Οι διακοπές της Λιθουανίας

Ετήσια Φεστιβάλ και Εορτασμοί

Οι ετήσιες εορταστικές εορτές της Λιθουανίας περιλαμβάνουν τις σύγχρονες κοσμικές διακοπές, τις εκκλησιαστικές διακοπές και τις παγανιστικές γιορτές που θυμούνται την προχριστιανική κληρονομιά της Λιθουανίας Οι περισσότερες διακοπές έχουν κάποιο είδος δημόσιας έκφρασης σε αγορές, φεστιβάλ δρόμων, διακοσμήσεις ή άλλες παραδόσεις.

Πρωτοχρονιά-1 Ιανουαρίου

Ο εορτασμός της Λιθουανίας για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς ταιριάζει με όλους εκείνους στην Ευρώπη, με ιδιωτικά πάρτι, πυροτεχνήματα και ειδικές εκδηλώσεις που χτυπάει στο νέο έτος.

Ημέρα των υπερασπιστών της ελευθερίας - 13 Ιανουαρίου

Η ημέρα των υπερασπιστών της ελευθερίας τιμά την ημέρα που τα σοβιετικά στρατεύματα κατέρρευσαν τον τηλεοπτικό πύργο εν μέσω του αγώνα της Λιθουανίας για ανεξαρτησία το 1991. Την ημέρα αυτή και τις μέρες πριν από την 13η Ιανουαρίου σκοτώθηκαν πάνω από δώδεκα άνθρωποι και τραυματίστηκαν πάνω από εκατό άτομα. Στο παρελθόν, η ημέρα έχει σημειωθεί με ειδικές εκδηλώσεις, καθώς και δωρεάν είσοδο στο Μουσείο της KGB

Ουζβένενες-Φεβρουάριος

Ο Ουζγένενς , οι εκδηλώσεις Καρναβαλιού της Λιθουανίας, πραγματοποιούνται στις αρχές Φεβρουαρίου. Χειμώνας και άνοιξη δούκας έξω σε μια κωμική πάλη και ένα είδωλο της αναπαράστασης της κρύας εποχής, Περισσότερα, καίγεται. Στο Βίλνιους, μια υπαίθρια αγορά και οι δραστηριότητες των παιδιών συνοδεύουν τους εορτασμούς και οι άνθρωποι φτιάχνουν και τρώνε τηγανίτες αυτήν την ημέρα.

Ημέρα της Ανεξαρτησίας - 16 Φεβρουαρίου

Ονομάστηκε επισήμως την Ημέρα Επαναστάθμισης του Κράτους της Λιθουανίας και γενικότερα γνωστό ως μία από τις ημέρες ανεξαρτησίας της Λιθουανίας και σήμερα σηματοδοτεί τη δήλωση του 1918 που υπέγραψε ο Jonas Basanavičius και δεκαεννέα άλλους υπογράφοντες.

Η πράξη κήρυξε τη Λιθουανία ως ανεξάρτητο έθνος μετά τον Α Παγκόσμιο Πόλεμο. Την ημέρα αυτή, σημαίες διακοσμούν δρόμους και κτίρια και ορισμένες επιχειρήσεις και τα σχολεία κοντά.

Ημέρα αποκατάστασης - 11 Μαρτίου

Η Ημέρα της Αποκατάστασης μνημονεύει την πράξη που κήρυξε τη Λιθουανία απαλλαγμένη από τη Σοβιετική Ένωση στις 11 Μαρτίου 1990. Αν και η Λιθουανία είχε γνωστοποιήσει τις ευχές της στην ΕΣΣΔ και στον υπόλοιπο κόσμο, δεν ήταν μετά από σχεδόν ένα χρόνο αργότερα, όταν ξεκίνησαν ξένα έθνη να αναγνωρίσει επίσημα τη Λιθουανία ως τη χώρα της.

Ημέρα του Αγίου Casimir - 4 Μαρτίου

Η ημέρα του Αγίου Casimir θυμάται τον πολιούχο της Λιθουανίας. Η έκθεση Kaziukas, μια τεράστια εκθεσιακή έκθεση, πραγματοποιείται το Σαββατοκύριακο που βρίσκεται πλησιέστερα σήμερα στο Βίλνιους. Το Gediminas Prospect, η οδός Pilies και οι πλαϊνοί δρόμοι είναι γεμάτοι με πωλητές από τη Λιθουανία και τις κοντινές χώρες, καθώς και ανθρώπους που έρχονται να ψωνίζουν για χειροποίητα και παραδοσιακά προϊόντα.

Πάσχα-Άνοιξη

Το Πάσχα στη Λιθουανία γιορτάζεται σύμφωνα με τη Ρωμαιοκαθολική παράδοση. Επεξεργασμένες παλάμες του Πάσχα και τα πασχαλινά αυγά της Λιθουανίας είναι ισχυρά στοιχεία του Πάσχα και συμβολίζουν την επιστροφή της άνοιξης.

Ημέρα Εργασίας-1 Μαΐου

Η Λιθουανία γιορτάζει την Ημέρα Εργασίας με το μεγαλύτερο μέρος του υπόλοιπου κόσμου την 1η Μαΐου.

Ημέρα της Μητέρας - Πρώτη Κυριακή του Μαΐου. Ημέρα του Πατέρα - Πρώτη Κυριακή του Ιουνίου

Στη Λιθουανία, η οικογένεια είναι ένας τιμημένος θεσμός και θεωρείται ιδιαίτερα. Οι μητέρες και οι πατέρες γιορτάζονται στις αντίστοιχες ημέρες τους.

Ημέρα πένθους και ελπίδας - 14 Ιουνίου

Στις 14 Ιουνίου 1941, άρχισε η πρώτη από τις μαζικές απελάσεις που έλαβαν χώρα μετά την κατάληψη της Σοβιετικής Ένωσης από τις βαλτικές χώρες. Αυτή τη μέρα θυμάται τα θύματα αυτών των απελάσεων.

Ημέρα του Αγίου Ιωάννη - 24 Ιουνίου

Η ημέρα του Αγίου Ιωάννη θυμίζει το παγανιστικό παρελθόν της Λιθουανίας Την ημέρα αυτή παρατηρούνται παραδόσεις και δεισιδαιμονίες που συνδέονται με το καλοκαίρι.

Οι γιορτές περιλαμβάνουν το άλμα πάνω από τις φωτιές και τα επιπλέουσια στεφάνια στο νερό.

Ημέρα Κράτησης - 6 Ιουλίου

Η Παγκοσμιοκρατική Ημέρα σηματοδοτεί την στέψη του Βασιλιά Μιντάουζας τον 13ο αιώνα. Ο Mindaugas ήταν ο πρώτος και μοναδικός βασιλιάς της Λιθουανίας και κατέχει μια ξεχωριστή θέση στην ιστορία και τους θρύλους της χώρας.

Ημέρα της Θεοτόκου - 15 Αυγούστου

Επειδή η Λιθουανία είναι κατά κύριο λόγο Ρωμαιοκαθολική χώρα, η Ημέρα της Θεοτόκου είναι σημαντική διακοπή. Ορισμένες επιχειρήσεις και σχολεία είναι κλειστές αυτήν την ημέρα.

Ημέρα μαύρης κορδέλας-23 Αυγούστου

Η μέρα της μαύρης κορδέλας είναι μια ευρωπαϊκή ημέρα μνήμης για τα θύματα του σταλινισμού και του ναζισμού, ενώ στη Λιθουανία σημαίες με μαύρες κορδέλες μεταφέρονται για να σηματοδοτήσουν αυτήν την ημέρα.

Όλη η ημέρα του Αγίου - 1η Νοεμβρίου

Την παραμονή της Ημέρας του Αγίου Αγίου, οι τάφοι καθαρίζονται και διακοσμούνται με λουλούδια και κεριά. Τα νεκροταφεία γίνονται τόπους φωτός και ομορφιάς σε αυτή τη νύχτα, συνδέοντας τον κόσμο των ζωντανών με εκείνους των νεκρών.

Παραμονή Χριστουγέννων - 24 Δεκεμβρίου

Ονομάζεται Kūčios, παραμονή Χριστουγέννων είναι οικογενειακές διακοπές. Οι οικογένειες τρώνε συχνά 12 πιάτα για να συμβολίσουν τους 12 μήνες του έτους και τους 12 Αποστόλους.

Χριστούγεννα-25 Δεκεμβρίου

Οι λιθουανικές παραδόσεις Χριστουγέννων περιλαμβάνουν δημόσια χριστουγεννιάτικα δέντρα, οικογενειακές συγκεντρώσεις, δώρα δώρων, αγορές Χριστουγέννων, επισκέψεις από τον Άγιο Βασίλη και ειδικά γεύματα.