Λιθουανία Παραδόσεις Χριστουγέννων

Παραδόσεις Χριστουγέννων στη Λιθουανία

Οι λιθουανικές παραδόσεις Χριστουγέννων είναι ένας συνδυασμός παλαιών και νέων και χριστιανικών και παγανιστικών και έχουν ομοιότητες με τις παραδόσεις των άλλων δύο βαλτικών χωρών, καθώς και με τις παραδόσεις της Πολωνίας, των οποίων το παρελθόν συνδέεται με τη Λιθουανία.

Στην παγανική Λιθουανία, η γιορτή των Χριστουγέννων όπως την γνωρίζουμε σήμερα ήταν στην πραγματικότητα ο εορτασμός του χειμερινού ηλιοστασίου. Οι Ρωμαιοκαθολικοί, ο κυρίαρχος θρησκευτικός πληθυσμός στη Λιθουανία, έδωσαν νέα σημασία στα παλιά έθιμα ή εισήγαγαν νέους τρόπους για να γιορτάσουν τις θρησκευτικές διακοπές.

Για παράδειγμα, μερικοί άνθρωποι λένε ότι η πρακτική της τοποθέτησης σανού κάτω από το τραπεζομάντιλο την παραμονή των Χριστουγέννων προηγήθηκε της εισαγωγής του Χριστιανισμού στη Λιθουανία, αν και τώρα είναι προφανείς παραλληλισμοί μεταξύ του χόρτου στο τραπέζι των Χριστουγέννων και του σαννού στην ίνα που γεννήθηκε ο Ιησούς.

Όπως και στην Πολωνία , το πανηγύρι της Παραμονής των Χριστουγέννων αποτελείται παραδοσιακά από 12 πιάτα χωρίς κρέας (αν και τα ψάρια επιτρέπονται και η ρέγγα συχνά σερβίρεται). Το σπάσιμο των θρησκευτικών γκοφρέτες προηγείται του γεύματος.

Λιθουανικά Διακόσμηση Χριστουγέννων

Η πρακτική της διακόσμησης του χριστουγεννιάτικου δέντρου είναι σχετικά νέα στη Λιθουανία, αν και αειθαλή κλαδιά έχουν χρησιμοποιηθεί από καιρό για να φέρουν χρώμα στα σπίτια κατά τη διάρκεια του μακρινού χειμώνα. Εάν επισκέπτεστε το Βίλνιους κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων, μπορείτε να δείτε το χριστουγεννιάτικο δέντρο στην πλατεία του Δημαρχείου του Βίλνιους .

Τα χειροποίητα στολίδια άχυρου είναι ιδιαίτερα παραδοσιακά. Μπορούν να διακοσμήσουν τα χριστουγεννιάτικα δέντρα ή να χρησιμοποιηθούν ως διακόσμηση για άλλα μέρη του σπιτιού.

Μερικές φορές αυτές γίνονται με πλαστικά καλαμάκια, αλλά το πιο παραδοσιακό υλικό είναι το κίτρινο άχυρο που χρησιμοποιείται συνήθως για τα ζώα εκμετάλλευσης.

Χριστούγεννα στην πρωτεύουσα

Το Βίλνιους γιορτάζει τα Χριστούγεννα με δημόσια χριστουγεννιάτικα δέντρα και μια σχετικά νέα παράδοση - μια χριστουγεννιάτικη αγορά ευρωπαϊκού τύπου. Η χριστουγεννιάτικη αγορά του Βίλνιους πραγματοποιείται στο ιστορικό κέντρο. οι πάγκοι πωλούν εποχιακές λιχουδιές και χειροποίητα δώρα.

Η χριστουγεννιάτικη περίοδος ξεκινά με ένα φιλανθρωπικό παζάρι που συντονίζεται από το Διεθνές Σύνδεσμο Γυναικών του Βίλνιους στο Δημαρχείο όπου ο Άγιος Βασίλης χαιρετίζει τα παιδιά και τα τρόφιμα και τα προϊόντα από όλο τον κόσμο είναι διαθέσιμα προς πώληση.