Ημέρα των Νεκρών στο Μεξικό: Ο πλήρης οδηγός

Η Ημέρα των Νεκρών (γνωστή ως Día de Muertos στα ισπανικά) γιορτάζεται στο Μεξικό μεταξύ 31 Οκτωβρίου και 2 Νοεμβρίου. Σε αυτές τις διακοπές, οι Μεξικανοί θυμούνται και τιμούν τους νεκρούς αγαπημένους τους. Δεν είναι μια ζοφερή ή νοσηρή περίσταση, μάλλον είναι μια εορταστική και πολύχρωμη γιορτή που γιορτάζει τις ζωές όσων έχουν περάσει. Μεξικανοί επισκέπτονται νεκροταφεία, διακοσμούν τους τάφους και ξοδεύουν χρόνο εκεί, παρουσία των νεκρών φίλων και μελών της οικογένειάς τους.

Κάνουν επίσης περίτεχνα διακοσμημένα βωμούς (που ονομάζονται " εκρήγματα" ) στα σπίτια τους για να καλωσορίσουν τα πνεύματα.

Λόγω της σημασίας του ως καθοριστικής πλευράς του μεξικανικού πολιτισμού και των μοναδικών πτυχών του εορτασμού που έχουν περάσει από γενιά σε γενιά, η εγχώρια γιορτή του Μεξικού αφιερωμένη στους νεκρούς αναγνωρίστηκε από την UNESCO ως μέρος της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας το 2008.

Συγχώνευση των πολιτισμών

Στους προ-ισπανικούς χρόνους, οι νεκροί θάφτηκαν κοντά σε οικογενειακά σπίτια (συχνά σε τάφο κάτω από το κεντρικό αίθριο του σπιτιού) και δόθηκε μεγάλη έμφαση στη διατήρηση δεσμών με νεκρούς προγόνους, οι οποίοι πιστεύεται ότι συνεχίζουν να υπάρχουν σε διαφορετικό επίπεδο . Με την άφιξη των Ισπανών και του Καθολικισμού, όλες οι πρακτικές των ψυχών και όλων των Αγίων ενσωματώθηκαν στις προ-ισπανικές πεποιθήσεις και έθιμα και οι εορτές γιορτάστηκαν όπως το γνωρίζουμε σήμερα.

Η πίστη πίσω από τις πρακτικές της Ημέρας των Νεκρών είναι ότι τα πνεύματα επιστρέφουν στον κόσμο των ζωντανών για μια μέρα του χρόνου για να είναι με τις οικογένειές τους.

Λέγεται ότι τα πνεύματα των μωρών και των παιδιών που πέθαναν (που ονομάζονται αγγέλιτοι , «μικρούς αγγέλους») φτάνουν στις 31 Οκτωβρίου τα μεσάνυχτα, περνούν μια ολόκληρη μέρα με τις οικογένειές τους και στη συνέχεια φεύγουν. Οι ενήλικες έρχονται την επόμενη μέρα. Μάθετε περισσότερα σχετικά με την προέλευση των διακοπών .

Προσφορές για τα οινοπνευματώδη ποτά

Τα πνεύματα χαιρετίζονται με προσφορές ειδικών τροφίμων και πράγματα που απολάμβαναν όταν ζούσαν.

Αυτά είναι τοποθετημένα σε ένα βωμό στο σπίτι της οικογένειας. Πιστεύεται ότι τα οινοπνευματώδη καταναλώνουν την ουσία και το άρωμα των τροφίμων που προσφέρονται. Όταν τα πνεύματα αναχωρούν, οι ζωντανοί καταναλώνουν το φαγητό και το μοιράζονται με την οικογένεια, τους φίλους και τους γείτονές τους.

Άλλα αντικείμενα που τοποθετούνται στο βωμό περιλαμβάνουν τα κρανία της ζάχαρης , συχνά με το όνομα του ατόμου που είναι εγγεγραμμένο στην κορυφή, το pan de Muertos , ένα ειδικό ψωμί που γίνεται ειδικά για την εποχή, και το cempasuchil (μαργαρίτες) που ανθίζουν αυτή τη στιγμή του έτους προσδίδουν ιδιαίτερο άρωμα στο βωμό.

Δείτε φωτογραφίες από βωμούς του Día de los Muertos .

Στα νεκροταφεία

Στην αρχαιότητα, οι άνθρωποι θάφτηκαν κοντά στα οικογενειακά τους σπίτια και δεν υπήρχε ανάγκη να έχουν ξεχωριστές διακοσμήσεις τάφων και βωμοί σπιτιών, ήταν μαζί σε ένα μέρος. Τώρα που οι νεκροί θάβονται μακριά από τα σπίτια τους, οι τάφοι είναι διακοσμημένοι με την ιδέα ότι οι νεκροί επιστρέφουν εκεί πρώτα. Σε μερικά χωριά, πέταλα λουλουδιών τοποθετούνται σε μονοπάτια από το νεκροταφείο μέχρι το σπίτι, ώστε τα πνεύματα να μπορούν να βρουν το δρόμο τους. Σε ορισμένες κοινότητες, είναι συνηθισμένο να περάσετε όλη τη νύχτα στο νεκροταφείο, και οι άνθρωποι κάνουν ένα πάρτι από αυτό, έχοντας ένα δείπνο για πικ-νικ, παίζοντας μουσική, μιλώντας και πίνοντας όλη τη νύχτα.

Ημέρα των Νεκρών και Απόκριες

Día de los Muertos και Halloween έχουν μερικά κοινά χαρακτηριστικά, αλλά είναι ξεχωριστές διακοπές. Και οι δύο προέρχονται από τις πεποιθήσεις των πρώιμων πολιτισμών για το θάνατο που αργότερα αναμειγνύονται με τον Χριστιανισμό. Και οι δύο βασίζονται στην ιδέα ότι τα πνεύματα επιστρέφουν εκείνη την εποχή του χρόνου. Τα τελωνεία γύρω από το Halloween φαίνεται να πηγάζουν από την ιδέα ότι τα πνεύματα ήταν κακόβουλες (τα παιδιά ήταν μεταμφιεσμένα έτσι ώστε να μην τραυματιστούν), ενώ στις εκδηλώσεις της Ημέρας των Νεκρών, τα πνεύματα χαιρετίζονται με χαρά ως μέλη της οικογένειας που δεν έχει δει κανείς σε ένα χρόνο.

Η Día de los Muertos συνεχίζει να αλλάζει και συνεχίζεται η ανάμειξη των πολιτισμών και των τελωνείων. Οι αποκριές γιορτές γίνονται όλο και πιο διαδεδομένες στο Μεξικό: οι μάσκες και τα κοστούμια πωλούνται στις αγορές μαζί με τα κρανία της ζάχαρης και το de Muertos , πραγματοποιούνται διαγωνισμοί κοστουμιών μαζί με διαγωνισμούς βωμού στα σχολεία και μερικά παιδιά ντύνονται με κοστούμια και πηγαίνουν για τέχνασμα ή θεραπεία ("pedir Muertos").

Επισκεφθείτε το Μεξικό Για τη ντ 'ντι Μοςρτος

Αυτές οι διακοπές είναι μια εξαιρετική στιγμή για να επισκεφθείτε το Μεξικό. Όχι μόνο θα είστε σε θέση να παρακολουθήσετε αυτές τις ειδικές γιορτές, αλλά μπορείτε επίσης να απολαύσετε και άλλα πλεονεκτήματα του Μεξικού στην εποχή της πτώσης . Παρόλο που οι οικογένειες γιορτάζουν αυτή τη γιορτή ιδιωτικά, υπάρχουν πολλές δημόσιες εκθέσεις που μπορείτε να απολαύσετε και αν ενεργείτε με σεβασμό, κανείς δεν θα απασχολήσει την παρουσία σας στα νεκροταφεία και σε άλλους δημόσιους χώρους όπου οι Μεξικανοί γιορτάζουν και τιμούν τον νεκρό τους.

Η Ημέρα των Νεκρών γιορτάζεται με διάφορους τρόπους σε διαφορετικές τοποθεσίες σε όλο το Μεξικό. Οι εορταστικές εκδηλώσεις τείνουν να είναι πιο πολύχρωμες στη νότια περιοχή, ιδιαίτερα στις πολιτείες Michoacan, Oaxaca και Chiapas. Στις αγροτικές περιοχές, οι εορτασμοί είναι κατά κύριο λόγο επίσημοι, ενώ στις μεγαλύτερες πόλεις είναι μερικές φορές αδιάφοροι. Υπάρχουν μερικοί προορισμοί που είναι γνωστοί για τις παραδόσεις του Día de los Muertos . Δείτε τη λίστα με τις καλύτερες μέρες των αποθανών προορισμών .

Αν δεν μπορείτε να φτάσετε στο Μεξικό, μπορείτε ακόμα να γιορτάσετε τις διακοπές κάνοντας το δικό σας βωμό για να τιμήσετε τους αγαπημένους σας που έχουν περάσει.