Ημέρα των Νεκρών Αρχών και Ιστορίας

Η Ημέρα των Νεκρών είναι μια σημαντική μεξικανική γιορτή που γιορτάζει και τιμά τους αποθανόντες. Στο Μεξικό, ο εορτασμός πραγματοποιείται από τις 31 Οκτωβρίου έως τις 2 Νοεμβρίου και συμπίπτει με τις Καθολικές μέρες του Αγίου Πνεύματος και όλων των Ψυχών, αλλά η προέλευση του φεστιβάλ οφείλεται σε ένα συνδυασμό στοιχείων αυτοχθόνων πεποιθήσεων και καθολικών διδασκαλιών. Με την πάροδο του χρόνου έχει εξελιχθεί, προσθέτοντας κάποιες νέες ιδέες και πρακτικές, ξεπερνώντας τελικά την προέλευσή του για να εξελιχθεί σε πραγματικές μεξικάνικες διακοπές που γιορτάζονται σήμερα ως Día de Muertos ή Hanal Pixan στην περιοχή Maya.

Προϊσπανικές πεποιθήσεις για τον θάνατο

Υπήρχαν πολλές εθνοτικές ομάδες που ζούσαν στη Μεσοαμερικά στην αρχαιότητα, καθώς υπάρχουν ακόμα σήμερα. Οι διαφορετικές ομάδες είχαν και εξακολουθούν να έχουν διαφορετικά έθιμα, αλλά είχαν και πολλά κοινά πράγματα. Η πίστη σε μια μετά θάνατον ζωή ήταν πολύ διαδεδομένη και χρονολογείται από πάνω από 3500 χρόνια πριν. Σε πολλούς αρχαιολογικούς χώρους στο Μεξικό, ο περίτεχνος τρόπος θανάτωσης των ανθρώπων δείχνει την απόδειξη της πίστης στη μετά θάνατον ζωή και το γεγονός ότι οι τάφοι συχνά κατασκευάστηκαν κάτω από τα σπίτια, σήμαινε ότι οι αποθανόντες αγαπημένοι θα μένουν κοντά στα ζωντανά μέλη της οικογένειάς τους.

Οι Αζτέκοι πίστευαν ότι υπήρχαν αρκετά επίπεδα ύπαρξης που ήταν ξεχωριστά αλλά αλληλένδετα με εκείνα στα οποία κατοικούμε. Θεώρησαν έναν κόσμο με 13 κόσμους ή στρώματα ουρανών πάνω από το γήινο έδαφος και εννέα υπόκοσμους. Κάθε ένα από αυτά τα επίπεδα είχε τα δικά του χαρακτηριστικά και συγκεκριμένους θεούς που τους κυβέρνησαν.

Όταν πέθανε κάποιος, πίστευε ότι ο τόπος στον οποίο θα έμενε η ψυχή τους εξαρτιόταν από τον τρόπο με τον οποίο πέθαναν. Οι πολεμιστές που πέθαναν στη μάχη, οι γυναίκες που πέθαναν κατά τη διάρκεια του τοκετού και τα θύματα της θυσίας θεωρούνταν οι πιο τυχεροί, καθώς θα επιβραβεύονταν με την επίτευξη του υψηλότερου αεροπλάνου στη μετά θάνατον ζωή.

Οι Αζτέκοι είχαν μια μηνιαία γιορτή στην οποία τιμήθηκαν οι πρόγονοι και τους έδωσαν προσφορές. Αυτό το φεστιβάλ έλαβε χώρα τον Αύγουστο και έδωσε το φόρο τιμής στον άρχοντα και την κυρία του υποκόσμου, τον Μικτλαντεκουκλή και τη σύζυγό του Mictlancíhuatl.

Η Καθολική Επιρροή

Όταν οι Ισπανοί έφθασαν στον δέκατο έκτο αιώνα, εισήγαγαν την καθολική πίστη στους αυτόχθονες λαούς της Μεσοαμερικής και προσπάθησαν να σβήσουν τη μητρική θρησκεία. Ήταν μόνο μέτρια επιτυχία, και οι καθολικές διδασκαλίες αναμειγνύονται με τις αυτόχθονες πεποιθήσεις για να δημιουργήσουν νέες παραδόσεις. Το φεστιβάλ που σχετίζεται με το θάνατο και την γιορτή των προγόνων μεταφέρθηκε για να συμπέσει με τις καθολικές αργίες της Ημέρας των Αγίων (1 Νοεμβρίου) και της Ημέρας όλων των Ψυχών (2 Νοεμβρίου) και αν και θεωρείται καθολική αργία, διατηρεί στοιχεία της προ- Ισπανικός εορτασμοί.

Θυμάμαι τον θάνατο

Πολλές εικόνες που σχετίζονται με την Ημέρα των Νεκρών φαίνεται να χλευάζουν τον θάνατο. Οι παιχνιδιάρικοι σκελετοί, τα διακοσμημένα κρανία και τα φέρετρα του παιχνιδιού είναι πανταχού παρόντα. Ο Jose Guadalupe Posada (1852-1913) ήταν ένας εικονογράφος και χαράκτης από τον Aguascalientes ο οποίος σατιρίζει τον θάνατο απεικονίζοντας τους ντυμένους σκελετούς που εκτελούν καθημερινές δραστηριότητες. Κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του προέδρου Porfirio Diaz, ο Posada έκανε μια κοινωνική δήλωση με το χτύπημα της διασκέδασης στους πολιτικούς και την άρχουσα τάξη - ιδιαίτερα τον Diaz και τη σύζυγό του.

Έφτιαξε το χαρακτήρα La Catrina, ένα καλοσχηματισμένο θηλυκό σκελετό, το οποίο έχει γίνει ένα από τα κύρια σύμβολα της Ημέρας των Νεκρών.

Ημέρα των Νεκρών Σήμερα

Οι εορτασμοί ποικίλλουν από τόπο σε τόπο. Μερικοί από τους καλύτερους προορισμούς Ημέρας της Νεκράς περιλαμβάνουν την Oaxaca, το Patzcuaro και το Janitzio στο Michoacan και το Mixquic, στα περίχωρα της πόλης του Μεξικού. Η Ημέρα των Νεκρών είναι μια διαρκώς εξελισσόμενη παράδοση και η εγγύτητα του Μεξικού στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει ενισχύσει την αλληλεπικάλυψη που υπάρχει ανάμεσα στο Απόκριες και την Ημέρα των Νεκρών. Τα παιδιά ντύνονται με κοστούμια και, στην μεξικανική εκδοχή του κόλπου-ή-θεραπεία, βγαίνουν στο pedir Muertos (ζητήστε τους νεκρούς). Σε ορισμένες τοποθεσίες, αντί για καραμέλα, θα τους δοθούν στοιχεία από το οικογενειακό Ημέρα των Νεκρών βωμό.

Αντίθετα, στις Ηνωμένες Πολιτείες, περισσότεροι άνθρωποι γιορτάζουν την Ημέρα των Νεκρών, εκμεταλλευόμενοι την ευκαιρία να τιμήσουν και να θυμούνται τους αποθανόντες τους, δημιουργώντας βωμούς και συμμετέχοντας σε άλλες εκδηλώσεις της Ημέρας των Νεκρών.

Μάθετε μερικά από τα λεξιλόγια που σχετίζονται με την Ημέρα των Νεκρών .