Ο ταξιδιωτικός οδηγός σπουδαστών της Κροατίας

Πού να πάτε και τι να κάνετε στην Κροατία

Εάν πάντα ονειρευόσασταν να εξερευνήσετε την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη , η Κροατία είναι η τέλεια χώρα για να ξεκινήσετε. Τα αγγλικά ομιλούνται ευρέως, ειδικά σε σύγκριση με άλλες χώρες των Βαλκανίων, γεγονός που καθιστά εύκολη την κυκλοφορία και τη συνομιλία με τους ντόπιους. Το τοπίο είναι ποικίλο, με μεσογειακές παραλίες, ιστορική ρωμαϊκή αρχιτεκτονική, συναρπαστικά νησιά, εκπληκτικά εθνικά πάρκα και κοσμοπολίτικες πόλεις.

Το φαγητό είναι απίστευτα υποτιμημένο και ο καιρός είναι υπέροχος για μεγάλο μέρος του χρόνου. Αναφέρω ότι η Κροατία έχει πάνω από 1.000 παραλίες;

Εάν σχεδιάζετε να επισκεφθείτε την Κροατία, εδώ πρέπει να ξέρετε.

Πρωτεύουσα: Ζάγκρεμπ
Γλώσσα: Κροατικά
Νόμισμα: Κροατικό Κούνα
Θρησκεία: Ρωμαιοκαθολική
Ωριαία ζώνη: UTC + 1

Χρειάζεστε βίζα;

Η Κροατία δεν είναι ακόμη μέρος της ζώνης Σένγκεν , αλλά οι πολίτες των Ηνωμένων Πολιτειών μπορούν να εισέλθουν εύκολα. Θα σας χορηγηθεί θεώρηση κατά την άφιξή σας όταν προσγειωθείτε, η οποία ισχύει για 90 ημέρες.

Πού να πάτε

Με τόσους πολλούς απίστευτους προορισμούς για να διαλέξετε, σφίγγοντας πού να πάτε είναι μια σκληρή απόφαση. Ευτυχώς, έχω περάσει πολλούς μήνες εξερεύνησης της χώρας, και αυτά είναι τα σημεία που σας προτείνω.

Ντουμπρόβνικ: Γνωστό ως "Μαργαριτάρι της Αδριατικής", το Ντουμπρόβνικ είναι ένας από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς στην Κροατία. Δυστυχώς, αυτό το καθιστά και μία από τις πιο πολυσύχναστες και ακριβές πόλεις που επισκέπτονται.

Ακόμα αξίζει να περάσετε λίγες μέρες σε αυτή την όμορφη περιτοιχισμένη πόλη. Πάρτε την ευκαιρία να περπατήσετε στα αρχαία τείχη της πόλης, να περάσετε μια ηλιοθεραπεία στην βραχώδη αλλά όμορφη παραλία Lapad, να βγάλετε βάρκα στο νησί Lokrum και να χαθείτε εξερευνώντας την παλιά πόλη που μοιάζει με λαβύρινθο. Υπάρχει ένας λόγος για τον οποίο το Ντουμπρόβνικ είναι τόσο δημοφιλές, οπότε φροντίστε να το προσθέσετε στο δρομολόγιο σας.

Η σύστασή μου: Στόχος είναι να πάτε στο Ντουμπρόβνικ ως τον πρώτο προορισμό του ταξιδιού σας. Τα πλήθη μπορεί να είναι συντριπτικά, οπότε, ξεπερνώντας τον τρόπο, κάνει παντού άλλοτε στη χώρα να αισθάνεται πολύ πιο ήρεμη.

Zadar: Το Zadar λέγεται ότι έχει μερικά από τα καλύτερα ηλιοβασιλέματα στον κόσμο και μετά την επίσκεψή μου, θα έπρεπε να συμφωνήσω. Κατευθύνετε τον ωκεανό κάθε βράδυ και παρακολουθείτε την εκπληκτική απεικόνιση των χρωμάτων καθώς ο ήλιος βυθίζεται κάτω από τον ορίζοντα. Το Sun Salutation σίγουρα αξίζει να το δει κανείς. Καθώς πέφτει το σκοτάδι, το έδαφος φωτίζεται, χάρη στην ηλιακή ενέργεια που τροφοδοτεί τώρα μια απίστευτη προβολή φωτός που διαρκεί όλη τη νύχτα. Κοντά στο Ημέρα του Ήλιου είναι το Sea Organ, μια σειρά από σωλήνες που παίζουν μουσική χρησιμοποιώντας την ενέργεια των κυμάτων του ωκεανού - και πάλι, αυτό αξίζει σίγουρα μια επίσκεψη.

Να είστε βέβαιος να ελέγξετε την παλιά πόλη του Zadar, όπου μπορείτε να ανεβείτε στα τείχη της πόλης όπως ακριβώς μπορείτε στο Ντουμπρόβνικ. Υπάρχουν δεκάδες εκκλησίες που πρέπει να εξερευνηθούν (μην χάσετε τον Άγιο Συμεών, τον παλαιότερο στην πόλη), τα ερείπια ενός ρωμαϊκού φόρουμ που θα φωτογραφηθεί και υπάρχει ακόμα μια παραλία για να κάνετε ηλιοθεραπεία!

Πολλοί επισκέπτες παραβλέπουν το Ζάγκρεμπ, καθώς δεν είναι τόσο γνωστό, αλλά είναι ένα από τα αγαπημένα μου μέρη στη χώρα, οπότε φροντίστε να το προσθέσετε στο δρομολόγιο σας.

Ζάγκρεμπ: Το Ζάγκρεμπ είναι η πρωτεύουσα της Κροατίας και είναι μια πολυσύχναστη κοσμοπολίτικη πόλη γεμάτη από μπαρ, καφετέριες και μουσεία παγκόσμιας κλάσης. Είναι μια από τις πιο υποτιμημένες πόλεις στην Ευρώπη και σίγουρα αξίζει τον κόπο να εξερευνήσετε για αρκετές ημέρες.

Οποιαδήποτε εκδήλωση ενός ταξιδιού στο Ζάγκρεμπ θα πρέπει να είναι το Μουσείο των Broken Relationships. Το μουσείο είναι αφιερωμένο σε αποτυχημένες σχέσεις και βιτρίνα εκατοντάδες δωρεά προσωπική ιδιοκτησία, που έμεινε από διαχωρισμούς. Τα εκθέματα είναι αστεία, γεμάτα καρδιά, προσεγμένα και εκπληκτικά εμπνευσμένα. Βάλτε αυτό το μουσείο στην κορυφή της λίστας σας και προσπαθήστε να περάσετε τουλάχιστον μία ώρα εκεί.

Διαφορετικά, περάστε το χρόνο σας στο Ζάγκρεμπ απολαμβάνοντας την ατμόσφαιρα αυτής της υπέροχης πόλης! Χαθείτε κάτω από τα σοκάκια, περιπλανηθείτε στις αγορές, παραμείνετε στον καφέ και πεζοπορείτε στα κοντινά βουνά.

Plitvice Lakes: Εάν πηγαίνετε μόνο σε ένα μέρος στην Κροατία, κάντε το Plitvice Lakes. Αυτό το Εθνικό Πάρκο είναι ένα από τα ομορφότερα μέρη που έχω επισκεφθεί ποτέ και είναι πανέμορφο, ανεξάρτητα από την εποχή του χρόνου που επισκέπτεστε. Στόχος είναι να περάσετε τουλάχιστον μια πλήρη μέρα πεζοπορία τα διάφορα μονοπάτια που σας μεταφέρουν στο παρελθόν βιαστικά καταρράκτες και αστραφτερά γαλαζοπράσινα λίμνες.

Ο καλύτερος τρόπος να φτάσετε εκεί είναι μέσω λεωφορείου που πηγαίνει προς / από το Ζάγκρεμπ και το Ζαντάρ. Σχεδιάστε να περάσετε μια νύχτα εκεί, ώστε να μην βιαστείτε για το χρόνο, και δώστε τον εαυτό σας χώρο στην κάρτα SD σας για να τραβήξετε εκατοντάδες φωτογραφίες. Το Plitvice σπάνια απογοητεύει.

Brac: Ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι κατευθύνονται προς Hvar όταν το νησί hopping στην Κροατία, σας προτείνω να πάρετε το πλοίο στο Brac αντ 'αυτού. Είναι πολύ φθηνότερο, όχι τόσο γεμάτο, και έχει πολύ καλύτερες παραλίες.

Θα θελήσετε να περάσετε το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου σας στην πανέμορφη παραλιακή πόλη Bol. Εκεί, το κύριο αξιοθέατο είναι η παραλία Zlatni Rat, η οποία εκτείνεται για μισό χιλιόμετρο στην Αδριατική θάλασσα - είναι ένα από τα καλύτερα μέρη για να κάνετε ηλιοθεραπεία στο νησί. Ένα ελάχιστα γνωστό γεγονός για αυτή την παραλία είναι ότι ο Λευκός Οίκος χτίστηκε πραγματικά από τον λευκό βράχο που βρέθηκε στο Zlatni Rat.

Pag: Για κάπου λίγο πέρα ​​από το χτυπημένο μονοπάτι, κατευθυνθείτε προς το Παγκ, ένα πανέμορφο νησί στο οποίο δεν έχουν ακούσει πολλοί τουρίστες (ή αποφασίζουν να επισκεφθούν!). Είναι γνωστό για το γεγονός ότι έχει τοπία σε σχήμα φεγγαριού, που σίγουρα δημιουργούν μια ενδιαφέρουσα αντίθεση ενάντια στις έντονες γαλάζιες θάλασσες. Είναι επίσης το σπίτι στο τυρί Pag, ένα από τα πιο ακριβά τυριά στον κόσμο. Εάν διαθέτετε λίγα διαθέσιμα μετρητά, αξίζει να επενδύσετε στη δειγματοληψία ορισμένων διάσημων εξαγωγών αυτού του νησιού, καθώς είναι απολύτως νόστιμο.

Πότε να πάτε

Η Κροατία βλέπει καλύτερα με τους φωτεινούς μπλε ουρανούς, οπότε αφήστε το χειμώνα να χάσετε όταν σχεδιάζετε πότε θα πάτε εκεί. Το καλοκαίρι πρέπει επίσης να αποφευχθεί, καθώς οι παραλίες γεμίζουν μέχρι το σημείο όπου δεν μπορείτε να βρείτε μια ξαπλώστρα, και τα κρουαζιερόπλοια ελλιμενισμού φέρνουν ακόμα περισσότερους τουρίστες στη γη. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, πολλοί από τους ντόπιους πηγαίνουν σε διακοπές, κλείνοντας τα καταστήματα και τα εστιατόρια τους καθώς φεύγουν.

Η καλύτερη εποχή για να επισκεφθείτε, τότε, είναι κατά τη διάρκεια της εποχής των ώμων. Αυτό σημαίνει Απρίλιο έως Ιούνιο και Σεπτέμβριο έως Νοέμβριο. Οπουδήποτε θα είναι ανοιχτό, θα υπάρξουν πολύ λίγα πλήθη, οι τιμές θα είναι φθηνότερες από τους καλοκαιρινούς μήνες και ο καιρός θα είναι ακόμα ζεστός για ηλιοθεραπεία, αλλά όχι τόσο ζεστός που θα καταλήξετε με ηλιοτρόπιο.

Πόσο καιρό να περάσετε εκεί

Σας προτείνω να διαθέσετε τουλάχιστον δύο εβδομάδες για να εξερευνήσετε την Κροατία. Θα έχετε χρόνο να επισκεφτείτε μια πόλη, ένα νησί, μια παραλιακή πόλη και τις λίμνες Plitvice εάν το κάνετε. Εάν έχετε ένα ολόκληρο μήνα, μπορείτε να προσθέσετε περισσότερες πόλεις που βρίσκονται στο εσωτερικό της χώρας, να εξερευνήσετε τα ερείπια της Πούλα ή απλά να περάσετε το νησί του χρόνου σας ανεβαίνοντας πάνω και κάτω από την τραχιά ακτή .

Πόσο στον προϋπολογισμό

Η Κροατία είναι η πιο ακριβή χώρα στα Βαλκάνια, αλλά δεν είναι τόσο ακριβό όσο η Δυτική Ευρώπη. Εδώ είναι οι συνήθεις τιμές που μπορείτε να περιμένετε να πληρώσετε.

Διαμονή: Διαμονή στο Ντουμπρόβνικ είναι όπου θα δαπανήσει τα περισσότερα από τα χρήματά σας. Δεν μπόρεσα να βρω ένα δωμάτιο dorm για λιγότερο από $ 35 μια νύχτα εκεί! Αλλού, θα μπορείτε να κλείσετε ένα κοιτώνα για περίπου 15 δολάρια τη νύχτα. Στους ψυχρότερους μήνες, περιμένετε να βρείτε μέρη για το μισό.

Αν είστε fan του Airbnb, τα αξιοπρεπή διαμερίσματα τρέχουν για περίπου 50 δολάρια το βράδυ στο Ζάγκρεμπ και 70 δολάρια το βράδυ σε περισσότερες τουριστικές περιοχές. Μπορείτε πάντα να βρείτε κοινόχρηστα δωμάτια ξεκινώντας από $ 20 τη νύχτα, όμως.

Μπορείτε να περιμένετε να μετρήσετε περίπου 20 δολάρια τη νύχτα αν είστε ταξιδιώτης προϋπολογισμού.

Μεταφορές: Οι μεταφορές στην Κροατία είναι λογικά προσιτές, με τα λεωφορεία να είναι η κύρια μέθοδος για να περάσετε. Για τα λεωφορεία, αναμένετε να πληρώσετε περίπου 20 δολάρια για να διασχίσετε τις πόλεις, πληρώνοντας μερικά δολάρια επιπλέον εάν έχετε ένα σακίδιο για να βγάλετε τη λαβή.

Τρόφιμα: Τα τρόφιμα είναι φτηνά στην Κροατία Αναμείνετε να ξοδέψετε 10 δολάρια σε ένα μεγάλο δείπνο που θα σας αφήσει ικανοποιημένους. Τα περισσότερα εστιατόρια προσφέρουν επίσης δωρεάν ψωμί και ελαιόλαδο στο τραπέζι.