Βασικές πληροφορίες για τα νομίσματα στην Ευρώπη

Το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης χρησιμοποιεί τώρα ένα ενιαίο νόμισμα, το ευρώ . Πώς πέρασε η Ευρώπη από αμέτρητα νομίσματα σε ένα κοινό νόμισμα; Το 1999, η Ευρωπαϊκή Ένωση έκανε ένα μεγάλο βήμα προς μια ενοποιημένη Ευρώπη. 11 χώρες δημιούργησαν μια οικονομική και πολιτική δομή στα ευρωπαϊκά κράτη. Η προσχώρησή τους στην ΕΕ αποτέλεσε στόχο, καθώς η οργάνωση έδωσε σημαντική στήριξη και οικονομική βοήθεια σε χώρες που επιθυμούν να πληρούν τα απαιτούμενα κριτήρια.

Κάθε μέλος της Ευρωζώνης μοιράστηκε τώρα το ίδιο νόμισμα, γνωστό ως Ευρώ, το οποίο έπρεπε να αντικαταστήσει τις δικές του νομισματικές μονάδες. Αυτές οι χώρες ξεκίνησαν το ευρώ ως το επίσημο νόμισμα στις αρχές του 2002.

Υιοθέτηση του ευρώ

Η χρήση ενός ενιαίου νομίσματος σε όλες τις 23 συμμετέχουσες χώρες κάνει τα πράγματα λίγο πιο απλά για τους ταξιδιώτες. Αλλά ποιες είναι αυτές οι 23 ευρωπαϊκές χώρες; Οι αρχικές 11 χώρες της ΕΕ είναι:

Από την εισαγωγή του ευρώ, 14 ακόμη χώρες έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν το ευρώ ως επίσημο νόμισμα. Αυτές οι χώρες είναι:

Από τεχνική άποψη, η Ανδόρρα, το Κοσσυφοπέδιο, το Μαυροβούνιο, το Μονακό, ο Άγιος Μαρίνος και η Πόλη του Βατικανού δεν είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωστόσο, θεωρούν ότι είναι ευεργετικό να προσαρμοστούν στο νέο νόμισμα ανεξάρτητα.

Έχει επιτευχθεί ειδική συμφωνία με αυτές τις χώρες που τους επιτρέπει να εκδίδουν κέρματα ευρώ με τα δικά τους εθνικά εμβλήματα. Το νόμισμα του ευρώ είναι σήμερα ένα από τα πιο ισχυρά νομίσματα παγκοσμίως.

Συντομογραφία και Ονομασίες

Το διεθνές σύμβολο του ευρώ είναι €, με τη συντομογραφία EUR και αποτελείται από 100 σεντ.

Όπως αναφέρθηκε, το σκληρό νόμισμα εισήχθη μόλις την 1η Ιανουαρίου 2002, όταν αντικατέστησε τα αντίστοιχα προηγούμενα νομίσματα των χωρών που εντάχθηκαν στην Ευρωζώνη. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να είναι υπεύθυνη για την έγκριση της έκδοσης των εν λόγω σημειωμάτων, αλλά η υποχρέωση θέσης των χρημάτων σε κυκλοφορία εξαρτάται από τις ίδιες τις εθνικές τράπεζες.

Τα σχέδια και τα χαρακτηριστικά των χαρτονομισμάτων είναι συνεπή σε όλες τις χώρες που χρησιμοποιούν το ευρώ και διατίθενται σε ονομαστικές αξίες 5, 10, 20, 50, 100, 200 και 500 ευρώ. Κάθε ένα από τα κέρματα ευρώ έχει τον ίδιο κοινό σχεδιασμό , με την εξαίρεση ορισμένων χωρών που επιτρέπεται να εκτυπώνουν τα δικά τους εθνικά σχέδια στο πίσω μέρος. Τα τεχνικά χαρακτηριστικά όπως το μέγεθος, το βάρος και το υλικό που χρησιμοποιούνται είναι τα ίδια.

Με το ευρώ υπάρχουν συνολικά 8 νομίσματα, τα οποία περιλαμβάνουν 1, 2, 5, 10, 20 και 50 σεντ και 1 και 2 κέρματα ευρώ. Το μέγεθος των κερμάτων αυξάνεται με την αξία τους. Όχι όλες οι χώρες της Ευρωζώνης χρησιμοποιούν τα κέρματα των 1 και 2 λεπτών. Η Φινλανδία είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα.

Ευρωπαϊκές χώρες που δεν χρησιμοποιούν το ευρώ

Ορισμένα από τα δυτικοευρωπαϊκά έθνη που δεν συμμετέχουν στη μετατροπή είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, η Σουηδία, η Δανία, η Νορβηγία και η ανεξάρτητη Ελβετία.

Εκτός από το Ευρώ και τα Crowns (Krona / Kroner) που χρησιμοποιούνται στις σκανδιναβικές χώρες, υπάρχουν μόνο δύο άλλα σημαντικά νομίσματα στην Ευρώπη: η Λίρα της Μεγάλης Βρετανίας (GBP) και το Ελβετικό φράγκο (CHF).

Άλλες ευρωπαϊκές χώρες δεν πληρούν τα απαιτούμενα οικονομικά πρότυπα για να ενταχθούν στο ευρώ ή δεν ανήκουν στην Ευρωζώνη. Αυτές οι χώρες εξακολουθούν να χρησιμοποιούν το δικό τους νόμισμα, οπότε θα πρέπει να ανταλλάξετε τα κεφάλαιά σας κατά την επίσκεψή τους. Οι χώρες περιλαμβάνουν:

Για να αποφύγετε τη μεταφορά υπερβολικών ποσών σε μετρητά, είναι πάντα σκόπιμο να μετατρέψετε μερικά από τα μετρητά σας στο τοπικό νόμισμα.

Τα τοπικά ΑΤΜ στον ευρωπαϊκό προορισμό σας θα σας προσφέρουν επίσης μια μεγάλη συναλλαγματική ισοτιμία εάν χρειαστεί να αντλήσετε από το λογαριασμό σας στο σπίτι. Απλά φροντίστε να συμβουλευτείτε την τράπεζά σας πριν από την αναχώρησή σας εάν η κάρτα σας θα γίνει δεκτή σε ΑΤΜ σε ορισμένες από τις μικρότερες ανεξάρτητες χώρες, όπως το Μονακό.