Γκραβέσιτς των αδελφών Grimm

Όχι τόσο παραμυθένιος τάφος του Grimms

Πριν μετακομίσω στην Ευρώπη, επισκεπτόμουν μόνο νεκροταφεία για κηδείες. Ένας τόπος που πρέπει να γίνω σεβαστός, ποτέ δεν τις εξέτασα για το τουριστικό μονοπάτι .

Δηλαδή, ποτέ δεν τις εξέτασα μέχρι να επισκεφθώ το ιστορικό και γοητευτικό νεκροταφείο Pere-Lachaise στο Παρίσι . Περπατήσαμε ανάμεσα στους ξεκούραστους χώρους των φημισμένων Παριζανών (και αλλοδαπών που επέλεξαν το Παρίσι ως το σπίτι τους) όπως ο Molière, ο Oscar Wilde και ο Chopin και έπιναν την ομορφιά της φραγκοκρατίας.

Επιστροφή στο Βερολίνο, κοίταξα τα πολλά γερμανικά νεκροταφεία με νέα μάτια. Στερεωμένο σε τυχαίες γωνιές της πόλης, αποδεικνύεται ότι το Βερολίνο είναι γεμάτο από νεκρούς. Και μερικοί από αυτούς είναι διάσημοι. Δύο από τους πιο διάσημους κατοίκους της πόλης είναι δύο νεκροί όπως οι Γερμανοί, οι αδελφοί Grimm (ή Brüder Grimm ).

Τα παραμύθια του Grimms

Διάσημοι για τα "παραμύθια του Grimm" ( Grimms Märchen ) που δημοσιεύθηκαν για πρώτη φορά το 1812. Οι αδελφοί Jacob και Wilhelm είχαν την ικανότητα να παίρνουν μύθους από όλο τον κόσμο και να τις ενώσουν με τον δικό τους υπερβολικό τόνο, στυλ και ηθική πυξίδα. Ως αρχιτέκτονες γενεών παιδικών κόσμων ονείρων, οι ιστορίες εξακολουθούν να είναι μερικές από τις πιο γνωστές σήμερα με τους γνωστούς χαρακτήρες Hansel και Gretel ( Hänsel und Gretel ), Cinderella ( Aschenputtel ) Rumpelstiltskin ( Rumpelstilzchen ) και Snow White ( Schneewittchen ) για τα σημερινά παιδιά.

Ωστόσο, οι τρέχουσες εκδόσεις Disney αυτών των δημοφιλών χαρακτήρων θα τρέξουν με το φόβο των αρχικών προγόνων του Grimm.

Τα παιδιά πεθαίνουν, οι μάγισσες είναι πραγματικά κακοί και ο σκληρός γερμανικός ηθικός βλάπτει. Αυτό είναι αντιπροσωπευτικό της εποχής και του γερμανικού λαού, όπως και οι παιδικές ιστορίες που διαβάζονται ακόμα σήμερα από το Der Struwwelpeter. Λόγω αυτών των σκληρών ηθικών προτύπων και μηνυμάτων εθνικισμού, οι ιστορίες χρησιμοποιήθηκαν ακόμη και από τον Χίτλερ ως προπαγάνδα για το Hitlerjugend (Νεολαία Χίτλερ).

Παρά το γεγονός αυτό, τα παραμύθια παραμένουν δημοφιλή σήμερα και συνεχίζουν να επανεξετάζονται. Η ταινία Into the Woods του 2014 μας βρίσκει πίσω στον κόσμο των παραμυθιών του Grimms, ενώ η Once Upon a Time και ο Grimm συνεχίζουν να επηρεάζουν τον κόσμο της τηλεόρασης.

Ιστορία των αδελφών Grimm

Οι ίδιοι οι αδελφοί οδήγησαν μια ενδιαφέρουσα ζωή. Γεννημένοι στα τέλη του 1700 στο Hanau της Γερμανίας, ήταν εξαιρετικοί μαθητές και μετά την αποφοίτησή τους από το Friedrichsgymnasium , οι αδελφοί παρακολούθησαν το Πανεπιστήμιο του Marburg.

Τελικά πήραν δουλειές στο Πανεπιστήμιο του Γκέτινγκεν και μάλιστα συμμετείχαν στην πολιτική ανατροπή και αγροτική εξέγερση του 1837, προσχωρώντας σε διαμαρτυρία με το Göttingen Seven. Αντιμετωπίζοντας δύσκολες στιγμές καθώς η χώρα αγωνίστηκε, οι δύο ξεκίνησαν το άλλο σημαντικό έργο τους: τη γραφή του γερμανικού λεξικού ( Deutsches Wörterbuch ).

Μετά την επανένταξή του στον ακαδημαϊκό χώρο του Βερολίνου στο Πανεπιστήμιο Humboldt το 1840, η πόλη απέδειξε την αιώνια ανάπαυση μετά το θάνατό τους το 1859 (Wilhelm) και το 1863 (Jacob) στο Alter St-Matthäus-Kirchof. Αν και το έργο παρέμεινε ημιτελές κατά το χρόνο του θανάτου τους, η κληρονομιά του αδελφού ζει με τα γραπτά τους λόγια.

Πού είναι οι αδελφοί Grimm Buried;

Κρυμμένο σε ένα κοιμισμένο τμήμα του Schöneberg, ανάμεσα στα αρχαία οικογενειακά οικόπεδα και τα πανύψηλα άγαλμα αγγέλου, βρίσκονται οι τάφοι του Grimms.

Μετά τη μεγαλοπρέπεια των λιγότερο γνωστών κατοίκων, εκπλήσσει το γεγονός ότι το οικόπεδο των αδελφών είναι αρκετά χαμηλό. Τέσσερις απλές πέτρες σηματοδοτούν το χώρο των αδελφών και δύο γιους του Wilhelm (δεν έχω ιδέα γιατί ο Ρούντολφ και ο Χέρμαν έλαβαν αυτή την τιμή για τον αδελφό τους και την αδελφή τους).

Τα Grimms δεν είναι τα μοναδικά αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά του Alter St.-Matthäus-Kirchhof. Υπάρχει επίσης μια πλάκα που θυμίζει μια ομάδα πιθανών δολοφόνων του Χίτλερ, συμπεριλαμβανομένου του Graf von Stauffenberg. Οι άντρες θάφτηκαν εδώ μετά την εκτέλεσή τους στις 21 Ιουλίου 1944, αλλά οι SS τους είχαν εκταφιστεί, καυλωθεί και η στάχτη τους διασκορπιστεί. Ένα μοντέρνο τμήμα των παιδιών προς την πίσω αριστερή γωνία του νεκροταφείου είναι ένα άλλο κινούμενο σημείο επισκέψεων. Ένας χάρτης κοντά στην είσοδο δείχνει αξιοσημείωτους τάφους - όπως και ο Grimms - αλλά θα πρέπει πραγματικά να περπατήσετε σε όλους τους δρόμους για να απολαύσετε τα περίτεχνα οικόπεδα, καινούργια και παλιά.

Αν όλα αυτά τα πόδια ανάμεσα στους νεκρούς σας αφήνουν δίψα, υπάρχει ένα μικρό καφέ στο νεκροταφείο.

Πληροφορίες επισκεπτών