Καταφύγιο Άγριας Ζωής Pobitora του Assam: Βασικός Οδηγός Ταξιδίων

Μια από τις καλύτερες ευκαιρίες που θα έχετε για να δείτε ένα rhinoceros με ένα κέρατο στην Ινδία είναι με την επίσκεψη Pobitora Wildlife Sanctuary. Με την υψηλότερη συγκέντρωση στην Ινδία, είναι απίθανο να χάσετε την ευκαιρία να δείτε αυτούς τους ήπιους και σπάνιους γίγαντες στην άγρια ​​φύση.

Με μόνο 38 τετραγωνικά χιλιόμετρα, είναι δυνατόν να δείτε το μεγαλύτερο μέρος του πάρκου σε σύντομη επίσκεψη. Το πάρκο οριοθετείται από τη λίμνη Garagal Beel και τον ισχυρό ποταμό Brahmaputra.

Τοποθεσία

Το Pobitora Wildlife Sanctuary βρίσκεται στην πολιτεία Assam μόλις 40 χιλιόμετρα από το Guwahati, 40 χιλιόμετρα από την πόλη Morigaon και 270 χιλιόμετρα από το Jorhat. Η εγγύτητά του με το Guwahati το καθιστά δημοφιλή ημερήσια εκδρομή ή επίσκεψη το Σαββατοκύριακο.

Το Pobitora είναι προσβάσιμο από τον αυτοκινητόδρομο 35 χιλιόμετρα από το Jagiroad από την εθνική οδό 37. Το πάρκο βρίσκεται ακριβώς έξω από τον κεντρικό δρόμο. Είναι μια μικρή πόλη, ώστε η είσοδος στο πάρκο είναι δύσκολο να χάσει.

Να πάρει εκεί

Το Guwahati εξυπηρετείται καλά από το αεροδρόμιο που έχει πτήσεις από όλη την Ινδία, ή εναλλακτικά μπορείτε να πετάξετε στο Jorhat από την Καλκούτα ή το Shillong. Από το Guwahati, είναι μόνο περίπου μια ώρα με το αυτοκίνητο προς το Pobitora σε ένα ιδιωτικό ταξί.

Ταξίδευαμε με ιδιωτικό ταξί που διοργάνωσε η εταιρεία περιοδεία Kipepeo με κόστος 2.000 ρουπίες την ημέρα για ένα μικρό όχημα. Ο κοντινότερος σιδηροδρομικός σταθμός είναι το Jagiroad, το οποίο απέχει περίπου μία ώρα και μισή από το Pobitora.

Υπάρχουν πολλές αμαξοστοιχίες την ημέρα που σταματούν εκεί από το Guwahati, καθώς αποτελεί μια μεγάλη στάση στην καλά διασχόμενη διαδρομή του Assam.

Τα τοπικά λεωφορεία σταματούν επίσης κοντά στο Pobitora, από το Jagiroad και το Morigaon.

Πότε θα Επισκεφθείτε

Το Pobitora είναι ανοιχτό για επισκέπτες όλο το χρόνο, αλλά ο καλύτερος χρόνος για να επισκεφθείτε είναι μεταξύ Νοεμβρίου και Απριλίου όταν είναι πιο εύκρατο. Είναι ένα σχετικά ήσυχο πάρκο, οπότε είναι καλό να επισκεφθείτε οποιαδήποτε στιγμή, αν και ίσως καλύτερα να αποφύγετε τους ημερήσιους ταξιδιώτες Guwahati τα σαββατοκύριακα.

Από το Νοέμβριο έως τον Φεβρουάριο, μπορεί να είναι λίγο ψυχρό το βράδυ, αλλά ο ήλιος συνήθως βγαίνει κατά τη διάρκεια της ημέρας. Μετά τον Απρίλιο, οι ανερχόμενες θερμοκρασίες δυσκολεύουν κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Αγρια ζωή

Το Pobitora έχει την υψηλότερη πυκνότητα ρινόκερων με ένα κέρατο στην Ινδία και, ενώ δεν είναι τόσο μεγάλο όσο το πιο διάσημο εθνικό πάρκο Kaziranga, είναι ένα από τα καλύτερα μέρη για την τοποθέτηση αυτών των μεγαλοπρεπών θηρίων. Σε 38 τετραγωνικά χιλιόμετρα είναι επίσης ένα εύκολο πάρκο για να δείτε σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα. Σε μια ώρα είστε σχεδόν εγγυημένοι για να δείτε περισσότερα από ένα ρινόκερο, καθώς και άλλες άγριας ζωής όπως βουβάλια και αγριογούρουνο.

Η τοποθεσία δίπλα στο νερό κάνει το πάρκο μια ορνιθολογική θεραπεία, με πάνω από 86 είδη πουλιών παρόντες. Ορισμένα είναι μεταναστευτικά πουλιά, ενώ άλλα είναι τοπικοί κάτοικοι, όπως το γκρίζο καμπαναριό και η λευκή εξαγνισμένη μυρά. Ορισμένα είδη κοντά σε εξαφάνιση συχνά συνηθίζουν επίσης τα Pobitora συμπεριλαμβανομένου του Greenshank του Nordmann και του μεγαλύτερου Adjutant.

Safari Times

Το πάρκο είναι ανοιχτό από τις 7 το πρωί έως τις 4 μ.μ. κάθε μέρα, ενώ ο καλύτερος χρόνος για να επισκεφθείτε είναι μεταξύ Νοεμβρίου και Απριλίου.

Έξοδα εισόδου και χρεώσεις

Ένα τζιπ σαφάρι κοστίζει 850 ρουπίες για μία ώρα, ενώ οι σαφάρι των ελεφάντων είναι 450 ρουπίες (για τους Ινδιάνους) και 1.000 ρουπίες (για αλλοδαπούς), με επιπλέον εισιτήρια και χρεώσεις στο πάρκο.

Τα εισιτήρια είναι 50 ρουπίες (ινδική) και 500 ρουπίες (αλλοδαποί) και εάν ταξιδεύετε με τζιπ το αυτοκίνητο θα κοστίσει επιπλέον 300 ρουπίες. Υπάρχουν πρόσθετες χρεώσεις για τις κάμερες και τις βιντεοκάμερες, με τιμές που ξεκινούν από 50 ρουπίες (για φωτογραφικές μηχανές).

Ταξιδιωτικές συμβουλές

Είναι δυνατό να βλέπετε ρινόκερους χωρίς καν να μπαίνετε στο πάρκο, αν και από απόσταση. Απλά περάστε το γύρισμα στο πάρκο και οδηγήστε μέσα από την πόλη και πάνω από τη γέφυρα. Θα περπατήσετε κοντά σε ορυζώνες και στην απόσταση στα αριστερά σας μπορεί να δείτε μόνο ένα ρινόκερο ή πέντε. Είδαμε λίγα πράγματα εδώ, αν και η πιθανότητα να δει κάποιος σε κοντινή απόσταση είναι πολύ πιο πιθανό μέσα στο πραγματικό πάρκο.

Που να μείνω

Δεν υπάρχουν πάρα πολλές επιλογές για καταλύματα στην Pobitora, με μόνο δύο μέρη για να διαλέξετε.

Μείναμε στο Arya Eco Resort και ήταν οι μόνοι που καταλάμβαναν ένα από τα τέσσερα δωμάτια τους.

Μην αφήνετε το όνομα να σας ξεγελάει, όμως, δεν υπάρχει πολύ "Eco" για το "Resort", από τις καμπάνες ψεύτικων ξύλινων σπιτιών μέχρι το αρσενικό προσωπικό που στέκεται γύρω από το βλέμμα μας κάθε κίνηση, αλλά προσφέρει λίγα στον τρόπο υπηρεσίας. Λιγότερο από 100 μέτρα μακριά από την είσοδο του πάρκου, είναι λειτουργικό, αν και λίγο ακριβό στις 2.530 ρουπίες ανά δωμάτιο.

Το προσωπικό ήταν λιγότερο από εξυπηρετικό στη διοργάνωση ενός σαφάρι, αλλά είναι αρκετά εύκολο να το κάνετε μόνοι σας. Απλά αναρωτιέστε κάτω προς την πύλη εισόδου και ενοικιάστε ένα τζιπ και οδηγό από τους πολλούς που στέκονται γύρω από την παρτίδα. Τα πρώτα τζιπ φεύγουν στις 7 το πρωί και συνεχίζουν μέχρι τις 3 μ.μ. κάθε μέρα.

Εναλλακτική διαμονή μπορείτε να βρείτε απέναντι από το Maibong Resort. Είναι ένα μεγαλύτερο συγκρότημα και λίγο μεγαλύτερο, με εξοχικές κατοικίες που ξεκινούν από 1.600 ρουπίες τη νύχτα.