Τι είναι ένα quinceanera και πώς γιορτάζεται;

Στο Μεξικό, ένα κορίτσι που έχει τα 15α γενέθλιά της ονομάζεται quinceanera . Είναι ένας συνδυασμός των ισπανικών λέξεων κυδώνι "δεκαπέντε" και χρόνια "χρόνια". Ο όρος μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να αναφερθεί στο 15ο πάρτι γενεθλίων ενός κοριτσιού, αν και αυτό αναφέρεται πιο συχνά ως "fiesta de quince años" ή " fiesta de quinceañera. "

Σε πολλές χώρες της Λατινικής Αμερικής, είναι συνηθισμένο να γιορτάσουμε το πάρτι δεκαπέντε γενεθλίων ενός κοριτσιού με πολύ πλούσιο τρόπο.

Αυτή η γιορτή παραδοσιακά σηματοδοτεί την ηλικία ενός κοριτσιού και στη συνέχεια θεωρείται ώριμο άτομο που είναι έτοιμο να αναλάβει οικογενειακές και κοινωνικές ευθύνες. Είναι κάπως ισοδύναμο με μια μπάλα ντεμπούτων ή ένα κόμμα που έρχεται έξω, αν και αυτές τείνουν να συνδέονται αποκλειστικά με την ανώτερη κατηγορία ενώ ένα quinceauna μπορεί να γιορτάζεται από ανθρώπους όλων των κοινωνικών στρωμάτων. Στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι παραδοσιακά το 16ο έτος της γιορτής που γιορτάζεται πιο εξωφρενικά ως το "Sweet Sixteen", ωστόσο το έθιμο της quinceanera κερδίζει έλξη στις Ηνωμένες Πολιτείες τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα μεταξύ των λατίνων οικογενειών.

Ιστορία της Quinceañera

Αν και είναι πιθανό ότι το έθιμο του εορτασμού της μετάβασης ενός κοριτσιού στην γυναικεία ασκήθηκε στην αρχαιότητα, τα συγκεκριμένα έθιμα που συνδέονται με την quinceaier πιθανόν χρονολογούνται από την εποχή που ο Porfirio Diaz ήταν πρόεδρος (1876-1911).

Είναι γνωστός για την ενθουσιασμό του από όλα τα πράγματα της Ευρώπης, και πολλά ευρωπαϊκά έθιμα υιοθετήθηκαν στο Μεξικό κατά τα χρόνια της προεδρίας του, γνωστή ως el Porfiriato .

Τελωνείο Quinceañera

Μια τελετή quinceanera ξεκινά συνήθως με μια εκκλησία ( Misa de Accion de Gracias ή "Mass of Thanksgiving ") για να ευχαριστήσει το κορίτσι που έκανε τη μετάβαση σε μια νεαρή γυναίκα.

Η κοπέλα φοράει ένα full-length μπάλα φόρεμα με το χρώμα της επιλογής της και φέρει ένα ταιριαστό μπουκέτο. Μετά τη μάζα, οι επισκέπτες επισκευάζονται σε μια αίθουσα συμποσίων όπου το πάρτι θα λάβει χώρα, ή σε αγροτικές κοινότητες τραπέζια, καρέκλες και μια περιοχή σκηνών μπορεί να δημιουργηθεί για να φιλοξενήσει τις γιορτές. Το πάρτυ είναι μια εξωφρενική υπόθεση που συνεχίζεται για αρκετές ώρες. Τα λουλούδια, τα μπαλόνια και τα διακοσμητικά που ταιριάζουν στο φόρεμα του κοριτσιού γενεθλίων είναι πανταχού παρόντα. Το πάρτι θα αποτελείται από δείπνο και χορό, αλλά υπάρχουν και αρκετές ειδικές παραδόσεις που είναι μέρος του εορτασμού, παρόλο που αυτές μπορεί να ποικίλλουν σε περιφερειακό επίπεδο. Οι γονείς, οι νοοφύλακες και συχνά άλλα μέλη της οικογένειας έχουν ρόλους να παίζουν στον εορτασμό.

Εδώ είναι μερικά από τα στοιχεία των τελετών quinceañera που είναι κοινά στο Μεξικό:

Το αποκορύφωμα των εορτασμών είναι η κοπή ενός κέικ γενεθλίων πολλαπλών κλινών και οι επισκέπτες τραγουδούν το παραδοσιακό τραγούδι γενεθλίων Las Mañanitas στο κορίτσι γενεθλίων.

Η quinceanera γιορτάζεται σε μεγάλη κλίμακα και συχνά καταλήγει να είναι πολύ δαπανηρή για την οικογένεια. Για το λόγο αυτό είναι συνηθισμένο για την εκτεταμένη οικογένεια και τους καλούς οικογενειακούς φίλους να κάνουν συνεισφορές, με χρήματα ή βοήθεια για να παρέχουν τα πράγματα που είναι απαραίτητα για το κόμμα.

Ορισμένες οικογένειες μπορούν να αποφασίσουν να μην ρίξουν ένα πάρτι και θα χρησιμοποιήσουν τα χρήματα που θα είχαν φτάσει στην εορταστική εκδήλωση για να πάει το ταξίδι σε ένα ταξίδι.

Επίσης γνωστό ως: fiesta de quince años, fiesta de quinceañera

Εναλλακτικά ορθογραφικά: quinceanera