Ράφτινγκ λευκού νερού στον ποταμό Zambezi

Το rafting με λευκό νερό στον ποταμό Zambezi είναι η καλύτερη εμπειρία μοναδικής ράφτινγκ στον κόσμο. Έχω απολαύσει την άγρια ​​βόλτα κάτω από τις πέντε βαθμίδες, τέσσερις φορές τις τελευταίες τρεις δεκαετίες. Αν σκοπεύετε να επισκεφθείτε τους Καταρράκτες Βικτόρια , αυτή είναι μια δραστηριότητα που πρέπει πραγματικά να κάνετε. Αλλά θα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι για να μουλιάσετε και σίγουρα θα καταπιείτε κάποιο νερό του ποταμού Zambezi. Μην ανησυχείτε, είναι απόλυτα ασφαλής και οι κροκόδειλοι είναι μικροί!

Μήπως αναφέρω το γεγονός ότι αυτή θα είναι η πιο συναρπαστική και συναρπαστική ημέρα των διακοπών σας;

Ο ποταμός Zambezi
Ο ποταμός Zambezi είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος ποταμός στην Αφρική, σκαλίζοντας το δρόμο του μέσα από έξι χώρες για 1.670 μίλια (2.700 χλμ.). Ο Ζαμπέζι ξεκινά τη ζωή στο κέντρο της ηπείρου στη βορειοδυτική Ζάμπια, κοντά στα σύνορα της Αγκόλας, και τελειώνει το ταξίδι του με τη διαρροή στον Ινδικό Ωκεανό, στην ακτή της Μοζαμβίκης. Ο ποταμός χαρακτηρίζεται από αρκετούς πανέμορφους καταρράκτες, αλλά κανένας δεν είναι τόσο εντυπωσιακός με τους Καταρράκτες του Βικτώρια, τον μεγαλύτερο καταρράκτη στον κόσμο. Και βρίσκεται ακριβώς κάτω από τους Καταρράκτες της Βικτώριας, στο φαράγγι του Batoka, όπου ξεκινάει η ολοήμερη ράφτινγκ. Ο ποταμός Zambezi σε αυτό το στάδιο σηματοδοτεί τα σύνορα μεταξύ Ζάμπια και Ζιμπάμπουε .

Το φαράγγι του Batoka έχει πανύψηλους τοίχους με μαύρο βασάλτη, που είναι τόσο δραματικές όσο οι παραλίες με λευκή άμμο που κηλιδώνονται γύρω από τις όχθες του ποταμού. Η πλευρά του ποταμού Ζιμπάμπουε είναι ένα καθορισμένο Εθνικό Πάρκο και υπάρχουν πολλά ζώα για να δείτε.

Το απότομο φαράγγι ωστόσο καθιστά απίθανο ότι θα συναντήσετε οτιδήποτε ενώ ράφτινγκ, πέρα ​​από μερικούς μικρούς κροκόδειλους. Και φυσικά, είναι τα ταχεία που κάνουν όλη την εμπειρία συναρπαστική.

Τα γρήγορα
Σχεδόν οι μισοί ταμιευτήρες στην διαδρομή rafting του Zambezi κατατάσσονται σε ένα βαθμό πέντε. Η βαθμολογία έξι ταχεία θεωρείται αδύνατο να σχεδιάσει, έτσι ώστε αφήνει βαθμού πέντε ως το υψηλότερο επίπεδο δυσκολίας που ένας λογικός άνθρωπος θα / θα / θα μπορούσε να επιχειρήσει.

Σύμφωνα με τη Βρετανική Ένωση Κανόε, μια ταχύτητα 5 βαθμού είναι - "εξαιρετικά δύσκολες, μακριές και βίαιες ταχύτητες, απότομες κλίσεις, μεγάλες σταγόνες και περιοχές πίεσης". Ολοκληρωμένα σκάφη ημέρας θα χτυπήσουν περίπου είκοσι ταχεία, τα δεξαμενές μισής ημέρας θα προσπαθήσουν δέκα. Αυτός ο αριθμός κυμαίνεται λίγο ανάλογα με τα επίπεδα νερού και το χρόνο του έτους. Από τον Φεβρουάριο έως τον Ιούνιο ο ποταμός είναι "υψηλός". Η ποσότητα νερού που περνάει από τους Καταρράκτες της Βικτώριας αυτή τη στιγμή του χρόνου είναι τόσο μεγάλη που δεν μπορείτε να τις δείτε για το σπρέι.

Κάθε γρήγορο έχει ένα όνομα, και ο οδηγός σας θα σας πει ακριβώς πώς θα τρέξει, τι να περιμένετε και να αξιολογήσετε τις πιθανότητες ανατροπής. Το σημείο εκκίνησής σας ονομάζεται "το δοχείο βρασμού". Ξέρετε ότι πρόκειται να είναι δραματικό όταν ο οδηγός αναφέρει ότι η κάμερα ο άνθρωπος θα στέκεται σε ένα βράχο καθώς περνάτε μέσα από το επόμενο γρήγορο. Τα Rapids με ονόματα όπως "Stairway to Heaven", "Devil's Toilet Boil", "Πλυντήριο ρούχων", "Oblivion", θα σας δώσουν επίσης μια ιδέα για το τι έρχεται. "Ο Muncher" έβγαλε το σκάφος μου στο τελευταίο μου ταξίδι με εντυπωσιακό τρόπο. Αν ο οδηγός σάς ρωτά αν θα περάσετε από το πιο άγριο τμήμα αυτής της συγκεκριμένης ταχύτητας, θα σας πρότεινα να απορρίψετε ευγενικά την προσφορά. Τρεις εβδομάδες αργότερα, ορκίζομαι ότι έχω ακόμα κάποιο νερό Zambezi στο μυαλό μου.

Για να μάθετε ποια ταχύτατα θα εκτελεστούν όταν σκοπεύετε να πάτε, δείτε αυτό το ανεκτίμητο πόρο και κάντε κλικ στην καρτέλα "Όλα τα πραγματικά περιστατικά".

Πόσο μακριά πάτε;
Τα ολόσωμα σκάφη αναμένουν να τρέξουν 24χλμ. Του ποταμού. Τις περισσότερες φορές θα βρίσκεστε στη σχεδία, (αν δεν αναστρέψετε φυσικά), αλλά σε μερικές εκτάσεις μπορείτε να κολυμπήσετε. Σας συνιστώ ανεπιφύλακτα να επιβιβάζεστε κάθε φορά που σας προτείνουμε, οι πιο ευχάριστοι ραγδαίοι απλά ζουμ σας κάτω από το ποτάμι και αισθάνεται φανταστικό. Ανάμεσα σε κάθε ταχύτητα υπάρχει ένα ήσυχο τμήμα μήκους περίπου ενός μιλίου, ιδανικό για να βγάλετε την ανάσα, να στεγνώσει και να συνομιλήσετε με τους συναδέλφους σας. Για μια ολόκληρη μέρα θα περάσετε περίπου έξι ώρες στον ποταμό, μια ώρα για να μπείτε μέσα και έξω από το φαράγγι, και μια ώρα περίπου για να φτάσετε και να φτάσετε στο ξενοδοχείο σας στο φαράγγι.

Μπορεί κανείς να ράφια του Zambezi;
Τα παιδιά κάτω των 15 ετών δεν μπορούν να έχουν σκάφη με λευκό νερό στο Zambezi, είναι πολύ άγρια.

Επιπλέον, πρέπει να είσαι αρκετά κατάλληλος για να ανέβεις μέσα και έξω από το φαράγγι, είναι απότομο και μπορεί να είναι πολύ ζεστό. Οι περισσότεροι άνθρωποι βρίσκουν αναρρίχηση στο / ή έξω από το φαράγγι για να είναι το πιο επίπονο μέρος της ημέρας! Θα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι για το γεγονός ότι μπορείτε να αναστρέψετε το ράφτινγκ. Δεν χρειάζεται να είστε ένας ισχυρός κολυμβητής, αλλά πρέπει να αισθάνεστε άνετα στο νερό.

Με ποιον σέβετε;
Κάθε βάρκα διαθέτει έναν πολύ έμπειρο και επαγγελματικό οδηγό rafting με άσπρο νερό που σας οδηγεί σε κάθε ταχύτητα. Οι ενημερώσεις σχετικά με την ασφάλεια είναι διεξοδικές και εσείς και οι συνεργάτες σας θα ασκείτε το κωπηλασία και τη διάσωση μεταξύ τους σε περίπτωση που γυρίσετε την πλευρά. Ένα καθορισμένο καγιάκ θα είναι δίπλα στο σκάφος σας για επιπλέον ασφάλεια και θα σας βοηθήσει να επιστρέψετε στη σχεδία σας εάν πέσετε στο νερό. Ένας άλλος καγιάκ θα σας ακολουθήσει μέσα από την ημέρα με μια ψηφιακή φωτογραφική μηχανή και μια βιντεοκάμερα (προαιρετική αγορά στο τέλος του ταξιδιού). Οι περισσότερες σχεδίες θα φέρουν 4-8 άτομα το καθένα με ένα κουπί στο χέρι. (Αν δεν θέλετε να κάνετε κουπί, αυτή είναι μια επιλογή, αλλά ζητήστε πριν από την κράτηση του ταξιδιού σας). Ένα από τα σημαντικότερα σημεία ενός ταξιδιού ράφτινγκ είναι σίγουρα οι άνθρωποι που αντιμετωπίζετε τα ρέματα με. Οι δια βίου δεσμοί μπορούν να σχηματιστούν όταν μάχονται μέσω αυτού του τύπου λευκού νερού!

Καλύτερος χρόνος για να Raft το Zambezi
Μπορείτε να του σκάφους λευκό-νερό όλο το χρόνο στο μέσον Zambezi, το νερό είναι πάντα ζεστό και τα ταχεία γρήγορα. Όσο χαμηλότερο είναι το νερό, τόσο πιο δραματικό είναι το λευκό νερό. Επομένως, ο καλύτερος χρόνος για τη σχεδία για όσους αγαπούν τον επιπλέον ενθουσιασμό είναι από τον Αύγουστο έως τον Φεβρουάριο. Οι σταγόνες που πηγαίνουν σε μερικές από τις εκβολές είναι απολύτως τεράστιες και οι πιθανότητές σας είναι πολύ υψηλές. Αλλά το κτύπημα είναι όλα μέρος της διασκέδασης. Και υπάρχουν λίγοι εκτεθειμένοι βράχοι στις ράβδους, οπότε ενώ το flip είναι δραματικό και τα ρινικά σας περάσματα θα πάρουν ένα καθαρό καθαρισμό, δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος να χτυπήσετε τον εαυτό σας σε ένα βράχο. Αν το νερό είναι πολύ ψηλό, μερικές φορές τον Μάρτιο / Απρίλιο, τα ρέματα δεν θα τρέξουν, οπότε ελέγξτε με μια εταιρεία rafting πριν πάτε (δείτε παρακάτω).

Τι να κάνετε σε ένα ταξίδι rafting;
Μια χροιά γενναιότητας και μια αίσθηση του χιούμορ είναι ζωτικής σημασίας. Θα χρειαστείτε επίσης ένα αξιοπρεπές ζευγάρι υποδήματα, αντηλιακά και ρούχα που δεν σας πειράζει να νιώσετε υγρό ή μαγιό. Φέρτε ένα σνακ που μπορείτε να τσιγαρίσετε εάν χάσετε το πρωινό. Μην φέρετε μια φωτογραφική μηχανή, θα είστε πολύ απασχολημένοι για να τραβήξετε φωτογραφίες και ίσως χάνετε την αδιάβροχη φωτογραφική μηχανή σας ούτως ή άλλως, έτσι απλά αγοράστε τις φωτογραφίες στο τέλος. Ένας επαγγελματίας φωτογράφος είναι μέρος κάθε πακέτου rafting και βόλτες μαζί με τη σχεδία σας σε ένα καγιάκ. Παρέχονται ένα σωσίβιο, κράνος και κουπί και θα τα μεταφέρετε τόσο μέσα όσο και έξω από το φαράγγι.

Κόστος Ράφτινγκ του Zambezi
Μια μισή ημέρα rafting θα κοστίσει συνήθως μεταξύ $ 115 - $ 135? ένα πλήρες rafting από $ 125 έως $ 150. Μπορείτε να μειώσετε το κόστος κάνοντας ένα "πακέτο" δραστηριοτήτων, οι περισσότερες εταιρείες προσφέρουν ένα μενού από δραστηριότητες αδρεναλίνης για να απολαύσετε, συμπεριλαμβανομένου του bungee jumping . Οι πολυήμερες εκδρομές διαφέρουν ανάλογα με τον αριθμό των διανυκτερεύσεων και τον αριθμό των διανυκτερεύσεων στην ομάδα σας. Από όλες τις δραστηριότητες που προσφέρονται στην περιοχή Victoria Falls, η rafting του Whitewater είναι η καλύτερη σχέση ποιότητας / τιμής κατά τη γνώμη μου.

Ράφτινγκ από τη Ζάμπια ή τη Ζιμπάμπουε;
Είναι ο ίδιος ποταμός, οι ίδιοι ταχύτητες, αλλά υπάρχουν κάποιες μικρές διαφορές μεταξύ της κράτησης του ταξιδιού σας από τη Ζιμπάμπουε ή τη Ζάμπια. Έχω ένα μαλακό σημείο για τις εταιρείες ράφτινγκ της Ζιμπάμπουε από τότε που η πρώτη μου σχεδία το 1989 ήταν με τη Shearwater και ήταν απλά φανταστική. Επίσης, οι Ζιμπάμπουε είχαν μια δύσκολη πορεία τον τελευταίο καιρό και θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τα τουριστικά δολάρια ακόμα περισσότερο από τη Ζάμπια. Αλλά διαβάστε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα παρακάτω και δημιουργήστε το δικό σας μυαλό.

Τα ταξίδια ράφτινγκ μισής ημέρας / ημέρας της Ζιμπάμπουε ξεκινούν νωρίς το πρωί, η παραλαβή συνήθως θα γίνει πριν από τις 7 το πρωί. Είναι ωραίο να πάρετε τον ποταμό στον εαυτό σας και επίσης ευχάριστο να επιστρέψετε στο ξενοδοχείο σας στο τέλος της ημέρας με το χρόνο να χαλαρώσετε, να ξεκουραστείτε ή να κατευθυνθείτε σε μια κρουαζιέρα κατάδυσης. Αλλά θέλετε να σιγουρευτείτε για να φάτε προτού να πάρετε picked up, οπότε ζητήστε από το ξενοδοχείο σας να σας πακέτο κάποιο πρωινό, ή απόθεμα επάνω σε κάποια μπαρ σιτηρών το προηγούμενο βράδυ. Η είσοδος και η έξοδος από το φαράγγι στην πλευρά της Ζιμπάμπουε είναι μια επίπονη πεζοπορία. Αν έχετε αδύναμα γόνατα ή δεν είστε πολύ καλά, τότε δοκιμάστε να κάνετε κράτηση στην πλευρά της Ζάμπια. Προσωπικά μου αρέσει η πεζοπορία, ειδικά αφού υπάρχει ένα κρύο λάμπα Zambezi που περιμένει στην κορυφή του φαραγγιού και οι απόψεις είναι τεράστιες!

Η ράφτινγκ στην πλευρά της Ζαμπίας είναι λίγο πιο άνετη πριν και μετά τη δραστηριότητα. Η παραλαβή είναι περίπου στις 8 π.μ., οπότε υπάρχει χρόνος για πρωινό, και αν επιλέξετε το πλήρες πλήρωμα, τότε υπάρχει και μια βόλτα με τελεφερίκ από το φαράγγι στο τέλος. Η πλήρης μέρα από την πλευρά της Ζάμπιας σημαίνει ότι θα επιστρέψετε στο ξενοδοχείο σας γύρω στις 5-6μμ, οπότε δεν υπάρχει χρόνος να κάνετε άλλη δραστηριότητα (αν και είστε αρκετά κουρασμένοι ούτως ή άλλως σε αυτό το σημείο). Χταπόδια μισής ημέρας πρέπει να πετάξουν έξω από το φαράγγι, οπότε για μερικούς αξίζει να κάνετε όλη την ημέρα μόνο για να το αποφύγετε!

Συνιστώμενες Εταιρείες Rafting, Ζάμπια / Ζιμπάμπουε
Οι εταιρείες της Ζιμπάμπουε, με τις οποίες συσσωρεύτηκα και συνιστώ ανεπιφύλακτα, περιλαμβάνουν το Shearwater και το Shockwave. Πιο πρόσφατα περνάω μια πλήρης μέρα με Shockwave και έχουν εξαιρετικούς οδηγούς. Στη Ζάμπια έφτασα στο Safari par Excellence (SafPar) και επίσης συνιστούσα τις περιπέτειες Bundu Adventures και Batoka Expeditions για πολυήμερες εκδρομές με ράφτινγκ.

Εκδρομές πολλαπλών ημερών με ράφτινγκ
Αν ποτέ δεν έχετε σκεφτεί ποτέ, κάντε ένα ταξίδι μισού ή πλήρους ημέρας προτού ξεκινήσετε ένα πολυήμερο ταξίδι rafting. Είναι αρκετά άγριο και συναρπαστικό, έτσι θέλετε να βεβαιωθείτε ότι μπορείτε να το χειριστείτε για λίγες συνεχόμενες ημέρες. Αλλά αν είστε κάτι σαν εμένα και απολύτως αγαπάτε κάθε δευτερόλεπτο rafting του Zambezi, τότε κλείστε απολύτως μια πολυήμερη ξενάγηση. Το φαράγγι είναι τόσο εκπληκτικά όμορφο, φανταστείτε το κάμπινγκ σε αυτό κάτω από τα αστέρια και να φτάσετε στο ράφι ξανά και ξανά καθημερινά. Υπάρχουν αρκετές επιλογές (μερικές μόνο που εκτελούνται κατά τη διάρκεια του "χαμηλού ύδατος" από τον Ιούλιο έως τον Δεκέμβριο, ξεκινώντας από μια διανυκτέρευση έως ένα ταξίδι 7 ημερών.

Επιβίβαση σε ποταμό
Πεθανούσα να το δοκιμάσω στην τελευταία μου επίσκεψη στο Βικτόρια, αλλά μετά από να ακούσω κάποιες σκληρές Afrikaners να λένε ότι ήταν τρομαγμένες και εξαντλημένες μετά από μερικές βόλτες, επέλεξα αντ 'αυτού μια άλλη πλήρη ημέρα rafting. Ουσιαστικά, το ποτάμι επιβιβάζεται στις ίδιες ταχύτητες όπως τα δοκάρια του λευκού νερού, που είναι αρκετά ακραία. Το διοικητικό συμβούλιο έχει το ίδιο μέγεθος με ένα boogie board, οπότε θα πρέπει να έχετε μερικά πολύ δυνατά χέρια για να τον κρατήσετε καθώς θα πέσετε. Το καλό είναι ότι μπορείτε να οδηγήσετε στη σχεδία για μερικές από τις πέντε ταχύτητες και στη συνέχεια να επιβιβαστείτε στις μικρότερες εκβαθύνσεις κατά μήκος του δρόμου. Λυπάμαι που δεν το έκανα τώρα και θα το ελέγξω την επόμενη φορά, ίσως όταν το νερό είναι υψηλότερο τον Μάρτιο - Ιούλιο.