Ιστορία του Πύργου της Ελευθερίας

Εάν ζείτε στο Μαϊάμι, γνωρίζετε χωρίς αμφιβολία την σιλουέτα του Πύργου της Ελευθερίας. Είναι ένα χαρακτηριστικό μέρος του ορίζοντα μας. Η πλούσια ιστορία και ο συμβολισμός της διατηρούνται τώρα για να απολαμβάνουν όλοι για τις επόμενες γενιές.

Ο Πύργος της Ελευθερίας χτίστηκε στο Μεσογειακό αναγεννησιακό στυλ το 1925, όταν φιλοξένησε τα γραφεία του Μαϊάμι News & Metropolis . Λέγεται ότι εμπνεύστηκε από τον Πύργο Giralda στη Σεβίλλη της Ισπανίας.

Ο πύργος του τρούλου περιείχε ένα φωτεινό φως για να λάμπει πάνω από τον κόλπο του Μαϊάμι, το οποίο θα εξυπηρετούσε τον πρακτικό σκοπό να ενεργεί ως φάρος, ενώ συμβολικά αναγγέλλει τη φώτιση που έφερε το Miami News & Metropolis στον υπόλοιπο κόσμο.

Όταν η εφημερίδα έπαψε να λειτουργεί μετά από 30 χρόνια αργότερα, το κτίριο έμεινε κενό για αρκετό καιρό. Όταν το καθεστώς Κάστρο ανέλαβε την εξουσία και οι πολιτικοί πρόσφυγες πλημμύρισαν τη Νότια Φλόριντα ψάχνοντας για μια νέα αρχή, ο πύργος αναλήφθηκε από την αμερικανική κυβέρνηση για να παρέχει υπηρεσίες στους μετανάστες. Περιείχε υπηρεσίες επεξεργασίας, βασικές ιατρικές και οδοντιατρικές υπηρεσίες, αρχεία σχετικά με συγγενείς που ήταν ήδη στις ΗΠΑ και βοήθεια για τους ανθρώπους που ξεκίνησαν μια νέα ζωή χωρίς τίποτα. Για πολλούς χιλιάδες μετανάστες, ο πύργος δεν προσέφερε τίποτα λιγότερο από την απελευθέρωσή του από τον Κάστρο και τις κακουχίες που η Κούβα είχε έρθει να τους δώσει. Δικαιολογημένα κέρδισε το όνομά της τότε του Freedom Tower.

Όταν οι υπηρεσίες για τους πρόσφυγες δεν ήταν πλέον απαραίτητες, ο Freedom Tower έκλεισε στα μέσα της δεκαετίας του '70. Αφού αγοράστηκε και πωλήθηκε πολλές φορές τα επόμενα χρόνια, το κτίριο έπεσε όλο και περισσότερο σε χαλάρωση. Ενώ πολλά από τα όμορφα αρχιτεκτονικά στοιχεία παρέμειναν, οι περιπλανώμενοι που χρησιμοποιούσαν τον πύργο σαν καταφύγιο είχαν μεταμορφώσει τον πύργο από ένα πράγμα ομορφιάς σε μια ερημιά από σπασμένα παράθυρα, γκράφιτι και βρωμιά.

Ακόμη χειρότερο, έγινε φανερό ότι το κτίριο ήταν σάπιο και ήταν δομικά αβλαβές. Μια ακατανόητη επένδυση, φαινόταν να μην είναι κανείς πρόθυμος να αναλάβει το έργο της αποκατάστασης.

Τέλος, το 1997, η ελπίδα ξεπήδησε από εκείνους που άγγιξε ο Πύργος της Ελευθερίας - η κουβανέζικη-αμερικανική κοινότητα. Ο Jorge Mas Canosa αγόρασε το κτίριο για 4,1 εκατομμύρια δολάρια. Χρησιμοποιώντας σκίτσα, σχέδια και ανεπιθύμητα στοιχεία, τέθηκαν σε εφαρμογή σχέδια για την αναδημιουργία του Πύργου της Ελευθερίας ακριβώς όπως ήταν στην δόξα του.

Σήμερα, ο πύργος χρησιμοποιείται ως μνημείο στις δοκιμές των κουβανών Αμερικανών στην Αμερική. Ο πρώτος όροφος είναι ένα δημόσιο μουσείο που περιγράφει στοιχεία όπως ανελκυστήρες σκαφών, ζωή στην προ-και μετά την Castro Κούβα και τις πρόοδοι που έκαναν οι Κουβανο-Αμερικανοί σε αυτή τη χώρα. Υπάρχει μια βιβλιοθήκη που περιέχει μια εξαντλητική συλλογή βιβλίων που γράφονται για την εγκατάλειψη της Κούβας και τη ζωή στην Αμερική. Τα παλιά γραφεία εφημερίδων μετατράπηκαν σε γραφεία για το Εθνικό Ίδρυμα Κουβανικής Αμερικής, ενώ αίθουσες συσκέψεων οργανώνονται για εκδηλώσεις, συνέδρια και πάρτι. Ο χώρος της βεράντας στον τελευταίο όροφο, ιδανικός για δεξιώσεις, έχει θέα στο κέντρο του Μαϊάμι, στον κόλπο του Μαϊάμι, στις λιμενικές εγκαταστάσεις, στην αρένα της American Airlines και στο προτεινόμενο Κέντρο Performing Arts.

Ο Πύργος της Ελευθερίας είναι ένα θαύμα όχι μόνο για την πλούσια ιστορία και τη δομική ομορφιά του, αλλά και για αυτό που συμβολίζει για τόσα πολλά στο Μαϊάμι σήμερα. Ευτυχώς, η αποκατάσταση έχει βεβαιώσει ότι θα είναι γύρω για πολλές γενιές να εκτιμήσουν και να απολαύσουν.