Τι είναι το Calavera;

Η λέξη calaveracalaverita στο diminutive) σημαίνει "κρανίο" στα ισπανικά, αλλά ο όρος χρησιμοποιείται επίσης για να αναφέρεται σε ένα είδος ποιήματος που γράφεται και δημοσιεύεται ειδικά γύρω από την εποχή της Ημέρας των Νεκρών . Η λέξη calavera χρησιμοποιείται γενικά παιχνιδιάρικα: στα διαφορετικά πλαίσια που χρησιμοποιείται, δεν έχει μια ζοφερή ή macabre χροιά. Ο Calaveras μας υπενθυμίζει τη μεταβατική φύση της ζωής, ότι ο χρόνος μας εδώ στη Γη είναι περιορισμένος και ότι είναι αποδεκτό (και ίσως ακόμη και επιθυμητό) να παίζεις και να παίζεις διασκέδαση σε ιδέες για το θάνατο.

Calaveras de Azucar

Ένα calavera de azucar είναι ένα κρανίο φτιαγμένο από ζάχαρη που χρησιμοποιείται για τη διακόσμηση των βωμών της Ημέρας των Νεκρών . Είναι συχνά διακοσμημένα με πολύχρωμη κερασάκι και το όνομα ενός ζωντανού ατόμου είναι γραμμένο στην κορυφή και δίνεται ως δώρο σε αυτό το πρόσωπο. Η κατασκευή κρανίων ζάχαρης είναι μια δημοφιλής δραστηριότητα της Ημέρας των Νεκρών και οι κοστούμιες κρανιοκυνηγών γίνονται ολοένα και πιο διαδεδομένες κατά τη διάρκεια των αποκριών που γίνονται στα βόρεια των συνόρων (προσεγγίζουμε αυτό με προσοχή, όπως μερικοί θεωρούν ότι πρόκειται για πράξη πολιτισμικής οικειοποίησης).

La Calavera Catrina

Το πιο διάσημο calavera είναι η La Calavera Catrina, ένας χαρακτήρας που εφευρέθηκε από τον Jose Guadalupe Posada (1852 - 1913), χαράκτης από τον Aguascalientes, ο οποίος έκανε μια πολιτική δήλωση με τις απεικονίσεις του μεξικάνικου ανώτερου τμήματος ως καλά σκελεμένες. Η La Calavera Catrina απεικονίστηκε αρχικά από την Posada ως σκελετό που φορούσε ένα μεγάλο καπέλο με λουλούδια, τώρα απεικονίζεται συχνά φορώντας ένα μποτάκι και ένα φανταχτερό φόρεμα, όπως μια γυναίκα ανώτερης τάξης εκείνης της περιόδου θα φορούσε.

Ο χαρακτήρας θεωρείται ότι βασίζεται στην Carmen Romero Rubio, τη σύζυγο του προέδρου Porfirio Diaz, και δείχνει ότι η σύζυγος του προέδρου ως σκελετός ήταν ένας τρόπος να δείξει ότι κάτω από όλες τις παγίδες του τρόπου ζωής της ανώτερης τάξης, είμαστε όλοι κάτω από αυτό, και όλοι τελικά θα συναντήσουμε το ίδιο τέλος.

Η Calavera Catrina, συχνά αποκαλούμενη "Catrina" ή "La Catrina" είναι ένα πολύ δημοφιλές θέμα στη μεξικανική λαϊκή τέχνη και θα βρείτε πολλές απεικονίσεις της σε μια μεγάλη ποικιλία μέσων.

Λογοτεχνικό Calaveras

Ο όρος calavera μπορεί επίσης να αναφέρεται σε ένα είδος ποιήματος. Είναι θρήνο ψευτο-νεκρολογία που γοητεύει τους ζωντανούς πολιτικούς ή άλλους εξέχοντες πολίτες ή μπορεί να γραφτεί για τους φίλους και τους αγαπημένους. Αυτή η παιχνιδιάρικη λογοτεχνική παράδοση αναπτύχθηκε τον 19ο αιώνα και πιθανότατα πήρε το όνομά της, επειδή δημοσιεύθηκε σε εφημερίδες και ευρείες σελίδες μαζί με απεικονίσεις κρανίων και σκελετών όπως η La Calavera Catrina.

Διαβάστε ένα παράδειγμα ενός λογοτεχνικού calavera αφιερωμένου στον Donald Trump (στα ισπανικά και στα αγγλικά).

Προφορά: ka-la-veh-ra

Επίσης γνωστό ως: calaverita

Εναλλακτικές ορθογραφίες: Calabera, Calaberita

Κοινή λανθασμένη γραφή : calabera calaberita