Εθνικό Πάρκο Nagarhole Ταξιδιωτικός Οδηγός

Πάρτε μια γεύση από ελέφαντες στη φύση στο Εθνικό Πάρκο Nagarhole

Το Nagarhole κερδίζει το όνομά του από το φίδι όπως το ποτάμι που διαπερνά το δρόμο του. Το πάρκο ήταν κάποτε αποκλειστικό κυνηγετικό απόθεμα των πρώην ηγεμόνων του Mysore στην Καρνατάκα. Πρόκειται για ένα μέρος της παρθένα έρημο, με γαλήνιο δάσος, ρέματα ροής, και μια γαλήνια λίμνη. Το Nagarhole είναι γεμάτο από πάνω από 250 είδη πουλιών, ελέφαντες, bear bears, bison, τίγρεις, λεοπαρδάλεις, ελάφια και αγριόχοιρους. Είναι επίσης επίσημα γνωστό ως εθνικό πάρκο Rajiv Gandhi.

Τοποθεσία

Στην πολιτεία Καρνατάκα, 95 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Mysore και συνορεύει με την πολιτεία της Κεράλα. Ο ποταμός Kabini, ο μεγαλύτερος από τους υδάτινους δρόμους του πάρκου, βρίσκεται στα νότια του και το χωρίζει από το εθνικό πάρκο Bandipur.

Πώς να πάτε εκεί

Ο κοντινότερος σιδηροδρομικός σταθμός βρίσκεται στο Mysore, περίπου τέσσερις ώρες μακριά από το Nagarhole οδικώς. Εναλλακτικά, υπάρχει ένα αεροδρόμιο στο Bangalore, περίπου έξι ώρες μακριά.

Το πάρκο έχει δύο πύλες εισόδου - Veeranahosahalli κοντά Hunsur στα βόρεια, και Antharasanthe (Damankatte πύλη) στο Kabini στα νότια. Χρειάζεται περίπου μία ώρα για να οδηγήσετε μεταξύ τους.

Πότε θα Επισκεφθείτε

Ο καλύτερος χρόνος για να δείτε τα ζώα είναι στη ζέστη του Μαρτίου και του Απριλίου, όταν οι νεροτσουφές είναι ξηρές και τα ζώα βγαίνουν και επισκέπτονται τη λίμνη. Ωστόσο, η θερμοκρασία είναι πιο ευχάριστη από τον Νοέμβριο έως τον Φεβρουάριο. Η εποχή των μουσώνων, από τον Ιούλιο έως τον Οκτώβριο, φέρνει πολλή βροχή. Ως εκ τούτου, τα σαφάρι μπορεί να μην λειτουργούν και η θέαση της άγριας ζωής είναι δύσκολη.

Park Entry και Safaris

Ο δρόμος που διασχίζει το πάρκο είναι ανοιχτός από τις 6 π.μ. έως τις 6 μ.μ., όλο το χρόνο. Είναι δυνατό να οδηγήσετε μαζί τους στο δικό σας όχημα δωρεάν. Ωστόσο, αν θέλετε να πάτε βαθιά μέσα, θα πρέπει να πάτε σε ένα σαφάρι. Τα τζιπ σαφάρι με ιδιωτικά οχήματα απαγορεύτηκαν το 2011. Τώρα, οι δύο επιλογές για σαφάρι είναι οι εξής.

Σημειώνουμε ότι το Τμήμα Δασών πρόσφατα αύξησε τις τιμές, από την 1η Νοεμβρίου 2018. Και, σε αντίθεση με πολλά άλλα δημοφιλή εθνικά πάρκα, τα σαφάρι δεν μπορούν να κρατηθούν στο διαδίκτυο.

Ένα ξεχωριστό τέλος συμμετοχής στο πάρκο καταβάλλεται επίσης. Αυτό είναι 250 ρουπίες ανά άτομο για Ινδιάνους και 1.500 ρουπίες ανά άτομο για αλλοδαπούς.

Επίσης, για τις φωτογραφικές μηχανές DSLR με φακούς, καταβάλλεται τέλος κάμερας. Αυτές είναι 200 ​​ρουπίες για φακό έως 70 χιλιοστά, 400 ρουπίες για φακό μεταξύ 70 και 200 ​​χιλιοστών και 1.000 ρουπίες για φακό άνω των 200 χιλιοστών.

Το πάρκο έχει δύο ξεχωριστές ζώνες σαφάρι: Η ζώνη Α είναι μια δασώδης περιοχή και η ζώνη Β βρίσκεται κοντά στα καβούρια. Το Jungle Lodges & Resorts safari τζιπ μπορεί να καλύψει μόνο μία από τις ζώνες κάθε φορά, ενώ το Safaris Canter Canter μπορεί να εισέλθει και στις δύο ζώνες χωρίς περιορισμούς.

Στις αρχές του 2017, το σημείο εκκίνησης του σαφάρι στο Veeranahosahalli μεταφέρθηκε από τον πυρήνα του πάρκου στην περιφέρεια. Αυτό ήταν απαραίτητο για να μειωθεί η κίνηση των οχημάτων και των ανθρώπινων διαταραχών μέσα στο πάρκο, λόγω των θορυβώδεις τουρίστες να σταματήσουν τα οχήματά τους και να απορρίψουν την περιοχή με τα σκουπίδια. Ως αποτέλεσμα, οι επισκέπτες που προέρχονται από το Hunsur θα πρέπει να ταξιδεύουν 35 χιλιόμετρα λιγότερο για να φτάσουν στο σημείο του σαφάρι.

Ταξιδιωτικές συμβουλές

Η πλευρά Kabini του πάρκου είναι πιο φιλική προς τον τουρισμό, με καλύτερα (αν και ακριβά) καταλύματα και εγκαταστάσεις για τζιπ σαφάρι. Στην πλευρά Veeranahosahalli, τα περισσότερα καταλύματα βρίσκονται πιο μακριά από την είσοδο του πάρκου.

Δεν προσφέρουν όλα τα ξενοδοχεία σαφάρι. Εάν μένετε σε ένα ξενοδοχείο που δεν το κάνει, θα χρειαστεί να κλείσετε το σαφάρι σας μέσα από το Τμήμα Δασών.

Φροντίστε να φτάσετε νωρίς για να κάνετε κράτηση εισιτηρίων για το Safaris Canter Canard. Τα εισιτήρια εκδίδονται από τις 4 μ.μ. την προηγούμενη ημέρα για σαφάρι το πρωί και 10 το πρωί την ίδια μέρα για σαφάρι απόγευμα.

Το πάρκο προσφέρει την ευκαιρία να δουν τους ελέφαντες κοντά στο φυσικό τους περιβάλλον, και δεν είναι ασυνήθιστο να βλέπουμε κοπάδια ελεφάντων στην όχθη του ποταμού. Η καλύτερη επιλογή για να δείτε ελέφαντες είναι να πάρετε μια απογευματινή βόλτα με βάρκα (τα πουλιά παρατηρούνται κυρίως κατά την πρωινή βαρκάδα). Ωστόσο, η πιθανότητα να δει μια τίγρη εδώ είναι σπάνια σε σύγκριση με πάρκα όπως Bandhavgarh στα βόρεια.

Που να μείνω

Jungle Lodges & Resorts Το Cabini River Lodge, που βρίσκεται στον ποταμό κοντά στο νότιο άκρο του πάρκου, είναι μια δημοφιλής επιλογή και προσφέρει πακέτα όπως βαρκάδα, σαφάρι τζιπ και βόλτες με ελέφαντες. Άλλες κορυφαίες επιλογές στην περιοχή περιλαμβάνουν το Orange County Resorts Kabini, το Serai, το Kaav Safari Lodge και την Red Earth.

Στο βόρειο άκρο του πάρκου, το Kings Sanctuary, που βρίσκεται σε 34 στρέμματα οπωρώνων μάνγκο, αποτελεί μια καλή επιλογή πολυτελείας. Εναλλακτικά, το Kutta διαθέτει καταλύματα σε λογικές τιμές, συμπεριλαμβανομένων των σπιτιών. Spice Garden είναι μια συνιστώμενη homestay στο Kutta.

Το Δασικό Τμήμα παρέχει επίσης καταλύματα μέσα στο πάρκο. Πρέπει να κάνετε κράτηση εκ των προτέρων επικοινωνώντας με τον Συντηρητή Δασών και Διευθυντή, Hunsur στις 08222-252041 ή directorntr@gmail.com. Οι τιμές για τα σπίτια αυξήθηκαν πρόσφατα σε 2.500 ρουπίες την ημέρα για τους Ινδιάνους και 5.000 ρουπίες ημερησίως για τους αλλοδαπούς. Φθηνότερα κρεβάτια κοιτώνες είναι διαθέσιμα.