αραιοκατοικημένο τμήμα της Κένυας με άφθονη άγρια ​​φύση. Μεγάλο μέρος της γης προστατεύεται τώρα και οι πρωτοβουλίες κοινοτικής ανάπτυξης έχουν επεκταθεί σε οικολογικά καταλύματα που διευθύνουν από κοινού το Samburu. Ως επισκέπτης, ο καλύτερος τρόπος για να γνωρίσετε το Samburu είναι να μείνετε σε μια κοινοτική διαδρομή ή να απολαύσετε ένα περπάτημα ή καμήλα σαφάρι με οδηγούς Samburu. Ενώ πολλά σαφάρι προσφέρουν τη δυνατότητα να επισκεφτείτε ένα χωριό Samburu, η εμπειρία είναι συχνά λιγότερο από αυθεντική. Οι παρακάτω σύνδεσμοι προσπαθούν να δώσουν στον επισκέπτη (και το Samburu) μια πιο ουσιαστική ανταλλαγή.