Περιήγηση στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Tour Sachsenhausen

Συγκέντρωση στρατόπεδο έξω από το Βερολίνο

Όταν σχεδίαζα μια επίσκεψη στο μνημείο Sachsenhausen κοντά στο Βερολίνο , ένα από τα σημαντικότερα στρατόπεδα συγκέντρωσης στη ναζιστική Γερμανία, ήξερα ότι ήθελα να πάρω μια περιήγηση εκεί. Ο χώρος είναι μεγάλος και οι ιστορίες πολλαπλές.

Επέλεξα το Mosaic Tours, μια εταιρεία που διοργανώνει αποκλειστικά μη κερδοσκοπικές εκδρομές στο μνημείο, δωρίζοντας τα έσοδά της στη Διεθνή Αμνηστία και στο Ίδρυμα Μνημείων του Βραδεμβούργου.

Μωσαϊκοί Ξεναγοί

Ο ξεναγός μας ήταν ο Russell, ένας Αμερικανός που ζει στο Βερολίνο και εργάζεται για το διδακτορικό του σε σπουδές στο Ολοκαύτωμα. Ο Russell αποδείχθηκε εξαιρετικός οδηγός για αυτή την περιήγηση. Υψηλά επαγγελματικά, προσωπικά αφοσιωμένα και με σεβασμό στο αντικείμενο, ο Russell επίσης φρόντισε να έχουμε ό, τι χρειαζόμασταν πριν ξεκινήσει η περιοδεία, από εισιτήριο τρένων, νερό και σνακ (δεν μπορείτε να αγοράσετε τίποτα στο μνημείο) σε μια ομπρέλα στην περίπτωση βροχής .

Η ομάδα μας συναντήθηκε μπροστά από τον δύσκολο να χάσει τηλεόραση πύργο στην Alexanderplatz. Από εδώ, ταξίδεψαμε μαζί με το τρένο για το Oranienburg, τον τόπο του στρατοπέδου συγκέντρωσης, περίπου 30 λεπτά βόρεια του Βερολίνου. Αν ποτέ δεν έχετε πλοηγηθεί στο τρένο και το σύστημα δημόσιων συγκοινωνιών του Βερολίνου, αυτή η περιοδεία είναι ιδανική για εσάς - ο Russell φρόντισε να φτάσουμε ασφαλείς και υγιείς στην μικρή πόλη του Oranienburg.

Ακόμη και προτού φτάσουμε στο σημείο μνήμης, ο Russell μας έδωσε πολλές χρήσιμες πληροφορίες, από τι να περιμένουμε (όχι στρατόπεδο εξόντωσης όπως το Άουσβιτς, αλλά στρατόπεδο για πολιτικούς κρατούμενους), σε διεξοδικές ιστορικές ανασκοπήσεις του Τρίτου Ράιχ.

Από το σιδηροδρομικό σταθμό στο Oranienburg, περπατήσαμε στο στρατόπεδο - και χάρη στον Russell, γνωρίζαμε ότι αυτός ήταν ο ακριβής τρόπος που έπρεπε να περπατήσουν οι πρώην κρατούμενοι. Ένα άλλο ενδιαφέρον γεγονός που θα μπορούσε εύκολα να παραβλεφθεί: Τα σπίτια ακριβώς έξω από τα τείχη του καταυλισμού ανεγέρθηκαν ταυτόχρονα με την κατασκευή του στρατοπέδου. οι υψηλόβαθμοι αξιωματικοί των SS και οι οικογένειές τους ζούσαν εδώ.

Σήμερα, αυτά τα ιστορικά σπίτια κατοικούνται ξανά και χρησιμοποιούνται ως οικογενειακά σπίτια.

Η περιήγηση στο μωσαϊκό

Η περιοδεία διαρκεί περίπου 6-7 ώρες (συμπεριλαμβανομένου του χρόνου μεταφοράς) και καλύπτει πολύ περισσότερο από τους οδηγούς ήχου που μπορείτε να φτάσετε στο Κέντρο Επισκεπτών του Sachsenhausen. Έχουμε μάθει πολλά για τις διαφορετικές χρήσεις του Sachsenhausen. Ο χώρος μνημείων δείχνει εντυπωσιακά πόσο διαφορετικές κυβερνήσεις άφησαν το πολιτικό τους αποτύπωμα στο στρατόπεδο. Πρώτα απ 'όλα, χρησιμοποιήθηκε ως στρατόπεδο συγκέντρωσης από τους Ναζί. μετά την απελευθέρωση του στρατοπέδου στις 22 Απριλίου 1945 από σοβιετικά και πολωνικά στρατεύματα, οι Σοβιετικοί χρησιμοποίησαν το χώρο και τις δομές του ως καταυλισμό για πολιτικούς κρατούμενους από το φθινόπωρο του 1945 έως το 1950. Το 1961 ανοίχτηκε το εθνικό μνημείο Sachsenhausen στη ΛΔΓ . Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι αρχές της Ανατολικής Γερμανίας κατέστρεψαν πολλές από τις αρχικές δομές και χρησιμοποίησαν το χώρο για να προωθήσουν τη δική τους κομμουνιστική ιδεολογία.

Η περιοδεία ήταν γρήγορη και καλύπτει τα περισσότερα από τα μνημεία (για μια γρήγορη επισκόπηση του τι θα δείτε, δείτε τι να περιμένετε στο Sachsenhausen ), αλλά υπήρχε επίσης χρόνος και χώρος για να εξερευνήσετε τα επί τόπου μουσεία στο τα δικά. Η περιοδεία ήταν ένα μείγμα ιστορικών γεγονότων συνυφασμένων με προσωπικές ιστορίες κρατουμένων.

Υπήρχαν πάντα περιθώρια για ερωτήσεις και συζητήσεις και ο Russell ήταν ευτυχής να απαντήσει ακόμα και όταν καθίσαμε στο τρένο πίσω στο Βερολίνο.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για το Tours του στρατοπέδου συγκέντρωσης του Sachsenhausen

Ημερομηνίες και ώρες:
3 Ιανουαρίου - 31 Μαρτίου: Τετ, Δευτ και Κυρ στις 10 π.μ.
Απρ 1 - 31 Οκτ: Τρι, Πέμ, Παρ, Σάβ και Κυρ στις 10 π.μ.
1 Νοεμβρίου - 23 Δεκεμβρίου: Τετ, Δευτ., Και Κυρ στις 10 π.μ.

Εισιτήρια:
Ενήλικες: 15 ευρώ; Φοιτητές 11 ευρώ για φοιτητές

Δεν απαιτείται καμία κράτηση, απλά εμφανίζεται στο σημείο συνάντησης. Σημειώστε ότι το Ίδρυμα Memorial ζητά επιπλέον δωρεά € 1,20 ανά άτομο από τους συμμετέχοντες στην ομάδα περιοδεία, τα οποία θα συλλέγονται στο μνημείο.

Σημείο συνάντησης:
Alexanderplatz μεταξύ του τηλεοπτικού πύργου και του σιδηροδρομικού σταθμού S και U-Bahn. Για το τρένο από / προς το Μνημείο απαιτείται ένα εισιτήριο μετρό ABC. Αυτά μπορούν να αγοραστούν στο σταθμό ή μέσω της εφαρμογής BVG.


Ιστοσελίδα για εκδρομές Mosaic