Ένας ταξιδιωτικός οδηγός για το Hue στο κεντρικό Βιετνάμ

Η πρώτη σας ματιά στην πρώην αυτοκρατορική πρωτεύουσα του Βιετνάμ

Για να κατανοήσουμε την Χουε στο Κεντρικό Βιετνάμ, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτή η πόλη έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ιστορία του Βιετνάμ για τα τελευταία εκατοντάδες χρόνια. Η ιστορία είναι αυτό που κάνει το Χουε να είναι αυτό: μια νέα πόλη στη μία πλευρά του ποταμού Huong (ρομαντικά, αν ανακριβώς, που ονομάζεται ποταμός Άρωμα) και μια συλλογή από παλιές παγόδες, αυτοκρατορικά κτίρια και τάφους από την άλλη.

Και το παρελθόν είναι το πώς η Hue ζωντανεύει σήμερα, γεγονός που εξηγεί τους επιθετικούς κυκλικούς οδηγούς, τους πολυάριθμους τουριστικούς πράκτορες και πλήθος τουριστών που καταδιώκουν αυτή τη χαμένη πόλη του Κεντρικού Βιετνάμ.

Το παρελθόν και το παρόν του Χουέ

Hue ήταν η πρώην φεουδαρχική και αυτοκρατορική πρωτεύουσα του Βιετνάμ υπό τους αυτοκράτορες Nguyen. Πριν από τους Nguyens, ο Hue ανήκε στους ανθρώπους Hindu Cham, οι οποίοι αργότερα εκτοπίστηκαν από το βιετναμέζικο λαό όπως τους γνωρίζουμε σήμερα.

Το βιβλίο για τους Nguyens έκλεισε στην Hue, καθώς ο τελευταίος αυτοκράτορας Bao Dai γύρισε τα ηνία της εξουσίας στο Ho Chi Minh στην Πύλη μεσημέρι της Purple Forbidden City στις 30 Αυγούστου 1945.

Αυτό δεν ήταν το τέλος των προβλημάτων του Hue, καθώς η σύγκρουση μεταξύ του Κομμουνιστικού Βορρά και του καπιταλιστικού νότου (αυτό που ονομάζουμε τώρα Πόλεμος του Βιετνάμ) γύρισε το κεντρικό Βιετνάμ σε αμφισβητούμενη περιοχή. Η επίθεση του Tet το 1968 ώθησε την κατοχή του Βόρειου Βιετνάμ της Hue, την οποία αντιμετώπιζαν οι βιετναμέζικες και αμερικανικές δυνάμεις. Στην προκύπτουσα "μάχη του Hue", η πόλη καταστράφηκε και πάνω από πέντε χιλιάδες πολίτες σκοτώθηκαν.

Τα χρόνια ανασυγκρότησης και αποκατάστασης έχουν προχωρήσει αρκετά για να αποκαταστήσουν την Hue στην παλιά της δόξα.

Hue είναι σήμερα η πρωτεύουσα της γύρω Binh Tri Thien επαρχία, με πληθυσμό 180.000.

Το νότιο μισό του Hue είναι μια ήσυχα πολυσύχναστη κοινότητα γεμάτη με σχολεία, κυβερνητικά κτίρια και γοητευτικά παλιά σπίτια του 19ου αιώνα και σκεδασμό των ναών. Το βόρειο μισό κυριαρχείται από την αυτοκρατορική ακρόπολη και την απαγορευμένη πορφυρή πόλη (ή ό, τι έχει απομείνει από αυτήν). γύρω από την αγορά Dong Ba δίπλα στην ακρόπολη, έχουν αναπτυχθεί εμπορικές περιοχές.

Επισκεφθείτε την Ακρόπολη Hue

Ως πρώην αυτοκρατορική πρωτεύουσα, η Hue είναι αξιοσημείωτη για τις πολυάριθμες βασιλικές της δομές, οι οποίες έχουν κερδίσει την διεθνή αναγνώριση της πόλης ως την πρώτη παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά της UNESCO το 1993. (Διαβάστε για 10 περιοχές της παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO για τη νοτιοανατολική Ασία ).

Το κορυφαίο βασιλικό κειμήλιο της Hue είναι η απαγορευμένη πορφυρή πόλη , η έδρα των αυτοκράτορων Nguyen μέχρι το 1945. Από τις αρχές του 1800 μέχρι την παραίτηση του Bao Dai το 1945, η Απαγορευμένη Μωβ Πόλη - που περιβάλλεται από την Ακρόπολη με ψηλά τοιχώματα , ήταν το κέντρο της Βιετναμέζικης τη διακυβέρνηση και την πολιτική. (Για μια εσωτερική εμφάνιση, διαβάστε την περιοδεία μας στην Ακρόπολη Hue, Hue, Βιετνάμ .)

Η Ακρόπολη είναι περίπου 520 εκτάρια σε μέγεθος. τα ψηλά πέτρινα τείχη και η Μωβ Απαγορευμένη Πόλη πίσω από αυτά, όταν ερμητικά σφραγισμένα εναντίον των ξένων, είναι πλέον ανοιχτά στο κοινό.

Υπάρχουν μεγάλοι ανοιχτοί χώροι στο εσωτερικό του Citadel, όπου στέκονταν τα αυτοκρατορικά κτίρια. Τα περισσότερα από αυτά καταστράφηκαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης Tet, αλλά ένα πρόγραμμα συνεχούς ανακαίνισης υπόσχεται να αποκαταστήσει την Ακρόπολη στην παλιά της δόξα.

Οι θησαυροί της δυναστείας Nguyen - ή μερικοί από αυτούς - μπορούν να προβληθούν στο Μουσείο Βασιλικών Καλών Τεχνών , ένα ξύλινο παλάτι που βρίσκεται στην ακρόπολη, στην περιοχή που ονομάζεται Tay Loc Ward.

Θα βρείτε εκθέματα που προβάλλουν καθημερινά αντικείμενα από την Απαγορευμένη Πορφυρή Πόλη στα ακροβατικά του χρόνια - γκονγκ, καρέκλες sedan, ρούχα και σκεύη. Λεπτώς φτιαγμένα χάλκινα, πορσελάνη, τελετουργικά όπλα και φινέτσα στο γήπεδο δείχνουν στους επισκέπτες πόσο έκτακτη είναι η «συνηθισμένη» ημέρα του Νουγιέν.

Το ίδιο το κτίριο χρονολογείται από το 1845 και είναι γνωστό για τη μοναδική του αρχιτεκτονική: ένα παραδοσιακό τύπο που ονομάζεται trung thiem diep oc ("κεκλιμένες διαδοχικές στέγες") που υποστηρίζονται από 128 πυλώνες. Οι τοίχοι είναι γραμμένοι με βουρτσισμένα γράμματα σε παραδοσιακό βιετναμέζικο γραπτό.

Το Μουσείο Βασιλικών Καλών Τεχνών βρίσκεται στην Ακρόπολη στην οδό Le Truc 3. οι ώρες λειτουργίας είναι μεταξύ 6:30 π.μ. και 5:30 μ.μ., από Τρίτη έως Κυριακή.

Τους μυστηριώδεις βασιλικούς τάφους του Χουέ

Τα αυτοκρατορικά κτήρια, σύμφωνα με την κινεζική εμπνευσμένη παράδοση, σχεδιάστηκαν για να συμμορφώνονται με τις αρχές του φενγκ σούι.

Αυτά τα κτίρια περιείχαν στοιχεία που προορίζονταν να μεγιστοποιήσουν την ευοίωνο στάση της δομής με το σύμπαν.

Αυτή η προσκόλληση στις αρχαίες αρχές μπορεί να φανεί καθαρά στους αυτοκρατορικούς τάφους γύρω από την Χουε , οι οποίοι φέρουν όλα τα κοινά στοιχεία που προέρχονται από το φενγκ σούι. (Διαβάστε τη λίστα των κορυφαίων βασιλικών τάφων της Χουέ, Βιετνάμ .)

Από τους επτά γνωστούς αυτοκρατορικούς τάφους γύρω από την Χουέ, οι τρεις είναι πολύ πιο δημοφιλείς σε σχέση με τους υπόλοιπους, λόγω της σχετικής καλής τους κατάστασης και της εύκολης προσβασιμότητας - αυτοί είναι οι τάφοι των Minh Mang , Tu Duc και Khai Dinh .

Η Πύλη Thien Mu του Hue

Ένας από τους παλαιότερους ιστορικούς χώρους του Hue - πριν από την Ακρόπολη και τους τάφους σε ηλικία και σεβασμό - είναι η Thien Mu Pagoda , ένας ναός στην κορυφή ενός λόφου που βρίσκεται περίπου τρία μίλια από το κέντρο της πόλης Hue. (Διαβάστε το άρθρο μας σχετικά με την Thien Mu Pagoda .)

Το Thien Mu έχει θέα στη βόρεια όχθη του ποταμού Perfume. Δημιουργήθηκε από τον κυβερνήτη του Hue το 1601 για να εκπληρώσει έναν τοπικό μύθο - το όνομα της παγόδας (το οποίο μεταφράζεται σε "Heavenly Lady") αναφέρεται στη φανταστική κυρία της ιστορίας.

Ο επταώροφος πύργος του Thien Mu είναι ένα από τα νεώτερα κτήρια της παγόδας - προστέθηκε το 1844 από τον αυτοκράτορα Nguyen Thieu Tri.

Κήποι του Hue

Η ιστορία του Hue ως αυτοκρατορικό κέντρο εξουσίας συνδέεται στενά με τις ιστορίες των εξέχουσων οικογενειών της περιοχής, οι περισσότεροι από τους οποίους έχτισαν περίτεχνα σπίτια κήπων στην πόλη.

Παρά την αποχώρηση των αυτοκρατόρων, μερικά από τα σπίτια κήπων παραμένουν σήμερα στάσιμα, τα οποία διατηρούνται από τους απογόνους των μανταρινιών ή των ευγενών που τα έχτισαν. Ανάμεσα στα σπίτια αυτά είναι το Lac Tinh Vien στην οδό Phan Dinh Phung 65, η Princess Ngoc Son στην οδό 29 Nguyen Chi Thanh και το Y Thao στις 3 οδούς Thach Han

Κάθε σπίτι κήπου έχει έκταση περίπου 2.400 τετραγωνικών μέτρων. Όπως και οι βασιλικοί τάφοι, τα σπίτια κήπων έχουν πολλές απόψεις: ένα κεραμίδι που καλύπτεται από την πύλη μπροστά από το σπίτι, έναν καταπράσινο κήπο που περιβάλλει το σπίτι, συνήθως ξεκινώντας με ένα μικρό βράχο στον κήπο. και ένα παραδοσιακό σπίτι.

Μετάβαση στο Hue με αεροπλάνο, λεωφορείο ή τρένο

Το Hue είναι σχεδόν εξισσορότερο από τα βόρεια και τα νότια άκρα του Βιετνάμ, περίπου 400 μίλια βόρεια της Ho Chi Minh City (Saigon) και περίπου 335 μίλια νότια του Ανόι. Hue μπορεί να προσεγγιστεί από οποιαδήποτε κατεύθυνση με αεροπλάνο, λεωφορείο, ή τρένο.

Ταξίδι στο Hue από το αεροπλάνο. Το Διεθνές Αεροδρόμιο Phu Bai του Hue (IATA: HUI) είναι περίπου οκτώ μίλια από το κέντρο της πόλης Hue (περίπου μισή ώρα με ταξί) και χειρίζεται καθημερινές πτήσεις από και προς το Saigon και το αεροδρόμιο Noi Bai Hanoi . Οι πτήσεις μπορεί να διαταραχθούν από κακές καιρικές συνθήκες.

Τα εισιτήρια ταξί από το αεροδρόμιο προς το κέντρο της πόλης υπολογίζονται σε περίπου 8 δολάρια. Όταν επιστρέφετε στο αεροδρόμιο από το κέντρο της πόλης, μπορείτε να οδηγήσετε το μίνι λεωφορείο της Vietnam Airlines, το οποίο αναχωρεί από τα γραφεία των αεροπορικών εταιρειών στην οδό 12 Hanoi λίγες ώρες πριν από την προγραμματισμένη πτήση.

Ταξιδέψτε στο Hue με λεωφορείο. Απόχρωση συνδέεται με τις μεγάλες πόλεις του Βιετνάμ με ένα καλά δρομολογημένο δημόσιο λεωφορείο. Τα λεωφορεία που εισέρχονται στο Χουε από νότιους προορισμούς όπως ο Χόι Αν και ο Ντα Νανγκ καταλήγουν στο σταθμό An Cuu, ο οποίος απέχει περίπου δύο χιλιόμετρα νοτιοανατολικά από το κέντρο της πόλης. Τα λεωφορεία από το Ανόι και άλλες βόρειες περιοχές καταλήγουν στο σταθμό An Hoa, περίπου τρία μίλια βορειοδυτικά του κέντρου της Χουέ.

Η διαδρομή με λεωφορείο από το Ανόι προς το Χουέ είναι ένα ταξίδι 16 ωρών, το οποίο πραγματοποιείται τη νύχτα. Τα λεωφορεία αναχωρούν από το Ανόι στις 19:00 και φθάνουν στο Hue στις 9 το πρωί. Τα λεωφορεία που εκτελούν τη νότια διαδρομή μεταξύ Χόι Αν ή Ντα Νανγκ χρειάζονται περίπου 6 ώρες για να ολοκληρωθεί το ταξίδι.

Το σύστημα λεωφορείων "open tour" είναι μια άλλη δημοφιλής χερσαία εναλλακτική λύση. Οι ανοιχτές υπηρεσίες τουριστικών λεωφορείων επιτρέπουν στους τουρίστες να σταματήσουν σε οποιοδήποτε σημείο κατά μήκος της διαδρομής, αλλά απαιτούν από εσάς να επιβεβαιώσετε το επόμενο ταξίδι 24 ώρες πριν την οδήγηση. Το ανοικτό σύστημα περιηγήσεων προσφέρει μεγάλη ευελιξία στους τουρίστες που επιθυμούν να ταξιδέψουν με τον δικό τους ρυθμό.

Ταξίδι στο Hue με τρένο. Το "Express Reunification" σταματά από το Hue, πραγματοποιώντας αρκετές μετακινήσεις την ημέρα μεταξύ Ανόι, Danang και Ho Chi Minh City. (περισσότερες πληροφορίες εδώ: Βιετνάμ Σιδηρόδρομος - offsite) Ο σιδηροδρομικός σταθμός Hue βρίσκεται στο νοτιοδυτικό άκρο της οδού Le Loi, στην οδό 2 Bui Thi Xuan, περίπου 15 λεπτά από το κέντρο της πόλης.

Η πιο πλούσια βόλτα στο Hue πρέπει να είναι ο πρώτης τάξεως Livitrans από το Ανόι . Η Livitrans είναι μια ιδιωτική εταιρεία που εκμεταλλεύεται ένα ξεχωριστό αυτοκίνητο που συνδέεται με ορισμένες γραμμές τρένων. Τα εισιτήρια Livitrans είναι 50% ακριβότερα από συγκρίσιμα σκάφη πρώτης κατηγορίας στην κανονική γραμμή, αλλά προσφέρουν μεγαλύτερη άνεση.

Οι τουρίστες στο αυτοκίνητο Livitrans ταξιδεύουν με στυλ 420 μιλίων από το Hanoi-Hue - άνετα κλιματιζόμενα κουκέτες, καθαρά σεντόνια, ηλεκτρικές πρίζες και νομισματοκομεία ελεύθερης αναπνοής (ελάχιστα ή και καθόλου φαγητό). Ένα μονόδρομο εισιτήριο τουριστικής κατηγορίας από το Ανόι προς το Hue για Livitrans κοστίζει 55 δολάρια (σε σύγκριση με περίπου 33 δολάρια για το κανονικό μαλακό κρεβάτι).

Να πάρει γύρω Απόχρωση

Το Cyclos, τα ταξί της μοτοσικλέτας και τα τακτικά ταξί είναι εύκολο να έρθουν στην Hue.

Τα ταξί Cyclos και μοτοσικλετών (xe om) μπορούν να είναι αρκετά επιθετικά και θα σας καταστρέψουν για δουλειά - εσείς είτε αγνοείτε τους είτε εισπράττετε και πληρώνετε. Οι τιμές για το cyclos / xe om ποικίλλουν, αλλά μια λογική τιμή είναι περίπου 8,000 VND για κάθε μίλι σε ένα ταξί για μοτοσικλέτες - διαπραγματεύονται προς τα κάτω για μεγαλύτερα ταξίδια. Πληρώστε περίπου 5.000 VND για κάθε δέκα λεπτά σε ένα κύκλο, ή λιγότερο εάν κάνετε κράτηση περισσότερο.

Ενοικιάσεις ποδηλάτων: Τα ποδήλατα μπορούν να ενοικιαστούν από τους πιο αξιόπιστους ξενώνες με επιτόκιο περίπου 2 δολάρια την ημέρα. Εάν είστε πιο φιλόδοξοι, ίσως θελήσετε να εγγραφείτε για μια περιήγηση με ποδήλατο μέσω της Hue με την Tien Bicycles (Tien Bicycles, επίσημη ιστοσελίδα - offsite).

Σκάφη δράκων: Οι βόλτες με βάρκα κάτω από τον ποταμό Άρωμα μπορούν να κανονιστούν για περίπου 10 δολάρια μια βάρκα για ένα ταξίδι μισής ημέρας. Ένα σκάφος μπορεί να μεταφέρει οκτώ άτομα, Μπορείτε επίσης να συμμετάσχετε σε ένα πλήρες ημερήσιο ταξίδι για περίπου 3 δολάρια ανά κεφάλι, διαθέσιμο στα περισσότερα τουριστικά καφέ της πόλης. Η προβλήτα του σκάφους βρίσκεται στην οδό 5 Le Loi, δίπλα στο πλωτό εστιατόριο.

Διαβάστε για το πώς να επισκεφθείτε τους βασιλικούς τάφους στην Hue, Βιετνάμ .

Hue Ξενοδοχεία - Πού να μείνετε ενώ στο Hue

Hue δεν έχει έλλειψη backpacker-οικονομικά ξενοδοχεία, άνετα ξενοδοχεία μεσαίας κατηγορίας, και μερικά ξενοδοχεία πολυτελείας. Τα περισσότερα από τα φθηνότερα μέρη επικεντρώνονται γύρω από το Pham Ngu Lao και τις γειτονικές οδούς, που αντιπροσωπεύουν το τμήμα backpacker της πόλης. Περισσότερα ξενοδοχεία είναι επίσης διαθέσιμα στο ανατολικό άκρο της οδού Le Loi.

Επιλέξτε ένα από τα πολυτελή ξενοδοχεία της Hue εάν θέλετε να κοιμηθείτε σε λίγη ιστορία. τουλάχιστον δύο από τα ξενοδοχεία που αναφέρονται παρακάτω χρησίμευσαν ως κατοικίες για κατοχή γαλλικών αξιωματούχων κατά την αποικιακή περίοδο.

Καλύτεροι χρόνοι για να επισκεφθείτε το Hue

Hue βρίσκεται σε μια τροπική ζώνη μουσώνων , που βιώνει τις περισσότερες βροχοπτώσεις στη χώρα. Η περίοδος βροχής της Hue έρχεται μεταξύ των μηνών Σεπτεμβρίου και Ιανουαρίου. η βαρύτερη βροχή πέφτει τον μήνα Νοέμβριο. Οι επισκέπτες παίρνουν το Hue στα καλύτερά του μεταξύ Μαρτίου και Απριλίου.