Η Πύλη του Βρανδεμβούργου

Ναπολέων, Κένεντι, Πτώση του Τείχους - Η Πύλη του Βρανδεμβούργου το έχει δει όλα

Η Πύλη του Βρανδεμβούργου ( Brandenburger Tor ) στο Βερολίνο είναι ένα από τα πρώτα ορόσημα που έρχονται στο μυαλό όταν σκεφτόμαστε τη Γερμανία. Δεν είναι μόνο ένα σύμβολο για την πόλη, αλλά για τη χώρα.

Η γερμανική ιστορία έγινε εδώ - πολλές φορές με την Πύλη του Βραδεμβούργου να διαδραματίζει πολλούς διαφορετικούς ρόλους. Αντανακλά το ταραχώδες παρελθόν της χώρας και τα ειρηνικά της επιτεύγματα, όπως και κανένα άλλο ορόσημο στη Γερμανία.

Αρχιτεκτονική της Πύλης του Βρανδεμβούργου

Ανάθεση από τον Friedrich Wilhelm, η Πύλη του Βρανδεμβούργου σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Carl Gotthard Langhans το 1791.

Χτίστηκε στη θέση μιας πρώην πόρτας της πόλης που σημάδεψε την έναρξη του δρόμου από το Βερολίνο στην πόλη Brandenburg an der Havel .

Ο σχεδιασμός της Πύλης του Βρανδεμβούργου εμπνεύστηκε από την Ακρόπολη στην Αθήνα . Ήταν η μεγάλη είσοδος στη λεωφόρο Unter den Linden, η οποία οδήγησε στο ανακαινισμένο παλάτι των πρωσών μοναρχών.

Τον Ναπολέοντα και το άγαλμα της Βικτώριας

Το μνημείο στέφεται με το γλυπτό του Quadriga, ένα τετράπλευρο άρμα που οδηγείται από τη Βικτώρια , την φτερωτή θεά της νίκης. Αυτή η θεά είχε ένα ταξίδι. Στους Ναπολεόντειους πολέμους το 1806, αφού οι γαλλικές δυνάμεις νίκησαν τον Πρωσικό στρατό, τα στρατεύματα του Ναπολέοντα πήραν το γλυπτό του Quadriga στο Παρίσι ως πολεμικό τρόπαιο. Ωστόσο, δεν παρέμεινε σε ισχύ. Ο πρωσός στρατός το αποκατέστησε το 1814 με τη νίκη επί των Γάλλων.

Ο Brandenburger Tor και οι Ναζί

Πάνω από εκατό χρόνια αργότερα, οι Ναζί θα χρησιμοποιούσαν την Πύλη του Βρανδεμβούργου για τα δικά τους μέσα.

Το 1933, διέρρευσαν από την πύλη σε μια πολεμική παρέλαση του φεγγαριού, γιορτάζοντας την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία και εισάγοντας το πιο σκοτεινό κεφάλαιο της γερμανικής ιστορίας.

Η πύλη του Βραδεμβούργου επιβίωσε τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά με σοβαρές ζημιές. Ο χώρος ανακατασκευάσθηκε και το μουσείο Märkisches διατηρήθηκε από το άγαλμα της μοναχικής κεφαλής του άλογου.

Κύριε Γκορμπατσόφ, κατεβάστε αυτό το τείχος!

Η Πύλη του Βραδεμβούργου έγινε διαβόητη στον Ψυχρό Πόλεμο όταν ήταν το θλιβερό σύμβολο για τη διαίρεση του Βερολίνου και της υπόλοιπης Γερμανίας. Η Πύλη βρισκόταν μεταξύ Ανατολικής και Δυτικής Γερμανίας και έγινε μέρος του Τείχους του Βερολίνου. Όταν ο Ιωάννης Φ. Κέννεντυ επισκέφθηκε την Πύλη του Βρανδεμβούργου το 1963, οι Σοβιετικοί κρέμασαν μεγάλα κόκκινα πανό πάνω από την πύλη για να τον εμποδίσουν να κοιτάξει προς την Ανατολή.

Ήταν εδώ, όπου ο Ρόναλντ Ρέιγκαν έδωσε τον αξέχαστο του λόγο:

"Γενικός Γραμματέας Γκορμπατσόφ, εάν αναζητάτε ειρήνη, αν αναζητάτε ευημερία για τη Σοβιετική Ένωση και την Ανατολική Ευρώπη, αν επιδιώξετε φιλελευθεροποίηση: Ελάτε εδώ σε αυτή την πύλη, κύριε Γκορμπατσόφ, ανοίξτε αυτή την πύλη! "

Το 1989, μια ειρηνική επανάσταση έληξε τον Ψυχρό Πόλεμο. Μια συγκεχυμένη σειρά γεγονότων οδήγησε στο μεγάλο τείχος του Βερολίνου να παραβιάζεται από τον λαό. Χιλιάδες ανατολικοί και δυτικοί Βερολινέζοι συναντήθηκαν στην Πύλη του Βρανδεμβούργου για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες, αναρριχημένοι πάνω από τα τείχη τους και σκαρφαλωμένοι στην κορυφή, καθώς ο David Hasselhoff έκανε μια ζωντανή παράσταση. Οι εικόνες της περιοχής γύρω από την πύλη εμφανίζονταν κυρίως από την κάλυψη των μέσων ενημέρωσης σε όλο τον κόσμο.

Πύλη του Βρανδεμβούργου σήμερα

Το τείχος του Βερολίνου είχε πέσει κατά τη διάρκεια της νύχτας και η Ανατολική και Δυτική Γερμανία επανασυνδέθηκαν.

Η Πύλη του Βρανδεμβούργου ανοίχθηκε εκ νέου και έγινε το σύμβολο μιας νέας Γερμανίας .

Η πύλη ανακαινίστηκε από το 2000 έως το 2002 από το Stiftung Denkmalschutz Berlin (Ίδρυμα Διατήρησης Μνημείων του Βερολίνου) και εξακολουθεί να αποτελεί χώρο έμπνευσης και φωτογραφίας. Ψάξτε για το μεγάλο χριστουγεννιάτικο δέντρο από τα τέλη Νοεμβρίου έως το Δεκέμβριο, τα μεγάλα αστέρια που παίζουν για το Silvester (συναυλία της Πρωτοχρονιάς) και οι τουρίστες όλο το χρόνο.

Πληροφορίες επισκεπτών για την Πύλη του Βρανδεμβούργου

Σήμερα, η Πύλη του Βρανδεμβούργου είναι ένα από τα πιο αξιοθέατα της Γερμανίας και της Ευρώπης. Μην χάσετε την τοποθεσία κατά την επίσκεψή σας στο Βερολίνο .

Διεύθυνση: Pariser Platz 1 10117 Βερολίνο
Μετάβαση: Unter den Linden S1 & S2, Πύλη του Βρανδεμβούργου U55 ή λεωφορείο 100
Κόστος: Δωρεάν

Άλλο ιστορικό Βερολίνο Must-Dos