Ζιμπάμπουε ή Ζάμπια; Ένας οδηγός για τις δύο πλευρές του Βικτωριανού Καταρράκτη

Το Victoria Falls κατατάσσεται ως ένα από τα μεγαλύτερα φυσικά θαύματα του κόσμου. Αν σχεδιάζετε ένα ταξίδι στη Νότια Αφρική, απλά πρέπει να παρακολουθήσετε αυτή την παραπέρα πεντακάθαρη κουρτίνα πτώσης νερού. Όπως ο εξερευνητής, David Livingstone παρατήρησε όταν είδε για πρώτη φορά ότι "τέτοιες σκηνές πρέπει να είχαν κοιτάξει οι άγγελοι στην πτήση τους".

Γεγονότα για τους καταρράκτες

Ο Βικτώριας Φολς βρίσκεται ανάμεσα στη Ζάμπια και τη Ζιμπάμπουε της Νότιας Αφρικής .

Οι πτώσεις αποτελούν μέρος δύο εθνικών πάρκων, του εθνικού πάρκου Mosi-oa-Tunya στη Ζάμπια και του εθνικού πάρκου Victoria Falls στη Ζιμπάμπουε.

Οι πτώσεις είναι λίγο περισσότερο από 1 μίλι πλάτος (1,7 χλμ.) Και 355 πόδια (108 μ.) Ύψος. Κατά τη διάρκεια της υγρής περιόδου, πάνω από 500 εκατομμύρια λίτρα (19 εκατομμύρια κυβικά πόδια) νερού πέφτουν πάνω από την άκρη στον ποταμό Zambezi. Αυτή η απίστευτη ποσότητα νερού δημιουργεί ένα τεράστιο σπρέι που ρίχνει 1000 πόδια στον ουρανό και μπορεί να φανεί 30 μίλια μακριά, εξ ου και το όνομα Mosi-oa-Tunya, το οποίο σημαίνει το πήγμα που εκρήγνυται στη γλώσσα Kololo ή Lozi.

Η μοναδική γεωγραφία των πτώσεων σημαίνει ότι μπορείτε να τα παρακολουθήσετε με το πρόσωπο και να απολαύσετε την πλήρη δύναμη του ψεκασμού, του θορύβου και των θεαματικών ουρανών που είναι πάντα παρόντες. Η καλύτερη στιγμή για να δείτε τους Καταρράκτες Βικτωρίας είναι κατά τη διάρκεια της βροχερής περιόδου από τον Μάρτιο έως τον Μάιο, όταν είναι πιο εντυπωσιακά.

Ζάμπια ή Ζιμπάμπουε;

Μπορείτε να περπατήσετε στις πτώσεις από τη Ζιμπάμπουε, ταξιδεύοντας κατά μήκος καλώς σημειωμένων μονοπατιών με θέα που βλέπει καλύτερα από αυτή την πλευρά, επειδή μπορείτε να σταθείτε απέναντι από τις πτώσεις και να τις δείτε.

Ωστόσο, με ένα ασταθές πολιτικό κλίμα στη Ζιμπάμπουε, ορισμένοι τουρίστες επιλέγουν να επισκεφθούν τις πτώσεις από την πλευρά της Ζάμπια.

Η επίσκεψη στις πτώσεις από τη Ζάμπια έχει κάποια πλεονεκτήματα, δηλαδή τα εισιτήρια εισόδου στο πάρκο είναι φθηνότερα και η διαμονή, στην πόλη Livingstone τουλάχιστον, είναι επίσης παραδοσιακά λιγότερο δαπανηρή.

Αλλά σημειώστε ότι η πόλη απέχει περίπου 10χλμ. Από το Falls, οπότε θα πρέπει να πάρετε μια βόλτα. Μπορείτε να δείτε τις πτώσεις από πάνω και κάτω στη Ζάμπια, και οι γύρω δασικές περιοχές είναι πιο παρθένες. Σε ορισμένες εποχές του χρόνου, μπορείτε ακόμη και να κολυμπήσετε σε μια φυσική πισίνα ακριβώς πριν την άκρη του άνω πέφτει. Ως πόλη, το Livingstone είναι ένα ενδιαφέρον μέρος. Ήταν η πρωτεύουσα της Βόρειας Ροδεσίας (τώρα Ζάμπια) και οι δρόμοι της εξακολουθούν να είναι επενδεδυμένοι με αποικιακά κτίρια της Βικτωριανής εποχής.

Είναι καλύτερο να επισκεφθείτε και τις δύο πλευρές και υπάρχει μια συνοριακή θέση που μπορείτε να περάσετε αρκετά εύκολα με μια UniVisa που επιτρέπει την πρόσβαση και στις δύο χώρες. Ωστόσο, όπως συμβαίνει με όλες τις συνοριακές διατυπώσεις, είναι σημαντικό να ελέγξετε εκ των προτέρων, καθώς οι κανόνες μπορούν να αλλάξουν από μέρα σε μέρα. Αρκετά ξενοδοχεία και στις δύο πλευρές προσφέρουν πακέτα που περιλαμβάνουν μια μέρα περνώντας στην άλλη πλευρά καθώς και διανυκτέρευση.

Εάν βρίσκεστε στις πτώσεις κατά τη διάρκεια της ξηράς περιόδου (Σεπτέμβριος-Δεκέμβριος), πρέπει να πάτε στην πλευρά της Ζιμπάμπουε για να δείτε τις καταδύσεις σωστά, αφού η πλευρά της Ζάμπιας μπορεί να στεγνώσει τελείως.

Δραστηριότητες στο Falls

Πώς να φτάσετε στο Βικτόρια

Αν βρίσκεστε στη Ναμίμπια ή στη Νότια Αφρική υπάρχουν διαθέσιμα πολύ καλά πακέτα που περιλαμβάνουν πτήσεις και καταλύματα στο Victoria Falls. Συνδυάζοντας ένα σαφάρι στη Μποτσουάνα με μια επίσκεψη στους καταρράκτες του Βικτώρια είναι επίσης μια εξαιρετική επιλογή.

Πώς να φτάσετε στο Λίβινγκστον (Ζάμπια)

Με αεροπλάνο

Με το τρένο

Οδικώς

Πως θα φτάσετε στο Βικτόρια (Ζιμπάμπουε)

Με αεροπλάνο

Με το τρένο

Οδικώς

Πού να μείνετε στο Victoria Falls

Το πιο διάσημο μέρος για να μείνετε στο Victoria Falls είναι το Victoria Falls Hotel στην πλευρά της Ζιμπάμπουε. Εάν δεν μπορείτε να αντέξετε οικονομικά τις τιμές του ξενοδοχείου, αξίζει να πάτε για μεσημεριανό γεύμα ή ένα ποτό μόνο για να απολαύσετε την παλιά αποικιακή ατμόσφαιρα.

Τα οικονομικά καταλύματα περιλαμβάνουν τα εξής:

Στο Λίβινγκστον (Ζάμπια)

Στο Βικτόρια Φολς (Ζιμπάμπουε)

Συνιστώμενοι ταξιδιωτικοί πράκτορες

Για τοπικές δραστηριότητες

Για πακέτα περιηγήσεων