Τι είναι η Overlanding;

Μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες και οι πιο δημοφιλείς τάσεις στο ταξίδι περιπέτειας αυτή τη στιγμή είναι υπεράκτια. Συνήθως, αυτός ο τρόπος μετακίνησης περιλαμβάνει την κάλυψη μεγάλων αποστάσεων σε ένα μηχανοκίνητο - συνήθως εκτός δρόμου - οχήματος, με έμφαση που δίνεται λιγότερο στον προορισμό και περισσότερο στο ταξίδι. Όπως μπορείτε να φανταστείτε, αυτό ανοίγει τις δυνατότητες για τον πιο αυτοδύναμο τυχοδιώκτη να εξερευνήσει τον κόσμο με τον δικό του τρόπο και με ρυθμό που αυτός ή αυτή είναι απόλυτα άνετος.

Και ενώ η overlanding σίγουρα δεν είναι για όλους, οι ευκαιρίες για μοναδικές και εντελώς αυθεντικές στιγμές απλά θα ήταν ασύγκριτες.

Προέλευση της Overlanding

Ιστορικά μιλώντας, η υπερφόρτωση γενικά εντοπίζει τις ρίζες της πίσω στην Αυστραλία, όπου ο όρος αρχικά χρησιμοποιήθηκε για να περιγράψει τους κτηνοτρόφους που οδήγησαν τις αγέλες των βοοειδών τους για μεγάλες αποστάσεις σε όλο το Outback. Αργότερα, ο ίδιος όρος θα συνόδευε τα πρώτα άτομα να αρχίσουν να χτίζουν δρόμους μέσα από τις απομακρυσμένες γωνιές της αυστραλιανής ηπείρου - δρόμους που εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται από τους υπεράριθμους μέχρι σήμερα.

Με τα χρόνια, η υπερφόρτωση έχει εξαπλωθεί σε όλη την υδρόγειο, κερδίζοντας έναν άπληστο μετά από πολύ καιρό πριν τα ταξίδια περιπέτειας έγιναν πράγματι. Ως επί το πλείστον, ήταν δημοφιλές με μια αρκετά μικρή ομάδα, αν και αυτό έχει αρχίσει να αλλάζει πιο πρόσφατα καθώς οι ταξιδιώτες αρχίζουν να αναζητούν νέες εμπειρίες που υπερβαίνουν τον κανόνα. Αυτό έχει οδηγήσει σε μια νέα γενιά υπεράριθμων που ξεκινούν τώρα με πολύ καλύτερα οχήματα και εξοπλισμό και είναι πολύ πιο ενημερωμένοι για το πού πηγαίνουν από ποτέ.

Overlanding Vehicles

Το Land Rover πάντα κρατιόταν σε μεγάλη εκτίμηση ως όχημα που κατασκευάστηκε για να αντέχει τις απαιτήσεις της υπερφόρτωσης και οι τυχοδιώκτες τους ορκίζονται. Πιο πρόσφατα όμως, άλλα οχήματα έχουν ενταθεί για να γίνουν αρκετά δημοφιλείς και με τις υπεράκτιες, όπως το Toyota Land Cruiser και το Jeep Wrangler, το καθένα από τα οποία έχει κερδίσει την φήμη ότι είναι ανθεκτικό και αξιόπιστο όταν χρησιμοποιείται ως τρόπος μεταφοράς μέσω απομακρυσμένων περιοχών.

Ένα καλό υπεράκτιο όχημα πρέπει να είναι σκληρό, αξιόπιστο και να έχει τη δυνατότητα να περάσει από το πιο σκληρό έδαφος που μπορεί να φανταστεί κανείς, ενδεχομένως σε μέρη όπου δεν υπάρχουν καθόλου δρόμοι.

Φυσικά, η υπερφόρτωση δεν χρειάζεται να εμπλέκει μόνο την οδήγηση οχήματος 4x4 μέσω απομακρυσμένων περιοχών, καθώς η υπερφόρτωση μπορεί επίσης να γίνει με τρένο, μοτοσικλέτα ή άλλα μέσα μεταφοράς. Με την παραδοσιακή έννοια, η υπερφόρτωση είναι μόνο για την κάλυψη μεγάλων αποστάσεων στο έδαφος, αλλά ένα ταξίδι με τρένο σε όλο το μήκος του μήκους 5772 χιλιομέτρων με το Trans-Siberian Railway στη Ρωσία είναι μια εντυπωσιακή περιπέτεια ανεξάρτητα από το πώς το κοιτάς.

Διατήρηση της αυτοπεποίθησης

Το ταξίδι με μηχανοκίνητο όχημα επιτρέπει στους υπεράριθμους να είναι περισσότερο αυτοσυντηρούμενοι και ευπροσάρμοστο στην πορεία. Οι περισσότεροι φορτώνουν τα φορτηγά και τα SUV με όλες τις προμήθειες και τα εργαλεία που χρειάζονται για ένα εκτεταμένο ταξίδι, συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων, του νερού, των καυσίμων και του εξοπλισμού κατασκήνωσης. Σε μεγαλύτερα ταξίδια, θα σχεδιάσουν τη διαδρομή τους έτσι ώστε περιστασιακά να περιπλανηθούν κοντά στις πόλεις όπου η ανανέωση είναι μια βιώσιμη επιλογή. Με αυτό τον τρόπο, μπορούν να παραμείνουν αυτάρκεις στον αγρό για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους, απλώς βυθίζοντας μέσα και έξω από τον πολιτισμό αρκετά καιρό για να πάρουν τα πράγματα που θα είναι απαραίτητα για το επόμενο στάδιο του ταξιδιού.

Το κάμπινγκ σε εξωτερικούς χώρους, ενώ ταξιδεύετε, αποτελεί σημαντικό μέρος της εμπειρίας της υπερώας, εν μέρει επειδή συχνά δεν υπάρχουν ξενοδοχεία ή θέρετρα κατά μήκος της διαδρομής και επειδή το κάμπινγκ σας επιτρέπει να κοιμάστε και να τρώτε σχεδόν οπουδήποτε. Οι περισσότεροι υπεραγονοί απλά συσκευάζουν έναν υπνόσακο και μια σκηνή για τα καταλύματά τους, αν και ένας αυξανόμενος αριθμός χρησιμοποιεί στην πραγματικότητα σκηνές στην οροφή στα οχήματά τους για να πετύχουν έναν καλύτερο νυχτερινό ύπνο ενώ βρίσκεστε στο δρόμο. Εταιρείες όπως η Tepui Τέντες κάνουν μερικές μεγάλες επιλογές για αυτούς τους τύπους καταφυγίων που απευθύνονται ειδικά σε υπεράριθμους. Ενώ είναι πιο ακριβό από τις παραδοσιακές σκηνές, παρέχουν ένα πολύ υψηλότερο επίπεδο άνεσης που εκτιμάται πολύ για μεγαλύτερες εκδρομές.

Περιπέτειες μεγάλων αποστάσεων

Αυτό που χωρίζει την υπερφόρτωση από το παραδοσιακό κάμπινγκ αυτοκινήτων είναι οι αποστάσεις που ταξιδεύουν και η απομακρυσμένη φύση της διαδρομής.

Το κάμπινγκ αυτοκινήτων συχνά περιλαμβάνει την οδήγηση σε ένα κάμπινγκ και να περάσετε λίγες μέρες εκεί με εύκολη πρόσβαση στις ανέσεις. Αντίθετα, η υπερφόρτωση συνήθως κατευθύνεται σε μέρη όπου τα καθορισμένα κάμπινγκ μπορεί να είναι ανύπαρκτα, και οι πολυτέλειες είναι λιγότερες και περαιτέρω μεταξύ. Αυτή η απόλυτη απόδραση από τη σύγχρονη ζωή σε μια απομακρυσμένη περιοχή είναι μέρος αυτού που προκαλεί τη τρέχουσα τρέλα υπερφόρτωσης, καθώς οι ταξιδιώτες αναζητούν περισσότερες ευκαιρίες να ξεφύγουν από το δίκτυο για λίγο.

Χρειάζεστε περαιτέρω αποδείξεις ότι η υπερφόρτωση γίνεται όλο και πιο δημοφιλής; Ένας δικτυακός τόπος αφιερωμένος σε αυτό το ταξίδι, που ονομάζεται Expedition Portal, είχε 2000 μέλη πριν από μια δεκαετία. Σήμερα, η συμμετοχή έχει φτάσει σε πάνω από 150.000 άτομα, με κάθε μία να μοιράζεται ιδέες σχετικά με το πού να πάει, πώς να ταξιδεύει και τι πρέπει να κάνει μαζί τους όταν φτάσουν στο δρόμο. Ο ιστότοπος είναι ένας εξαιρετικός πόρος για όσους θέλουν να εξερευνήσουν περαιτέρω το θέμα - όπως και το Overland Journal , ένα περιοδικό αφιερωμένο σε αυτό το στυλ ταξιδιού επίσης.