Πού απονέμεται το βραβείο Νόμπελ;

Μάθετε για τα βραβεία και την τελετή του βραβείου Νόμπελ

Το βραβείο Νόμπελ (που ονομάζεται "Nobelpriset" ) εισήχθη το 1901 μετά από αίτημα του Alfred Nobel να καθιερώσει ένα τέτοιο βραβείο στη διαθήκη του το 1895. Πού απονέμεται το βραβείο Νόμπελ;

Τον Δεκέμβριο, το μεγαλύτερο ετήσιο γεγονός της επιστήμης, που λαμβάνει χώρα πάντα στο Δημαρχείο της Στοκχόλμης (Σουηδός: Stockholms Stadshuset), Σουηδία, απονέμει στους βραβευμένους Νόμπελ τα βραβεία Νόμπελ για κάθε κατηγορία. Η διεύθυνση του δημαρχείου είναι το Ragnar Östbergs Plan 1, Στοκχόλμη.

Υπάρχει μια ελεύθερη ξενάγηση που προσφέρεται στους επισκέπτες καθ 'όλη τη διάρκεια του έτους, ενώ η αρχιτεκτονική και η διακόσμηση των δωματίων μόνο αξίζει μια επίσκεψη. Ακόμα κι αν δεν υπάρχει τελετή απονομής βραβείων ενώ επισκέπτεστε τη Στοκχόλμη. Βεβαιωθείτε ότι θα δείτε το Blue Hall, το Golden Hall και το Nobel Presentation Hall και το καλύτερο πηγαίνετε στις αρχές της ημέρας για μικρότερες γραμμές εισιτηρίων - καθώς η περιοδεία είναι ελεύθερη, η δημοτικότητά της δημιουργεί συχνά χρόνο αναμονής για τους επισκέπτες. Η περιοδεία γίνεται ιδιαίτερα απασχολημένη κατά το τελευταίο μέρος του έτους, όταν το Βραβείο Νόμπελ γίνεται όλο και πιο κοντά. Αυτές οι τρεις αίθουσες αξίζει να σημειωθούν, δεδομένου ότι αποτελούν σίγουρα τον ακρογωνιαίο λίθο ολόκληρης της τελετής απονομής βραβείων Νόμπελ κάθε χρόνο το Δεκέμβριο.

Πότε απονέμεται το Βραβείο;

Η τελετή απονομής των βραβείων πραγματοποιείται με την επέτειο του θανάτου του Alfred Nobel, που είναι η 10η Δεκεμβρίου. Κάθε χρόνο στις 10 Δεκεμβρίου, οι ταξιδιώτες και οι ντόπιοι θα βρουν την πόλη της Στοκχόλμης σε πυρετό με βραβείο Νόμπελ.

Το βράδυ εκείνης της ημέρας υπάρχει μια τελετή απονομής βραβείων και ένα κομψό δείπνο δείπνο στο "Blue Hall" του δημαρχείου μετά από αυτό.

Το δείπνο ονομάζεται Nobel Banquet (στο Σουηδικό: Nobelfesten, του Nobel Fest) και είναι μια εξαιρετική γεύμα για τους ανώτερους υπαλλήλους και τους αποδέκτες του βραβείου Νόμπελ και τους καλεσμένους τους. Μπορεί να είστε σε θέση να πάρετε μια γεύση από το δείπνο στις ειδήσεις, αλλά δυστυχώς, αυτό είναι για αυτό.

Ποιος απονέμει το βραβείο Νόμπελ;

Ο βασιλιάς της Σουηδίας (Carl XVI Gustaf) παρουσιάζει τα βραβεία στη Στοκχόλμη σε κάθε νικητή στις διάφορες κατηγορίες.

Ποιες είναι οι κατηγορίες του βραβείου Νόμπελ;

Υπάρχουν διάφοροι τομείς επιστημονικής εξειδίκευσης στους οποίους απονέμεται αυτό το βραβείο. Οι κατηγορίες για τα Βραβεία Νόμπελ είναι: Φυσική, Χημεία, Φυσιολογία ή Ιατρική, Λογοτεχνία, Ειρήνη και Οικονομικά.

Το μοναδικό βραβείο Νόμπελ που δεν απονέμεται σε αυτό το ετήσιο γεγονός στη Στοκχόλμη είναι το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, το οποίο απονέμεται στο Όσλο της Νορβηγίας .

Πώς μπορώ να καταλάβω το βραβείο Νόμπελ;

Η πραγματική τελετή απονομής του βραβείου Νόμπελ δεν είναι πραγματικά προσβάσιμη στους επισκέπτες, δυστυχώς, και η απόκτηση εισιτηρίων είναι σχεδόν αδύνατη. Ωστόσο, υπάρχει ένας πολύ πιο εύκολος τρόπος να συμμετέχετε κάθε χρόνο στο βραβείο Νόμπελ. Πώς; Μπορείτε να δείτε τους υποψηφίους! Διαλέξεις από τους υποψηφίους με το βραβείο Νόμπελ (οι οποίοι ονομάζονται επίσημα οι βραβευμένοι) πραγματοποιούνται την εβδομάδα πριν από τις 10 Δεκεμβρίου στη Στοκχόλμη . Μπορείτε να παρακολουθήσετε τις περισσότερες διαλέξεις. είναι ανοιχτά στο κοινό και η είσοδος είναι δωρεάν. Είναι πολύ δύσκολο να μπορέσετε να παρακολουθήσετε την τελετή του Βραβείου Νόμπελ λόγω του αριθμού των προσκεκλημένων και της λαϊκής ζήτησης.

Αν λοιπόν επισκεφθείτε τη Στοκχόλμη τον τελευταίο ή δύο μήνες του χρόνου, φροντίστε να σταματήσετε από το δημαρχείο για να μάθετε περισσότερα για το βραβείο Νόμπελ και να γίνετε μέρος ενός ιστορικού γεγονότος.