Στην ανασκόπηση: Μαύρη ιστορία μέσα και γύρω από τον κήπο του Λουξεμβούργου

Κυνηγώντας φωτιστικά από τον Alexandre Dumas στον Richard Wright

Το Παρίσι παρέχει σχεδόν πάντα δημιουργικό καταφύγιο για μεγάλα μυαλά, τα οποία βρέθηκαν απαλλαγμένα από δικαιώματα ή δεν αναγνωρίστηκαν στις χώρες καταγωγής τους. Ο 20ός αιώνας είδε ιδιαίτερα κύματα μεταναστών (ή ομογενών, αν προτιμάτε τον όρο) να πλημμυρίζουν στο Παρίσι για να ξεφύγουν από πολιτικές, θρησκευτικές ή εθνοτικές διώξεις. Αυτή η συγκρατημένη σύγκλιση των πολιτισμικών επιρροών συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό στη ζωντάνια των παρισινών τεχνών.

Όταν ήμουν προσκεκλημένος από το Discover του Παρισιού να συμμετάσχω σε μια πεζοπορική περιήγηση που εξερευνούσε την ιστορία των μαύρων στοχαστών, καλλιτεχνών και συγγραφέων γύρω από το Λουξεμβούργο Garden (Jardin du Luxembourg) στο Παρίσι, δέχτηκα ευχάριστα. Και πράγματι έμαθα πολλά.

Πλεονεκτήματα

Μειονεκτήματα

Βασικές πληροφορίες περιήγησης

Η πλήρης περιπέτεια μου

Η περιοδεία ξεκινάει έξω από τους κήπους του Λουξεμβούργου, που συνήθως συνδέονται με δύο γυναίκες που γιόρταζαν το σπίτι τους στο Παρίσι: η βασίλισσα και η σύζυγος του Henry IV, Marie de Medicis, και ο Αμερικανός συγγραφέας Gertrude Stein, του οποίου το λογοτεχνικό σαλόνι ήταν στη Rue de Fleurus κοντά στο κήπο.

Ένα λιγότερο γνωστό γεγονός για την περιοχή, ωστόσο, ήταν ότι υπήρξε και εστία για μερικούς από τους πιο αξιοσημείωτους μαύρους διανοούμενους, συγγραφείς, καλλιτέχνες και άλλα ιστορικά πρόσωπα, είτε γηγενείς είτε μετανάστες. Η περιοδεία Discover Paris αποσκοπεί να ρίξει φως στους αξιοθαύμαστους ανθρώπους και στους χώρους που σχετίζονται με τη μαύρη ιστορία και τα καλλιτεχνικά επιτεύγματα μέσα και γύρω από τους κήπους του Λουξεμβούργου.

Διαβάστε σχετικές: Κορυφαίες λογοτεχνικές διαμαρτυρίες στο Παρίσι (μια περιήγηση με αυτοπεποίθηση)

Από τον Alexandre Dumas στους Τσέστερ Χίμους: Σημειωμένα μέρη και αριθμοί

Δεν θα δώσω τις λεπτομέρειες της περιοδείας - αυτό θα ήταν μια κακή υπηρεσία των χειριστών. Αλλά μέσα σε δύο ώρες, έμαθα πόσο πλούσιος είναι η περιοχή με μαύρη ιστορία. Πολλές καφετέριες, συμπεριλαμβανομένου του διάσημου Cafe Tournon, αποτελούσαν τακτικές σκηνές για ομογενείς αφρικανούς Αμερικανούς συγγραφείς, καλλιτέχνες και μουσικούς όπως ο Richard Wright, ο Chester Himes, ο ζωγράφος Beauford Delaney και ο τζαζ μεγάλος δούκας Ellington. Ο Αλέξανδρος Δούμας, συγγραφέας των Τριών Μουσουλμάνων , είναι θαμμένος στο Πάνθεον, και τιμούνται εκεί άλλοι αξιοσημείωτοι μαύροι. Μαθαίνουμε για πολλά βασικά στοιχεία στην αντίσταση και την κατάργηση της δουλείας στις γαλλικές αποικίες. Έχουμε εισαχθεί στη ζωή και έργα σημαντικών μαύρων εικαστικών καλλιτεχνών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή όπως ο Henry O.

Tanner και Barbara Chase-Riboud, καθώς και άλλες μορφές.

Το δεύτερο μισό της περιοδείας μας έφερε μέσα στους κήπους. Εδώ άκουσα κυρίως ιστορίες για το πώς ο Richard Wright θα περπατούσε μέσα από τους κήπους με τον Gertrude Stein, πήρε το χαμηλό χτύπημα σε μια συναρπαστική φήμη που περιβάλλει το αντίγραφο του Άγαλματος της Ελευθερίας του Brancusi που χαρίζει μια γωνιά του κήπου και παρατήρησε το πρόσφατα αποκαλυπτόμενο άγαλμα που μνημονεύει την κατάργηση της δουλείας.

Η ετυμηγορία μου;

Αυτή η περιοδεία έδωσε μια πολύ ικανοποιητική εικόνα της μαύρης ιστορίας γύρω από τους κήπους του Λουξεμβούργου. Έφυγα με μια ισχυρή βασική κατανόηση των σημαντικών μαύρων ατόμων που είχαν ζήσει και δούλεψαν στην περιοχή και συνέβαλαν στις παριζιάνικες τέχνες και τον πολιτισμό. Είχα την επιθυμία να μάθω περισσότερα στον δικό μου χρόνο για τους ανθρώπους και τις ιδέες που σημειώθηκαν στην περιοδεία και να συστήσω αυτή την περιοδεία σε όποιον επιθυμεί να κατανοήσει καλύτερα την μαύρη ιστορία στο Παρίσι.

Το μόνο δυνητικό μειονέκτημα που βλέπω εδώ; Η περιοδεία είναι αρκετά εξειδικευμένη και προϋποθέτει βασικές θεμελιώδεις γνώσεις ορισμένων πτυχών της ιστορίας, της τέχνης και της αφρικανικής-αμερικανικής μετανάστευσης στις αρχές του 20ού αιώνα. Για νεότερους επισκέπτες ή για όσους έχουν πολύ περιορισμένη προηγούμενη γνώση αυτών των θεμάτων, η περιοδεία ίσως χρειαστεί να τροποποιηθεί ελαφρώς για να ενσωματωθούν περισσότερες βασικές έννοιες. Οι οδηγοί Discover Paris μου είπαν ότι ρυθμίζουν τακτικά το περιεχόμενο των περιηγήσεών τους ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των επισκεπτών, ώστε να μπορείτε να καθορίσετε το επίπεδο γνώσης του θέματος κατά την κράτηση αυτής της περιοδείας ή άλλων από αυτόν τον παροχέα.

Όπως συνηθίζεται στην ταξιδιωτική βιομηχανία, ο συγγραφέας έλαβε δωρεάν υπηρεσίες για σκοπούς αναθεώρησης. Ενώ δεν έχει επηρεάσει αυτή την αναθεώρηση, το About.com πιστεύει στην πλήρη αποκάλυψη όλων των πιθανών συγκρούσεων συμφερόντων. Για περισσότερες πληροφορίες, ανατρέξτε στην Πολιτική Ηθικής.