Οι κήποι του Λουξεμβούργου στο Παρίσι: Ένας πλήρης οδηγός

Γιατί πρέπει να είναι στη λίστα κουβά σας

Το Jardin du Luxembourg, χτισμένο από μια βασίλισσα της ομορφιάς στην κορυφή της ευρωπαϊκής αναγέννησης, διατηρεί μια αποφασιστικά βασιλική και μεγαλοπρεπή αίσθηση και είναι ένα από τα ωραιότερα μέρη στο Παρίσι για μια σύντομη ή εκτεταμένη βόλτα, πικ-νικ ή γενικό φαγητό. Οι ντόπιοι και οι τουρίστες ρέουν κατά τη διάρκεια των ανοιξιάτικων και καλοκαιρινών μηνών, αλλά η φήμη, οι επίσημοι κήποι μπορεί να είναι γραφικοί και ευχάριστοι, ανεξάρτητα από την εποχή του χρόνου.

Σχετικά: Πότε είναι η καλύτερη εποχή του χρόνου για να επισκεφθείτε το Παρίσι;

Το 1611, η γαλλο-ιταλική βασίλισσα Marie de Medici είχε τη φανταστική επιθυμία να δημιουργήσει έναν επίσημο κήπο με την εικόνα των κήπων Boboli της Φλωρεντίας και του παλατιού Πίτττι - ίσως σκέψης της υιοθετημένης πόλης της πολύ σκοτεινό, γκρίζο και που χρειαζόταν κάποια μεσογειακή ζεστασιά . Το Jardin du Luxembourg, που καλύπτει μια σημαντική μάζα γης στην άκρη της Λατινικής συνοικίας του Παρισιού, είναι γνωστό για την πλούσια αρχιτεκτονική του: εξισορροπεί έναν αυστηρά ελεγχόμενο κήπο με γαλλικό στιλ στη μία πλευρά, γεμάτος γεωμετρική ομορφιά και απαλά άγρια - θέα στον κήπο αγγλικού στιλ σε ένα άλλο.

Η τεράστια κεντρική ταράτσα και η λίμνη συνορεύει με λουλούδια, θάμνους και παγκοσμίου φήμης αγάλματα από γαλλικές βασίλισσες και άλλες αξιοσημείωτες γυναίκες. Η πλαισίωση της περίτεχνης σκηνής είναι το επιβλητικό παλάτι του Λουξεμβούργου, που είναι η ανατολική κατοικία της Marie de 'Medici και τώρα είναι η έδρα της γαλλικής Γερουσίας.

Το Λουξεμβούργο διαθέτει επίσης ένα αρωματικό οπωρώνα μήλου, θερμοκήπια, εκτάσεις ανθισμένων ορχιδέων και τριαντάφυλλα την άνοιξη, μακριές λωρίδες με επένδυση από πάνω από 2.000 φυλλοβόλα δέντρα που μετατρέπουν ζωντανές αποχρώσεις του κόκκινου και του πορτοκαλιού το φθινόπωρο και μια τεράστια λίμνη ιδανική για ιστιοπλοΐα μίνι- ιστιοπλοϊκά ή σκάφη με τηλεχειρισμό (τα αγαπημένα χόμπι ανάμεσα στα παριζιάνικα παιδιά).

Σχετικά: 15 σπουδαία πράγματα να κάνουμε με παιδιά στο Παρίσι

Προσθέστε μια σημαντική λογοτεχνική ιστορία στο μίγμα - οι κήποι ήταν ένα αγαπημένο μέρος για να περπατήσετε για συγγραφείς τόσο διαφορετικούς όπως ο George Sand, ο Alfred de Musset, ο Gertrude Stein και η σύντροφος Alice B. Toklas και ο Richard Wright - και μπορείτε να καταλάβετε γιατί ο κήπος είναι κάτι περισσότερο από ένα όμορφο σημείο για μια βόλτα.

Είναι μια σημαντική περιοχή στον πολιτισμό και την ιστορία του Παρισιού. Όλοι οι λόγοι για να το προσθέσετε στη λίστα κουβά σας.

Σχετικές: Πάρτε αυτό το αυτο-οδηγημένο λογοτεχνικό περπάτημα περιοδεία του Παρισιού

Τοποθεσία και μετάβαση:

Το Jardin du Luxembourg εκτείνεται ανάμεσα στο Καρτιέ Λατέν και τη συνοικία St-Germain-des Prés , στο 6ο διαμέρισμα του Παρισιού.

Διεύθυνση: Λουξεμβούργο: Rue de Medicis - Rue de Vaugirard

Μετρό: Ωδείο (γραμμή 6) ή γραμμή RER (Λουξεμβούργο)

Πληροφορίες στον Ιστό: Δείτε αυτή τη σελίδα στο Γραφείο Τουρισμού του Παρισιού

Αξιοθέατα και αξιοθέατα σε κοντινή απόσταση:

Latin Quarter: Το πάρκο βρίσκεται σε μια γωνιά του παλιού παριζιάνικου κέντρου της υποτροφίας, της τέχνης και της μάθησης. Συμπεριλάβετε το Λουξεμβούργο στην περιήγησή σας στη γειτονιά.

Ακριβώς μακριά από το ξενοδοχείο, το όμορφο παλιό Πανεπιστήμιο της Σορβόνης βρίσκεται στην πλατεία Place de la Sorbonne, γεμάτη καφετέριες.

Ακριβώς απέναντι από το δρόμο και σε ένα μικρό λόφο από τον κήπο, αναδύεται το Πάνθεον : ένα περίτεχνο, μεγαλοπρεπές μαυσωλείο που κρατάει τα ερείπια μερικών από τα μεγαλύτερα μυαλά της Γαλλίας, από τον Alexandre Dumas έως τη Marie Curie.

St-Germain-des-Prés: Οι νότιες και οι δυτικές άκρες των κήπων βρίσκονται σε αυτή τη μυθική γειτονιά όπου συγγραφείς και καλλιτέχνες όπως οι Simone de Beauvoir και Jean-Paul Sartre στοιχειοθετούν τοπικές καφετέριες, συμπεριλαμβανομένων των Deux Magots.

Musee Cluny / Μεσαιωνικό Μουσείο: Το Εθνικό Μεσαιωνικό Μουσείο στεγάζεται σε μια μεγαλοπρεπή μεσαιωνική κατοικία, τα θεμέλια της οποίας βρίσκονται στα ερείπια των ρωμαϊκών ιαματικών λουτρών και διαθέτει την πιο σημαντική συλλογή έργων τέχνης και τεχνουργημάτων από τον Μεσαίωνα.

Ώρες λειτουργίας και σημεία πρόσβασης:

Το Jardin du Luxembourg είναι ανοιχτό όλο το χρόνο, με ώρες που ποικίλλουν ανάλογα με την εποχή (ουσιαστικά από την αυγή μέχρι το σούρουπο). Η είσοδος είναι δωρεάν για όλους.

Για να έχετε πρόσβαση στον κήπο, μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε τρεις κύριες εισόδους: τον Edmond Rostand, τον τόπο André Honnorat, τη rue Guynemer ή τη rue de Vaugirard.

Ξεναγήσεις:

Οι περιηγήσεις προσφέρονται από τη Γερουσία κατά τη διάρκεια της υψηλής περιόδου, αλλά αυτές γίνονται μόνο στα γαλλικά. Αυτή η εταιρεία προσφέρει δωρεάν περιηγήσεις με τα πόδια στους κήπους στις 2:30 μ.μ. κάθε μέρα (παρακαλώ θυμηθείτε να ανατρέπετε τους οδηγούς).

Προσιτότητα:

Όλες οι εισόδους στον κήπο και πολλά από τα μονοπάτια του είναι προσβάσιμα από αναπηρικά καροτσάκια. Υπάρχουν επίσης ειδικές περιοχές ανάπαυσης που ορίζονται για σκύλους που βλέπουν τα μάτια να παίζουν εκτός λουριού. Άλλα είδη σκύλων επιτρέπονται αλλά πρέπει να φυλάσσονται σε ένα λουρί και να λαμβάνονται στα μονοπάτια που προορίζονται για σκύλους.

Μια μικρή ιστορία

Το 1611-1612, η ​​Βασίλισσα Marie de 'Medici, σύζυγος του τελευταίου Henri IV της Γαλλίας και Regent στο βασιλιά Λουδοβίκου XIII, ανέθεσε μια νέα κατοικία στην εικόνα της αγαπημένης της φλωρεντινής κατοικίας, του Pitti Palace. Αγόρασε το υπάρχον κτίριο στην τοποθεσία, πρώην το ξενοδοχείο du Luxembourg (γνωστό σήμερα ως το παλάτι Petit-Luxembourg) και διέταξε την κατασκευή ενός τεράστιου νέου παλατιού. Ένας γνήσιος εραστής της πράσινης φύσης, είχε φυτεύσει χιλιάδες δέντρα, θάμνους και λουλούδια. Ο Tommasi Francini, ένας Ιταλός συνάδελφος, ανατέθηκε να σχεδιάσει και να οικοδομήσει τις ταράτσες, καθώς και μια βρύση που τώρα αναφέρεται ως η κρήνη Medici.

Μέχρι το 1630, ο χώρος διευρύνθηκε σημαντικά για να γίνει ο τεράστιος χώρος που είναι σήμερα. Προσβλέποντας να αναλάβει την μεγαλοπρέπεια των Tuileries (που γειτνιάζουν με το Λούβρο) ή τους κήπους που κόβουν την ανάσα στις Βερσαλλίες, ο Medici προσέλαβε τον ίδιο σχεδιασμό κήπων, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για τις υπέροχες επίσημες ρυθμίσεις σε αυτά τα φημισμένα μέρη. Για να επεκτείνει τον κήπο του Λουξεμβούργου, δημιούργησε πιο γοητευτικά γαλλικά, γεωμετρικά parterres και φράκτες, καθώς και μια νέα οκταγωνική λεκάνη και σιντριβάνι που προσφέρει νότια θέα.

Μετά το θάνατο της Βασίλισσας, το παλάτι και οι κήποι παραμελήθηκαν και έπεσαν σε σοβαρή ερείπια και παραμελήθηκαν. Μόνο μετά τη Γαλλική Επανάσταση του 1789 αυξήθηκε το ενδιαφέρον για την αναζωογόνηση των λόφων: η συντριβή του Medici αποκαταστάθηκε στην παλιά δόξα του και επαναλήφθηκαν οι ιδιαιτέρως γεωμετρικοί τύποι γαλλικών τυπικών κήπων εποχής.

Ο 19ος αιώνας μέχρι σήμερα:

Τον 19ο αιώνα, τα τυπικά χαρακτηριστικά από την εποχή εκείνη, συμπεριλαμβανομένου ενός θεάτρου μαριονέτας, θερμοκηπίων και μιας πορτοκαλιάς που χρησιμοποιούνται κυρίως για την προβολή της τέχνης και των γλυπτών, έκαναν τους κήπους δημοφιλείς και πάλι στο ευρύ κοινό. Από τότε, έχει αγαπηθεί από πολλές γενιές των Παρισίων καθώς και από τουρίστες. Ρομαντικοί συγγραφείς όπως οι λάτρεις της άμμου και του de Musset πήραν πολλές περιπάτους εδώ.

Στα τέλη του 19ου αιώνα, ο κήπος έγινε ένα ευνοημένο νέο μέρος για να εγκαταστήσει περίτεχνα γλυπτά: τα 20 προαναφερθέντα αγάλματα που απεικονίζουν ευρωπαϊκές βασίλισσες και αξιοσημείωτες γαλλικές γυναίκες ανεγέρθηκαν στην κύρια βεράντα. περισσότεροι από 100 συνολικά εμφανίστηκαν γύρω από τον κήπο - συμπεριλαμβανομένου ενός μικρογραφικού αντιγράφου του Άγαλμα της Ελευθερίας που δημιούργησε ο ίδιος ο Βαρθοδόνος.

Κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα, συλληφθέντες Αμερικανοί ομογενείς συγγραφείς όπως οι Gertrude Stein και F. Scott Fitzgerald ακολούθησαν το παράσημο (και οι δύο συγγραφείς έζησαν σε παρακείμενους δρόμους κοντά στον κήπο). Ο κήπος και οι γύρω καφετέριες ήταν ένας ιδιαίτερα σημαντικός τόπος για τους Αφροαμερικανούς καλλιτέχνες και συγγραφείς του μέσου αιώνα, όπως ο ζωγράφος Beauford Delaney, οι συγγραφείς Richard Wright και Chester Himes και άλλοι.

Διαβάστε Σχετικά: Ανασκόπηση της μαύρης ιστορίας γύρω από τον περίπατο του Λουξεμβούργου

Στιγμιότυπα & Τι να κάνετε στους κήπους

Εκτός από το υπέροχο μέρος για να κάνετε βόλτες, ήλιο και να διαβάσετε σε πράσινες μεταλλικές καρέκλες με θέα στις καταπράσινες βεράντες και να πλεύσετε βάρκες στις τεχνητές λίμνες, υπάρχουν μυριάδες πράγματα να κάνετε και να απολαύσετε στο Jardin du Luxembourg.

Τα παιδιά αναμφίβολα απολαμβάνουν το θέατρο μαριονέτας που παρουσιάζει τους θερινούς μήνες. το ιστιοφόρο και τα ενοικιαζόμενα σκάφη με τηλεχειρισμό. την περιφραγμένη περιοχή παιδικής χαράς και το ντεμοντέ καρουσέλ.

Οι λάτρεις των φυτών και της βοτανικής θα βρουν δραστηριότητες αξίας ωρών, περπατώντας στους κήπους και θαυμάζοντας τις χιλιάδες δέντρα, τα λουλούδια και τους θάμνους που φυτεύτηκαν πάνω από 25 εκτάρια. Το πράσινο περιλαμβάνει εκθέματα αχλαδιών και μήλων, θερμοκήπια και περίτεχνα παρτέρια και φράκτες. Το Orangerie , ένα πρώην θερμοκήπιο, χρησιμοποιείται κυρίως για προσωρινά εκθέματα φωτογραφιών και έργων τέχνης.

Για όσους ενδιαφέρονται για τη γλυπτική, ο κήπος είναι ουσιαστικά ένα υπαίθριο μουσείο: πάνω από 100 αγάλματα που χρονολογούνται από τον 19ο αιώνα μέχρι τη σημερινή χάρη τους λόγους. Αυτά περιλαμβάνουν τα προαναφερθέντα στοιχεία των αξιοσημείωτων ευρωπαίων γυναικών, από την Άννα της Αυστρίας μέχρι τη Μαίρη Βασίλισσα των Σκωτσέζων. προτομές και πλήρεις μορφές των συγγραφέων και ποιητών, συμπεριλαμβανομένων των George Sand, Guillaume Apollinaire, Paul Verlaine και Charles Baudelaire. σε σύγχρονη γλυπτική από τους συνανθρώπους του Zadkine.

Εν τω μεταξύ, η Κρήνη του Παρατηρητηρίου (στην περιοχή γνωστή ως Jardin Marco Polo) στη νότια πλευρά των κήπων είναι ένα εκπληκτικό έργο χάλκινο. Αντιπροσωπεύει μια συνεργατική προσπάθεια μεταξύ τεσσάρων γάλλων γλύπτων. Απεικονίζει τέσσερις γυναίκες που ηρωικά κρατούν μια χάλκινη σφαίρα. γύρω τους υπάρχουν οκτώ θριαμβευτικά άλογα, ψάρια και άλλα ζώα.

Picnics: Ένα τοπικό χόμπι

Εάν επισκέπτεστε κατά τη διάρκεια των θερμότερων μηνών και ελπίζετε να ξετυλίξετε κάπου στους κήπους με καβουρδισμένες μπαγκέτες, τυρί, φρούτα και ακόμη και λίγο ροζέ στη ρυμούγα, υπάρχει μια μεγάλη γκαζόν στη νότια πλευρά του κήπου που είναι τέλεια για να περάσετε μερικά τεμπέλης, νόστιμες ώρες στο γρασίδι. Διαβάστε αυτό το κομμάτι στη συναρμολόγηση του τέλειου παριζιάνικου πικνίκ και αποθέστε όλα τα σωστά καλούδια. Για να βρείτε το γκαζόν στους κήπους, κατευθυνθείτε προς τα νότια μακριά από την κεντρική περιοχή του παλατιού του Λουξεμβούργου μέχρι τους χλοοτάπητες γύρω από το άγαλμα του Παρατηρητηρίου.

Διαβάστε σχετικά: Τι να κάνετε στο Παρίσι κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού

Το Μουσείο του Λουξεμβούργου: Πρόσφατα Ανακαινισμένο & Φιλοξενία Σημαντικών Εκθεμάτων

Εάν έχετε το χρόνο και την κλίση, συνιστώ σχολαστικά τα εισιτήρια για ό, τι συμβαίνει στο Μουσείο του Λουξεμβούργου , που βρίσκεται στο βορειοδυτικό άκρο του κήπου μέσω ξεχωριστής εισόδου. Πρόσφατα ανακαινισμένο, το μουσείο φιλοξενεί δύο μεγάλα εκθέματα ετησίως, τα οποία σχεδόν πάντοτε ξεπουλώνουν (γι 'αυτό είναι πολύ ενδεδειγμένο να κάνετε κράτηση εισιτηρίων πολύ νωρίτερα). Οι πρόσφατες εμφανίσεις περιλάμβαναν αναδρομές στον Ιταλό ζωγράφο Modigliani και στον Γάλλο καλλιτέχνη Marc Chagall.

Τοποθεσία: 19 rue de Vaugirard (Μετρό: St-Sulpice ή Vaugirard, RER C (Λουξεμβούργο)