Τι είναι το Αράκ;

Το γνωστό φτηνό αλκοόλ της Ινδονησίας είναι επικίνδυνο παιχνίδι

Τυπικά το φθηνότερο διαθέσιμο τοπικό πνεύμα, η μη ρυθμιζόμενη παραγωγή αράκ έχει προκαλέσει το θάνατο πολλών ντόπιων και τουριστών στη Νοτιοανατολική Ασία. Αλλά τι είναι το arak ;

Ο Αράκ, στην πραγματικότητα μια αραβική λέξη, χρησιμοποιείται ως γενικός όρος για μια ποικιλία πνευμάτων σε πολλούς πολιτισμούς. Σε αυτήν την περίπτωση, αναφέρουμε το αλκοόλ που παράγεται τοπικά στην Ινδονησία και τη Μαλαισία.

Οι ντόπιοι συχνά ενθαρρύνονται να κάνουν αλκοολούχο ποτό λόγω αυστηρών νόμων ή υψηλών φόρων που προορίζονται να καταπνίξουν την κατανάλωση οινοπνεύματος.

Αυτό το τοπικό φεγγάρι, arak, καταλήγει σε μπαρ και εστιατόρια σε όλη τη χώρα, καθώς οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων επιλέγουν τα φθηνότερα πράγματα για να αυξήσουν τα κέρδη.

Το Arak μπορεί μερικές φορές να περιέχει μεθανόλη (επίσης βρεθεί σε διαλυτικό χρωμάτων, υγρό υαλοκαθαριστήρα κ.λπ.) - μια πολύ τοξική μορφή αλκοόλης που προκαλεί τύφλωση, κώμα και θάνατο.

Πώς γίνεται το Arak;

Το Arak μπορεί να αποσταχθεί από χυλό φοινικέλαιου, ζαχαροκάλαμο, καρύδα, ή λιγότερο συχνά, κόκκινο ρύζι. Κάθε χώρα έχει τις δικές της ξεχωριστές μεθόδους και παραδόσεις για τη δημιουργία αράκ. Λίγο παρόμοιο με το ρούμι αλλά με διαφορετικό χρώμα (συνήθως είναι σχεδόν καθαρές), το arak κυμαίνεται από 30% έως 50% αλκοόλ.

Στην Ινδονησία, το arak είναι το τοπικό ισοδύναμο με το φεγγάρι - μπορεί να ποικίλει ευρέως σε δύναμη και τοξικότητα. Επειδή η παραγωγή είναι παράνομη, ο μόνος τρόπος για να δοκιμάσετε μια νέα παρτίδα για ασφάλεια είναι να την πιείτε. Οι κακές τεχνικές παραγωγής ή η εσκεμμένη επίστρωση μερικές φορές δίνουν μεθανόλη στο τελικό προϊόν.

Μόλις 10 mL μεθανόλης μπορεί να προκαλέσει τύφλωση. η μέση θανατηφόρος δόση είναι 100 mL (3,4 ουγκιές υγρού).

Το εμπορικό σήμα arak μπορεί να αγοραστεί από τα καταστήματα και τα μινιμαρτ στη Μαλαισία και την Ινδονησία, αλλά οι σπιτικές ποικιλίες μπορούν ακόμα να είναι εξαιρετικά επικίνδυνες.

Αράκ ή Αράκ;

Η ορολογία για το arak έχει μπερδευτεί καθώς η λέξη διασκορπίζεται πέρα ​​από τα σύνορα και τις κουλτούρες.

Παραδοσιακά, το arak αναφέρεται στο αλκοολούχο ποτό που βρίσκεται στην Τουρκία, στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Και στη Μαλαισία και στην Ινδονησία, το τοπικό πνεύμα που αποστάζεται από φοίνικες καρύδας είναι επίσης γραμμένο ως "arak" και όχι "arak".

Το Tuak είναι το γαλακτώδες στέλεχος που αιμορραγεί από φοίνικες στη Μαλαισία και την Ινδονησία. Αν και το tuak αποκτά χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ μάλλον γρήγορα, μπορεί να ζυμωθεί περαιτέρω και να εξευγενιστεί σε arak. Μερικές φορές η λέξη "tuak" εξακολουθεί να χρησιμοποιείται τοπικά για να αναφέρεται στο τελικό προϊόν.

Ο κίνδυνος του Αράκ

Ετησίως, το arak προκαλεί τύφλωση, ανεπάρκεια οργάνων, κώμα και θάνατο στους ντόπιους και τους τουρίστες - κυρίως λόγω δηλητηρίασης από μεθανόλη. Οι τοπικές αρχές προχωρούν σε μεγάλο βαθμό για να διατηρήσουν τα περιστατικά ήρεμα. οι κακοί πόροι είναι κακοί σε μέρη που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό.

Επειδή πολλές ποικιλίες του arak είναι εντελώς ανεξέλεγκτες, συχνά καταλήγουν να είναι τα ισχυρότερα και φθηνότερα ποτά που διατίθενται σε μια περιοχή. Οι Backpackers που ταξιδεύουν στην Ασία σε σφιχτούς προϋπολογισμούς στρέφονται προς τα φθηνά ποτά που είναι συχνά ελκυστικά σε χώρες όπου το αλκοόλ φορολογείται βαριά.

Για να επεκταθούν περαιτέρω τα κέρδη, τα τοπικά μπαρ προμηθεύουν το αράκ για φτηνά κοκτέιλ από τοπικούς αγρότες και επιχειρηματίες.

Το Arak προστίθεται ακόμη και σε μπουκάλια βότκας και άλλων αποσταγμάτων για να διαρκέσουν περισσότερο.

Ο θάνατος από την κατανάλωση του arak δεν επηρεάζει μόνο τους τουρίστες. Υπολογίζεται ότι 10-20 Ινδονήσιοι πεθαίνουν καθημερινά σε ολόκληρη τη χώρα λόγω δηλητηρίασης με μεθανόλη. Παρά το γεγονός ότι υποβάλλονται σε αυξανόμενη πίεση από τις οικογένειες των θυμάτων, η κυβέρνηση δεν ανταποκρίθηκε αργά. Το ινδονησιακό ιατρικό προσωπικό εξακολουθεί να λαμβάνει μικρή εκπαίδευση για τον τρόπο διάγνωσης και θεραπείας της τοξικότητας της μεθανόλης.

Το πρόβλημα των νησιών συχνά εκνευρίζεται από το γεγονός ότι οι ιατρικές εγκαταστάσεις είναι μικρές και ακατάλληλες για τη θεραπεία κρίσιμων περιπτώσεων. Η μεταφορά θυμάτων από τα νησιά με πλοίο σε μεγαλύτερες εγκαταστάσεις στην ηπειρωτική χώρα απαιτεί πολύ χρόνο.

Arak στην Ινδονησία

Οι περισσότεροι τουριστικοί θάνατοι λόγω δηλητηρίασης με μεθανόλη συμβαίνουν στην Ινδονησία, ιδιαίτερα πολυάσχολοι χώροι διάσημοι για πάρτι όπως το Μπαλί και ο Gili Trawangan.

Αλλά όταν παράγονται, μολυσμένα μπουκάλια μπορούν να εξαπλωθούν σε όλη τη χώρα. Φιάλες μολυσμένες με μεθανόλη βρέθηκαν ακόμη και προς πώληση στο διεθνές αεροδρόμιο του Μπαλί!

Το "Arak Attack" είναι ένα φτηνό κοκτέιλ που βρίσκεται στα νησιά Gili , στο Μπαλί και αλλού. Κατασκευάστηκε χύμα και χύνεται από τις στάμνες, η παρακολούθηση της πηγής και η ασφάλεια του arak που χρησιμοποιείται στα κοκτέιλ είναι συχνά δύσκολη, αν όχι αδύνατη.

Υπογράφηκε ένα νομοσχέδιο το 2013 που περιόριζε ορισμένες πωλήσεις και επέτρεπε στις περιφερειακές κυβερνήσεις να απαγορεύσουν εντελώς το αλκοόλ αν το επέλεξαν. Ιστορικά, η απαγόρευση ενθαρρύνει την παράνομη διακίνηση και την απελευθέρωση της βιομηχανίας, στέλνοντας πιο επικίνδυνα οινοπνευματώδη σε τουριστικές περιοχές.

Arak στη Μαλαισία

Το Arak χρησιμοποιείται συνήθως ως η γενική λέξη της Bahasa Malaysia για αλκοόλ όλων των τύπων. Το Arak kuning (κίτρινο arak) χαρακτηρίζεται ως "χυμός μαϊμού" και είναι το φτηνό ποτό της επιλογής για parties backpacker στα Perhentian Islands .

Πώς να αποφύγετε να πίνετε Arak

Δυστυχώς, οι τραυματισμοί και οι θάνατοι δεν είναι πάντοτε επειδή οι ταξιδιώτες αγοράζουν τοπικά οινοπνευματώδη ποτά από ανεξέλεγκτες πηγές. Ακόμη και τα μπουκάλια δημοφιλή-μάρκας της βότκας και άλλα οινοπνευματώδη ποτά σε πολυτελή μπαρ και κλαμπ έχουν βρεθεί ότι περιέχουν μεθανόλη. Οι ιδιοκτήτες μπαρ αλλάζουν τα περιεχόμενα της φιάλης για να μειώσουν το κόστος.

Ενώ παραγγέλνετε αλκοολούχα ποτά Western-brand ελαττώνει ελαφρώς τον κίνδυνο, μερικές ανέντιμες ράβδοι προσθέτουν τοπικό arak σε όλες τις φιάλες. Ο μόνος πραγματικός τρόπος για να αποφύγετε το arak εντελώς είναι να κολλήσετε σε μπύρα και κρασί ή να μην πιείτε καθόλου. Τα δωρεάν ποτά που περιλαμβάνονται στο κατάλυμά σας ή στις εκδρομές με σκάφος συχνά γίνονται με arak.

Μερικοί τρόποι μείωσης της έκθεσης στο arak περιλαμβάνουν:

Για περισσότερες πληροφορίες

Η εύρεση πόρων και πληροφοριών σχετικά με το arak μπορεί να είναι προκλητική. Ένα ποτό για να πεθάνει είναι μια κοινότητα Facebook επικεντρωμένη στην ευαισθητοποίηση σχετικά με τους κινδύνους του arak. Ο μη κερδοσκοπικός ιστότοπός τους αποτελεί καλή πηγή πληροφοριών.