Μεγάλα ερείπια της Ζιμπάμπουε

Τα Μεγάλα Ερείπια της Ζιμπάμπουε (μερικές φορές ονομάζεται Μεγάλη Ζιμπάμπουε ) είναι τα σημαντικότερα και τα μεγαλύτερα πέτρινα ερείπια της υποσαχάριας Αφρικής. Ανακηρύχθηκε Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς το 1986, οι μεγάλοι πύργοι και οι κατασκευές χτίστηκαν από εκατομμύρια πέτρες ισορροπημένες τέλεια το ένα πάνω στο άλλο χωρίς τη βοήθεια κονιάματος. Η Μεγάλη Ζιμπάμπουε έδωσε στη σύγχρονη Ζιμπάμπουε το όνομά της καθώς και το εθνικό της έμβλημα - έναν αετό σκαλισμένο με κομψό τρόπο από το σαπουνόφουσκα που βρέθηκε στα ερείπια.

Η άνοδος της Μεγάλης Ζιμπάμπουε

Η κοινωνία της Μεγάλης Ζιμπάμπουε πιστεύεται ότι έχει όλο και μεγαλύτερη επιρροή κατά τον 11ο αιώνα. Οι Σουαχίλι, οι Πορτογάλοι και οι Άραβες που έτρεχαν στην ακτή της Μοζαμβίκης άρχισαν να εμπορεύονται πορσελάνη, ύφασμα και γυαλί με το λαό της Μεγάλης Ζιμπάμπουε σε αντάλλαγμα για χρυσό και ελεφαντόδοντο. Καθώς οι άνθρωποι της Μεγάλης Ζιμπάμπουε άνθισαν, έχτισαν μια αυτοκρατορία με τεράστια πέτρινα κτίρια που τελικά θα διαδόθηκαν πάνω από 200 τετραγωνικά μίλια (500 χλμ.). Θεωρείται ότι ζούσαν εδώ 18.000 άνθρωποι κατά τη διάρκεια της ακμής τους.

Η πτώση της Μεγάλης Ζιμπάμπουε

Μέχρι τον 15ο αιώνα, η Μεγάλη Ζιμπάμπουε ήταν σε παρακμή λόγω του υπερβολικού πληθυσμού, των ασθενειών και των πολιτικών διαφωνιών. Μέχρι τη στιγμή που οι Πορτογάλοι έφτασαν αναζητώντας φημισμένες πόλεις χτισμένες από χρυσό, η Μεγάλη Ζιμπάμπουε είχε ήδη καταστραφεί.

Πρόσφατη ιστορία της Μεγάλης Ζιμπάμπουε

Κατά τη διάρκεια των αποικιακών περιόδων όταν η λευκή υπεροχή ήταν στη μόδα, πολλοί πίστευαν ότι η Μεγάλη Ζιμπάμπουε δεν θα μπορούσε πιθανώς να χτίστηκε από μαύρους Αφρικανούς.

Οι θεωρίες περιπλέκονταν, μερικοί πίστευαν ότι η Μεγάλη Ζιμπάμπουε χτίστηκε από Φοίνικες ή Άραβες. Άλλοι πίστευαν ότι οι λευκοί άποικοι πρέπει να έχουν κατασκευάσει τις δομές. Μόνο το 1929 ο αρχαιολόγος Gertrude Caton-Thompson απέδειξε κατηγορηματικά ότι η Μεγάλη Ζιμπάμπουε χτίστηκε από μαύρους Αφρικανούς.

Σήμερα, διάφορες φυλές στην περιοχή ισχυρίζονται ότι η Μεγάλη Ζιμπάμπουε χτίστηκε από τους προγόνους τους.

Οι αρχαιολόγοι γενικά συμφωνούν ότι η φυλή Λέμπα είναι πιθανότατα υπεύθυνη. Η κοινότητα Lemba πιστεύει ότι έχουν εβραϊκή κληρονομιά.

Γιατί η Ροδεσία μετονομάστηκε στη Ζιμπάμπουε

Παρά τα γεγονότα, οι αποικιακές διοικήσεις μέχρι τη δεκαετία του '70 εξακολουθούν να αρνούνται ότι οι μαύροι Αφρικανοί ήταν οι δημιουργοί αυτής της κάποτε μεγάλης πόλης. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Μεγάλη Ζιμπάμπουε έγινε ένα σημαντικό σύμβολο, ειδικά σε εκείνους που αγωνίστηκαν στο αποικιακό καθεστώς κατά τη δεκαετία του 1960 μέχρι την ανεξαρτησία τους το 1980. Η Μεγάλη Ζιμπάμπουε συμβόλιζε τι μαύροι Αφρικανοί ήταν ικανοί παρά τις αρνήσεις λευκών ανδρών στην εξουσία εκείνη την εποχή. Μόλις η εξουσία μεταβιβάστηκε σωστά στην πλειοψηφία, η Ρόδεσια ονομάστηκε Ζιμπάμπουε.

Το όνομα "Ζιμπάμπουε" πιθανότατα προέρχεται από τη γλώσσα Shona. dzimba dza mabwe σημαίνει "πέτρινο σπίτι".

Μεγάλα ερείπια της Ζιμπάμπουε σήμερα

Η επίσκεψη στα μεγάλα ερείπια της Ζιμπάμπουε ήταν ένα αποκορύφωμα του ταξιδιού μου στη χώρα και δεν πρέπει να χάσετε. Η δεξιοτεχνία με την οποία τοποθετήθηκαν οι πέτρες είναι εντυπωσιακή δεδομένης της έλλειψης κονιάματος. Το Μεγάλο Περιβόλι είναι αρκετά κάτι, με τοίχους ύψους 36 ποδιών που εκτείνονται σε περίπου 820 πόδια. Χρειάζεστε μια ολόκληρη μέρα για να εξερευνήσετε τις 3 κύριες περιοχές που σας ενδιαφέρουν, το Hill Complex (το οποίο προσφέρει επίσης υπέροχη θέα), το Great Enclosure και το μουσείο.

Το μουσείο κατέχει πολλά από τα αντικείμενα που βρέθηκαν ανάμεσα στα ερείπια, συμπεριλαμβανομένης της κεραμικής από την Κίνα.

Επισκεφθείτε τα Μεγάλα Ερείπια της Ζιμπάμπουε

Το Masvingo είναι η κοντινότερη πόλη στα ερείπια, περίπου 30χλμ. Μακριά. Υπάρχουν πολλά καταλύματα και ένας ξενώνας στο Masvingo. Υπάρχει ένα ξενοδοχείο και ένα κάμπινγκ στα ίδια τα ερείπια.

Για να φτάσετε στο Masvingo, είτε να νοικιάσετε αυτοκίνητο είτε να πάρετε λεωφορείο μεγάλων αποστάσεων. Χρειάζονται 5 ώρες από το Harare και 3 ώρες από το Bulawayo. Τα λεωφορεία μεγάλων αποστάσεων μεταξύ Harare και Γιοχάνεσμπουργκ σταματούν κοντά στα ερείπια. Υπάρχει σιδηροδρομικός σταθμός στο Masvingo, αλλά τα τρένα στη Ζιμπάμπουε τρέχουν σπάνια και πολύ αργά.

Δεδομένου του ιστορικού πολιτικού κλίματος (Απρίλιος 2008) βεβαιωθείτε ότι είναι ασφαλές προτού επισκεφθείτε τα Μεγάλα Ερείπια της Ζιμπάμπουε.

Περιηγήσεις που περιλαμβάνουν τη Μεγάλη Ζιμπάμπουε

Για να είμαι ειλικρινής, δεν είμαι μεγάλος ανεμιστήρας των ερειπίων πέτρα γενικά, νομίζω ότι μου λείπει η φαντασία για να δούμε τι ήταν κάποτε.

Αλλά η Μεγάλη Ζιμπάμπουε έχει πραγματικά μια μυστικιστική αίσθηση, τα ερείπια είναι σε καλή κατάσταση και είναι πολύ εντυπωσιακά. Κάντε μια ξενάγηση όταν είστε εκεί, θα κάνει τα πάντα πολύ πιο ενδιαφέρον. Εναλλακτικά, επισκεφθείτε ως μέρος μιας περιοδείας:

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να ενδιαφέρεστε για: