Το Παρίσι απαγορεύει το κάπνισμα;

Παρακολουθήστε τους μύθους να ανεβαίνουν στον καπνό

Η σύντομη απάντηση; Ναι, υπάρχει γενική απαγόρευση στη Γαλλία από τις αρχές του 2006. Γιατί λοιπόν οι άνθρωποι συχνά φαίνονται τόσο συγκεχυμένοι για το θέμα; Είναι μόνο το παλιό στερεότυπο ότι ο μέσος Γάλλος άνθρωπος - άνδρας ή γυναίκα - πρέπει να δει με ένα τσιγάρο γεμάτο φρικτά στο χέρι τους (σχεδόν όπως μια δήλωση μόδας διαβόλων μπορεί να φροντίζει;)

Είναι στην πραγματικότητα πιο περίπλοκο από αυτό και έχει να κάνει περισσότερο με αποτυχημένα ή υπερβολικά χαλαρά ή αόριστα μέτρα που προβλήθηκαν στο παρελθόν.

Έχοντας γνώση από τη δεκαετία του 1970 ότι το κάπνισμα αποτελούσε ανησυχία για τη δημόσια υγεία, η Γαλλία έχει περάσει πολλά μέτρα κατά του καπνίσματος με τα χρόνια - το νωρίτερο από το 1976 - αλλά μέχρι πρόσφατα όλα δεν έκαναν καθόλου την απαγόρευση των "τσιγάρων" τους δημόσιους χώρους ή ακόμη και τους ανεπαρκώς επιβαλλόμενους περιορισμούς σε χώρους όπου έπρεπε να απαγορευτούν.

Έτσι, το 2006, όταν η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα απαγορεύσει το κάπνισμα από όλους τους δημόσιους χώρους στη Γαλλία , συμπεριλαμβανομένων των καφετεριών, των εστιατορίων και των περισσότερων μπαρ, πολλοί άνθρωποι (συμπεριλαμβανομένου μου) έγραψαν σκεπτικώς το προτεινόμενο μέτρο ως μια άλλη μάταιη προσπάθεια αλλαγής μια βασικά τσιγάρο-ευτυχισμένη κουλτούρα. Λοιπόν, κάναμε λάθος, όπως αποδεικνύεται. Από τότε που τέθηκε σε ισχύ η απαγόρευση, οι κάποτε θορυβώδεις καφετέριες και εστιατόρια της πόλης έχουν γίνει εκπληκτικά αναπνεύσιμα και οι περισσότεροι ντόπιοι προσαρμόστηκαν γρήγορα στους νέους νόμους, υποχρεωτικά να γκρινιάζουν. Οι περισσότεροι από τους Παριζιάνους έχουν προσαρμοσθεί στην αλλαγή με ευκολία που έχει προκαλέσει έκπληξη σε όλους, ειδικά αν ληφθεί υπόψη η μακρόχρονη πολιτιστική παράδοση εδώ για διαμαρτυρία και παραβίαση των κανόνων όποτε είναι δυνατόν.

Ήταν μια γρήγορη αλλαγή του πολιτισμού, και κολλήθηκε. Δούλεψε! Mon dieu!

Σίγουρα, μερικοί άνθρωποι θρήνησαν τον θάνατο μιας εικονικής παριζιάνικης καφετέριας σκηνής, που υποδειγματοποιήθηκε από τον υπαρξιακό Γάλλο φιλόσοφο και συγγραφέα Jean Paul Sartre, ο οποίος σπάνια βρέθηκε χωρίς τσιγάρο. Η επιτυχία της απαγόρευσης του καπνίσματος είναι ένα παράδειγμα του πώς τα δημοφιλή πολιτισμικά στερεότυπα για τους Γάλλους και τους Παρίσιους δεν είναι τόσο στερεά όσο θα πίστευαν ορισμένοι.

Ο απαγόρευση στις λεπτομέρειες: Ποια μέρη καλύπτει;

Η απαγόρευση του καπνίσματος στη Γαλλία το 2006 απαγορεύει να φωτίζεται σε όλους τους δημόσιους χώρους, με κάποιες πολύ στενές εξαιρέσεις. Αυτό περιλαμβάνει τα περισσότερα μπαρ, εστιατόρια, καφετέριες, περιοχές δημόσιων συγκοινωνιών όπως μετρό και σιδηροδρομικούς σταθμούς, λεωφορεία, μουσεία, χώρους διασκέδασης και κάθε άλλο μέρος που μπορεί να οριστεί ευρέως ως δημόσιος χώρος. Αυτές είναι οι εξαιρέσεις από τον κανόνα που ισχύουν στη Γαλλία. Οι παρακάτω θέσεις επιτρέπουν το κάπνισμα, αλλά μόνο υπό την προϋπόθεση ότι εγκαθιστούν αποκλειστικά, ειδικά αεριζόμενους, κλειστούς θαλάμους καπνίσματος στους οποίους δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν ούτε τρόφιμα ούτε ποτά:

Η καπνιστή εξαίρεση: Μερικώς κλειστές βεράντες

Ένα μπερδεμένο και ελαφρώς ενοχλητικό σημείο (για μη καπνιστές); Πολλά καφέ και εστιατόρια με υπαίθριες, μερικώς κλειστές και θερμαινόμενες βεράντες επιτρέπουν το κάπνισμα - που σημαίνει ότι αν θέλετε να καθίσετε έξω σε ένα ωραίο, ζεστό βράδυ ή ζεστό δίπλα σε μια εξωτερική πισίνα κατά τη διάρκεια του χειμώνα, θα πρέπει να να είστε προετοιμασμένοι για κάποιες πολύ βαριές αναθυμιάσεις. Αυτές οι βεράντες τώρα συχνά κυριαρχούνται από καπνιστές που συχνά προτιμούν να είναι σε θέση να ανάβουν κατά τη διάρκεια του γεύματός τους, χωρίς να χρειάζεται να φύγουν από το τραπέζι.

Διαβάστε Σχετικές: 5 Fantastic Cafe Terraces στο Παρίσι Σας προτείνουμε

Ένα άλλο ζήτημα που έχει πέσει κάτω από το δέρμα ορισμένων, ειδικά στο Παρίσι, είναι ότι τα πεζοδρόμια έξω από τα μπαρ και τα κλαμπ είναι συχνά γεμάτα από καπνιστές, εμποδίζοντας την κυκλοφορία των ποδιών και δημιουργώντας επιπλέον θόρυβο. Λύση του Παρισιού; Δημιουργώντας νομοθεσία για την καταπολέμηση του θορύβου που έχει καταταγεί ... υποθέτετε ... καπνιστές, μεταξύ άλλων! Ο (μη) ενάρετος κύκλος καταγγελιών δεν φαίνεται να τελειώνει στη Γαλλία. Μέρος της γοητείας; Εσύ αποφασίζεις.

Οφέλη για την υγεία από την απαγόρευση του καπνίσματος: κάποιες στατιστικές

Ίσως να είσαι καπνιστής που ενοχλείται από το ότι δεν μπορείς πλέον να απολαμβάνεις τσιγάρο στα περισσότερα μέρη της Γαλλίας, όπου φανταζόταν ότι έμοιαζε με τον Jean-Paul Belmondo ή τον Jean Seberg στην ταινία του Godard "Breathless", παραμένοντας για λίγες ώρες σε κάποια καπνιστή μπαρ στην πρωτεύουσα. Ωστόσο, είναι αναμφισβήτητο ότι αυτή η νομοθεσία έχει οδηγήσει σε κάποιες συγκεκριμένες βελτιώσεις στη συνολική υγεία της χώρας και των κατοίκων της.

Σύμφωνα με το γαλλικό Υπουργείο Υγείας, μόνο ένα χρόνο μετά την έναρξη ισχύος της απαγόρευσης σε ολόκληρη τη χώρα, ο αριθμός των ατόμων κάτω των 65 ετών που εισήχθησαν σε αίθουσες έκτακτης ανάγκης για καρδιακή προσβολή μειώθηκε κατά 15%. Η ατμοσφαιρική ρύπανση και οι τοξίνες στα περισσότερα δημόσια ιδρύματα μειώθηκαν κατά 80% τους πρώτους τρεις μήνες. Σίγουρα, μερικοί μπορεί να εξακολουθούν να γκρινιάζουν λίγο - ειδικά η παριζιάνικη παράδοση. Αλλά για τους περισσότερους ανθρώπους, η απαγόρευση του καπνίσματος ήταν μια καλή και εκπληκτικά διαρκή αλλαγή.