Η γκαλερί East Side του Βερολίνου

Το τείχος του Βερολίνου ως κομμάτι της τέχνης

Η γκαλερί East Side Gallery (μερικές φορές συντομευμένη σε ESG) στο Βερολίνο είναι το μεγαλύτερο τμήμα του εικονικού τείχους του Βερολίνου . Ένα από τα σημαντικότερα τουριστικά αξιοθέατα της πόλης , είναι πλέον μνημείο για την ελευθερία με καλλιτεχνική συνεισφορά από διεθνώς αναγνωρισμένους καλλιτέχνες του δρόμου σε όλο τον κόσμο.

Σε 1,3 χιλιόμετρα (περίπου ένα μίλι) μακρύ, αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα υπαίθρια γκαλερί στον κόσμο. Αλλά ήταν κάποτε εργαλείο διαίρεσης της Ανατολής από το Δυτικό Βερολίνο.

Μάθετε περισσότερα για την ιστορία της γκαλερί East Side Gallery του Βερολίνου και πώς θα πρέπει να σχεδιάσετε την επίσκεψή σας.

Ιστορία της γκαλερί East Side

Μετά την πτώση του τοίχου το 1989, εκατοντάδες καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο ήρθαν στο Βερολίνο για να μεταμορφώσουν το ζοφερό τοίχο σε ένα έργο τέχνης. Καλύπτουν την ανατολική πλευρά των πρώην συνόρων που μέχρι τότε ήταν ανέγγιχτη. Υπάρχουν περισσότεροι από 100 πίνακες από 118 καλλιτέχνες από 21 διαφορετικές χώρες, που αναφέρονται ως Kunstmeile (τέχνης).

Ωστόσο, η κληρονομιά του τείχους απέχει πολύ από το ανέγγιχτο. Δυστυχώς, μεγάλα τμήματα του τείχους έχουν καταστραφεί από τη διάβρωση, το γκράφιτι και τους κυνηγούς τρόπαιων που απομακρύνουν μικρά κομμάτια για να φέρουν το σπίτι ως αναμνηστικό. Παρακαλώ, μην το κάνετε αυτό .

Τον Ιούλιο του 2006, ένα μικρό τμήμα του τείχους μετακινήθηκε για να προσφέρει πρόσβαση στον ποταμό Spree για το νέο στάδιο τέρας, O2 World, το οποίο φιλοξενεί τα πάντα από την Madonna στην ομάδα χόκεϋ του Eisbären στο Βερολίνο. Μια άλλη ενότητα αφαιρέθηκε τον Μάρτιο του 2013 για να ανοίξει δρόμο για διαμερίσματα πολυτελείας.

Κάποια από τα έργα των καλλιτεχνών καταστράφηκαν χωρίς ειδοποίηση και ο καταναλωτισμός και η εξυγίανση σε σχέση με ένα τέτοιο σημαντικό μνημείο κατατάσσουν την κοινότητα. Ειρηνικές διαδηλώσεις (συμπεριλαμβανομένης της εμφάνισης από τον μόνο και μόνο τον David Hasselhof) καθυστέρησαν την εργασία, αλλά το τμήμα τελικά αφαιρέθηκε.

Σήμερα, ο τοίχος εξακολουθεί να είναι μια εντυπωσιακή έκταση ανάμεσα στο Ostbahnhof (ανατολικό σιδηροδρομικό σταθμό) και το εκπληκτικό Oberbaumbrücke που εκτείνεται κατά μήκος του ποταμού Spree . Για την 20ή επέτειο από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου το 2009, οι πιο αγαπημένοι πίνακες αποκαταστάθηκαν και διατηρήθηκαν και τα έργα αυτά εξακολουθούν να περιορίζονται περιοδικά.

Τα τμήματα που έχουν αφαιρεθεί επιτρέπουν την καλύτερη πρόσβαση στον ποταμό και αυτό το τμήμα του ποταμού έχει γίνει ένα ειδυλλιακό κρέμασμα με καταστήματα τροφίμων και σουβενίρ και πολλά χλοοτάπητα μπαλώματα για να χαράξουν. Η πίσω πλευρά της σφαίρας έχει επίσης διακοσμηθεί με γκράφιτι, που αποδεικνύει ότι η τέχνη του δρόμου είναι ζωντανή και καλά στο Βερολίνο. Αυτή είναι και η θέση ενός θεματικού μπαρ και εστιατορίων Pirates καθώς και το Eastern Comfort Hostel.

Χαρακτηριστικά της γκαλερί East Side

Οι τοιχογραφίες αντικατοπτρίζουν την ταραγμένη γερμανική ιστορία και πολλοί φέρουν τα συνθήματα της ειρήνης και της ελπίδας. Τα φωτεινά πρόσωπα από το Thierry Noir έχουν γίνει ένα σύμβολο της πόλης και μπορούν να βρεθούν αντιγραφόμενα σε αμέτρητα αναμνηστικά .

Μια άλλη εικονική ζωγραφική είναι το " Der Bruderkuss " (Ο αδελφός φιλί), ή "Ο Θεός μου, με βοηθήστε να επιβιώσω αυτή τη θανατηφόρα αγάπη", από τον Ντμίτρι Βρουμπέλ. Δείχνει το αδελφικό φιλί μεταξύ του πρώην σοβιετικού ηγέτη Λεονίντ Μπρέζνεφ και του πρωθυπουργού της Ανατολικής Γερμανίας Έρικ Χόνκερ.

Ένα άλλο ευχάριστο πλήθος είναι το "Test the Rest" του Birgit Kinder, το οποίο δείχνει ένα ανατολικό γερμανικό Trabi που έχει πιαστεί με το τείχος.

Συμβουλές για την επίσκεψή σας στο Gallery East Side

Ξεκινήστε την περιήγησή σας στο East Side Gallery στο Ostbahnhof και περπατήστε κατά μήκος του τείχους μέχρι να φτάσετε στη γέφυρα Oberbaumbrücke. Ο σταθμός Warschauer του μετρό βρίσκεται βόρεια από εδώ και είναι μια άλλη επιλογή για το πού να ξεκινήσετε την περιήγησή σας.

Διεύθυνση: Mühlenstrasse 45-80, Βερολίνο - Friedrichshain
Μετάβαση: Ostbahnhof (γραμμή S5, S7, S9, S75) ή Warschauer (U1, S5, S7, S75)
Κόστος: Δωρεάν