Η μία θέση στο Ισραήλ όπου όλες οι θρησκείες ζουν στην ειρήνη

Τέσσερις θρησκείες καταφέρνουν να συνυπάρχουν στην ορεινή πόλη Peki'in

Το Ισραήλ μπορεί να είναι η μόνη δημοκρατία στη Μέση Ανατολή, αλλά, δυστυχώς, η ειρήνη φαίνεται να είναι αόριστη εκεί κάθε φορά που θρησκευτικές ομάδες αναμιγνύουν την Ανατολική Ιερουσαλήμ και την πόλη της Χεβρώνας της Δυτικής Όχθης, για να ονομάσουν μερικές περιπτώσεις. Υπάρχει μια εξαίρετη γνωστή εξαίρεση στον κανόνα αυτό - δηλαδή η Ναζαρέτ - αλλά ακόμα και η πόλη βρέθηκε εμπλεγμένη σε σύγκρουση μετά την επιχείρηση Προστατευτική άκρη του 2014.

Ένας τόπος στο Ισραήλ που υπήρξε προπύργιο της θρησκευτικής συνύπαρξης για περισσότερο από έναν αιώνα είναι τοποθετημένος στα βουνά ακριβώς βόρεια της Ναζαρέτ.

Και οι πιθανότητες είναι ότι δεν το έχετε ακούσει ποτέ, ακόμα κι αν έχετε ταξιδέψει στο Ισραήλ πριν.

Η ιστορία του Peki'in

Επίσης γνωστό ως Buqei'a, το Peki'in είναι ένα θρησκευτικό λιθόστρωτο από το 16ο αιώνα, όταν τα οθωμανικά φορολογικά μητρώα αναφέρουν ότι ο πληθυσμός του είναι σχεδόν ομοιόμορφα κατανεμημένος - 77 έναντι 79 - μεταξύ των αραβικών και εβραϊκών νοικοκυριών. Γρήγορα προς τα εμπρός μέχρι το 1922, όταν η κυβερνητική Βρετανία ανέφερε ότι οι 652 άνθρωποι που ζούσαν στο Πεκίνο αποτελούσαν 70 Μουσουλμάνους, 63 Εβραίους, 215 Χριστιανούς και 304 Δρούζες, ο Δρούζης ήταν αραβόφωνος, μοναρχικός αιθιοπαιδικός όμιλος.

Το σημερινό Peki'in, βεβαίως, θεωρείται επισήμως ως ένα χωριό Druze, αν και υπάρχουν σημαντικοί αριθμοί Εβραίων, μουσουλμάνων και χριστιανών μεταξύ του πληθυσμού του, ο οποίος αριθμεί περίπου 6.000. Αν και η πόλη δεν έχει απομακρυνθεί από τη σύγκρουση καθ 'όλη τη διάρκεια των ετών - μια αραβική εξέγερση το 1936 ανέβαλε προσωρινά όλους τους Εβραίους και οι ρουκέτες της Χεζμπολάχ από τον Λίβανο έπληξαν την πόλη το 2006 - η ιστορία της ήταν ειρηνική συνολικά.

Ειρηνικό Peki'in σε τουριστικά αξιοθέατα

Η ειρηνική μάρκα πολυπολιτισμικότητας του Peki'in είναι εμφανής σχεδόν παντού στην πόλη, ξεκινώντας από την πλατεία της πόλης, όπου η σημαία Druze προβάλλεται υπερήφανα παράλληλα με τις ισραηλινές σημαίες. Δεν είναι ασυνήθιστο να βλέπουμε τις διχαλωτές Druze και τις μουσουλμανικές γυναίκες να αλληλεπιδρούν ευτυχώς με τις χριστουγεννιάτικες και εβραϊκές γυναίκες, ή τα παιδιά διαφόρων θρησκευτικών ομάδων να παίζουν ευτυχώς.

Ένας άλλος τρόπος για να δείτε αυτό είναι να επισκεφθείτε τα διάφορα κτίρια της λατρείας της πόλης, τα οποία κάθεται σε κοντινή απόσταση μεταξύ τους. Σε λιγότερο από μία ώρα, μπορείτε να επισκεφθείτε τη συναγωγή Peki'in, η οποία λέγεται ότι περιέχει πέτρες από τον Εβραϊκό Ναό στην Ιερουσαλήμ καθώς και τη δεύτερη μεγαλύτερη Ελληνορθόδοξη εκκλησία στο Ισραήλ.

Πώς να φτάσετε στο Peki'in

Ο ευκολότερος τρόπος να φτάσετε στο Πεκίην από οπουδήποτε στο Ισραήλ είναι να νοικιάσετε ένα μικρό αυτοκίνητο με το Ισραήλ, δεν είστε ποτέ περισσότερο από τέσσερις ώρες από το Πεκίνο! Μπορείτε επίσης να φτάσετε στο Peki'in με τη δημόσια συγκοινωνία από διάφορα σημεία της περιοχής Γαλιλαίων του Ισραήλ, στην οποία ανήκει και ο Peki'in.

Τα περισσότερα λεωφορεία προς το Peki'in συνδέονται στην κοντινή πόλη Karmiel, η οποία έχει απευθείας δρομολόγια με λεωφορεία στις μεγαλύτερες πόλεις της περιοχής Γαλιλαίων του Ισραήλ, όπως η Ναζαρέτ και η Αφλού. Η ιστοσελίδα της NTT, της εταιρείας που εκμεταλλεύεται την υπηρεσία, είναι μόνο στα αραβικά και τα εβραϊκά, οπότε το καλύτερο στοίχημά σας είναι να μεταβείτε απλά σε σταθμό λεωφορείων σε μια μεγάλη πόλη της Γαλιλαίας και να ζητήσετε από τον συνοδό να σας βοηθήσει να σχεδιάσετε το ταξίδι σας προς και από Peki'in.