Πηγαίνετε στο λόφο των Σταυρών από το Βίλνιους

Εάν ενδιαφέρεστε να ταξιδέψετε στη Λιθουανία, είναι πιθανό να έχετε ακούσει για το Hill of Crosses. Είναι επίσης πιθανό ότι είστε περίεργοι για το πώς θα φτάσετε εκεί, ώστε να μπορείτε να δείτε αυτόν τον ιερό τόπο προσκυνήματος και μνήμης για τον εαυτό σας.

Η μετάβαση στο Šiauliai, η πόλη κοντά στο Hill of Crosses, από το Βίλνιους είναι σχετικά εύκολη με τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Το τρένο είναι η ταχύτερη επιλογή σε δύο και μισή ώρα. ένα τρέχει τακτικά μεταξύ Βίλνιους και Klaipeda με μια στάση στο Šiauliai.

Οι ώρες αναχώρησης και άφιξης αμαξοστοιχίας μπορούν να ελεγχθούν στην ιστοσελίδα litrail.lt. Από τον κεντρικό ιστότοπο, κάντε κλικ στο "en" στην κορυφή για την αγγλική γλώσσα και "μεταφορά επιβατών στην αριστερή γωνία. Επιλέξτε Vilnius ως σταθμό αναχώρησης και Šiauliai ως σταθμό άφιξής σας. Στη συνέχεια, καθορίστε την ημερομηνία που θέλετε να ταξιδέψετε.

Τα τρένα από το Βίλνιους προς το Šiauliai φεύγουν στις 6:45 π.μ., στις 9:41 π.μ. και στις 5:40 μ.μ. Αν δεν σκοπεύετε να περάσετε τη νύχτα στο Šiauliai, αναμένετε να φύγετε σε ένα από τα προηγούμενα τρένα. Εάν επιλέξετε το τρένο που φεύγει στις 9:41 π.μ., θα φτάσετε στις 12:18, δίνοντάς σας αρκετό χρόνο για να φτάσετε στο Hill of Crosses και πίσω στο σιδηροδρομικό σταθμό για το τελευταίο τρένο πίσω στο Βίλνιους. (Για μια λίστα δρομολογίων τρένων από Šiauliai στο Βίλνιους, χρησιμοποιήστε ξανά τη λειτουργία αναζήτησης με το σταθμό αναχώρησης που έχετε ορίσει στο Šiauliai και το σταθμό άφιξης σας στο Βίλνιους.) Το τελευταίο τρένο από το Šiauliai φεύγει στις 7:11 μ.μ. και φτάνει στο Βίλνιους 9:54 μ.μ.

Ο σιδηροδρομικός σταθμός βρίσκεται στο Gelezinkelio 16, στο νοτιοδυτικό τμήμα της παλιάς πόλης Vilnius . Μια ποικιλία από λεωφορεία και τρόλεϊ πηγαίνουν εκεί, αλλά αν ο καιρός είναι καλός, είναι επίσης δυνατό να περπατήσετε εκεί από σημεία ενδιαφέροντος στην Παλιά Πόλη. Αγοράστε το εισιτήριό σας στο σιδηροδρομικό σταθμό. Οι γλωσσικές δεξιότητες της Λιθουανίας δεν είναι απαραίτητες.

Απλώς πείτε "Šiauliai" (προφέρεται, κατά προσέγγιση, δείτε-LAY) ή γράψτε το κάτω και δείξτε το στο πρόσωπο πίσω από το πάγκο. Αυτό θα σας δώσει ένα εισιτήριο για το επόμενο τρένο προς Šiauliai, αλλά θέλετε να είστε βέβαιος να το αγοράσετε τουλάχιστον 30 λεπτά πριν το τρένο φύγει. Εάν ταξιδεύετε σε μια ομάδα, είναι προτιμότερο να το αγοράσετε ακόμα νωρίτερα εάν θέλετε να καθίσετε μαζί κατά τη διάρκεια της διαδρομής.

Ψηφιακές πινακίδες θα σας δείξουν ποια πλατφόρμα και κομμάτι για να περιμένετε για το τρένο. Το εισιτήριό σας σας λέει ποιο αυτοκίνητο και σε ποιο καθήκον έχετε αναθέσει - οποιοσδήποτε υπάλληλος σιδηροδρομικής υπηρεσίας μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε τη θέση σας. Οι στάσεις ανακοινώνονται μέσω ενός ηχείου, πρώτα στα λιθουανικά, στη συνέχεια στα αγγλικά. Η επερχόμενη στάση αναγγέλλεται και ακολουθεί η επόμενη στάση (kitas). Όταν ακούσετε ότι η επόμενη στάση θα είναι Šiauliai, το τρένο θα σταματήσει στον άμεσο σταθμό και η επόμενη στάση θα είναι Siualiai. Εάν δεν είστε βέβαιοι, ρωτήστε τη στάση πριν βγείτε από το τρένο.

Λεωφορείο από το Šiauliai μέχρι το Hill of Crosses

Από το σιδηροδρομικό σταθμό, στρίψτε αριστερά στην οδό Dubijos, στη συνέχεια δεξιά στο Tilzes. Θα αγοράσετε το εισιτήριό σας, το οποίο θα κοστίσει 3 litas, από τον οδηγό στο λεωφορείο. Ψάχνετε για το λεωφορείο που φτάνει στην πλατφόρμα αριθ. 12, με τον τίτλο Šiauliai - Joniškis.

Το λεωφορείο φεύγει από την πλατφόρμα στις ακόλουθες ώρες: 7:25 (εκτός Κυριακής), 8:25, 10:25, 11:00, 12:15, 1:10, 2:15, 3:40 και 5: 05.

Βγείτε από το λεωφορείο στη στάση Domantai. Δεν φέρει ετικέτα, αλλά αν αφήσετε τον οδηγό του λεωφορείου να μάθει πού πηγαίνετε, μπορεί να σιγουρευτεί ότι σταματάει στο Domantai. Παρακολουθήστε για το καφέ σημάδι που λέει "Kryžių kalna", το οποίο θα σας ενημερώσει ότι είστε κοντά. Μόλις κατεβείτε από το λεωφορείο, ακολουθήστε το βέλος κάτω από το δρόμο (περίπου 2 χιλιόμετρα), όπου βρίσκεται το Hill of Crosses. Θα το δείτε από απόσταση.

Επιστρέφοντας στο Šiauliai

Μπορείτε είτε να πάτε πίσω στη στάση Domantai και να περιμένετε το λεωφορείο, το οποίο φτάνει στις 7:43, 8:50, 9:32 (εκτός Κυριακής), 10:43, 12:12, 1:03, 2:03 , 3.02, 5:27 και 7:03, ή μπορείτε να περπατήσετε στο δρόμο προς το κατάστημα αναμνηστικών / πληροφοριών και να ζητήσετε από κάποιον εκεί να σας καλέσει ταξί.

Αυτό μπορεί να είναι η καλύτερη επιλογή, επειδή μερικοί ταξιδιώτες δυσκολεύτηκαν να πιάσουν το σωστό λεωφορείο πίσω στο Šiauliai. Ανάλογα με το πού θέλετε να σας αφήσει ο ταξιτζής, η επιστροφή στην πόλη πρέπει να κοστίσει περίπου 20 litas, να δώσει ή να πάρει λίγα litas. Μπορείτε να εξερευνήσετε την πόλη με το χρόνο που έχετε αφήσει, να επισκεφθείτε το εμπορικό κέντρο κοντά στο σταθμό των λεωφορείων ή να πάρετε μια μπουκιά για φαγητό πριν πάρετε το τρένο πίσω στο Βίλνιους.