Λίμνη Kariba, Αφρική, Οδηγός

Μια μυστικιστική θέση εξαιρετικών διαστάσεων, η λίμνη Kariba βρίσκεται στα σύνορα της Ζάμπια και της Ζιμπάμπουε . Από την άποψη του όγκου, είναι η μεγαλύτερη ανθρωπογενής λίμνη στον κόσμο, με μήκος πάνω από 140 μίλια / 220 χιλιόμετρα. Στο πλάτος του, εκτείνεται σε απόσταση περίπου 25 μιλίων / 40 χιλιομέτρων - έτσι συχνά, κοιτάζοντας τη λίμνη Kariba αισθάνεται σαν να κοιτάζει προς τη θάλασσα.

Ιστορία & θρύλοι του Kariba

Η λίμνη Kariba δημιουργήθηκε μετά την ολοκλήρωση του φράγματος Kariba το 1959.

Το φράγμα προκάλεσε τον ποταμό Zambezi να πλημμυρίσει στο φαράγγι Kariba - μια αμφιλεγόμενη απόφαση που μετέβαλε τις φυλές Batonga που ζούσαν στην κοιλάδα. Η εγχώρια άγρια ​​ζωή επηρεάστηκε επίσης δυσμενώς από την ξαφνική απώλεια οικοτόπων, αν και η ζημιά μετριάστηκε κάπως από την επιχείρηση Noah. Αυτή η πρωτοβουλία έσωσε πάνω από 6.000 ζώα (από επικίνδυνα φίδια έως ρίγος που απειλούνται με εξαφάνιση), χρησιμοποιώντας βάρκες για τη διάσωση τους όταν έπεσαν σε νησίδες που δημιουργήθηκαν από την αύξηση των πλημμυρικών υδάτων.

Το όνομα της λίμνης προέρχεται από τη λέξη Batonga Kariva, που σημαίνει παγίδα. Θεωρείται ότι αναφέρεται σε ένα βράχο που κάποτε προεξέχει από τον Zambezi στην είσοδο του φαραγγιού, το οποίο θεωρούσε η Batonga ως το σπίτι του ποταμού θεού Nyaminyami. Μετά την πλημμύρα της κοιλάδας, ο βράχος βυθίστηκε κάτω από 100 πόδια / 30 μέτρα νερό. Όταν οι ακραίες πλημμύρες κατέστρεψαν το φράγμα δύο φορές κατά τη διάρκεια της διαδικασίας κατασκευής, οι εκτοπισμένες φυλές πίστευαν ότι ήταν Nyaminyami εκδίκηση για την καταστροφή του σπιτιού του.

Η Γεωγραφία της Λίμνης

Η πηγή της λίμνης, ο ποταμός Zambezi, είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος ποταμός στην Αφρική . Η λίμνη Kariba βυθίζεται στα 320 πόδια / 97 μέτρα στο βαθύτερο σημείο της και συνολικά καλύπτει πάνω από 2.100 τετραγωνικά μίλια / 5.500 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Εκτιμάται ότι η μάζα του νερού του όταν υπερβαίνει συνολικά τα 200 δισεκατομμύρια τόνους.

Το φράγμα Kariba βρίσκεται στο βορειοανατολικό άκρο της λίμνης και χρησιμεύει ως σημαντική πηγή ηλεκτρικής ενέργειας τόσο για τη Ζάμπια όσο και για τη Ζιμπάμπουε. Το 1967, τεράστια κοπάδια kapenta (ένα μικρό ψάρι που μοιάζει με σαρδέλα) μεταφέρθηκαν στο Kariba από τη λίμνη Tanganyika. Σήμερα, αποτελούν τη βάση μιας ακμάζουσας εμπορικής βιομηχανίας αλιείας.

Υπάρχουν πολλά νησιά στη λίμνη, τα πιο γνωστά από τα οποία είναι τα νησιά Fothergill, Spurwing, Chete, Chikanka και Antelope. Στην περιοχή της λίμνης της Ζιμπάμπουε, υπάρχουν αρκετές προστατευόμενες περιοχές άγριας φύσης. Αυτά που χαρακτηρίζουν πιο συχνά τα δρομολόγια της λίμνης Kariba είναι το Εθνικό Πάρκο Matusadona, η Περιοχή Charara Safari και η περιοχή Chete Safari.

Απίστευτη βιοποικιλότητα

Πριν από την κατακρήμνιση του φαραγγιού, η γη που θα γίνει το κρεβάτι της λίμνης έσπασε, απελευθερώνοντας σημαντικά θρεπτικά συστατικά στη γη - και αργότερα στη λίμνη. Αυτή η πρόβλεψη είναι υπεύθυνη σε μεγάλο βαθμό για την εντυπωσιακή βιοποικιλότητα της λίμνης σήμερα. Μαζί με την kapenta, πολλά άλλα είδη ψαριών έχουν εισαχθεί στη λίμνη Kariba: αλλά ο πιο διάσημος από τους κατοίκους της πισίνας είναι τα ισχυρά τίγρη ψάρια. Ένα αυτόχθον είδος, το ξυράφι-τσιμεντόψαρο είναι σεβαστό σε όλο τον κόσμο για τη δύναμη και την αγριότητα του.

Αυτά τα χαρακτηριστικά καθιστούν ένα από τα πιο περιζήτητα είδη ψαριών θηραμάτων στην ήπειρο.

Κροκόδειλοι και ιπποπόταμοι του Νείλου ευδοκιμούν στη λίμνη. Οι εύφορες ακτές του Kariba και μια πολυετή πηγή γλυκού νερού προσελκύουν επίσης ένα πλούτο ζώων - συμπεριλαμβανομένων των ελέφαντες, του βουβάλου, του λιονταριού, του τσίτα και της αντιλόπης. Η λίμνη είναι ένα καταφύγιο για πτηνά, τα περισσότερα από τα οποία βρίσκονται κατά μήκος των ακτών της λίμνης και στα νησιά της. Τα ερωτοί, οι αγριόχοιροι, οι ψαράδες και οι πελαργοί είναι όλοι γνωστοί, ενώ τα παρακείμενα πάρκα προσφέρουν καλές παρατηρήσεις για τα πουλιά και τα αρπακτικά. Ο αέρας συχνά νοικιάζεται από την κλήση του αφρικανικού ιχθύος.

Κορυφαίες Δραστηριότητες στη λίμνη Kariba

Φυσικά, πολλά από τα κορυφαία αξιοθέατα της Kariba περιστρέφονται γύρω από την άγρια ​​ζωή της. Ειδικότερα, η αλιεία τίγρεων είναι μια μεγάλη κλήρωση, και πολλά καταλύματα και houseboats προσφέρουν αποκλειστικά ταξίδια αλιείας τίγρη ή / και οδηγοί.

Τα πιο εδραιωμένα από αυτά θα έχουν ράβδους και θρύλους για ενοικίαση, αλλά είναι πάντα καλύτερο να φέρετε το δικό σας εάν το έχετε. Τον Οκτώβριο, η λίμνη φιλοξενεί το τουρκικό πρωτάθλημα αλιείας Tiger Fish Kariba. Τα καταγεγραμμένα τίγρη ψάρια της Ζιμπάμπουε συλλήφθηκαν στο Kariba το 2001, ζυγίζοντας σε ένα επιβλητικό 35,4 λίβρες / 16,1 κιλά. Τα είδη της Tilapia και των τσιπούρων ολοκληρώνουν τα αλιευτικά αξιοθέατα του Kariba.

Η πτηνοτροφία και η προβολή παιχνιδιών είναι επίσης δημοφιλείς δραστηριότητες στη λίμνη Kariba. Η πιο συμφέρουσα περιοχή για εκδρομές με σαφάρι είναι το Εθνικό Πάρκο Matusadona, που βρίσκεται στην πλευρά της Ζιμπάμπουε στα δυτικά της πόλης Kariba. Αυτό το πάρκο είναι το σπίτι των Big Five - συμπεριλαμβανομένων ρινόκερου, βουβάλου, ελέφαντα, λιοντάρι και λεοπάρδαλη. Ιστιοπλοΐα, μοτοσικλέτες και διάφορα θαλάσσια σπορ επιτρέπονται επίσης στο Kariba, ενώ το ίδιο το φράγμα αξίζει να επισκεφθείτε. Με μια πτώση που βυθίζεται στο φαράγγι από τη μία πλευρά και τα ήρεμα νερά της λίμνης από την άλλη, είναι τόσο όμορφη όσο είναι εντυπωσιακή από τεχνική άποψη.

Πάνω απ 'όλα, όμως, είναι ίσως το μοναδικό τοπίο της λίμνης για το οποίο είναι πιο διάσημο. Τα αιωρούμενα δέντρα φθάνουν από τα βάθη προς τον ουρανό, τα γυμνά άκρα τους ζωγραφισμένα ενάντια στο καυτό μπλε του αφρικανικού ουρανού. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, το lakescape είναι μια πανέμορφη πανοραμική θέα του μπλε και του πράσινου, ενώ τα ηλιοβασιλέματα διπλώνουν στην ομορφιά όταν αντικατοπτρίζονται στην γαλήνια επιφάνεια του Kariba. Τη νύχτα, τα αστέρια εμφανίζονται σε μια λάμψη της δόξας σε όλη την απρόσκοπτη έκταση του ουρανού, η φωτιά τους αμόλυνε από τη φωτεινή ρύπανση. Από τις αμφισβητούμενες αρχές του, η λίμνη Kariba έχει γίνει ένας χώρος αναρωτιέμαι.

Πώς θα εξερευνήσετε

Υπάρχουν διάφορες πόλεις από τις οποίες μπορείτε να ξεκινήσετε την περιπέτεια Kariba. Στην πλευρά της Ζιμπάμπουε, το μεγαλύτερο τουριστικό κέντρο είναι η πόλη Kariba, που βρίσκεται στο βόρειο άκρο της λίμνης. Στο νότιο άκρο, το Binga και το Milibizi προσφέρουν επίσης πολλές επιλογές για charter και διαμονή. Από την πλευρά της Ζάμπιας, οι κύριες πύλες προς Kariba είναι η Σιάβονγκα στα βόρεια και το Sinazongwe προς νότο. Αν φτάνετε αεροπορικώς, το καλύτερο στοίχημά σας είναι να πετάξετε στο Harare στη Ζιμπάμπουε και μετά να μεταβείτε στην πόλη Kariba - είτε οδικώς (πέντε ώρες) είτε αεροπορικώς (μία ώρα). Σημειώστε ότι οι πτήσεις προς Kariba Town είναι χάρτες.

Ο πιο εικονικός τρόπος για να εξερευνήσετε τη λίμνη Kariba είναι σε ένα houseboat. Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί χειριστές που προσφέρουν ιστιοφόρα σε ποικίλες καταστάσεις επισκευής, από τις βασικές επιλογές αυτοεξυπηρέτησης έως τους ναύλους πέντε αστέρων με πλήρη διατροφή. Τα δρομολόγια του σπιτιού του σκάφους επισκέπτονται συνήθως διάφορες περιοχές της λίμνης, δίνοντάς σας την ευκαιρία να δείτε και να ζήσετε όσο το δυνατόν περισσότερο. Ορισμένα σπίτια κάνουν τη ζωή πιο εύκολη, προσφέροντας πληρωμένες οδικές μεταφορές από τη Χαράρε ή τη Λουζάκα στη Ζάμπια. Εναλλακτικά, υπάρχουν πολλές επιλογές διαμονής σε γήπεδα, που κυμαίνονται από κάμπινγκ έως πολυτελείς ξενώνες.

Λίμνη Kariba Καιρός

Η λίμνη Kariba είναι γενικά ζεστή όλο το χρόνο. Ο πιό ζεστός καιρός είναι κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού του νότιου ημισφαίριου (Οκτώβριος-Απρίλιος), με την υγρασία κορυφής να εμφανίζεται με την έναρξη της εποχής των βροχών τον Οκτώβριο. Οι βροχές συνήθως διαρκούν μέχρι τον Απρίλιο. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι συχνά λαμβάνουν τη μορφή σύντομων, έντονων καταιγίδων το απόγευμα, διαστρεβλωμένων με περιόδους έντονης ηλιοφάνειας. Τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, οι υψηλοί άνεμοι συχνά κάνουν τη λίμνη ασταθής. Επομένως, όσοι είναι επιρρεπείς στη θαλάσσια κατάσταση πρέπει να προσπαθήσουν να αποφύγουν αυτούς τους δύο μήνες.

Όσον αφορά τον καιρό, ο καλύτερος χρόνος για να ταξιδέψετε είναι μεταξύ Μαΐου και Ιουλίου, όταν ο καιρός είναι ξηρός, ήρεμος και ελαφρώς πιο δροσερός. Η αλιεία με τα τίγρεις είναι καλή σε όλο το χρόνο στη λίμνη Kariba, αν και η καλύτερη εποχή θεωρείται συνήθως στις αρχές του καλοκαιριού (Σεπτέμβριος-Δεκέμβριος). Η εποχή των βροχών είναι καλύτερη για τη διατήρηση των πτηνών, ενώ η περίοδος ξηρασίας (Μάιος-Σεπτέμβριος) είναι η καλύτερη για τη χερσαία προβολή παιχνιδιών. Ουσιαστικά, δεν υπάρχει κακός χρόνος να επισκεφθείτε το Kariba - υπάρχουν μόνο στιγμές που είναι καλύτερες για ορισμένες δραστηριότητες από άλλες.

Άλλες σημαντικές πληροφορίες

Εάν προγραμματίζετε την αλιεία, φροντίστε να οργανώσετε μια άδεια και να εξοικειωθείτε με τους τοπικούς κανονισμούς αλιείας. Η πεταλούδα από την ακτή της λίμνης είναι δημοφιλής, αλλά βεβαιωθείτε ότι δεν βρίσκεστε πολύ κοντά στην άκρη του νερού. Οι κροκόδειλοι του Kariba είναι πενιχρό, και δεν είναι ιδιαίτεροι για τις επιλογές των γευμάτων τους. Ομοίως, το κολύμπι στη λίμνη δεν συνιστάται.

Η ελονοσία αποτελεί πρόβλημα στις περισσότερες περιοχές της Ζιμπάμπουε και της Ζάμπια, συμπεριλαμβανομένης της λίμνης Kariba. Τα κουνούπια εδώ είναι ανθεκτικά στην χλωροκίνη, οπότε θα πρέπει να επιλέξετε την προφύλαξη σας προσεκτικά. Ρωτήστε το γιατρό σας για συμβουλές σχετικά με τα χάπια που πρέπει να παίρνετε και τυχόν άλλα εμβόλια που μπορεί να χρειαστείτε.