Τα κορίτσια στη Σκανδιναβία

Αν ενδιαφέρεστε για δικαιώματα, η Σκανδιναβία μπορεί να σας προσφέρει μια ολόκληρη ποικιλία δικαιωμάτων! Υπάρχουν τρία βασίλεια στη Σκανδιναβία: η Σουηδία, η Δανία και η Νορβηγία. Η Σκανδιναβία είναι γνωστή για τα δικαιώματά της και οι πολίτες εκτιμούν ότι ο μονάρχης οδηγεί τη χώρα τους και κατέχει τη βασιλική οικογένεια αγαπητή. Ως επισκέπτης στις σκανδιναβικές χώρες , ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά και να μάθετε περισσότερα για τις βασίλισσες και τους βασιλιάδες, τους πρίγκιπες και τις πριγκίπισσες στις Σκανδιναβικές χώρες σήμερα!

Σουηδική μοναρχία: δικαιώματα στη Σουηδία

Το 1523, η Σουηδία έγινε κληρονομικός μονάρχης y αντί να επιλεγεί από τάξη (εκλεκτική μοναρχία). Με εξαίρεση δύο βασίλισσες (η Κριστίνα τον 17ο αιώνα και η Ulrika Eleonora τον 18ο), ο σουηδικός θρόνος πήγε πάντοτε στο πρωτότοκο αρσενικό. Ωστόσο, τον Ιανουάριο του 1980, αυτό άλλαξε όταν τέθηκε σε ισχύ η πράξη διαδοχής του 1979. Οι τροποποιήσεις στο σύνταγμα κατέστησαν τον πρώτο νήπιο τον κληρονόμο, ανεξάρτητα από το αν είναι άνδρες ή γυναίκες. Αυτό σήμαινε ότι ο σημερινός μονάρχης, ο μοναδικός γιος του βασιλιά Carl XVI Gustaf, ο πρίγκιπας Carl Philip, στερήθηκε αυτόματα από τη θέση του ως πρώτος στην γραμμή του θρόνου όταν ήταν λιγότερο από ένα χρόνο - υπέρ της μεγαλύτερης αδελφής του Crown Princess Βικτώρια.

Δανική Μοναρχία: Κανόνες στη Δανία

Το Βασίλειο της Δανίας είναι μια συνταγματική μοναρχία, με εκτελεστική εξουσία με την Βασίλισσα Μαργκρέθ Β ως αρχηγό κράτους. Το πρώτο βασιλικό σπίτι της Δανίας ιδρύθηκε τον 10ο αιώνα από έναν βασιλιά Βίκινγκ που ονομάζεται Gorm the Old και οι σημερινοί δανάρδοι μονάρχες είναι απόγονοι των παλαιών ηγετών της Βίκινγκ.

Η Ισλανδία βρισκόταν επίσης κάτω από το δανικό στέμμα από τον 14ο αιώνα και μετά. Έγινε ξεχωριστό κράτος το 1918, αλλά δεν έπαψε να συνδέεται με τη δανική μοναρχία μέχρι το 1944, όταν έγινε δημοκρατία. Η Γροιλανδία εξακολουθεί να αποτελεί τμήμα του Βασιλείου της Δανίας.
Σήμερα, η βασίλισσα Μαργκρέι Β. βασιλεύει η Δανία. Παντρεύτηκε τον Γάλλο διπλωμάτη Γραμμένο Χένρι ντε Μοντέτ ντε Μονπεζάτ, γνωστός σήμερα ως Πρίγκιπας Χένρικ, το 1967.

Έχουν δύο γιους, τον Πρίγκιπα Φράντερικ και τον Πρίγκιπα Ιωακείμ.

Νορβηγική Μοναρχία: Royalty στη Νορβηγία

Το Βασίλειο της Νορβηγίας ως ενοποιημένο βασίλειο ξεκίνησε από τον βασιλιά Harald Fairhair τον 9ο αιώνα. Σε αντίθεση με τις άλλες σκανδιναβικές μοναρχίες (εκλεγμένα βασίλεια του Μεσαίωνα), η Νορβηγία ήταν πάντα κληρονομικό βασίλειο. Μετά το θάνατο του βασιλιά Haakon V το 1319, η νορβηγική κορώνα πέρασε στον εγγονό του Magnus, ο οποίος ήταν επίσης βασιλιάς της Σουηδίας. Το 1397, η Δανία, η Νορβηγία και η Σουηδία δημιούργησαν την Ένωση Kalmar (βλ. Παρακάτω). Το βασίλειο της Νορβηγίας απέκτησε πλήρη ανεξαρτησία το 1905.
Σήμερα, βασιλιάς Harald βασιλεύει τη Νορβηγία. Αυτός και η σύζυγός του, Βασίλισσα Sonja, έχουν δύο παιδιά: την πριγκίπισσα Märtha Louise (γεννημένη το 1971) και τον πρίγκηπα Haakon (γεννημένο το 1973). Η Princess Märtha Louise παντρεύτηκε τον συγγραφέα Ari Behn το 2002 και έχει δύο παιδιά. Ο βασιλιάς πρίγκιπας Haakon παντρεύτηκε το 2001 και είχε μια κόρη το 2001 και ένας γιος το 2005. Η σύζυγος του Crown Prince Haakon έχει επίσης ένα γιο από μια προηγούμενη σχέση.

Διακυβέρνηση όλων των χωρών της Σκανδιναβίας: Η ένωση Kalmar

Το 1397 η Δανία, η Νορβηγία και η Σουηδία δημιούργησαν την Ένωση Κάλμαρ υπό τη Μαργαρίτα Ι. Γεννήθηκε δανική πριγκίπισσα, παντρεύτηκε τον βασιλιά Haakon VI της Νορβηγίας. Ενώ ο ανιψιός της Eric of Pomerania ήταν ο επίσημος βασιλιάς και των τριών χωρών, ήταν η Μαργαρίτα που τους κυβέρνησε μέχρι το θάνατό της το 1412.

Η Σουηδία έφυγε από την Ένωση Kalmar το 1523 και εξέλεξε το δικό της βασιλιά, αλλά η Νορβηγία παρέμεινε ενωμένη με τη Δανία μέχρι το 1814, όταν η Δανία παραχώρησε τη Νορβηγία στη Σουηδία.

Αφού η Νορβηγία έγινε ανεξάρτητη από τη Σουηδία το 1905, το κορώνα δόθηκε στον Πρίγκιπα Καρλ, δεύτερο γιο του μελλοντικού βασιλιά της Δανίας, Φρειδερίκο VIII. Αφού εγκρίθηκε με λαϊκή ψηφοφορία από τον νορβηγικό λαό, ο πρίγκιπας ανέβηκε στο θρόνο της Νορβηγίας ως βασιλιάς Haakon VII, πράγματι διαχωρίζοντας τα τρία σκανδιναβικά βασίλεια .