Ένας οδηγός για τις αφρικανικές γλώσσες που αναγράφονται ανά χώρα

Ακόμη και για μια ήπειρο με 54 διαφορετικές χώρες , η Αφρική έχει πολλές γλώσσες. Εκτιμάται ότι εδώ ομιλούνται 1.500 έως 2.000 γλώσσες, πολλοί από τους οποίους έχουν διαφορετικές διαλέκτους. Για να καταστήσει τα πράγματα ακόμη πιο συγκεχυμένα, σε πολλές χώρες η επίσημη γλώσσα δεν είναι η ίδια με την lingua franca - δηλαδή τη γλώσσα που ομιλείται από την πλειονότητα των πολιτών της.

Εάν προγραμματίζετε ένα ταξίδι στην Αφρική , είναι καλή ιδέα να διερευνήσετε τόσο την επίσημη γλώσσα όσο και το lingua franca της χώρας ή της περιοχής στην οποία ταξιδεύετε.

Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να επιχειρήσετε να μάθετε μερικές λέξεις-κλειδιά ή φράσεις πριν πάτε. Αυτό μπορεί να είναι δύσκολο - ειδικά όταν μια γλώσσα δεν είναι γραπτή φωνητικά (όπως η Αφρικάανς), ή περιλαμβάνει συμπτώματα κλικ (όπως Xhosa) - αλλά η προσπάθεια θα εκτιμηθεί σε μεγάλο βαθμό από τους ανθρώπους που συναντάτε στα ταξίδια σας.

Εάν ταξιδεύετε σε μια πρώην αποικία (όπως η Μοζαμβίκη, η Ναμίμπια ή η Σενεγάλη), θα διαπιστώσετε ότι οι ευρωπαϊκές γλώσσες μπορούν επίσης να έρθουν χρήσιμες - αν και είστε προετοιμασμένοι για τα πορτογαλικά, τα γερμανικά ή τα γαλλικά που ακούτε εκεί να ακούγονται αρκετά διαφορετικά από ό, τι στην Ευρώπη. Σε αυτό το άρθρο, εξετάζουμε τις επίσημες και πιο διαδεδομένες γλώσσες για μερικούς από τους κορυφαίους ταξιδιωτικούς προορισμούς της Αφρικής , που έχουν ταξινομηθεί με αλφαβητική σειρά.

Αλγερία

Επίσημες γλώσσες: Μοντέρνο πρότυπο Αραβικά και Tamazight (Berber)

Οι πιο διαδεδομένες γλώσσες στην Αλγερία είναι η Αλγερινή Αραβική και η Βερβερική.

Αγκόλα

Επίσημη γλώσσα: Πορτογαλικά

Τα πορτογαλικά ομιλούνται ως πρώτη ή δεύτερη γλώσσα από λίγο περισσότερο από το 70% του πληθυσμού. Υπάρχουν περίπου 38 αφρικανικές γλώσσες στην Αγκόλα, συμπεριλαμβανομένων των Umbundu, Kikongo και Chokwe.

Μπενίν

Επίσημη Γλώσσα: Γαλλικά

Υπάρχουν 55 γλώσσες στο Μπενίν, οι πιο δημοφιλείς από τις οποίες είναι η Fon και η Yoruba (στο νότο) και η Beriba και η Dendi (στα βόρεια).

Τα γαλλικά μιλιούνται μόνο από το 35% του πληθυσμού.

Μποτσουάνα

Επίσημη Γλώσσα: Αγγλικά

Αν και η αγγλική γλώσσα είναι η πρωταρχική γραπτή γλώσσα στη Μποτσουάνα, η συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού μιλάει τη Σέτσουγνα ως τη μητρική τους γλώσσα.

Καμερούν

Επίσημες γλώσσες: Αγγλικά και Γαλλικά

Υπάρχουν σχεδόν 250 γλώσσες στο Καμερούν. Από τις δύο επίσημες γλώσσες, τα γαλλικά είναι μακράν τα πιο ευρέως διαδεδομένα, ενώ άλλες σημαντικές περιφερειακές γλώσσες περιλαμβάνουν το Fang και το Cameroonian Pidgin English.

Ακτή του Ελεφαντοστού

Επίσημη Γλώσσα: Γαλλικά

Τα γαλλικά είναι η επίσημη γλώσσα και η lingua franca στην Ακτή του Ελεφαντοστού, αν και μιλιούνται επίσης περίπου 78 ιθαγενείς γλώσσες.

Αίγυπτος

Επίσημη γλώσσα: Σύγχρονη βασική αραβική

Το lingua franca της Αιγύπτου είναι Αιγυπτιακό Αραβικό, το οποίο μιλιέται από το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού. Τα αγγλικά και τα γαλλικά είναι επίσης κοινά σε αστικές περιοχές.

Αιθιοπία

Επίσημη Γλώσσα: Amharic

Άλλες σημαντικές γλώσσες στην Αιθιοπία είναι το Oromo, η Σομαλία και η Tigrinya. Τα αγγλικά είναι η πιο δημοφιλής ξένη γλώσσα που διδάσκεται στα σχολεία.

Γκαμπόν

Επίσημη Γλώσσα: Γαλλικά

Περισσότερο από το 80% του πληθυσμού μπορεί να μιλάει γαλλικά, αλλά οι περισσότεροι χρησιμοποιούν ως μητρική γλώσσα μία από τις 40 αυτόχθονες γλώσσες. Από αυτά, τα πιο σημαντικά είναι τα Fang, Mbere και Sira.

Γκάνα

Επίσημη Γλώσσα: Αγγλικά

Υπάρχουν περίπου 80 διαφορετικές γλώσσες στη Γκάνα. Τα αγγλικά είναι η lingua franca, αλλά η κυβέρνηση υποστηρίζει επίσης οκτώ αφρικανικές γλώσσες, όπως Twi, Ewe και Dagbani.

Κενύα

Επίσημες Γλώσσες: Σουαχίλι και Αγγλικά

Και οι δύο επίσημες γλώσσες χρησιμεύουν ως lingua franca στην Κένυα, αλλά από τις δύο, το Σουαχίλι είναι το πιο ευρέως διαδεδομένο.

Λεσότο

Επίσημες γλώσσες: Sesotho και Αγγλικά

Περισσότερο από το 90% των κατοίκων του Λεσόθο χρησιμοποιούν την εποχή Sesotho ως πρώτη γλώσσα, παρότι η διγλωσσία ενθαρρύνεται.

Μαδαγασκάρη

Επίσημες γλώσσες: Μαδαγασκάρη και Γαλλικά

Το Μαδαγασκάρη μιλάει σε όλη τη Μαδαγασκάρη , αν και πολλοί άνθρωποι μιλούν επίσης τη γαλλική ως δεύτερη γλώσσα.

Μαλάουι

Επίσημη Γλώσσα: Αγγλικά

Υπάρχουν 16 γλώσσες στο Μαλάουι, εκ των οποίων η Chichewa είναι η πιο ευρέως διαδεδομένη.

Μαυρίκιος

Επίσημες γλώσσες: Γαλλικά και Αγγλικά

Η συντριπτική πλειοψηφία των Μαυριτών μιλάει το Μαυριτιανό Creole, μια γλώσσα που βασίζεται κυρίως στα γαλλικά αλλά δανείζει επίσης λέξεις από τις γλώσσες της Αγγλίας, της Αφρικής και της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Μαρόκο

Επίσημη γλώσσα: Μοντέρνο πρότυπο Αραβικά και Amazigh (Berber)

Η πιο ευρέως διαδεδομένη γλώσσα στο Μαρόκο είναι το Μαροκινό Αραβικό, αν και τα γαλλικά χρησιμεύουν ως δεύτερη γλώσσα για πολλούς από τους εκπαιδευμένους πολίτες της χώρας.

Μοζαμβίκη

Επίσημη γλώσσα: Πορτογαλικά

Υπάρχουν 43 γλώσσες που ομιλούνται στη Μοζαμβίκη. Η πιο ευρέως διαδεδομένη είναι τα πορτογαλικά, ακολουθούμενη από αφρικανικές γλώσσες όπως Makhuwa, Σουαχίλι και Shangaan.

Ναμίμπια

Επίσημη Γλώσσα: Αγγλικά

Παρά το καθεστώς της ως επίσημης γλώσσας της Ναμίμπια, λιγότερο από το 1% των Ναμίμπια μιλούν αγγλικά ως μητρική τους γλώσσα. Η πλέον διαδεδομένη γλώσσα είναι το Oshiwambo, ακολουθούμενη από τα Khoekhoe, Afrikaans και Herero.

Νιγηρία

Επίσημη Γλώσσα: Αγγλικά

Η Νιγηρία φιλοξενεί περισσότερες από 520 γλώσσες. Τα πιο ευρέως διαδεδομένα περιλαμβάνουν τα αγγλικά, Hausa, Igbo και Yoruba.

Ρουάντα

Επίσημες γλώσσες: Kinyarwanda, Γαλλικά, Αγγλικά και Σουαχίλι

Kinyarwanda είναι η μητρική γλώσσα των περισσότερων Rwandans , αν και τα αγγλικά και τα γαλλικά είναι επίσης ευρέως κατανοητά σε όλη τη χώρα.

Σενεγάλη

Επίσημη Γλώσσα: Γαλλικά

Η Σενεγάλη έχει 36 γλώσσες, εκ των οποίων η πιο διαδεδομένη είναι η Wolof.

Νότια Αφρική

Επίσημες γλώσσες: Αφρικανικά, Αγγλικά, Ζουλού, Xhosa, Ndebele, Venda, Swati, Sotho, Βόρεια Σόθο, Tsonga και Tswana

Πολλοί Νοτιοαφρικανοί είναι δίγλωσσοι και μπορούν να μιλούν τουλάχιστον δύο από τις 11 επίσημες γλώσσες της χώρας. Το Zulu και το Xhosa είναι οι πιο συνηθισμένες μητρικές γλώσσες, παρόλο που τα αγγλικά είναι κατανοητά από τους περισσότερους ανθρώπους.

Τανζανία

Επίσημες Γλώσσες: Σουαχίλι και Αγγλικά

Και τα δύο Σουαχίλι και τα αγγλικά είναι lingua francas στην Τανζανία, αν και περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να μιλούν Σουαχίλι από ό, τι μιλούν αγγλικά.

Τυνησία

Επίσημη Γλώσσα: Λογοτεχνικά Αραβικά

Σχεδόν όλοι οι Τυνήσιοι μιλούν την αραβική Τυνησία, με τα γαλλικά ως κοινή δεύτερη γλώσσα.

Ουγκάντα

Επίσημη γλώσσα: Αγγλικά και Σουαχίλι

Τα Σουαχίλι και τα Αγγλικά είναι τα franchise lingua στην Ουγκάντα, αν και οι περισσότεροι χρησιμοποιούν τη μητρική γλώσσα ως γηγενή γλώσσα. Τα πιο δημοφιλή περιλαμβάνουν τα Luganda, Soga, Chiga και Runyankore.

Ζάμπια

Επίσημη Γλώσσα: Αγγλικά

Υπάρχουν περισσότερες από 70 διαφορετικές γλώσσες και διαλέκτους στη Ζάμπια. Επτά αναγνωρίζονται επίσημα, συμπεριλαμβανομένων των Bemba, Nyanja, Lozi, Τόνγκα, Kaonde, Luvale και Lunda.

Ζιμπάμπουε

Επίσημες γλώσσες: Chewa, Chibarwe, αγγλικά, Kalanga, Koisan, Ναμμπιά, Ndau, Ndebele, Shangani, Shona, νοηματική γλώσσα, Sotho, Τόγκα, Tswana, Venda και Xhosa

Από τις 16 επίσημες γλώσσες της Ζιμπάμπουε, η Shona, η Ndebele και η αγγλική είναι οι πιο ευρέως διαδεδομένες.

Αυτό το άρθρο ενημερώθηκε από την Jessica Macdonald στις 19 Ιουλίου 2017.