Παρακολουθήστε φάλαινα από το Orkney

Δεν χρειάζονται θαλασσινά πόδια για να εντοπίσουν φάλαινες, δελφίνια, φώκια και σφραγίδες από την Orkney

Το καλοκαίρι είναι εποχή παρακολουθήσεως φαλαινών για οικόπεδα γύρω από το Orkney. Δεν χρειάζεται καν να έχετε τα πόδια της θάλασσας για υπέροχη θέα.

Επισκεφθείτε το Orkney κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, από το Μάιο έως το Σεπτέμβριο, και οι πιθανότητές σας να εντοπίσετε μια φάλαινα δολοφονία, φάλαινα minke ή φάλαινα με πτερύγια στα ύδατα γύρω από αυτή την ομάδα νησιών είναι εξαιρετική.

Οι ειδικοί αναφέρουν ότι το 90 τοις εκατό των παρατηρήσεων της orca γύρω από το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκονται στα ύδατα κοντά στο Orkney και το Shetland.

Μικρά λοβό των μαύρων και λευκών "φαλαινών δολοφόνων" (που πραγματικά σχετίζονται με τα δελφίνια) παρατηρούνται τακτικά. Και το 2015 ένας γιγαντιαίος κορμός 150 orcas βρέθηκε ανατολικά του Orkney.

Οι Ορκαδικοί κυνηγούν φάλαινες εδώ και χρόνια

Σε περασμένες περιόδους, μια φάλαινα που έπεφτε στο Orkney θα είχε θεωρηθεί τυχερή επιπλέον πηγή τροφής.

Οι λοβοί των μικρών φαλαινών οδηγούσαν σκόπιμα στην ξηρά για τρόφιμα και λάδια. Και, τον 19ο αιώνα, οι ναυτικοί της Ορκαδίας, γνωστούς για την ικανότητά τους σε μικρά σκάφη, προσελήφθησαν τακτικά για πλοία φαλαινοθηρίας που κατευθύνονται προς τον Νότιο Ατλαντικό.

Το λιμάνι Stromness στη δυτική ηπειρωτική χώρα, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Orkney, επισκέφθηκε τακτικά φαλαινοθηρικοί στόλοι και οι επισκέπτες θα πρέπει να προσέχουν τα οστά των φαλαινών που εξακολουθούν να διακοσμούν πολλά από τα σπίτια τους.

Ψάρεμα φαλαινών με κάμερες

Σήμερα, οι φάλαινες θηρεύονται μόνο με κάμερες. Οι επιθετικοί επιβάτες που μεταφέρουν το πλοίο από το Pentland Firth από το Scrabster στη Σκωτία μέχρι το Stromness έχουν αναφέρει παρατηρήσεις - ειδικά κατά τη διάρκεια του Μαΐου μέχρι τον Ιούλιο.

Όμως, οι παρατηρήσεις από το πλοίο δεν είναι εγγυημένες και αυτή η διασταύρωση μπορεί περιστασιακά να είναι τραχύ.

Στην πραγματικότητα, έχετε περισσότερες πιθανότητες να εντοπίσετε φάλαινες και άλλες άγριας ζωής από μια άνετη πέρκα σε στέρεο έδαφος. Το Orkney είναι ένα μέρος που μπορείτε να παρακολουθήσετε φάλαινες από τη γη. Τα δυτικά ύδατα, από τους βράχους και τις ακτές των δυτικών νησιών του Orkney, προσφέρουν τις καλύτερες αποδόσεις καλών παρατηρήσεων.

Το Orkney δεν είναι νησί, αλλά ομάδα νησιών (ή αρχιπελάγους) γνωστών με τη συλλογική ονομασία Orkney. Οι ντόπιοι θα σας διορθώσουν γρήγορα εάν αναφέρετε στο σπίτι τους ως "The Orkneys". Κάθε νησί της ομάδας έχει το δικό του όνομα.

Για την καλύτερη παρακολούθηση των φαλαινών, οι ντόπιοι συνιστούν το Cantick Head στο νησί Hoy, το Noup Head στο νησί Westray και το North Hill στο νησί Papa Westray. Για την καλύτερη σας ευκαιρία να εντοπίσετε τις φάλαινες και τα δελφίνια, κάντε κράτηση σε μια εκστρατεία άγριας ζωής και αρχαιολογίας από τοπικούς ξεναγούς στην Orcadian Wildlife. Η εταιρεία κάνει περιηγήσεις με καταλύματα, αλλά μπορεί επίσης να οργανώσει μικρότερες, εξατομικευμένες εκδρομές.

Οι ημερήσιες εκδρομές και οι ακτοπλοϊκές εκδρομές με την ευκαιρία να παρακολουθήσουν φάλαινες είναι επίσης διαθέσιμες από το WildAbout Orkney

Hoy, Westray και Papa Westray μπορούν να φτάσουν όλα από τα λιμάνια στο Orkney - το νησί της ηπειρωτικής χώρας - μέσω της Orkney Ferries. Τα πλοία φεύγουν από διαφορετικά νησιωτικά λιμάνια. Για το Hoy, τα οχηματαγωγά αναχωρούν από το Houton και το Stromness. Για το Westray και τον Papa Westray, τα πορθμεία από την Kirkwall. Το πρόγραμμα είναι εποχιακό και περίπλοκο, επομένως είναι καλύτερο να ελέγξετε την ιστοσελίδα καθώς και τον χάρτη στην αρχική σελίδα του Orkney Ferries.

Τι είδους φάλαινες βλέπετε;

Ενώ οι orcas είναι τα πιο συνηθισμένα είδη, η φάλαινα minke και η μακρινή πτερωτή φάλαινα συχνά παρατηρούνται επίσης.

Στην πραγματικότητα, έχουν παρατηρηθεί τουλάχιστον 18 διαφορετικά είδη, που αντλούνται από τα κρύα, πλούσια σε ψάρια νερά γύρω από τα νησιά. Το 2011, μια φάλαινα σπερματοζωαρίων 50 ποδών διέσχισε την απόλαυση των ενθουσιασμένων θεατών.

Οι παρατηρητές φαλαινών Orkney έχουν δει:

Και αυτό είναι μόνο η αρχή. Εάν είστε τυχεροί, μπορείτε επίσης να εντοπίσετε το δελφίνι του Ατλαντικού με λευκή όψη, το δελφίνι με άσπρο δέντρο, το κοινό δελφίνι, το δελφίνι με μπουκάλια, το φεγγάρι και το δελφίνι του Risso. Κάθε εποχή του χρόνου, μπορείτε επίσης να περιμένετε να δείτε γκρίζες και κοινές φώκιες που κρέμονται γύρω από τις παράκτιες περιοχές, διατηρώντας λίπος και κομψότητα στη θαλάσσια γιορτή του Orkney.