Αρχαιολογική Κρύπτη στην Παναγία των Παρισίων

Ένας συναρπαστικός χώρος για τους φίλους της Αρχαιολογίας

Με ιστορία που εκτείνεται πάνω από 2.000 χρόνια, η Αρχαιολογική Κρύπτη που βρίσκεται κάτω από την πλατεία του διάσημου καθεδρικού ναού της Παναγίας της Παρθένου Παρισιού προσφέρει μια συναρπαστική ματιά στις πλούσιες και ταραχές εξελίξεις της ιστορίας της Γαλλικής πρωτεύουσας.

Αποτελούμενο από ερείπια που ανακαλύφθηκαν κατά τις αρχαιολογικές ανασκαφές από το 1965 έως το 1972, η αρχαιολογική κρύπτη (Crypte Archaeologique du Parvis de Notre Dame) εγκαινιάστηκε ως μουσείο το 1980, για την απόλαυση της ιστορίας και των αρχαιολόγων.

Μια επίσκεψη στην κρύπτη σας επιτρέπει να εξερευνήσετε διαδοχικά στρώματα της παριζιάνικης ιστορίας, με τμήματα δομών που χρονολογούνται από την Αρχαιότητα μέχρι τον 20ό αιώνα και να θαυμάσετε ερείπια από την κλασική έως τη μεσαιωνική περίοδο.

Τοποθεσία και στοιχεία επικοινωνίας:

Η κρύπτη βρίσκεται κάτω από την πλατεία ή το Parvis στο Notre Dame Cathedral, στο Ile de la Cite, στο κεντρικό και κομψό 4ο διαμέρισμα του Παρισιού, κοντά στη Λατινική συνοικία .

Διεύθυνση:
7, τοποθετήστε τον Jean-Paul II, Parvis Notre-Dame.
Τηλ . : +33 (0) 1 55 42 50 10
Μετρό: Cite ή Saint Michel (γραμμή 4) ή RER γραμμή C (Saint-Michel Notre Dame)

Επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα

Ώρες λειτουργίας και εισιτήρια:

Η κρύπτη είναι ανοιχτή καθημερινά από τις 10:00 π.μ. έως τις 6:00 μ.μ., εκτός από τις Δευτέρες και τις γαλλικές αργίες . Οι τελικές εισαγωγές είναι στις 5:30 μ.μ., οπότε φροντίστε να αγοράσετε το εισιτήριό σας λίγα λεπτά νωρίτερα για να εξασφαλίσετε ότι εισέρχεστε.

Εισιτήρια: Η τρέχουσα πλήρης τιμή εισόδου είναι 4 ευρώ, συν 3 ευρώ για ένα audioguide (συνιστάται να εκτιμηθεί πλήρως το ιστορικό της κρύπτης).

Τα Audioguides είναι διαθέσιμα στα Αγγλικά, Γαλλικά ή Ισπανικά. Λάβετε υπόψη ότι, ενώ είναι ακριβείς κατά τη στιγμή της δημοσίευσης, οι τιμές αυτές ενδέχεται να αλλάξουν ανά πάσα στιγμή.

Αξιοθέατα και αξιοθέατα Κοντά στην Κρύπτη:

Επισκεφθείτε τα κυριότερα σημεία:

Η επίσκεψη στην κρύπτη θα σας οδηγήσει στα ποικίλα ιστορικά στρώματα του Παρισιού, κυριολεκτικά. Τα ερείπια και τα τεχνουργήματα αντιστοιχούν στις εποχές και τους πολιτισμούς (Πηγή: επίσημος ιστότοπος) :

Οι Γαλο-Ρωμαίοι και οι Παρίσιες

Το Παρίσι εγκαταστάθηκε για πρώτη φορά από μια φυλή Gaulish που ονομάζεται Parisii. Οι αρχαιολογικές ανασκαφές στην περιοχή τα τελευταία χρόνια έχουν ανακτήσει νομίσματα χαραγμένα με τα ονόματα των Παρισιών. Κατά τη διάρκεια του βασιλιά του Αυγούστου, γύρω στο 27 π.Χ., η Γαλο-ρωμαϊκή πόλη Lutetia, καταλαμβάνοντας την αριστερή όχθη του ποταμού Σηκουάνα . Το σημερινό νησί γνωστό ως Ile de la Cite σχηματίστηκε όταν πολλά μικρότερα νησιά είχαν συνδεθεί τεχνητά κατά τον 1ο αιώνα μ.Χ.

Οι γερμανικές εισβολές

Η θλιβερή ιστορία του Παρισιού μπορεί να ειπωθεί ότι ξεκίνησε πραγματικά όταν οι γερμανικές εισβολές απειλούσαν τη Lutetia, φέρνοντας χάος και αστάθεια στην αστική ανάπτυξη εδώ και περίπου δύο αιώνες, από τα μέσα του 3ου αι. Μ.Χ. έως τον πέμπτο αιώνα μ.Χ. Απαντώντας σε αυτά τα κύματα εισβολών, η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία κινήθηκε για να χτίσει ένα οχυρό τείχος γύρω από την πόλη (στο Ile de la Cite) το 308.

Αυτό ήταν τώρα το de facto κέντρο της πόλης, με την εξέλιξη της αριστερής τράπεζας να παραμένει ασταθής και εν μέρει εγκαταλελειμμένη.

Η μεσαιωνική περίοδος

Μπορεί να θεωρηθεί "οι σκοτεινές εποχές" στη σύγχρονη σκέψη, αλλά η μεσαιωνική περίοδος έβλεπε το Παρίσι να φτάσει στο καθεστώς μιας μεγάλης πόλης με την ανάπτυξη του καθεδρικού ναού της Notre Dame. Η κατασκευή άρχισε το 1163. (δείτε περισσότερα για τη συναρπαστική ιστορία του καθεδρικού ναού εδώ) . Δημιουργήθηκαν νέοι δρόμοι στην περιοχή και κτίστηκαν κτίρια και εκκλησίες, δημιουργώντας το νέο μεσαιωνικό "cite".

Διαβάστε σχετικές: 6 Αξιοσημείωτες μεσαιωνικές τοποθεσίες στο Παρίσι ανοικτές στους τουρίστες

Ο δέκατος όγδοος αιώνας

Ωστόσο, μέχρι τον δέκατο όγδοο αιώνα, οι μεσαιωνικές δομές κρίθηκαν ανθυγιεινές, περιορισμένες και πολύ ευάλωτες στη φωτιά και σε άλλους κινδύνους. Πολλά από αυτά καταστράφηκαν στη συνέχεια για να δώσουν τη θέση τους σε κτίρια που στη συνέχεια θεωρούνταν ότι ενσωματώνουν το ύψος της σύγχρονης αστικής ανάπτυξης.

Το "parvis" έγινε μεγαλύτερο, όπως και αρκετοί γειτονικοί δρόμοι.

Ο δέκατος ένατος αιώνας

Οι προσπάθειες εκσυγχρονισμού κορυφώθηκαν τον 19ο αιώνα, όταν ο βαρώνος Haussmann θέσπισε μια γενική επισκευή του μεσαιωνικού Παρισιού, καταστρέφοντας και αντικαθιστώντας αμέτρητες κατασκευές και δρόμους. Αυτό που βλέπετε τώρα στην πλατεία και περιβάλλει είναι το αποτέλεσμα αυτής της αναθεώρησης.

Προσωρινές Εκθέσεις

Εκτός από τη μόνιμη έκθεση στο μουσείο, η Crypte Archaeologique διαθέτει τακτικά προσωρινά εκθέματα. Μάθετε περισσότερα σε αυτή τη σελίδα.