Όλα για Βιετναμέζικα κουτάβια νερού

Τι να περιμένετε στο Νερό Κουκλοθέατρο στο Βιετνάμ

Σε αντίθεση με το κουκλοθέατρο σκιάς που βρίσκεται στην Ταϊλάνδη, τη Μαλαισία και την Ινδονησία, οι παραστάσεις μαριονέτας που πραγματοποιούνται στο Βιετνάμ πραγματοποιούνται πάνω από μια βαθιά πισίνα με νερό.

Είναι κόσμοι μακριά από τη σύγχρονη εμπειρία ψυχαγωγίας: οι μαριονέτες κινούνται τραχιά κατά μήκος της επιφάνειας του νερού, οι μαριονέτες τους κρύβονται πίσω από την οθόνη και το σκοτεινό νερό. Οι μουσικοί από τις δύο πλευρές της πισίνας παρέχουν φωνητικά και μουσική με παραδοσιακά όργανα.

(Το μυστικό του τρόπου με τον οποίο οι κουκλοπαίκτες ελέγχουν τις μαριονέτες από κάτω από το νερό έχουν φυλαχτεί πολύ αιώνες - δείτε αν μπορείτε να το καταλάβετε!)

Ένα τυπικό βιετναμέζικο δείγμα κουταβιών νερού

Μην περιμένετε ρεαλιστικές κινήσεις ή περίπλοκα κοστούμια που βρίσκονται σε μαριονέτες σε άλλα μέρη της Ασίας. Οι ξύλινες μαριονέτες που χρησιμοποιούνται στο βιετναμέζικο μαριονέτες δείχνουν είναι χειροποίητες και μπορούν να ζυγίσουν έως και 30 κιλά το καθένα ! Η σκηνή και οι μαριονέτες είναι ζωντανές σε ζωντανά χρώματα. χρωματισμένα φώτα και μια ομίχλη ομίχλη πάνω από το σκοτεινό νερό προσθέτουν στο μυστήριο.

Κατά την τήρηση της παράδοσης, οι βιετναμέζικες μαριονέτες δείχνουν συνήθως χωρίς αγγλικά. Η γλώσσα κάνει ελάχιστη διαφορά. η θεατρική παράσταση των πολύχρωμων μαριονέτων και το διαρκές θαύμα του πώς οι καλλιτέχνες μπορούν να κρύψουν κάτω από το νερό είναι αρκετό για να κρατήσει το μαριονέτα δείχνει διασκεδαστικό!

Στο τέλος κάθε παράστασης, οι οκτώ κουκλοθεάτρες συνήθως βγαίνουν από το νερό για να πάρουν ένα πηδά που στάζει.

Η ιστορία των Βιετναμέζων κουταβιών νερού

Οι παραστάσεις μαριονέτας πιστεύεται ότι έχουν αρχίσει γύρω από το Δέλτα του Κόκκινου Ποταμού στο Βόρειο Βιετνάμ κάπου στον 11ο αιώνα . Τα πρώτα βιενέζικα μαριονέτες δεν ήταν μόνο για την ψυχαγωγία χωρικών - οι εμφανίσεις θεωρούνταν ότι κρατούσαν τα πνεύματα διασκεδάστηκαν αρκετά ώστε να μην προκαλέσουν κακό.

Κατασκευάστηκαν απλά στάδια γύρω από πλημμυρισμένους ρυζιού. οι κουκλοπαίκτες υποφέρουν συχνά από δαγκώματα από βδέλλα και άλλα προβλήματα από το να στέκονται στο σκοτεινό νερό για τόσο πολύ καιρό.

Οι παραστάσεις μαριονέτας δεν έχουν αλλάξει πολύ από τα πρώτα χρόνια. τα τυπικά θέματα είναι βαθιά ριζωμένα στις αγροτικές παραδόσεις όπως η φύτευση ρυζιού, η αλιεία και η λαϊκή λαογραφία.

Πώς δουλεύουν τα Βιετναμέζικα Κουκουνάκια

Το μυστικό του πώς δουλεύουν τα μαριονετάκια έχει παραμείνει ήσυχο για αιώνες. Οι κουκλοπαίκτες έχουν ακόμη τη δική τους διάλεκτο και κωδικές λέξεις για να εμποδίσουν κάποιον να ακούει συζήτηση για μια συγκεκριμένη τεχνική.

Προσπαθώντας να καταλάβω ακριβώς πώς οι κουκλοπαίκτες μπορούν να ελέγξουν τις περίπλοκες κινήσεις τυφλά είναι μέρος της μαγείας κάθε μαριονέτας. Μεγάλες επιδείξεις ικανότητας περιλαμβάνουν τη διέλευση αντικειμένων από μαριονέτα σε μαριονέτα και άλλες συντονισμένες κινήσεις που πρέπει να γίνουν με ένστικτο και όχι με θέα.

Οι μουσικοί που παρέχουν φωνές για την παράσταση - που, αντίθετα με τους κουκλοπαίκτες, μπορούν να δουν τις μαριονέτες και τις κινήσεις τους - φωνάζουν συχνά λέξεις-κλειδιά για να προειδοποιήσουν τους κουκλοπαίκτες όταν δεν είναι η μαριονέτα.

Νερό Κουκλοθέατρο δείχνει στο Ανόι & Σαϊγκόν

Όπου οι τουρίστες συναθροίζονται στο Βιετνάμ, θα βρείτε μια δημοφιλής παραγωγή μαριονέτας με τακτικές παραστάσεις.

Στη Σαϊγκόν (Ho Chi Minh City) , το πιο δημοφιλές μαριονέτα δείχνει το νερό είναι αναμφισβήτητα το Golden Dragon Water Puppet Theatre . Βρίσκεται μέσα σε ένα γιγαντιαίο αθλητικό συγκρότημα μεταξύ του πάρκου Tao Dan και του ανακτορικού παλατιού , η έκθεση Golden Dragon πωλεί τακτικά.

Το Golden Dragon Water Puppet Theatre στο Saigon έχει τρεις καθημερινές παραστάσεις - 5pm , 6:30 pm και 7:45 pm. Τα εισιτήρια κοστίζουν US $ 7.50 για διαδρομές που διαρκούν περίπου 50 λεπτά το καθένα.

Διεύθυνση: 55B Nguyen Thi Minh Khai Street, Ben Thanh Ward, Περιοχή 1, Χο Τσι Μινχ, Βιετνάμ (τοποθεσία στους χάρτες Google)
Τηλέφωνο: +84 8 3930 2196

Στο Ανόι , το Thang Long Water Puppet Theatre είναι το μέρος που πρέπει να επισκεφθείτε για αυτή την παραδοσιακή τέχνη, τη μόνη μαριονέτα που τρέχει 365 ημέρες το χρόνο. Δεν μπορείτε να το χάσετε, καθώς βρίσκεται δίπλα στη λίμνη Hoan Kiem και σε κοντινή απόσταση με τα πόδια από την παλιά συνοικία και πολλά άλλα αξιοθέατα του Ανόι .

Το Θέατρο Κουκλοθεάτρου Thang Long έχει τέσσερις καθημερινές παραστάσεις - 4:10 μ.μ., 5:20 μ.μ., 6:30 μ.μ. και 8 μ.μ., με την προσθήκη μιας παράστασης 3 μ.μ. κατά τη διάρκεια της πολυάσχολης χειμερινής περιόδου μεταξύ Οκτωβρίου και Απριλίου. Τα εισιτήρια κοστίζουν 100000 VND (περίπου 4,40 δολάρια, διαβάστε για τα χρήματα στο Βιετνάμ ).

Για οποιαδήποτε επίδειξη, μπορείτε να αγοράσετε τα εισιτήριά σας εκ των προτέρων από το παράθυρο έκδοσης εισιτηρίων. Μπορείτε να εξοικονομήσετε $ 1 ή περισσότερα με την είσοδό σας, αγοράζοντας το εισιτήριό σας απευθείας από το θέατρο και όχι από ταξιδιωτικούς πράκτορες και δεξιώσεις ξενοδοχείων που προσφέρονται για προμήθεια.

Διεύθυνση: 57B Dinh Tien Hoang, Ανόι, Βιετνάμ (τοποθεσία στους χάρτες Google)
Τηλέφωνο: +84 4 39364335
Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: thanglong.wpt@fpt.vn
Ιστοσελίδα : thanglongwaterpuppet.org/el