Χριστουγεννιάτικη παράδοση Posadas στο Μεξικό

Ο Posadas είναι μια σημαντική μεξικανική Χριστουγεννιάτικη παράδοση και χαρακτηρίζεται πρωταρχικά στις εορταστικές εκδηλώσεις. Αυτές οι κοινοτικές γιορτές λαμβάνουν χώρα σε κάθε μία από τις εννέα νύχτες που οδηγούν μέχρι τα Χριστούγεννα, από τις 16 έως τις 24 Δεκεμβρίου. Η λέξη posada σημαίνει "πανδοχείο" ή "καταφύγιο" στα ισπανικά, και σε αυτή την παράδοση, η ιστορία της Βίβλου για το ταξίδι της Μαρίας και του Ιωσήφ στη Βηθλεέμ και η αναζήτησή τους για έναν τόπο διαμονής είναι εκ νέου αποδεκτή.

Η παράδοση περιλαμβάνει επίσης ένα ειδικό τραγούδι, καθώς και μια ποικιλία μεξικανικών Χριστουγεννιάτικων κάλανων, σπάζοντας piñatas και α

Οι Posadas κρατιούνται σε γειτονιές του Μεξικού και γίνονται επίσης δημοφιλείς στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η γιορτή ξεκινά με μια πομπή στην οποία οι συμμετέχοντες κρατούν κεριά και τραγουδούν τα Χριστουγεννιάτικα κάλαντα. Μερικές φορές θα υπάρχουν άτομα που παίζουν τα μέρη της Μαρίας και του Ιωσήφ που οδηγούν το δρόμο, ή εναλλακτικά, οι εικόνες που τις αντιπροσωπεύουν μεταφέρονται. Η πομπή θα κάνει το δρόμο της σε ένα συγκεκριμένο σπίτι (διαφορετικό κάθε βράδυ), όπου τραγουδάει ένα ειδικό τραγούδι ( La Cancion Para Pedir Posada ).

Ζητώντας για καταφύγιο

Υπάρχουν δύο μέρη στο παραδοσιακό τραγούδι Posada . Εκείνοι εκτός του σπιτιού τραγουδούν το μέρος του Ιωσήφ ζητώντας καταφύγιο και η οικογένεια στο εσωτερικό αποκρίνεται τραγουδώντας το μέρος του πανδοχείο λέγοντας ότι δεν υπάρχει χώρος. Το τραγούδι μετακινείται μπρος-πίσω μερικές φορές μέχρι τελικά ο παντρολόγος συμφωνεί να τους αφήσει μέσα.

Οι οικοδεσπότες ανοίγουν την πόρτα και όλοι μπαίνουν μέσα.

Εορτασμός

Μόλις στο σπίτι υπάρχει μια γιορτή που μπορεί να διαφέρει από ένα πολύ μεγάλο φανταχτερό πάρτι σε ένα μικρό get-together μεταξύ φίλων. Συχνά οι εορτασμοί ξεκινούν με μια σύντομη θρησκευτική υπηρεσία η οποία περιλαμβάνει μια ανάγνωση και προσευχή της Αγίας Γραφής. Σε κάθε μία από τις εννέα νύχτες θα διαλογίζεται διαφορετική ποιότητα: ταπεινότητα, δύναμη, απόσπαση, φιλανθρωπία, εμπιστοσύνη, δικαιοσύνη, αγνότητα, χαρά και γενναιοδωρία.

Μετά τη θρησκευτική υπηρεσία, οι οικοδεσπότες διανέμουν φαγητό στους φιλοξενούμενους τους, συχνά tamales και ένα ζεστό ρόφημα όπως το ponche ή atole. Στη συνέχεια, οι φιλοξενούμενοι σπάνε piñatas , και τα παιδιά λαμβάνουν καραμέλα.

Οι εννέα νύχτες των ποζάδων που οδηγούν στα Χριστούγεννα λέγεται ότι αντιπροσωπεύουν τους εννέα μήνες που πέρασε ο Ιησούς στη μήτρα της Μαρίας ή εναλλακτικά να αντιπροσωπεύσουν εννέα ημέρες ταξίδι που έκαναν τη Μαρία και τον Ιωσήφ να φτάσουν από τη Ναζαρέτ (όπου ζούσαν) στη Βηθλεέμ Ο Ιησούς γεννήθηκε).

Ιστορία του Posadas

Τώρα, μια ευρέως γνωστή παράδοση σε ολόκληρη τη Λατινική Αμερική, υπάρχουν ενδείξεις ότι οι ποζάδες προέρχονταν από το αποικιακό Μεξικό. Οι Αυγουστριανοί μοναχοί του San Agustin de Acolman, κοντά στην Πόλη του Μεξικού , πιστεύεται ότι έχουν οργανώσει τα πρώτα αστέρια. Το 1586, ο φρουρός Ντιέγκο ντε Σόρια, ο προγενέστερος του Αυγουστίνου, απέκτησε παπικό ταύρο από τον Πάπα Σίξτον V για να γιορτάσει τις αποκαλούμενες misas de aguinaldo «Χριστουγεννιάτικες μάζες μπόνους» μεταξύ 16 και 24 Δεκεμβρίου.

Η παράδοση φαίνεται να είναι ένα από τα πολλά παραδείγματα του πώς η καθολική θρησκεία στο Μεξικό προσαρμόστηκε για να διευκολύνει τους αυτόχθονες να κατανοήσουν και να συνδυαστούν με τις προηγούμενες πεποιθήσεις τους. Οι Αζτέκοι είχαν μια παράδοση να τιμούν τον θεό τους Huitzilopochtli την ίδια εποχή του χρόνου (που συμπίπτει με το χειμερινό ηλιοστάσιο), και θα είχαν ειδικά γεύματα στα οποία οι επισκέπτες έλαβαν μικρές φιγούρες από είδωλα κατασκευασμένα από μια πάστα που αποτελούταν από αλεσμένο καλαμπόκι και σιρόπι αγαύης.

Φαίνεται ότι οι μοναχοί επωφελήθηκαν από τη σύμπτωση και οι δύο εορτασμοί συνδυάστηκαν.

Οι εορτασμοί του Posada πραγματοποιήθηκαν αρχικά στην εκκλησία, αλλά το έθιμο εξαπλώθηκε και αργότερα γιορτάστηκε σε haciendas, και στη συνέχεια σε οικογενειακά σπίτια, παίρνοντας σταδιακά τη μορφή του εορτασμού όπως εφαρμόζεται σήμερα από τον 19ο αιώνα. Οι γειτονικές επιτροπές οργανώνουν συχνά τα posadas και μια διαφορετική οικογένεια προσφέρεται να φιλοξενήσει τον εορτασμό κάθε βράδυ, ενώ άλλοι άνθρωποι στη γειτονιά φέρνουν φαγητό, καραμέλα και πινάτα, έτσι ώστε το κόστος του κόμματος να μην πέφτει μόνο στην οικοδεσπότη οικογένεια. Εκτός από τη γειτονιά posadas, συχνά σχολεία και κοινοτικές οργανώσεις θα οργανώσουν μια μοναδική posada σε μία από τις νύχτες μεταξύ του 16ου και του 24ου. Εάν ένα posada ή άλλο χριστουγεννιάτικο πάρτι πραγματοποιείται νωρίτερα τον Δεκέμβριο για προγραμματισμό ανησυχιών, μπορεί να αναφέρεται ως "preposada".

Διαβάστε περισσότερα για τις μεξικανικές χριστουγεννιάτικες παραδόσεις και μάθετε για μερικά από τα παραδοσιακά μεξικάνικα Χριστούγεννα . .