Επισκεφτείτε τον Pura Besakih, τον πιο ιερό ναό του Μπαλί

Εξερευνώντας το συγκρότημα του ναού Pura Besakih στο ανατολικό Μπαλί της Ινδονησίας

Γνωστός ως ο "Ναός της Μητέρας" στο Μπαλί, ο Pura Besakih βρίσκεται 3,000 μέτρα πάνω στις πλαγιές του Mount Agung στο ανατολικό Μπαλί . Ο Pura Besakih , που θεωρείται ο σημαντικότερος ινδουιστικός ναός στο Μπαλί , αποτελεί στην πραγματικότητα ένα συγκρότημα 23 ξεχωριστών ναών που μπορούν να εξερευνηθούν από τους τουρίστες.

Ο Pura Besakih έκανε τον παγκόσμιο προβολέα το 1963, όταν ο ναός - που πιστεύεται ότι έχει σωθεί από τους θεούς - επέζησε θαυματουργικά από μια καταστροφική έκρηξη του Mount Agung.

Ο Pura Besakih διορίστηκε ως πιθανή Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO το 1995.

Οι ναοί του Pura Besakih

Οι ναοί Pura Besakih θεωρούνται ότι χρονολογούνται από τον 14ο αιώνα, ωστόσο ορισμένοι ντόπιοι τους χρονολογούνται ήδη από τον 10ο αιώνα.

Κατασκευασμένο σε επτά αύξοντα επίπεδα, το Pura Penataran Agung είναι το επίκεντρο της περιοχής του ναού. Μια γιγαντιαία σκάλα, διακοσμημένη με σκαλιστά στοιχεία από τη Ραμαγιάνα και τη Μαχαμπχαράτα, επιτρέπει στους προσκυνητές να ανεβαίνουν στην κορυφή. Τα πολύχρωμα πανό που πετούν γύρω από τον Pura Penataran Agung υποδηλώνουν την αφοσίωση του ναού στον Shiva , τον θεό καταστροφής του Ινδουισμού.

Οι άλλοι θεοί του Hindu trimurti θυμούνται επίσης στον Pura Besakih. Το Pura Batu Madeg , αφιερωμένο στο Vishnu (το προστατευτικό), μπορεί να βρεθεί στα βορειοδυτικά του προαναφερθέντος ναού, με πανέμορφους πυργίσκους να φτάνουν στον ουρανό. Και ο Pura Kiduling Kreteg , αφιερωμένος στον δημιουργό Brahma, βρίσκεται απέναντι σε ένα ρέμα στα νοτιοανατολικά.

Αυτοί και άλλοι 19 ναοί διασκορπίζονται σε όλο το συγκρότημα αντιπροσωπεύουν το ιερότερο των ιερέων για τους αφοσιωμένους Μπαλινέζους, που έρχονται να φέρνουν δώρα στους θεούς και να πάρουν πίσω το ιερό νερό από εδώ για να χρησιμοποιήσουν σε τελετές ναών στα οικιακά χωριά τους.

Τα φεστιβάλ του Pura Besakih

Κάθε ένας από τους μεμονωμένους ναούς στο Pura Besakih έχει το δικό του πανηγύρι του ή ναός. είστε σχεδόν βέβαιο ότι θα συναντήσετε κάποιον που γιορτάζεται κάθε φορά που επισκέπτεστε το συγκρότημα του ναού.

Αλλά για τα μεγαλύτερα φεστιβάλ ναών στο Pura Besakih, θα πρέπει να επισκεφθείτε μία από τις παρακάτω ημερομηνίες:

Batara Turun Kabeh: Η παραμονή του δεκάτου σεληνιακού μήνα σηματοδοτεί το υψηλό σημείο των εορτασμών ενός πλήρους μήνα, το όνομα του οποίου μεταφράζεται σε "οι θεοί κατεβαίνουν μαζί".

Οι Μπαλίνοί πιστεύουν ότι οι θεοί όλων των ιερών ιερών του Πούρα Μπεσάκη κατεβαίνουν ταυτόχρονα στη γη κατά τη διάρκεια της Batara Turun Kabeh και οι χωρικοί από όλο το νησί συγκλίνουν για να τους προσφέρουν θυσίες και να γιορτάσουν. Παρακολουθήστε το προσκύνημα του καθαρισμού, όπου τα Μπαλινέζικα κάνουν μια αργή πομπή που φέρει κειμήλια και ιερά αντικείμενα, όλα τα οποία πρέπει να αγιοποιηθούν στα ιερά νερά του ναού.

Η ημερομηνία αντιστοιχεί στο ημερολόγιο του Balinese saka και εμφανίζεται στις παρακάτω ημερομηνίες σχετικά με το δυτικό Γρηγοριανό ημερολόγιο:

  • 11 Απριλίου 2017
  • 4 Απριλίου 2020
  • 31 Μαρτίου 2018
  • 28 Μαρτίου 2021
  • 20 Μαρτίου 2019

Ο Odalan της Pura Penataran Agung: το μοναδικό ναός του Besakih (temple festival), που πραγματοποιείται κάθε 210 ημέρες. Ελάτε για το θέαμα χιλιάδων Μπαλινέζων που συγκλίνουν στα σκαλοπάτια που ανεβαίνουν τις ταράτσες και προσευχόμαστε μπροστά στον μεγαλύτερο ναό που φέρει βωμούς στον ινδουιστικό trimurti .

Η ημερομηνία αντιστοιχεί στο ημερολόγιο του Μπαλινέζικου pawukon και εμφανίζεται στις παρακάτω ημερομηνίες σχετικά με το δυτικό Γρηγοριανό ημερολόγιο:

  • 2017: 17 Μαρτίου, 13 Οκτωβρίου
  • 2020: 31 Ιανουαρίου, 28 Αυγούστου
  • 2018: 11 Μαΐου, 7 Δεκεμβρίου
  • 2021: 26 Μαρτίου, 22 Οκτωβρίου
  • 2019: 5 Ιουλίου
  • 2022: 20 Μαΐου, 16 Δεκεμβρίου

Επισκεφτείτε τον Pura Besakih

Ο Pura Besakih και άλλοι χαλαρά συνδεδεμένοι ινδουιστικοί ναοί γύρω από το όρος Agung μπορούν να εξερευνηθούν σε μια ημερήσια εκδρομή από το Ubud ή το Denpasar. Οι τουρίστες μπορούν να περιπλανηθούν από το ναό στο ναό. κάθε τοποθεσία διαφέρει ανάλογα με τη θεότητα και το σκοπό.

Το συγκρότημα του ναού Pura Besakih είναι εξαιρετικά ενεργό. τα αποτελέσματα των διαφόρων ινδικών τελετών πραγματοποιούνται καθ 'όλη τη διάρκεια του έτους. Το Pura Pentataran Agung και άλλοι ναοί μπορεί να είναι κλειστοί για τουρίστες κατά τη διάρκεια ειδικών ημερών λατρείας - ρωτήστε στο Ubud πριν κάνετε το ταξίδι στον Pura Besakih.

Ενώ ο τουρισμός έχει αναγκάσει την περιοχή γύρω από το συγκρότημα ναών να εκραγεί στην ανάπτυξη, η δημοτικότητα έχει προσελκύσει μια ορδή οδηγών, touts, και hawkers ελπίζοντας να απαλλάξει τους επισκέπτες από τα πρόσθετα μετρητά.

Το Pura Besakih είναι ανοιχτό από την ανατολή μέχρι το σούρουπο , ωστόσο τα τουριστικά λεωφορεία αρχίζουν να χύνονται γύρω στις 9 π.μ.

Θαύμα ή σύμπτωση;

Στην ινδουιστική πίστη, η τελετή Eka Dasa Rudra πρέπει να γίνεται κάθε 100 χρόνια για να καθαρίσει και να σώσει τον κόσμο. Το τελετουργικό προγραμματίστηκε να πραγματοποιηθεί το 1963 στο Pura Besakih. Τον Μάρτιο του ίδιου έτους, το Όρος Agung ξέσπασε βίαια βγάζοντας τα κορυφαία 400 πόδια από το ηφαίστειο. Χιλιάδες πιστεύεται ότι έχουν πεθάνει στο Μπαλί ως φυσικό αέριο και λάβα που έχυσε από το Όρος Agung. Με θαυματουργό τρόπο, ο Pura Besakih παρέμεινε σχετικά ανέγγιχτος στην κορυφή του ηφαιστείου καθώς η λάβα χύθηκε κάτω από τις πλαγιές.

Τέλη για την είσοδο του Pura Besakih

Ένα ποσό εισόδου μόνο $ 1 χρεώνεται στο Pura Besakih , ωστόσο μια επιπλέον δωρεά αναμένεται. Τριπλές αμοιβές κάτω των $ 1 χρεώνονται για πάρκινγκ, κάμερες και βιντεοκάμερες.

Άλλοι ναοί στην περιοχή ενδέχεται να χρεώνουν πρόσθετα τέλη εισόδου. πληρώνετε πάντα απευθείας στην είσοδο και όχι στους πολυάριθμους ανθρώπους που περιστρέφονται γύρω από το ναό για να εκμεταλλευτούν τους τουρίστες.

Αποφυγή απάτης γύρω από τον Pura Besakih

Οι πολυάριθμες απάτες και η υπερβολική ταλαιπωρία γύρω από τον Pura Besakih καταστρέφουν όλη την εμπειρία πολλών τουριστών. Ο ναός εκμεταλλεύεται δυστυχώς τον τρόπο να κλονίσει τους τουρίστες για χρήματα. οι άνθρωποι θα κυριολεκτικά παρατάσσονται καθώς το αυτοκίνητο ή το λεωφορείο σας φτάνει στο χώρο στάθμευσης - να είστε προετοιμασμένοι!

Μερικές συμβουλές για την αποφυγή απάτης γύρω από το συγκρότημα του ναού:

Διαβάστε για άλλες απάτες στη Νοτιοανατολική Ασία .

Μετάβαση στον Pura Besakih

Το Pura Besakih βρίσκεται στο ανατολικό Μπαλί στη νότια πλαγιά του βουνού Agung, περίπου μία ώρα με το αυτοκίνητο από το Ubud. Οι δημόσιες συγκοινωνίες, συμπεριλαμβανομένων των λεωφορείων και του bemos (minivans) είναι διαθέσιμες τόσο από το Denpasar όσο και από το Ubud, ωστόσο πολλοί άνθρωποι επιλέγουν να συμμετάσχουν σε μια περιοδεία ή να προσλάβουν έναν ιδιωτικό οδηγό. Το τελευταίο back to Denpasar φεύγει από το ναό γύρω στις 3 μ.μ.

Το Pura Besakih είναι επίσης προσβάσιμο από την περιοχή Kintamani στο Βόρειο Μπαλί οδηγώντας νότια κατά μήκος του δρόμου προς το Rendang και το Klungkung. η γραφική κίνηση διαρκεί περίπου μία ώρα.

Αν είναι αρκετά άνετα σε μια μοτοσικλέτα, τα σκούτερ μπορούν να ενοικιαστούν στο Ubud για περίπου 5 δολάρια την ημέρα. Έχοντας τη δική σας μεταφορά είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα για να εξερευνήσετε τους διάφορους ναούς και τις γραφικές κινήσεις κατά μήκος των πλαγιών του βουνού Agung.