Η ασταθής αλήθεια του ναού της Ταϊλάνδης στην Ταϊλάνδη

Paradise ή Peril?

Χρειάστηκε μια εβδομάδα για να τερματιστεί μια μάχη σχεδόν δύο δεκαετιών μεταξύ των ακτιβιστών των ζώων και των βουδιστών μοναχών του μοναστηριού Wat Pha Luang Ta Bu Yannasampanno, γνωστό και ως Τίγρης, στην επαρχία Kanchanaburi της Ταϊλάνδης .

Παρόλο που οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι είχαν προσπαθήσει να διερευνήσουν κατά τα προηγούμενα χρόνια τους ισχυρισμούς για κακοποίηση ζώων και σωματεμπορία, οι μοναχοί παρέμειναν πεισματικοί και αρνήθηκαν να ανοίξουν τις πόρτες τους για έρευνα.

Δεν είχαν όμως καμία επιλογή, όταν το Τμήμα Εθνικών Πάρκων τους έδωσε άδεια να εισέλθουν βίαια στους χώρους.

Η επιδρομή που ακολούθησε, αν και απέτυχε να εξαγάγει όλες τις 137 τίγρεις στις εγκαταστάσεις, ήταν τραγική, καθώς επιβεβαίωσε τους φόβους που κρατούσαν εδώ και χρόνια οι επισκέπτες και οι ακτιβιστές: ο τόπος που προωθούσε συνεχώς ως ιερό για εξωτικά ζώα ήταν αντίθετα κάλυψη άγρια ​​κατάχρηση και διαφθορά.

Κατανόηση του τι συνέβη στο ναό της Ταϊλάνδης στην Ταϊλάνδη

Σύμφωνα με την National Geographic News που αναφέρει το έγκλημα, το μοναστήρι άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό λίγο μετά την άφιξη των πρώτων μικρών του το 1999. Βρίσκονται δυτικά της Μπανγκόκ, οι τουρίστες συρρέουν να βιώσουν τις τίγρεις του Ναού, χρόνια. Όσοι πλήρωναν το κόστος εισδοχής, καθώς και τα πρόσθετα τέλη για τους μικρούς τροφοδότες και παίρνουν αυτοεξυπηρέτηση με τίγρεις, πίστευαν ότι όλα τα κέρδη χρησιμοποιήθηκαν για να διατηρήσουν τα εξωτικά ζώα υγιή και ασφαλή.

Ωστόσο, όπως έδειξε η εβδομαδιαία επιδρομή που έλαβε χώρα νωρίτερα αυτό το μήνα, τα προηγούμενα οράματα για τα εξωτικά ζώα που περιφέρονται ελεύθερα και συνυπάρχουν ειρηνικά μεταξύ του προσωπικού και των επισκεπτών του Temple ήταν μόνο μια ψευδαίσθηση στην οποία οι μοναχοί βασίστηκαν για να παραγάγουν το ετήσιο εισόδημα των τριών εκατομμυρίων δολαρίων.

Σύμφωνα με την έκθεση "Η Ζωή και η Περιβαλλοντική Εκπαίδευση" 4, οι καταγγελίες για κακομεταχείριση έγιναν για πρώτη φορά από τουρίστες που εξέφρασαν κριτική ότι οι τίγρεις του Ναού έμοιαζαν κατασταλμένες.

Τα μέλη του προσωπικού, τα περισσότερα από τα οποία ήταν εθελοντές, εξέφρασαν επίσης τις ανησυχίες τους για το ότι οι τίγρεις δεν έλαβαν επαρκή φροντίδα. Εκτός από την αναφορά ότι οι τίγρεις φυλάσσονταν σε μικροσκοπικά κλουβιά από σκυρόδεμα, υποσιτισμένα και σωματικά κακοποιημένα, οι εργαζόμενοι ισχυρίστηκαν ότι τα ζώα δεν είχαν την κατάλληλη κτηνιατρική φροντίδα. Δεδομένου ότι το μεγαλύτερο μέρος του εθελοντικού προσωπικού του ναού είχε ελάχιστη ή καμία προηγούμενη εμπειρία συντήρησης άγριας φύσης ή φροντίδας ζώων, οι μοναχοί βασίζονταν σε τοπικούς κτηνιάτρους όταν οι τίγρεις άρρωναν ή τραυματίστηκαν. Οι επισκέψεις τους όμως ήταν μόνο προσωρινές - η καθημερινή φροντίδα των ζώων βρισκόταν στα χέρια των μοναχών και στελεχών.

Οι ανησυχίες για τον ναό της Τίγρης υπήρχαν και συνεχίζονταν για χρόνια. Ωστόσο, δεδομένου ότι η Ταϊλάνδη είναι μια βουδιστική χώρα, οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι παρέμειναν υπάκουοι, αποφασισμένοι να μην αντιμετωπίσουν ή να προσβάλλουν τα σεβαστά μέλη της θρησκευτικής κοινότητας. Ως αποτέλεσμα, οι πρώτες έρευνες του Ναού της Τίγρης διεξήχθησαν από οργανώσεις ακτιβιστών άγριων ζώων. Μετά τη διείσδυση και τη συλλογή πληροφοριών κρυφά, οι ακτιβιστές παρουσίασαν στοιχεία που πίστευαν, πολύ για την απόγνωση τους, επιβεβαίωσαν τους φόβους για κακοποίηση ζώων.

Διευθυντής Ελεφαντοστού και Δραστηριότητας Διατήρησης για το Anantara Resorts & Golden Triangle Asian Elephant Foundation στο Τσιάνγκ Ράι, Τζον Έντουαρντ Ρόμπερτς, δήλωσε: "Το σημερινό σύστημα αδειοδότησης ζωολογικών κήπων θα έπρεπε να ενισχυθεί, αυτή τη στιγμή βρίσκεται στα χέρια του Υπουργείου Εθνικών Πάρκων των οποίων η προτεραιότητα είναι ίσως η διατήρηση των ιθαγενών ειδών και όχι η ευημερία, για παράδειγμα, των υβριδικών τίγρεων που δεν έχουν αξία διατήρησης.

Περιέργως δεν υπάρχει σύστημα χορήγησης αδειών για την ιδιοκτησία και τη λειτουργία των ελεφάντων και των στρατοπέδων των ελεφάντων (αν και είναι ένα ιθαγενές είδος και αξία διατήρησης) που μπορεί να είναι κάτι άλλο που πρέπει να εξεταστεί ».

Επιπλέον, οι ακτιβιστές της άγριας ζωής κατηγόρησαν τους ηγέτες της δραστηριότητας της μαύρης αγοράς, υποστηρίζοντας ότι η υπερβολική αύξηση του πληθυσμού των τίγρη, που αντικατοπτρίζεται στο παρακάτω χρονοδιάγραμμα, ήταν αποτέλεσμα παράνομης αναπαραγωγής με σκοπό την κυκλοφορία απειλούμενων ειδών. Φαίνεται ότι οι ηγούμενοι ασκούσαν ταχύτητα αναπαραγωγής, η οποία περιελάμβανε την αφαίρεση των μικρών παιδιών από τις μητέρες τους για να αναγκάσουν το ενήλικο θηλυκό να επανέλθει στη θερμότητα. Χρησιμοποιώντας αυτό το σύστημα, ο ναός χαιρέτισε δύο γουρουνάκια κάθε χρόνο - ένα στατιστικό που αψηφά τη φυσική κύηση άγριων τίγρεων που φέρουν μόνο ένα γέννα κάθε δύο χρόνια.

Οι μοναχοί αρνούνταν επανειλημμένα τη συμμετοχή τους στη μαύρη αγορά, υποστηρίζοντας ότι ο κύκλος αναπαραγωγής αντανακλούσε τις προσπάθειές τους να φιλοξενήσουν τουρίστες που προτιμούσαν να αλληλεπιδρούν με μικρά παιδιά και όχι να παρατηρούν ενήλικες τίγρεις.

Οι υποψίες αυξήθηκαν μόνο όταν τρεις ενήλικες τίγρεις, οι οποίες είχαν προηγουμένως εμφυτευτεί με μικροτσίπ, φαινομενικά εξαφανίστηκαν από το έδαφος μέσα σε λίγες μέρες. Η εξαφάνιση των τίγρεων ήταν το τελικό άχυρο, χιονίζοντας σε ένα χρονοδιάγραμμα των γεγονότων που κορυφώθηκαν στην επιδρομή του Τίγρη του ναού νωρίτερα αυτό το μήνα. Αυτό το χρονοδιάγραμμα, που παρέχεται παρακάτω, φωτίζει την αμφίβολη ιστορία της έλξης και το θάρρος εκείνων που παρέμειναν σε επαγρύπνηση ενάντια στη διαφθορά της.

Ιστορικό της κατάχρησης

Φεβρουάριος 1999: Ο πρώτος κύβος έφθασε στο βουδιστικό μοναστήρι Wat Pha Luang Ta Bu Yannasampanno, με επτά ακόμα να ακολουθήσουν κατά τη διάρκεια του έτους. Σύμφωνα με τον ναό των Τίγρεων, τα πρώτα αυτά μικρά είχαν φτάσει στο κατώφλι της μονής αφού βρέθηκαν είτε άρρωστα είτε ορφανά από λαθροκυνηγοί. Η προέλευση των μικρών δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ.

Οι ηγούμενοι αποφασίζουν να εισαγάγουν τους τίγρεις τους στο κοινό. Επισκέπτες και εθελοντές από όλο τον κόσμο συρρέουν στο μοναστήρι για να παίξουν, κατοικίδιο ζώο και να τραβήξουν φωτογραφίες με τα εξωτικά ζώα. Σεβαστή από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, το μοναστήρι γρήγορα έγινε γνωστό ως ο ναός των Τίγρεων.

2001 : Το Ταϊλανδικό Δασικό Τμήμα και το Τμήμα Εθνικών Δρυμών (DNP) κατέλαβαν τις τίγρεις από το μοναστήρι, καθώς οι μοναχοί παραμελούνταν να δηλώσουν ότι στέγαζαν απειλούμενα είδη. Παρόλο που τα ζώα ήταν τώρα τεχνικά ιδιοκτησία του DNP, οι ηγούμενοι είχαν τη δυνατότητα να διατηρούν ανοιχτό τον ναό των Τίγρεων, αλλά απαγορεύεται να τις αναπαράγουν ή να τις εμπορεύονται. Οι μοναχοί αγνοούν αυτή τη σειρά και εκτρέφουν τα ζώα.

2003 : Οι μοναχοί Tiger Temple αρχίζουν την κατασκευή του "νησιού Tiger", ενός μεγάλου περιβόλου στο μοναστήρι, το οποίο οι μοναχοί ισχυρίστηκαν ότι θα βελτίωναν τόσο την ποιότητα ζωής των ζώων όσο και την καλύτερη προετοιμασία τους για εκ νέου κυκλοφορία στο φυσικό περιβάλλον. Παρόλο που δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ, οι μοναχοί υποστήριζαν ότι ένα σημαντικό μέρος των κερδών τους διατέθηκαν για τη βελτίωση των εγκαταστάσεων "νησιού Τίγρη", μέχρι το αναγκαστικό κλείσιμο.

2005 : Καθώς οι μάρτυρες μαρτύρων για κακομεταχείριση στο εσωτερικό του Tiger Temple διαιωνίζονται, η οργάνωση ακτιβιστών άγριας φύσης Care for the Wild International (CWI) ξεκινά έρευνα. Οι εκπρόσωποι αρχίζουν να διεισδύουν στους λόγους για να αναζητήσουν αποδεικτικά στοιχεία για να υποστηρίξουν τις υποψίες τους για κακοποίηση ζώων και παράνομο εμπόριο άγριων ζώων.

2007 : Αναφέρεται ότι δεκαοχτώ τίγρεις ζουν στη μονή.

2008 : Η CWI δημοσιεύει την επίσημη έκθεσή τους για τα ευρήματά τους, χρησιμοποιώντας, μεταξύ των δικών τους παρατηρήσεων, μαρτυρίες από τους εθελοντές και τους εργαζόμενους που συγκεντρώθηκαν μεταξύ 2005 και 2008, καθώς και πληροφορίες σχετικά με τις κρατικές υπηρεσίες όπως το Υπουργείο Εθνικών Πάρκων. Με τίτλο "Εκμετάλλευση της Τίγρης: Παράνομο εμπόριο, σκληρότητα των ζώων και τουρίστες που κινδυνεύουν στον ναό των Τίγρεων", το έγγραφο κατηγορεί κατηγορηματικά τον ναό για κακοποίηση ζώων και παράνομη διακίνηση. Παρά την υποστήριξή του, δεν έχει αναληφθεί καμία επίσημη δράση μετά την απελευθέρωση της έκθεσης.

2010 : Ο αριθμός των τίγρεων στο Tiger Temple διογκώνεται σε πάνω από 70.

2013: Οι συνεχιζόμενες ανησυχίες των μέσων ενημέρωσης σχετικά με την ευημερία των τίγρεων στο Tiger Temple προτρέπουν την CWI να επιστρέψει στον ναό Tiger για να δει αν άλλαξε κάτι. Η δεύτερη έκθεση "Tiger" διατηρεί τις κατηγορίες τους για την κακομεταχείριση των ζώων, δίνοντας έμφαση στα ζητήματα ευημερίας και ασφάλειας που παρατηρούσαν κατά τη διάρκεια των λόγων.

20 Δεκεμβρίου 2014 : Μία ενήλικη αρσενική τίγρη λείπει.

25 Δεκεμβρίου 2014 : Δύο ακόμη ενήλικες αρσενικές τίγρεις εξαφανίζονται.

Φεβρουάριος 2015 : Αφού παραιτήθηκε από τη θέση του, ο Somchai Visasmongkolchai, κτηνίατρος του Ναού, αποκαλύπτει την συγκλονιστική αλήθεια για τις τίγρεις που έλειπαν: τα μικροτσίπ κόπηκαν. Τους παραδίδει στον Addison Nuchdumrong, Αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή του Τμήματος Εθνικών Πάρκων. Το DNP ανακαλύπτει επίσης δεκατρείς ακόμα τίγρεις που λείπουν μικροτσίπ, καθώς και το σφάγιο μιας ενήλικης τίγρης στον καταψύκτη της κουζίνας.

Ιανουάριος 2016 : Η Cee4Life, ένας Αυστραλός μη κερδοσκοπικός οργανισμός, απελευθερώνει νέα αποδεικτικά στοιχεία σχετικά με την εξαφάνιση των τριών αρσενικών τίγρεων στην «έκθεση Tiger Temple», ελπίζοντας να φωτίσει τη συμμετοχή του Tiger Temple στο μαύρο εμπόριο τίγρεων και τίγρεων. που ισχυρίζονται ότι θα μπορούσαν να εντοπιστούν μέχρι το 2004. Η πιο ενοχοποιητική από αυτά τα στοιχεία προέρχεται από εικόνες παρακολούθησης που δείχνουν ότι τα οχήματα εισέρχονται στην μπροστινή πύλη μετά το κλείσιμο του Ναού, οδηγώντας προς το τμήμα όπου κρατήθηκαν οι περισσότερες τίγρεις και επιστρέφοντας πίσω στην μπροστινή πύλη βγείτε από το έδαφος. Η έκθεση περιλαμβάνει επίσης ένα αντίγραφο των μελών του προσωπικού του ναού αναγνωρίζοντας ότι γνώριζαν ότι οι εισβολείς ήταν παρόντες τη νύχτα που οι τίγρεις έλειπαν.

Ιούνιος 2016 : Μετά από χρόνια που οι μοναχοί τους αρνούνται την είσοδο, το DNP αποκτά δικαστική απόφαση επιτρέποντας σε μια ομάδα κυβερνητικών αξιωματούχων και εμπειρογνωμόνων για την άγρια ​​φύση να εισέλθουν βίαια στον ναό των Τίγρεων. Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, η ομάδα αποσπά με επιτυχία 137 τίγρεις, κατά μέσο όρο περίπου 20 τίγρεις την ημέρα.

Η ομάδα ανακαλύπτει τα σφάγια σαράντα τσιγάρων τίγρη στην κατάψυξη και είκοσι πιο συντηρημένα σε φορμαλδεΰδη. Ένας εθελοντής στο Ναό δήλωσε ότι έχει αναφερθεί η γέννηση και ο θάνατος των μικρών και ότι, ενόψει των κατηγοριών περί σωματεμπορίας, οι μοναχοί κρατούσαν το σώμα τους ως απόδειξη των αρχών.

Εκτός από τη διάσωση των ζώων, οι αξιωματούχοι βρήκαν φυσική ένδειξη μιας επιχείρησης διακίνησης με τη μορφή ενός βυθού λαθρεμπορίου, το οποίο αποτελείται από τίγρη, δόντια, καθώς και εξήντα επτά μανταλάκια που περικλείουν μια φωτογραφία του ηγουμένου Abbot, Luangta Chan, από τίγρη δέρμα.

Η μοίρα του ναού της Τίγρης

Οι μοναχοί παρέμεναν πεισματάρης στο τέλος, με φήμες ότι κάποιοι τροφοδοτούν τις τίγρεις μπροστά από τους ειδικούς που έδωσαν ηρεμιστικά για να βοηθήσουν την εξόρυξη, καθώς και άλλοι που απελευθέρωσαν τα ζώα στα φαράγγια για να τα καταστήσουν πιο δύσκολα και επικίνδυνα. Ένας μοναχός προσπάθησε ακόμη και να εγκαταλείψει τη σκηνή σε ένα φορτηγό που φέρει δέρμα τίγρης και κυνόδοντες, αλλά αξιωματούχοι ήταν σε θέση να τον κρατήσουν.

Παρά τις φρικαλεότητες που ανακάλυψε η επιδρομή, το κοινό μπορεί τελικά να βρει κάποιο κλείσιμο, γνωρίζοντας ότι τα εξωτικά ζώα είναι πλέον ασφαλή και ότι τρεις από το προσωπικό του Ναού, δύο από τους μοναχούς, αντιμετωπίζουν ποινικές διώξεις. Οι τίγρεις θα μεταφερθούν σε κυβερνητικά κέντρα αναπαραγωγής, αφού η προηγούμενη ύπαρξή τους δεν θα τους επέτρεπε να ζουν με ασφάλεια στην άγρια ​​φύση.