Ιστορία και νόημα της Piñata

Κανένα μεξικάνικο fiesta δεν είναι πλήρες χωρίς piñata. Τα πάρτι για παιδιά ειδικά θα έχουν πάντα χρόνο για να σπάσουν το piñata έτσι ώστε τα παιδιά να μπορούν να απολαύσουν αυτή τη διασκέδαση δραστηριότητα και όταν είναι σπασμένα, συλλέγουν την καραμέλα που πέφτει από αυτό. Αλλά γνωρίζετε την προέλευση αυτής της δραστηριότητας; Έχει μια ενδιαφέρουσα ιστορία και νόημα πίσω από αυτό που ξεπερνά αυτό που θα περίμενε κανείς από ένα παραδοσιακό πάρτυ.

Τι είναι το Piñata;

Μια piñata είναι μια φιγούρα που παράγεται παραδοσιακά από ένα πήλινο δοχείο που καλύπτεται με χαρτί μηχανής και είναι βαμμένο ή διακοσμημένο με λαμπερό χαρτί που γεμίζει με καραμέλα και φρούτα ή άλλα καλούδια (μερικές φορές μικρά παιχνίδια). Το παραδοσιακό σχήμα για ένα piñata είναι ένα αστέρι με επτά σημεία, αλλά τώρα είναι πολύ δημοφιλές να φτιάχνεις piñatas που αντιπροσωπεύουν ζώα, υπερήρωες ή χαρακτήρες κινουμένων σχεδίων. Σε συμβαλλόμενα μέρη μια πιούνια αναστέλλεται από ένα σχοινί και ένα παιδί, συχνά τυφλό, διπλωμένο και μερικές φορές που περιστρέφεται αρκετές φορές πριν πάρει τη σειρά του, χτυπά με ένα ραβδί ενώ ένας ενήλικας τραβάει το ένα άκρο του σχοινιού για να κάνει το η piñata κινείται και κάνει το παιχνίδι πιο δύσκολο. Τα παιδιά αναποδογυρίζουν το piñata μέχρι να σπάσει και η καραμέλα πέσει στο έδαφος και μετά όλοι βρουν να το συλλέξουν.

Ιστορία και νόημα της Piñata

Η ιστορία της piñata στο Μεξικό χρονολογείται από την ίδια εποχή με τα Χριστούγεννα Posadas στο Acolman de Nezahualcoyotl, στην σημερινή κατάσταση του Μεξικού, κοντά στον αρχαιολογικό χώρο του Teotihuacan .

Το 1586 οι Αυγουστριανοί αντάρτες του Acolman έλαβαν εξουσιοδότηση από τον Πάπα Σίξτο Β για να κρατήσουν τα αποκαλούμενα «misas de aguinaldo» (ειδικές μάζες πριν από τα Χριστούγεννα) που αργότερα έγιναν οι posadas. Ήταν σε αυτές τις μάζες που πραγματοποιήθηκαν κατά τις ημέρες που οδηγούσαν μέχρι τα Χριστούγεννα ότι οι φρουροί εισήγαγαν την piñata.

Χρησιμοποίησαν την piñata ως αλληγορία για να τους βοηθήσουν στις προσπάθειές τους να ευαγγελίσουν τους ιθαγενείς της περιοχής και να τους διδάξουν για τις αρχές του Χριστιανισμού.

Η αρχική piñata διαμορφώθηκε σαν ένα αστέρι με επτά σημεία. Τα σημεία παριστάνουν τις επτά θανατηφόρες αμαρτίες (λαγνεία, λαιμαργία, απληστία, λεηλασία, οργή, φθόνο και υπερηφάνεια) και τα φωτεινά χρώματα της piñata συμβολίζουν τον πειρασμό να πέσουν σε αυτές τις αμαρτίες. Η δεμένη μάσκα αντιπροσωπεύει την πίστη και το ραβδί είναι αρετή ή η θέληση να ξεπεραστεί η αμαρτία. Οι καραμέλες και άλλα καλούδια μέσα στην piñata είναι τα πλούτη της βασιλείας των ουρανών, που θα λάβουν οι ενάρετοι που μπορούν να ξεπεράσουν την αμαρτία. Η όλη άσκηση προορίζεται να διδάξει ότι με πίστη και αρετή μπορεί κανείς να ξεπεράσει την αμαρτία και να λάβει όλες τις ανταμοιβές του ουρανού.

Το Piñata Σήμερα

Σήμερα στο Μεξικό οι piñatas αποτελούν σημαντικό μέρος των πάρτι γενεθλίων και άλλων παιδικών πάρτυ. Οι άνθρωποι δεν σκέφτονται πραγματικά για το νόημα πίσω από την piñata όταν παίζουν, είναι απλώς ένα διασκεδαστικό πράγμα για τα παιδιά να κάνουν (και μερικές φορές και για τους ενήλικες επίσης!). Σε πάρτι γενεθλίων, η σπάσιμο του piñata γίνεται συνήθως πριν από την κοπή του κέικ. Ο Πινατάς βρίσκεται επίσης σε εξέχουσα θέση στον εορτασμό του Posadas κατά τα Χριστούγεννα, όπου μπορεί να έχει περισσότερη σχέση με τον αρχικό συμβολισμό.

Αν και το σχήμα των αστεριών εξακολουθεί να ευνοείται κατά τα Χριστούγεννα, οι piñatas έρχονται τώρα σε μια πολύ μεγάλη ποικιλία σχεδίων. Στο Μεξικό, πολλά piñatas συχνά κατασκευάζονται ακόμα με ένα κεραμικό δοχείο, αλλά θα βρείτε επίσης και κάποια που κατασκευάζονται αποκλειστικά από χαρτί μηχανής. Αυτοί με ένα δοχείο μέσα είναι ευκολότερο να σπάσουν επειδή δεν ταλαντεύονται τόσο πολύ όταν τους χτυπάτε, αλλά μπορούν επίσης να θέσουν σε κίνδυνο, τα σκάρνια που πετούν καθώς τα piñata σπάει.

Το τραγούδι Piñata:

Καθώς η piñata χτυπάει, τραγουδάει ένα τραγούδι:

Dale, dale dale
Δεν υπάρχει απώλειες
Por que si lo pierdes,
Pierdes el camino

Αφήστε το
Ya le diste dos
Αφήστε τα σχόλιά σας
Και εδώ

Μετάφραση:

Χτυπήστε το, χτυπήστε το, χτυπήστε το
Μην χάσετε τον στόχο σας
Γιατί αν το χάσεις
Θα χάσετε το δρόμο σας

Το χτύπησες μία φορά
Το χτύπησες δύο φορές
Το χτύπησες τρεις φορές
Και έφτασε ο χρόνος σας

Σχεδιάστε ένα Μεξικανικό Κόμμα:

Αν σχεδιάζετε ένα πάρτι με μεξικάνικο θέμα, μπορείτε να τραγουδήσετε το παραδοσιακό τραγούδι γενεθλίων του Μεξικού, τον Las Mañanitas στο πάρτι σας και να φτιάξετε το δικό σας piñata.

Δείτε περισσότερους πόρους για να σχεδιάσετε μια μεξικάνικη φιέστα εδώ: Ρίξτε ένα πάρτι Cinco de Mayo .