Λεπτομέρεια ματιού στο Notre Dame Cathedral: Στιγμιότυπα και γεγονότα

Λεπτομέρειες που πρέπει να αναζητήσετε κατά την επίσκεψή σας

Ο καθεδρικός ναός της Notre-Dame είναι διάσημος για το περίπλοκο σχεδιασμό του σε γοτθικό στιλ και για την αισθητική μεγαλοπρέπεια και αρμονία του. Σε μια πρώτη επίσκεψη, πολλές από τις μικρές λεπτομέρειες είναι εύκολο να χάσετε, οπότε εδώ είναι ένας οδηγός για να σας βοηθήσει να εστιάσετε την επίσκεψή σας, και να κατανοήσετε τα βασικά στοιχεία της γοτθικής αρχιτεκτονικής.

Η Πρόσοψη

Η εμβληματική πρόσοψη της Notre Dame αναγνωρίζεται σε όλο τον κόσμο, καθώς καταλήγει περισσότερο στις κάρτες και στους ταξιδιωτικούς οδηγούς.

Υπάρχει ένας λόγος γι 'αυτό: η πρόσοψη δείχνει μια ξεχωριστή αρμονία του σχεδιασμού και αντιπροσωπεύει ένα επίπεδο λεπτομερούς χειροτεχνίας που ίσως δεν υπάρχει πλέον στη σύγχρονη αρχιτεκτονική.

Από την απέραντη πλατεία της Notre Dame , που σχεδιάστηκε από τον Haussmann τον 19ο αιώνα, μπορείτε να προμηθευτείτε μια εκπληκτική θέα στις τρεις περίτεχνα διακοσμημένες πύλες της πρόσοψης. Αν και οι πύλες σχεδιάστηκαν τον 13ο αιώνα, πολλά από τα αγάλματα και γλυπτά καταστράφηκαν και αργότερα ανατυπώθηκαν. Επίσης, σημειώστε ότι οι πύλες δεν είναι απολύτως συμμετρικές. Η τέλεια συμμετρία δεν θεωρήθηκε πάντοτε σημαντική από τους μεσαιωνικούς αρχιτέκτονες.

Η αριστερή Πύλη της Παναγίας απεικονίζει τη ζωή της Παναγίας, καθώς και μια σκηνή στέγασης και ένα αστρολογικό ημερολόγιο.

Η κεντρική πύλη απεικονίζει την τελευταία κρίση σε ένα είδος κάθετου τριπτύχου. Το πρώτο και το δεύτερο πάνελ δείχνουν την ανάσταση των νεκρών, την κρίση, τον Χριστό και τους αποστόλους.

Ένας βασιλεύς Χριστός στέκει τη σκηνή.

Η Πύλη της Αγίας Άννας στη δεξιά πλευρά παρουσιάζει το παλαιότερο και ωραιότερο επιτύμβιο αγάλμα (12ος αιώνας) της Notre Dame και απεικονίζει την Παναγία που κάθεται σε θρόνο, το παιδί του Χριστού στην αγκαλιά της.

Πάνω από τις πύλες είναι η γκαλερί των βασιλιάδων , μια σειρά από 28 αγάλματα των βασιλιάδων του Ισραήλ.

Τα αγάλματα είναι αντίγραφα: τα πρωτότυπα αποκεφαλίστηκαν κατά τη διάρκεια της επανάστασης και μπορούν να προβληθούν στο κοντινό Μεσαιωνικό Μουσείο στο Hôtel de Cluny.

Βήμα πίσω και να διευθετήσετε τα μάτια σας στο υπέροχο εξωτερικό παράθυρο της Notre Dame West Rose . Μετρώντας 10 μέτρα σε διάμετρο (32,8 πόδια), ήταν το μεγαλύτερο παράθυρο τριαντάφυλλου που επιχειρήθηκε ποτέ όταν σχεδιάστηκε. Κοιτάξτε προσεκτικά και θα δείτε αγαλματίδιο που απεικονίζει τις βιβλικές φιγούρες Αδάμ και Εύα στο εξωτερικό χείλος.

Το τελικό επίπεδο της πρόσοψης πριν φτάσει στους πύργους είναι το "grande galerie" που συνδέει τους δύο πύργους στις βάσεις τους. Άγριοι δαίμονες και πουλιά διακοσμούν τη μεγάλη γκαλερί αλλά δεν είναι εύκολα ορατά από το έδαφος.

Οι Πύργοι της Μητρόπολης

Οι επιβλητικοί και περίτεχνοι πύργοι της Notre Dame έγιναν μύθος χάρη στον μυθιστοριογράφο του 19ου αιώνα Βίκτορ Χούγκο, ο οποίος εφευρέθηκε σε ένα hunchback που ονομάστηκε Quasimodo και τον κάλεσε να κατοικεί στον Νότιο πύργο στο "The Hunchback of Notre Dame".

Οι πύργοι βυθίζονται προς τα πάνω για 68 μέτρα (223 πόδια) , προσφέροντας αξιοσημείωτη θέα στο Ile de la Cité, το Σηκουάνα και σε ολόκληρη την πόλη. Πρώτον, θα πρέπει να σκαρφαλώσετε περίπου 400 σκάλες.

Μόλις βρεθείτε στην κορυφή, ανταμείψτε τον εαυτό σας με θαυμασμό των αγαλμάτων των γκρινιάζοντων δαίμων και των απειλητικών πουλιών. Ο νότιος πύργος στεγάζει το περίφημο κουδούνι 13 τόνων της Notre Dame.

Μπορείτε επίσης να θαυμάσετε τις λεπτομέρειες της υπέροχης κούρσας της Notre Dame, που καταστράφηκε κατά τη διάρκεια της επανάστασης και αποκαταστάθηκε από τον Viollet-le-Duc.

Βόρεια, Νότια και Πίσω πλευρές του καθεδρικού ναού

Συχνά παραμελημένες από τους επισκέπτες, η Βόρεια, Νότια και πίσω πρόσοψη της Notre Dame προσφέρουν μοναδικές και ποιητικές προοπτικές του καθεδρικού ναού.

Το Northside (στα αριστερά από την κύρια πρόσοψη) διαθέτει πύλη με εκπληκτικό άγαλμα της Παναγίας του 13ου αιώνα. Δυστυχώς, το παιδί του Χριστού που κρατούσε αποκεφαλίστηκε από επαναστάτες του 18ου αιώνα και δεν αποκαταστάθηκε ποτέ.

Η πίσω πρόσοψη είναι αναμφισβήτητα τόσο όμορφη όσο και η κύρια πρόσοψη και εμφανίζει δραματικά τις ανυψωτικές αντηρίδες της Notre Dame και σίγουρα τη γοτθική στροφή.

Τέλος, το Southside (δεξιά από την κύρια πρόσοψη) διαθέτει την πύλη του Saint-Etienne , που απεικονίζει τη ζωή και τα έργα του αγίου με το ίδιο όνομα και παρουσιάζει περίτεχνα γλυπτά.

Μια πύλη κλείνει από αυτήν την πλευρά του καθεδρικού ναού, ωστόσο, καθιστώντας τις ευκαιρίες φωτογραφίας λιγότερο ενδιαφέρουσες.

Επικεφαλίδα Μέσα: Το θαυμάσιο εσωτερικό

Οι μεσαιωνικοί αρχιτέκτονες αντιπροσώπευαν την ιδέα τους για την ανθρώπινη γήινη σχέση με τον ουρανό μέσα από δομές που ήταν ταυτόχρονα μεγαλοπρεπείς και αιθέρες - και το εσωτερικό της Notre Dame το επιτυγχάνει ακριβώς αυτό. Οι μακριές αίθουσες του καθεδρικού ναού, οι θολωτές οροφές και το απαλό φως που διηθήθηκε μέσα από περίτεχνα βιτρό, μας βοηθούν να κατανοήσουμε τη μεσαιωνική προοπτική της ανθρωπιάς και της θεότητας. Δεν υπάρχει πρόσβαση στα ανώτερα επίπεδα του καθεδρικού ναού, υποχρεώνοντας τους επισκέπτες να παραμείνουν στη γη, κοιτάζοντας προς τα πάνω. Η εμπειρία είναι εκπληκτική, ειδικά σε μια πρώτη επίσκεψη.

Τα τρία τριαντάφυλλα του χρωματισμένου γυαλιού του καθεδρικού ναού είναι το εξαιρετικό χαρακτηριστικό του εσωτερικού. Δύο βρίσκονται στο transept: το παράθυρο βόρεια τριαντάφυλλο χρονολογείται στον 13ο αιώνα και θεωρείται ευρέως ότι είναι το πιο εκπληκτικό. Περιγράφει στοιχεία της Παλαιάς Διαθήκης που περιβάλλουν την Παναγία. Το παράθυρο του νότιου τριαντάφυλλου, εν τω μεταξύ, απεικονίζει τον Χριστό που περιβάλλεται από αγίους και αγγέλους.
Πιο μοντέρνα βιτρό , που χρονολογείται μέχρι το 1965, είναι επίσης ορατό γύρω από τον καθεδρικό ναό.

Τα όργανα της Notre Dame αποκαταστάθηκαν στη δεκαετία του 1990 και είναι από τα μεγαλύτερα στη Γαλλία. Δοκιμάστε την επίσκεψη κατά τη διάρκεια μιας μάζας για να δείτε κάποια εκπληκτική ακουστική.

Η χορωδία περιλαμβάνει μια οθόνη του 14ου αιώνα που απεικονίζει το βιβλικό Μυστικό Δείπνο. Ένα άγαλμα της Παναγίας και του παιδιού του Χριστού, καθώς και τα κειμήλια θρησκείας σε θρησκευτικές προσωπικότητες βρίσκονται επίσης εδώ.

Κοντά στο πίσω μέρος, το θησαυρό της Notre Dame περιλαμβάνει πολύτιμα αντικείμενα, όπως σταυρούς και στέμματα, από χρυσό και άλλα υλικά.

Αμέτρητες πομπές και ιστορικές στιγμές έγιναν μέσα στον καθεδρικό ναό, συμπεριλαμβανομένης της στέψης του Ερρίκου Β, της Μαρίας Στουάρ και του αυτοκράτορα Ναπολέων Ι.

Θέλετε να μάθετε περισσότερα; Επισκεφθείτε την Αρχαιολογική Κρύπτη

Αφού ολοκληρώσετε την επίσκεψή σας στον καθεδρικό ναό, μπορείτε να σκάψετε βαθύτερα επισκεπτόμενος την αρχαιολογική κρύπτη της Notre-Dame . Εδώ μπορείτε να ανακαλύψετε τμήματα του μεσαιωνικού τείχους που κάποτε περιβάλλεται από το Παρίσι και μάθετε για τα γλαλο-ρωμαϊκά και παλαιοχριστιανικά κέντρα λατρείας που κάποτε βρίσκονταν στα θεμέλια της Notre Dame.

Βρίσκεται λίγο βόρεια του Παρισιού, η υπέροχη Βασιλική του καθεδρικού ναού St-Denis κατασκευάστηκε ακόμα νωρίτερα από την Παναγία των Παρισίων και φιλοξενεί μια εκπληκτική νεκροταφείο που στεγάζει ανάγλυφες μορφές και τάφους δεκάδων γαλλικών βασιλιάδων, βασίλισσες και βασιλικές φιγούρες, καθώς και την κρύπτη ο διάσημος ομώνυμος άγιος ο ίδιος. Παραδόξως, πολλοί τουρίστες δεν ακούν ποτέ για το St-Denis καθόλου, οπότε φροντίστε να αφιερώσετε λίγο χρόνο για ένα ημερήσιο ταξίδι από το Παρίσι εκεί.