Η Γερμανία Stolpersteine

Ίσως να μην παρατηρήσετε αυτά τα μνημεία που περπατούν γύρω από γερμανικές πόλεις όπως το Βερολίνο. Υπάρχουν τόσα πολλά να δει κανείς στο επίπεδο των ματιών, είναι εύκολο να χάσετε τις λεπτές, χρυσές πλάκες που τοποθετούνται στο πεζοδρόμιο στην είσοδο πολλών κατοικιών, επιχειρήσεων και ακόμα κενών χώρων. Το Stolpersteine κυριολεκτικά μεταφράζεται σε "πέτρα" και αυτές οι υποτιμημένες αναμνήσεις θυμίζουν μαλακά εκείνους που περνούν από την τεράστια ιστορία που βρίσκεται στα πόδια σας γύρω από τη Γερμανία.

Τι είναι το Stolpersteine;

Δημιουργημένος από τον Γερμανό καλλιτέχνη Gunter Demnig, το Stolpersteine τιμά τα θύματα του Ολοκαυτώματος σε ορειχάλκινα μνημεία μεγέθους λιθόστρωτα με ένα όνομα (ή ονόματα της οικογένειας), ημερομηνία γέννησης και σύντομη περιγραφή της τύχης τους. Συνήθως, δηλώνουν " Hier wohnte " (εδώ ζούσαν), αλλά μερικές φορές είναι ο τόπος που το άτομο μελέτησε, δούλεψε ή δίδαξε. Το τέλος είναι συνήθως το ίδιο, " ermordet " (δολοφονήθηκε) με τις περίφημες θέσεις του Άουσβιτς και του Νταχάου.

Σε αντίθεση με άλλα μνημεία γύρω από την πόλη που είναι αφιερωμένα σε συγκεκριμένες ομάδες (όπως το Μνημείο των Δολοφονηθέντων Εβραίων της Ευρώπης) , αυτό αποτελεί ένα μνημόσυνο για όλα τα θύματα του ναζιστικού καθεστώτος. Αυτό περιλαμβάνει Εβραίους πολίτες, Σίντι ή Ρομά, θύματα πολιτικών ή θρησκευτικών διώξεων, ομοφυλόφιλους καθώς και θύματα ευθανασίας.

Χώροι Stolpersteine

Το έργο έχει αυξηθεί σε 48.000 Stolpersteine όχι μόνο στη Γερμανία, αλλά στην Αυστρία, την Ουγγαρία , την Ολλανδία, το Βέλγιο, την Τσεχία, τη Νορβηγία, την Ουκρανία, τη Ρωσία, την Κροατία, τη Γαλλία, την Πολωνία, τη Σλοβενία, την Ιταλία, τη Νορβηγία, , Το Λουξεμβούργο και πέραν αυτού

Παρά το μικρό μέγεθος κάθε μεμονωμένου έργου, η τεράστια κλίμακα του κατέστησε ένα από τα μεγαλύτερα μνημεία παγκοσμίως.

Δεν υπάρχει σχεδόν καμία γερμανική πόλη χωρίς μνημείο Stolpersteine . Η πρωτεύουσα του Βερολίνου έχει τα περισσότερα με σχεδόν 3.000 Stolpersteine για τον εορτασμό των 55.000 ανθρώπων που απελάθηκαν. Ένας πλήρης κατάλογος των τοποθεσιών στο Βερολίνο μπορεί να βρεθεί σε απευθείας σύνδεση, καθώς και καταλόγους σε όλη την Ευρώπη.

Ωστόσο, οι επισκέπτες συνήθως συναντούν τις πέτρες με βιολογικό τρόπο γυρίζοντας το βλέμμα τους στο έδαφος. Όταν κοιτάζετε ή σκοντάφτοντας πάνω σε μια πέτρα, διαβάστε το διήγημα του Stolpersteine και θυμηθείτε εκείνους που ονόμαζαν αυτό το σπίτι της πόλης.

Συμβάλλετε στο Έργο

Ο δημιουργός των μνημείων, Demnig, συνεχίζει να κατευθύνει την εφαρμογή του Stolpersteine. Τώρα στα τέλη της δεκαετίας του '60, ο Demnig έχει μια ομάδα να κάνει τη βαριά ανύψωση, αλλά εγκρίνει εφαρμογές, ελέγχει την εγκυρότητα των λεπτομερειών και προσωπικά σχεδιάζει τη διάταξη των λίθων. Ο Michael Friedrichs-Friedländer είναι ο συνεργάτης του στο έργο, δημιουργώντας και ανάγλυφο περίπου 450 Stolpersteine το μήνα. Η εγκατάσταση συχνά προσελκύει την προσοχή των κατοίκων, όπως αυτή η θέση από έναν εκπατρισμένο στο Βερολίνο που παρακολούθησε μια εγκατάσταση να έρθει μαζί μπροστά από το κτίριο της. Ένα ημερολόγιο εκδηλώσεων και τελετών έναρξης, στο παρελθόν και στο μέλλον, μπορεί να βρεθεί στην ιστοσελίδα και να παρευρεθεί στο κοινό.

Το κόστος του Stolpersteine καλύπτεται σε μεγάλο βαθμό από δωρεές, καθώς μπορεί κανείς να ξεκινήσει και να χρηματοδοτήσει ένα μνημείο. Εναπόκειται σε εκείνους που προτείνουν ένα έργο να διερευνήσουν τις λεπτομέρειες και να το υποβάλουν στην ομάδα της Demnig. Η τρέχουσα τιμή ενός νέου Stolpersteine είναι € 120.

Καθώς η δημοτικότητα των μνημείων έχει αυξηθεί, οι χώροι για τα νέα μνημεία γεμίζουν γρήγορα.

Βρείτε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το μνημείο και συμβάλλετε στην αγγλική έκδοση του ιστότοπου, www.stolpersteine.eu/en/.