Τσουνάμι στο Μπαλί της Ινδονησίας

Τι να κάνετε όταν ένα Τσουνάμι Απεργεί κοντά στο ξενοδοχείο σας στο Μπαλί

Η όμορφη ακτογραμμή που περιβάλλει το νησί Μπαλί κατέχει θανάσιμο μυστικό: οι θάλασσες γύρω από το Μπαλί είναι πολύ ευάλωτες στο τσουνάμι.

Το τσουνάμι του Δεκεμβρίου 2004 μπορεί να μην έχει επηρεάσει το Μπαλί (έπληξε άλλα μέρη της Ινδονησίας - συγκεκριμένα την Ατσέ), αλλά οι ίδιοι παράγοντες που παίζουν κατά τη διάρκεια αυτού του θανατηφόρου συμβάντος θα πρέπει να κάνουν τον επισκέπτη του Μπαλί ανήσυχο. Αυτό το τσουνάμι πυροδοτήθηκε από μια ξαφνική ρήξη κατά μήκος της Sunda Megathrust (Wikipedia), μιας μεγάλης ζώνης σύγκρουσης ανάμεσα σε δύο τεκτονικές πλάκες (την αυστραλιανή πλάκα και την πλάκα Sunda) που τρέχει επίσης αμέσως νότια του Μπαλί.

Αν η ρήξη του Sunda Megathrust πλησιάζει στο Μπαλί, τα ογκώδη κύματα μπορεί να βυθίσουν βόρεια προς το νησί και να συντρίψουν τους τουριστικούς οικισμούς που βρίσκονται εκεί. Οι Kuta , Tanjung Benoa και Sanur στο Νότιο Μπαλί θεωρούνται πιο εκτεθειμένοι στον κίνδυνο. Και οι τρεις περιοχές είναι περιοχές χαμηλού υψομέτρου, κορεσμένες από τον τουρισμό, με θέα τον Ινδικό Ωκεανό και το πτητικό Sunda Megathrust. (πηγή)

Το Σύστημα Σειρήνων του Μπαλί, τις Κίτρινες και τις Κόκκινες Ζώνες

Για να αντισταθμίσει την ευπάθεια του Μπαλί στο τσουνάμι, η κυβέρνηση της Ινδονησίας και οι ενδιαφερόμενοι του Μπαλί έχουν εκπονήσει λεπτομερή σχέδια εκκένωσης για τους κατοίκους και τους τουρίστες με βάση αυτές τις περιοχές.

Η κυβερνητική υπηρεσία καιρού, Badan Meteorologi, Klimatologi dan Geofisika (BMKG), τρέχει το ινδονησιακό σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για το τσουνάμι (InaTEWS), το οποίο ιδρύθηκε το 2008 μετά την εκδήλωση του τσουνάμι Aceh.

Ο Bali Hotels Association (BHA) και το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Ινδονησίας (BUDPAR) συμπληρώνουν τις προσπάθειες της κυβέρνησης, συντονίζοντας με τον τομέα των ξενοδοχείων του Μπαλί να προωθήσουν το πρωτόκολλο εκκένωσης και προστασίας « Τσουνάμι Έτοιμο ».

Διαβάστε την ιστοσελίδα τους: TsunamiReady.com (Αγγλικά, offsite).

Επί του παρόντος, υπάρχει σύστημα σειρήνας γύρω από τα Kuta, Tanjung Benoa, Sanur, Kedonganan (κοντά στο Jimbaran), Seminyak και Nusa Dua.

Επιπλέον, ορισμένες περιοχές έχουν οριστεί ως κόκκινες ζώνες ( περιοχές υψηλού κινδύνου) και κίτρινες ζώνες (χαμηλότερη πιθανότητα κατακλυσμού).

Όταν εντοπιστεί ένα τσουνάμι από το Κέντρο Αντιμετώπισης Καταστροφών (Pusdalops) στο Ντενπασάρ, οι σειρήνες θα ακούσουν ένα τραγούδι τριών λεπτών, δίνοντας στους κατοίκους και τους τουρίστες περίπου δεκαπέντε με είκοσι λεπτά για να αφήσουν τις κόκκινες ζώνες. Οι τοπικοί υπάλληλοι ή οι εθελοντές εκπαιδεύονται για να κατευθύνουν τους ανθρώπους σε διαδρομές εκκένωσης ή αν η επίτευξη υψηλότερου εδάφους δεν αποτελεί άμεση επιλογή στους ανωτέρους ορόφους των κτιρίων εκκένωσης.

Διαδικασίες Εκκένωσης Τσουνάμι του Μπαλί

Οι επισκέπτες που μένουν στο Sanur θα ακούσουν την σειρήνα στην παραλία Matahari Terbit σε περίπτωση τσουνάμι. (Ενώ οι σειρήνες είναι σχεδιασμένες να μεταφέρουν χιλιόμετρα, έχει αναφερθεί ότι οι επισκέπτες που μένουν στο νότιο τμήμα του Sanur συχνά δεν μπορούν να το ακούσουν.)

Το προσωπικό του ξενοδοχείου θα καθοδηγήσει τους επισκέπτες στις κατάλληλες περιοχές εκκένωσης. Αν βγείτε στην παραλία, προχωρήστε δυτικά στην παράκαμψη Jalan Ngurah Rai. Στο Sanur, όλες οι περιοχές ανατολικά της παράκαμψης Jalan Ngurah Rai θεωρούνται «κόκκινα», μη ασφαλή περιοχές για το τσουνάμι. Εάν δεν έχετε χρόνο να προχωρήσετε σε υψηλότερο έδαφος, αναζητήστε καταφύγιο σε κτίρια τριών ορόφων ή υψηλότερα.

Ορισμένα ξενοδοχεία στο Sanur έχουν οριστεί ως κατακόρυφα κέντρα εκκένωσης για τους ανθρώπους που δεν έχουν χρόνο να εκκενωθούν σε υψηλότερο έδαφος.

Οι επισκέπτες που διαμένουν στο Kuta πρέπει να προχωρήσουν στο Jalan Legian ή σε ένα από τα τρία καθορισμένα κατακόρυφα κέντρα εκκένωσης του Kuta / Legian, όταν ακούν την σειρήνα.

Το Hard Rock Hotel , το Pullman Nirwana Bali και το Discovery Shopping Mall (ανακαλύπτοντας το εμπορικό κέντρο στο νότιο Μπαλί ) έχουν οριστεί ως κατακόρυφα κέντρα εκκένωσης για τους ανθρώπους στο Kuta και Legian που δεν έχουν χρόνο να εκκενωθούν σε υψηλότερο έδαφος.

Οι περιοχές δυτικά του Jalan Legian έχουν χαρακτηριστεί ως "κόκκινες ζώνες", οι οποίες πρέπει να εκκενωθούν αμέσως σε περίπτωση τσουνάμι.

Το Tanjung Benoa είναι μια ειδική περίπτωση: δεν υπάρχει "υψηλότερο έδαφος" στο Tanjung Benoa, καθώς είναι μια χαμηλή, επίπεδη, αμμώδης χερσόνησος. "Ο μόνος κύριος δρόμος της είναι μικρός και κακώς διατηρημένος", εξηγεί ένα κυβερνητικό έγγραφο. "Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, ο πληθυσμός δεν θα είναι σε θέση να φτάσει σε υψηλότερα επίπεδα στο χρόνο. Η μόνη βιώσιμη επιλογή είναι η κάθετη εκκένωση σε υπάρχοντα κτίρια." (πηγή)

Συμβουλές για την αντιμετώπιση του τσουνάμι στο Μπαλί

Προετοιμαστείτε για το χειρότερο. Εάν μένετε σε μια από τις ευαίσθητες περιοχές που αναφέρονται παραπάνω, μελετήστε τους συνημμένους χάρτες εκκένωσης και εξοικειωθείτε με τις διαδρομές διαφυγής και την κατεύθυνση της κίτρινης ζώνης.

Συνεργαστείτε με το ξενοδοχείο σας στο Μπαλί. Ρωτήστε το ξενοδοχείο σας στο Μπαλί για τις διαδικασίες προετοιμασίας του τσουνάμι. Συμμετέχετε σε ασκήσεις τσουνάμι και σεισμού, εφόσον ζητηθεί από το ξενοδοχείο.

Υποθέστε το χειρότερο όταν ένα σεισμό χτυπά. Μετά από ένα σεισμό, απομακρύνετε αμέσως την παραλία από την παραλία χωρίς να περιμένετε την σειρήνα και κατευθυνθείτε προς την καθορισμένη κίτρινη ζώνη στο άμεσο περιβάλλον σας.

Κρατήστε τα αυτιά σας ανοικτά για την σειρήνα. Εάν ακούσετε τον ήχο σειρήνας με τρεξίματα τριών λεπτών, κατευθυνθείτε αμέσως για την καθορισμένη κίτρινη ζώνη ή εάν αυτό είναι αδύνατο, αναζητήστε το κέντρο κατακόρυφης εκκένωσης που βρίσκεται πιο κοντά σας.

Ελέγξτε τα μέσα μετάδοσης για ενημερώσεις τσουνάμι. Ο τοπικός ραδιοφωνικός σταθμός Μπαλί RPKD Radio 92.6 FM (radio.denpasarkota.go.id) έχει εκχωρηθεί για την αποστολή ενημερώσεων για τσουνάμι ζωντανά στον αέρα. Τα εθνικά τηλεοπτικά κανάλια θα εκπέμπουν επίσης τις προειδοποιήσεις για το τσουνάμι ως κορυφαία νέα.