Κατανόηση της Κρίσης της Λατινικής Ροβίνης στην Αφρική

Από όλα τα ζώα που περιφέρονται στην αφρικανική σαβάνα, ο ρινόκερος είναι αναμφισβήτητα ένας από τους πιο εντυπωσιακούς. Ίσως είναι η έμφυτη αίσθηση της εξουσίας που μεταφέρεται από την προϊστορική μορφή τους. ή ίσως είναι το γεγονός ότι παρά το μέγεθός τους, οι ρινόκεροι μπορούν να κινούνται με εκπληκτική χάρη. Τραγικά, μια πρόσφατη πτώση της λαθροθηρίας του ρινόκερου σε όλη την έκτασή τους έχει καταστήσει εφικτό ότι ανεξάρτητα από την πηγή της μαγείας τους, οι γενιές του μέλλοντος μπορεί ποτέ να μην το βιώσουν.

Η ιστορία της λαθροθηρίας

Πριν από 150 χρόνια, λευκοί και μαύροι ρινόκεροι ήταν άφθονοι σε όλη την υποσαχάρια Αφρική. Το ανεξέλεγκτο κυνήγι από τους Ευρωπαίους εποίκους έπεσε δραστικά. αλλά μέχρι τη δεκαετία του 1970 και του 80, η λαθροθηρία των ρινόκερων για τα κέρατα τους έγινε πραγματικό ζήτημα. Η ζήτηση για κόρνα ρινόκερου ήταν τόσο σοβαρή ώστε το 96% των μαύρων ρινόκενων σκοτώθηκαν μεταξύ του 1970 και του 1992, ενώ οι λευκοί ρινόκεροι κυνηγούσαν σε τέτοιο βαθμό ώστε για μια σύντομη περίοδο θεωρούνταν εξαφανισμένοι.

Σε μια από τις μεγαλύτερες ιστορίες επιτυχίας της διατήρησης της εποχής μας, οι προσπάθειες για να σώσει τον ρινόκερο από την αποστολή του στις ιστορικές σελίδες είχαν σαν αποτέλεσμα την αναζωπύρωση των αντίστοιχων πληθυσμών τους. Σήμερα εκτιμάται ότι υπάρχουν περίπου 20.000 λευκοί ρινόκεροι και 5.000 μαύροι ρινόκεροι που παραμένουν στην άγρια ​​φύση. Ωστόσο, από τα μέσα της δεκαετίας του 2000, η ​​ζήτηση για κέλυφος ρινόκερου έχει εκτοξευθεί, και το 2008 η λαθροθηρία έφθασε ξανά σε επίπεδα κρίσης.

Ως αποτέλεσμα, το μέλλον και των δύο ειδών είναι πλέον αβέβαιο.

Χρήσεις του Rhino Horn

Σήμερα, τόσο ο μαύρος όσο και ο λευκός ρινόφαλος προστατεύονται από τη σύμβαση για το διεθνές εμπόριο των ειδών άγριας πανίδας και χλωρίδας που απειλούνται με εξαφάνιση (CITES). Το διεθνές εμπόριο των ρινόκερων ή των τμημάτων τους είναι παράνομο, εξαιρουμένων των λευκών ρινόκεντρων από τη Σουαζιλάνδη και τη Νότιο Αφρική, τα οποία μπορούν να εξάγονται με άδεια υπό ορισμένες ειδικές συνθήκες.

Ωστόσο, παρά τους κανόνες της CITES, ο κέρας του ρινόκερου έχει γίνει τόσο κερδοφόρος ώστε οι λαθροκυνηγοί είναι πρόθυμοι να διακινδυνεύσουν τα πάντα για να εισπράξουν τη βιομηχανία.

Η λαθροθηρία του Rhino υπάρχει λόγω της ζήτησης προϊόντων από ρινόκερο σε χώρες της Ασίας, όπως η Κίνα και το Βιετνάμ. Παραδοσιακά, ο κονιορτοποιημένος κέρας από ρινόκερο χρησιμοποιήθηκε στις χώρες αυτές ως συστατικό των φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία ποικίλων καταστάσεων - παρά το γεγονός ότι δεν έχει αποδεδειγμένη φαρμακευτική αξία. Πιο πρόσφατα, ωστόσο, η διογκωμένη τιμή του κέρατος ρινόκερου είχε ως αποτέλεσμα να αγοράζεται και να καταναλώνεται κατά κύριο λόγο ως σύμβολο της κατάστασης και του πλούτου.

Μια μελέτη από την αμερικανική εταιρεία Dalberg εκτιμά την αξία του κέρατος ρινόκερου σε $ 60.000 / κιλό, καθιστώντας την πιο πολύτιμη στη μαύρη αγορά από ότι τα διαμάντια ή η κοκαΐνη. Αυτή η εκπληκτική τιμή έχει αυξηθεί εκθετικά τα τελευταία δέκα χρόνια, ενώ η αξία για την ίδια ποσότητα κέρατος ρινόκερου εκτιμάται στα 760 δολάρια το 2006. Καθώς η λαθροθηρία μειώνει τον υπόλοιπο πληθυσμό ρινόκερου, η έλλειψη του προϊόντος την καθιστά πιο πολύτιμη, το κίνητρο για να απορροφήσει την πρώτη θέση.

Μια νέα εποχή λαθροθηρίας

Το απίστευτο ποσό που διακυβεύεται έχει μετατρέψει τη λαθροθηρία σε εμπορική επιχείρηση συγκρίσιμη με τη διακίνηση ναρκωτικών ή όπλων.

Οι συμμορίες λαθροθηρίας διοικούνται από συνδικάτα οργανωμένου εγκλήματος, τα οποία έχουν σημαντική χρηματοοικονομική στήριξη και βλέπουν τα ρινόκερα ως εμπόρευμα που πρέπει να εκμεταλλευτεί αδυσώπητα. Ως αποτέλεσμα, οι μέθοδοι λαθροθηρίας γίνονται ολοένα και πιο εξελιγμένες, με εργαλεία υψηλής τεχνολογίας όπως συσκευές εντοπισμού GPS και εξοπλισμό νυχτερινής όρασης.

Αυτός ο νέος τρόπος λαθροθηρίας καθιστά όλο και πιο δύσκολο (και επικίνδυνο) την περιπολία κατά της λαθροθηρίας να προστατεύσει αποτελεσματικά τους υπόλοιπους ρινόκερους. Για να γίνει αυτό, οι περιπολίες πρέπει να προβλέπουν πού θα βγουν οι λαθροθήρες - ένα σχεδόν αδύνατο καθήκον, λαμβάνοντας υπόψη το τεράστιο μέγεθος των πάρκων και των αποθεμάτων στα οποία ζουν οι ρινόκεροι. Αυτό γίνεται ακόμη πιο δύσκολο από τη διαφθορά μεγάλης κλίμακας, ενώ οι συνδικαλιστές χρησιμοποιούν τον πλούτο τους για να πληρώσουν αξιωματούχους τόσο εντός των πάρκων όσο και στα υψηλότερα κυβερνητικά επίπεδα για πληροφορίες.

Στατιστικές Εξαπάτησης

Μόνο στη Νότιο Αφρική, ο αριθμός των ρινόκερων που καταναλώθηκαν ετησίως αυξήθηκε κατά 9.000% από το 2007. Το 2007, 13 ρινόκεροι βυθίστηκαν στα σύνορα της χώρας. το 2014, ο αριθμός αυτός αυξήθηκε σε 1.215. Η Νότια Αφρική είναι η πατρίδα της συντριπτικής πλειοψηφίας των ρινών που παραμένουν στον κόσμο και, ως εκ τούτου, έχει φέρει το βάρος της προσπάθειας λαθροθηρίας τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, οι γειτονικές χώρες αντιμετωπίζουν προβλήματα. Στη Ναμίμπια, οι δύο ρινόκεροι βυθίστηκαν το 2012. ενώ 80 άτομα σκοτώθηκαν το 2015.

Η εξαφάνιση αυτή είναι ένα πολύ πιθανό αποτέλεσμα των στατιστικών, όπως αυτές αποδεικνύονται από την τύχη του δυτικού μαύρου ρινόκερου, ενός υποείδους που κηρύχθηκε επίσημα εξαφανισμένο το 2011. Σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN) η εξαφάνιση ήταν η λαθροθηρία. Οι λευκοί ρινόκεροι φαίνεται να υποφέρουν από την ίδια μοίρα, με μόλις τρία άτομα να μένουν. Είναι πολύ στενά συνδεδεμένες με τη φυλή φυσικά και διατηρούνται υπό 24ωρη ένοπλη φρουρά.

Η αξία των ρινόκερων

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να αγωνιστούμε για το μέλλον των ρινόκεντρων που μας έχουν αφεθεί, μεταξύ των οποίων είναι η ηθική μας υποχρέωση να το πράξουμε. Οι ρινόκεροι είναι αποτέλεσμα 40 εκατομμυρίων ετών εξέλιξης και προσαρμόζονται τέλεια στο περιβάλλον τους. Διατηρούν την αφρικανική σαβάνα καταναλώνοντας έως και 65 κιλά βλάστησης κάθε μέρα και είναι καθοριστικής σημασίας για την ισορροπία των ευαίσθητων οικοσυστημάτων στα οποία ζουν. Εάν εξαφανιστούν, θα επηρεαστούν επίσης και άλλα ζώα σε όλη την τροφική αλυσίδα.

Έχουν επίσης σημαντική οικονομική αξία. Ως μέρος των διάσημων Big Five της Αφρικής, είναι υπεύθυνοι για τη δημιουργία εκατομμυρίων δολαρίων εσόδων μέσω του τουρισμού. μια βιομηχανία που μπορεί να ωφελήσει πολλούς περισσότερους ανθρώπους από τους λίγους που υποστηρίζονται από τη λαθροθηρία. Η εξασφάλιση ότι οι τοπικές κοινότητες θα επωφεληθούν από το εισόδημα που δημιουργεί ο οικολογικός τουρισμός αποτελεί βασικό στοιχείο για την προώθηση της διατήρησης ρινόκερου σε επίπεδο βάσης.

Καταπολέμηση της αλλαγής

Το πρόβλημα της λαθροθηρίας του ρινόκερου είναι δύσκολο και δεν υπάρχει ενιαία λύση. Έχουν προταθεί αρκετές, κάθε μία από τις οποίες έχει το δικό της σύνολο θετικών και αρνητικών. Για παράδειγμα, πολλές εταιρείες των ΗΠΑ προσπαθούν επί του παρόντος να αναπτύξουν συνθετικό κέρατο ρινόκερου ως αντικαταστάτη για το πραγματικό πράγμα. ενώ η Νότια Αφρική πρότεινε έκτακτες πωλήσεις αποθηκευμένου κέρατος ρινόκερου ως τρόπο να πλημμυρίσει την αγορά, μειώνοντας έτσι την αξία του κέρατος και καθιστώντας τον λιγότερο ελκυστικό για τους λαθροκυνηγούς.

Ωστόσο, με την τροφοδοσία στην αγορά του κέρατος ρινόκερου, και οι δύο αυτές λύσεις διατρέχουν τον κίνδυνο να τροφοδοτήσουν την κρίση της λαθροθηρίας με τη διαιώνιση της ζήτησης για το προϊόν. Άλλες προτάσεις περιλαμβάνουν τη δηλητηρίαση των κέρατων ρινόκερου για να τα καταστήσουν μη βρώσιμα και να αφαιρέσουν χειρουργικά τα κέρατα από τους ρινόκερους ώστε να μην είναι πλέον στόχος. Η αποσύνδεση έχει δει κάποια επιτυχία, αν και είναι πολύ δαπανηρή. Σε ορισμένες περιοχές, οι λαθροθήρες σκοτώνουν τον ορνιθώνα οπωσδήποτε έτσι ώστε να μην χάνουν χρόνο με την τυχαία παρακολούθηση του ξανά.

Ουσιαστικά, η λαθροθηρία πρέπει να αντιμετωπιστεί από πολλές διαφορετικές οπτικές γωνίες. Πρέπει να αυξηθούν τα κεφάλαια για να καταστούν πιο αποτελεσματικές περιπολίες κατά της λαθροθηρίας, ενώ η επιβολή του νόμου είναι καθοριστική για την εξάλειψη της διαφθοράς. Τα προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και τα οικονομικά κίνητρα μπορούν να βοηθήσουν στην απόκτηση της υποστήριξης των κοινοτήτων που ζουν στην άκρη των πάρκων και των αποθεμάτων για να μην υποκύπτουν πλέον στον πειρασμό να επιβλέψουν για επιβίωση. Πάνω απ 'όλα, αυξάνοντας την ευαισθητοποίηση στην Ασία, ελπίζουμε ότι η ζήτηση για κόρνα ρινόκερου μπορεί μία μέρα να σταματήσει μια για πάντα.

Για να μάθετε πώς μπορείτε να βοηθήσετε, επισκεφθείτε το Save the Rhino, μια διεθνή φιλανθρωπική οργάνωση που εργάζεται για τη διατήρηση και των πέντε παγκόσμιων ειδών ρινόκερου.