Παραδόσεις Χριστουγέννων στην Κροατία

Τελωνεία και πρακτικές κατά την περίοδο των διακοπών

Η καθολική κληρονομιά της Κροατίας δεν είναι ποτέ πιο εμφανής από ό, τι κατά τη γιορτή των Χριστουγέννων, η οποία, όπως και οι ΗΠΑ, πέφτει στις 25 Δεκεμβρίου. Αν βρίσκεστε στην πρωτεύουσα της Κροατίας, επισκεφθείτε τη χριστουγεννιάτικη αγορά του Ζάγκρεμπ στην κεντρική πλατεία. Η Χριστουγεννιάτικη αγορά του Ντουμπρόβνικ είναι ένας άλλος πρέπει να δούμε σε αυτόν τον κορυφαίο προορισμό της Κροατίας.

Παραμονή Χριστουγέννων στην Κροατία

Η Παραμονή των Χριστουγέννων, που ονομάζεται Badnjak στην κροατική, γιορτάζεται με παρόμοιο τρόπο με άλλες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης .

Το άχυρο μπορεί να τοποθετηθεί κάτω από το τραπεζομάντιλο της Παραμονής των Χριστουγέννων. Τα ψάρια, ως υποκατάστατο του κρέατος, σερβίρονται, αν και ένα πιάτο με κρέας συνήθως παρουσιάζεται ως είσοδος κατά την ημέρα των Χριστουγέννων. Άλλα πιάτα περιλαμβάνουν γεμιστό λάχανο, ρόδι παπαρουνόσπορου και κέικ φτιαγμένο από σύκα. Ένα ξύλινο κούτσουρο μπορεί να καεί μετά από ψεκασμό με ιερό νερό ή πνεύματα και η φωτιά του τείνει όλη τη νύχτα, έτσι ώστε η φλόγα να μην σβήσει από την παραμέληση.

Την παραμονή των Χριστουγέννων, το σιτάρι των Χριστουγέννων, το οποίο έχει βλαστήσει από την Ημέρα της Αγίας Λουκής στις 13 Δεκεμβρίου, είναι δεμένο με κορδέλα στα χρώματα της κροατικής σημαίας-κόκκινο, λευκό και μπλε. Μερικές φορές ένα κερί σε συνδυασμό με άλλα συμβολικά αντικείμενα τοποθετείται μέσα στο σιτάρι. Το σιτάρι μπορεί στη συνέχεια να τοποθετηθεί κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο και το ύψος, η πυκνότητα και η συνολική πνοή συμπίπτουν με την τύχη που μπορεί να περιμένει ο καλλιεργητής τους επόμενους μήνες. Το σιτάρι συμβολίζει το νέο ψωμί του μυστηρίου της Ευχαριστίας.

Η Ημέρα των Χριστουγέννων δαπανάται με την οικογένεια ή την εκκλησία. Πείτε " Sretan Bozic" στην κροατική, αν θέλετε να ευχηθείτε στους άλλους ένα "Καλά Χριστούγεννα". Η χριστουγεννιάτικη εποχή έρχεται στο τέλος με τη γιορτή των Θεοφανείων στις 6 Ιανουαρίου.

Άγιος Βασίλης και δώρων που δίνουν στην Κροατία

Μερικοί Κροάτες ανοίγουν δώρα την Ημέρα των Χριστουγέννων , αλλά η Κροατία αναγνωρίζει επίσης την Αγία Ημέρα Νικολάου στις 6 Δεκεμβρίου.

Δώρα δίδονται μερικές φορές και στην Ημέρα της Αγίας Λουκής. Ο Κροάτης Άγιος Βασίλης ονομάζεται μερικές φορές Djed Mraz, ο οποίος είναι ο Κροάτης ομόλογός του στο Ded Moroz της Ρωσίας. Το Djed Božićnjak, το οποίο είναι το ισοδύναμο του Παππού Χριστουγέννου ή του μωρού Ιησού, μπορεί επίσης να πιστωθεί με δώρο στα παιδιά κατά τη διάρκεια των διακοπών. Αντί να κρέμονται κάλτσες, τα παιδιά της Κροατίας μπορούν να βάζουν τα παπούτσια τους στο περβάζι για να γεμίζουν με περιποιήσεις.

Κροατικά Χριστούγεννα Διακόσμηση

Εκτός από τα λάχανα σίτου, οι Κροάτες διακοσμούνται με στεφάνια και δέντρα. Οι καρδιές λυγαριάς ή διακοσμημένα με το χέρι μπισκότα κοσμούν τα Χριστουγεννιάτικα δέντρα στην Κροατία. Οι διαγωνισμοί γίνονται από ζύμη γλυκού μέλιτος. Είναι ένα παραδοσιακό σύμβολο της κροατικής πρωτεύουσας του Ζάγκρεμπ. Χρησιμοποιούνται ως διακοσμητικό δώρο.

Χριστουγεννιάτικες βρεφικές σκηνές ή σκηνές γέννησης χρησιμοποιούνται επίσης για διακόσμηση στην Κροατία. Διάφορα πράσινα, συμπεριλαμβανομένων των αειθαλών κλαδιών, είναι μια τυπική χριστουγεννιάτικη διακόσμηση. Το άχυρο, που εισήχθη στο σπίτι εν μέρει ως υπενθύμιση του αρχικού φαγητού των Χριστουγέννων, συνδέεται με δεισιδαιμονία. Εάν ένας άνθρωπος κάθεται πρώτα στο άχυρο, τα ζώα εκτροφής θα παράγουν θηλυκούς απογόνους, αλλά αν μια γυναίκα κάθεται πρώτα, το αντίθετο συμβαίνει σύμφωνα με την παράδοση.

Δώρα Χριστουγέννων από την Κροατία

Εάν ψωνίζετε δώρα Χριστουγέννων στην Κροατία, εξετάστε τοπικά προϊόντα όπως το ελαιόλαδο ή το κρασί. Άλλα δώρα από την Κροατία περιλαμβάνουν κοσμήματα, κεντήματα και λουλουδένιες καρδιές που πωλούνται από πωλητές που προσφέρουν παραδοσιακά προϊόντα.