Ο χαιρετισμός Mãori Hongi της Νέας Ζηλανδίας

Για να μην μπερδεύεται με ένα hangi, ο hongi είναι το καλωσόρισμα του Mãori που εκφράζεται με το τρίψιμο ή το άγγιγμα των μύτης, κάτι που είναι παρόμοιο με το δυτικό έθιμο να φιλάει κάποιον με το χαιρετισμό. Ωστόσο, το hongi είναι μια χειρονομία που φέρνει πολύ μεγαλύτερη σημασία.

Το hongi είναι μια παράδοση της Νέας Ζηλανδίας που προέρχεται από ένα παλιό μύθο Mãori που απεικόνιζε πώς δημιουργήθηκαν οι γυναίκες. Σύμφωνα με το μύθο, το σχήμα της γυναίκας ήταν διαμορφωμένο από τη γη από τους θεούς, όμως δεν είχε ζωή μέχρι ο Θεός Tαne να εισπνέει στα ρουθούνια της μορφοποιημένης μορφής και να αγκαλιάζει την πανέμορφη φιγούρα.

Μετά την αναπνοή στα ρουθούνια της, το θηλυκό φτάρχεται και ζωντανεύει. Στη γυναικεία φιγούρα δόθηκε τότε το όνομα Hineahuone, το οποίο μεταφράστηκε σχεδόν σε "γη που έγινε γη".

Η παράδοση που ακούγεται πίσω από το hongi χρονολογείται από την προέλευση του Mãori της χώρας και είναι μια πεμπτουσία πτυχή της κουλτούρας της Νέας Ζηλανδίας. Εάν επισκέπτεστε τη Νέα Ζηλανδία και είστε προσεγγισμένοι για να συμμετάσχετε σε αυτή την ιερή και ευγενή χειρονομία, θα πρέπει πάντα να αποδεχθείτε λόγω της εγγενής έννοιας που έρχεται μαζί της.

Να γίνει "Tangata Whenua" ως επισκέπτης

Εάν οι hongi εκτελούνται μαζί σας ως επισκέπτης, αυτό σημαίνει ότι δεν είστε πλέον απλός επισκέπτης - είστε tangata whenua , πράγμα που ουσιαστικά σημαίνει ότι πρέπει να είστε ενωμένοι με εκείνους που εκτελούν το hongi μαζί σας.

Η έννοια του χόγκι μεταφράζεται σε μεγάλο βαθμό στην «κοινή αναπνοή», η οποία είναι μια αρκετά σημαντική χειρονομία. Μόλις ο επισκέπτης, γνωστός και ως manuhiri, ενεργοποιήσει τον hongi με έναν ντόπιο, προσδίδεται στο άτομο αυτό και η αίσθηση ευθύνης για τη θέση του στο ευαίσθητο οικοσύστημα του νησιού.

Για να εμφανίσετε τη νέα σας ευθύνη, ως νεοδιορισμένος tangata whenua μπορεί να χρειαστεί να συμμετάσχετε σε ορισμένες εργασίες που απεικονίζουν την πίστη και την εκτίμησή σας για την ίδια τη γη.

Σε παλαιότερες εποχές, αυτό θα περιλάμβανε τέτοια καθήκοντα όπως τα όπλα για να υπερασπιστούμε τον λαό σας και να καλλιεργούμε φυτά, αλλά τώρα ένα νεοδιορισμένο tangata whenua απαιτείται ακόμα να μοιραστεί προσωπικές ευθύνες όπως να μην αφήσει κανένα ίχνος στο νησί και να σεβαστεί το φυσικό του ομορφιά.

Εκτέλεση του Hongi σωστά

Ο χόγκι ή η «κοινή αναπνοή» είναι μια ιερή και σεβαστή πράξη που εμφανίζεται με ένα πολύ ξεχωριστό τρόπο: μια φυσική ανταλλαγή όπου δύο άνθρωποι πιέζουν τις μύτες τους εναντίον του άλλου.

Με το να έχουν φίλοι χαιρετισμό ο ένας στον άλλο μέσα σε ένα τέτοιο οικείο χώρο, ο hongi αντιπροσωπεύει μια ενέργεια που είναι πιο ισχυρή από μια απλή χειραψία. Με χαιρετισμό ο ένας στον άλλο σε τόσο μικρή απόσταση, οι συμμετέχοντες ανταλλάσσουν ανάσα, μοιράζοντας την ίδια την ουσία της διαβίωσης μεταξύ τους.

Εάν είστε αρκετά τυχεροί να συμμετάσχετε στην ιερή πράξη της κατανομής της αναπνοής, να θυμάστε ότι ο χόγκι που αντηχεί ενεργά με τους ντόπιους Mãori και έχει ως αποτέλεσμα να έχετε μια εμπειρία που είναι πολύ υψηλή από αυτή που ένας απλός τουρίστας ή επισκέπτης μπορεί να έχει. Συμμερίζοντάς το στο χόγκι, όχι μόνο είστε επίσημα υποδεχόμενος από τους λαούς Mãori, αλλά και παίρνετε μια μεγάλη ευθύνη.