Ιστορία της λίμνης Taupo: Στοιχεία και αριθμοί για τον περίεργο ταξιδιώτη

Τη μεγαλύτερη λίμνη γλυκού νερού της Νέας Ζηλανδίας

Η λίμνη Taupo της Νέας Ζηλανδίας, η οποία προσφέρεται από τους εμπόρους ταξιδιών ως η τέλεια παιδική χαρά της φύσης, κάθεται στο κέντρο του βόρειου νησιού, περίπου τρεισήμισι ώρες με το αυτοκίνητο από το Ώκλαντ και τέσσερις και μισή ώρες από το Wellington. Η μεγαλύτερη λίμνη γλυκού νερού της χώρας προσελκύει θαλάσσιους σκιέρ, ναυτικούς και καγιάκ, αλλά η αλιεία αποτελεί την κορυφή της λίστας των αγαπημένων υπαίθριων δραστηριοτήτων για πολλούς επισκέπτες.

Η λίμνη Taupo από τους αριθμούς

Η λίμνη Taupo καλύπτει 238 τετραγωνικά μίλια (616 τετραγωνικά χιλιόμετρα), καθιστώντας το περίπου το μέγεθος της Σιγκαπούρης.

Είναι η μεγαλύτερη λίμνη στη χώρα και έχει σχεδόν το διπλάσιο της επιφάνειας της λίμνης Te Anau στο Νότιο Νησί, το άλλο μεγαλύτερο της Νέας Ζηλανδίας (344 τετραγωνικά χιλιόμετρα). Είναι πολύ μεγαλύτερη από την επόμενη μεγαλύτερη λίμνη στο βόρειο νησί, λίμνη Rotorua (31 τετραγωνικά μίλια / 79 τετραγωνικά χιλιόμετρα).

Η λίμνη Taupo εκτείνεται μήκους 46 χιλιομέτρων μήκους 21 χιλιομέτρων (33 χιλιόμετρα) πλάτους, με ακτογραμμή 120 χιλιομέτρων (193 χιλιόμετρα). Το μέγιστο μήκος είναι 29 μίλια (46 χιλιόμετρα) και το μέγιστο πλάτος είναι 21 μίλια (33 χιλιόμετρα). Το μέσο βάθος είναι 360 πόδια (110 μέτρα). Το μέγιστο βάθος είναι 610 πόδια (186 μέτρα). Ο όγκος του νερού είναι 14 κυβικά μίλια (59 κυβικά χιλιόμετρα).

Λίμνη Taupo Σχηματισμός και ιστορία

Η λίμνη Taupo γεμίζει την καλντέρα που έμεινε πριν από 26.500 χρόνια από μια τεράστια ηφαιστειακή έκρηξη. Τα τελευταία 26.000 χρόνια, 28 μεγάλες εκρήξεις έχουν λάβει χώρα μεταξύ 50 και 5.000 χρόνων. Η πιο πρόσφατη έκρηξη έγινε περίπου 1.800 χρόνια πριν.

Το Taupo παίρνει το όνομά του ως τη συντομευμένη έκδοση του σωστού του ονόματος, Taupo-nui-a-Tia . Αυτό μεταφράζεται από τη Μαορί ως "το μεγάλο μανδύα της Tia". Αναφέρεται σε ένα περιστατικό όταν ο πρώην αρχηγός της Μαορί και ο εξερευνητής παρατήρησαν κάποια ασυνήθιστα χρωματιστά βράχια κατά μήκος της όχθης της λίμνης που μοιάζουν με το μανδύα του. Ονομάστηκε τα βράχια " Taupo-nui-a-Tia", και η συντομευμένη μορφή αργότερα έγινε το όνομα της λίμνης και της πόλης.

Λίμνη Taupo Ψάρεμα και κυνήγι

Η λίμνη Taupo και τα γύρω ποτάμια αποτελούν τον κύριο προορισμό αλιείας γλυκού νερού στη Νέα Ζηλανδία . Με τη μεγαλύτερη φυσική αλιεία πέστροφας στον κόσμο, στην πόλη Turangi, είναι ένας διεθνώς γνωστός προορισμός για την αλιεία πέστροφας. μπορείτε να ρίξετε μια μύγα στη λίμνη και στα γύρω ποτάμια. Τα κύρια είδη ψαριών είναι η καστανή πέστροφα και η ιριδίζουσα πέστροφα που εισήχθησαν στη λίμνη το 1887 και το 1898 αντίστοιχα. Οι κανόνες της αλιείας σας εμποδίζουν να αγοράσετε ψάρια που αλιεύονται εκεί. Μπορείτε, όμως, να ζητήσετε από ένα τοπικό εστιατόριο να μαγειρεύει τα ψάρια σας.

Τα δάση και οι ορεινές περιοχές γύρω από τη λίμνη προσφέρουν πολλές δυνατότητες για κυνήγι. Τα ζώα περιλαμβάνουν άγριους χοίρους, κατσίκες και ελάφια. Για να ψαρεύετε ή να κάνετε κυνήγι κοντά στο Taupo, πρέπει να αγοράσετε άδεια αλιείας ή άδεια κυνηγιού.

Lake Taupo Περιβάλλον

Στο βόρειο άκρο της λίμνης Taupo, μπορείτε να επισκεφθείτε τον δήμο Taupo (23.000 κατοίκους) και να βρείτε την κύρια έξοδο της λίμνης, τον ποταμό Waikato. Είναι ενδιαφέρον ότι χρειάζονται περίπου 10 και μισό χρόνια από τη στιγμή που μια σταγόνα νερού εισέρχεται στη λίμνη μέχρι να φύγει από την έξοδο του ποταμού Waikato.

Στο νότιο άκρο βρίσκεται ο δήμος Turangi, που τιμολογείται ως αλιευτική πρωτεύουσα της πέστροφας στη Νέα Ζηλανδία.

Πιο νότια βρίσκεται το Εθνικό Πάρκο Tongariro, ένας από τους τρεις χώρους της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ στη Νέα Ζηλανδία και το πρώτο εθνικό πάρκο της χώρας. Το Όρος Ruapehu, το όρος Tongariro και το Όρος Ngauruhoe κυριαρχούν στον ορίζοντα του νότιου άκρου της λίμνης. Μπορείτε να τα δείτε ξεκάθαρα από τον δήμο Taupo.

Στην ανατολική πλευρά βρίσκεται το δασικό πάρκο Kaimanawa και τα πεδία Kaimanawa. Πρόκειται για ένα τεράστιο δάσος από αρχικές οξιές, τσιπούρα και θάμνους. Το πάρκο ήταν επίσης το σκηνικό για την Μαύρη Πύλη του Μορντόρ στην τριλογία ταινίας Άρχων των Δαχτυλιδιών. ( Διαβάστε για τις εκδρομές Lord of the Rings και τις τοποθεσίες στο νότιο νησί. )

Στα δυτικά της λίμνης βρίσκεται το πάρκο συντήρησης Pureora, ένας σημαντικός βιότοπος για σπάνια ιθαγενή πουλιά.