Φεστιβάλ Ελέγχου Τζαϊπούρ: Τι πρέπει να ξέρετε

Το Ρατζαστάν δεν είναι μόνο το καλοκαίρι και τα φεστιβάλ καμήλας! Το Φεστιβάλ Ελέγχου Jaipur είναι μια μεγάλη ευκαιρία να δούμε το ανθεκτικό σύμβολο του βασιλείου Rajput, του ελέφαντα, στα καλύτερα του. Το φεστιβάλ ξεκινάει με μια παραδοσιακή πομπή διακοσμημένων ελεφάντων. Περπατούν με υπερηφάνεια πάνω και κάτω, όπως μοντέλα πασαρέλας, σε ένα ευχάριστο πλήθος. Οι διαγωνισμοί ομορφιάς των ελεφάντων, οι λαϊκοί χοροί και τα ρυμουλκά μεταξύ ελεφάντων, ντόπιων και αλλοδαπών είναι όλα τα τακτικά γεγονότα.

Ακύρωση του Φεστιβάλ

Το Φεστιβάλ Ελέγχου Τζαϊπούρ πραγματοποιείται συνήθως ετησίως την Κυριακή. Ωστόσο, λόγω πιέσεων από ομάδες δικαιωμάτων των ζώων, δεν έχει πραγματοποιηθεί από το 2012. Οι ακτιβιστές ανησυχούσαν για τους ελέφαντες που καλύπτονται με τοξικές βαφές. Υποστήριξαν επίσης ότι η ένταξη των ελεφάντων στο φεστιβάλ εμπίπτει στην κατηγορία των "επιδόσεων των ζώων" και ως εκ τούτου οι ελέφαντες έπρεπε να εγγραφούν στο συμβούλιο καλής διαβίωσης των ζώων. Μέχρι στιγμής, το συμβούλιο δεν χορήγησε άδεια για τη χρήση των ελεφάντων.

Εναλλακτικές λύσεις στο Φεστιβάλ Ελέγχου Jaipur

Το πρωί της Holi, ο Τουρισμός του Ρατζαστάν διοργανώνει μια ειδική γιορτή για τους επισκέπτες. Κρατάται στους χλοοτάπητες του ξενοδοχείου Khasa Kothi, κοντά στο σιδηροδρομικό σταθμό του MI Road (δεν χρειάζεται να είσαι επισκέπτης του ξενοδοχείου). Δεν υπάρχουν ελεφάντες στην εκδήλωση, αλλά διαθέτει τοπική λαϊκή μουσική Rajasthani και ρίψη χρωμάτων.

Το Diggi Palace στο Τζαϊπούρ φιλοξενεί επίσης μια δημοφιλής γιορτή Holi. Περιλαμβάνει μεσημεριανό μπουφέ και πολιτιστικές παραστάσεις, καθώς και ρίψη χρωμάτων φυσικά.

Vedic Walks πραγματοποιεί μια ειδική περιήγηση στο περπάτημα Holi.

Αν θέλετε να παρακολουθήσετε μια τοπική γιορτή Holi με ελέφαντες, δοκιμάστε το Eleholi Fest. Το Eleholi είναι ένα ειδικό γεγονός που πραγματοποιείται κάθε Holi στο πάρκο ελέφαντα Eleday κοντά στο Amber Fort στο Jaipur.

Δύο διαφορετικά προγράμματα είναι διαθέσιμα, προσφέροντας ποικίλους βαθμούς συμμετοχής στους ελέφαντες.

Το Eleday ιδρύθηκε το 2011 από τον Pushpendra Shekhawat, ο οποίος εγκατέλειψε το επάγγελμά του για να συνεχίσει το όνειρό του να στεγάζει ένα πάρκο ελέφαντα και να φροντίζει τα πλάσματα που αγαπάει. Το πάρκο έχει τώρα 30 θηλυκές ελέφαντες, πολλές από τις οποίες διασώθηκαν. Οι mahouts (ελεφάντες αναβάτες) έχουν πέντε γενεές αξίας εμπειρίας με ελέφαντες, συμπεριλαμβανομένης της προηγούμενης εργασίας για την βασιλική οικογένεια.

Θεραπεία των Ελέφαντες

Υπάρχουν πολλά πάρκα ελέφαντα στο Τζαϊπούρ. Πολλοί άνθρωποι ανησυχούν για το πώς αντιμετωπίζονται οι ελέφαντες εκεί. Η πραγματικότητα είναι ότι οι ελέφαντες χρησιμοποιούνται για να μεταφέρουν τους τουρίστες μέχρι το Amber Fort. Αυτό βοηθά στη δημιουργία εισοδήματος για τη συντήρησή τους (είναι δαπανηρό να τροφοδοτήσετε έναν ελέφαντα!).

Ωστόσο, το Eleday είναι γνωστό ότι είναι ένα από τα πάρκα που παίρνει την καλύτερη φροντίδα των ελεφάντων του και τα αντιμετωπίζει με ανθρώπινο τρόπο. Δεν έχουν βλάψει με κανέναν τρόπο, και φαίνονται ευτυχισμένοι και καλά ενθουσιασμένοι.

Μπορείτε να διαβάσετε κριτικές για το Eleday στο Tripadvisor.