Ο Έλβις ήταν ρατσιστής;

Για αρκετές δεκαετίες μια φήμη επέμενε ότι ο Elvis Presley είπε κάποτε: "Το μόνο πράγμα που μπορούν να κάνουν οι νέγροι μου είναι να αγοράσω τα αρχεία μου και να λάμψουν τα παπούτσια μου". Το ίδιο το γεγονός ότι η φήμη έχει παραμείνει για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα είναι, για μερικούς ανθρώπους, απόδειξη της ακρίβειας της αξίωσης. Παρ 'όλα αυτά, συμπεραίνεται ότι ο Elvis σχεδόν σίγουρα ποτέ δεν έκανε τέτοια δήλωση.

Σύμφωνα με πολλές πηγές, αυτό το απόσπασμα δημοσιεύθηκε το 1957 σε ένα άρθρο του περιοδικού Sepia, το οποίο ανέφερε ότι φημολογήθηκε ότι ο Elvis έκανε αυτή τη δήλωση είτε σε εμφάνιση στη Βοστώνη είτε κατά την εμφάνισή του στο τηλεοπτικό πρόγραμμα "Person To Person".

Ωστόσο, εκείνη την εποχή, ο Elvis δεν είχε ούτε βρεθεί στη Βοστώνη ούτε εμφανίστηκε σε αυτή την τηλεοπτική εκπομπή.

Αργότερα το 1957, το περιοδικό JET Magazine δημοσίευσε ένα άρθρο με τίτλο «Η αλήθεια για την φήμη του Elvis Presley» και συνέντευξη στον ίδιο τον Elvis, ο οποίος τον αρνήθηκε και σύμφωνα με αυτό το άρθρο του Daily Beast είπε: «Ποτέ δεν είπα κάτι τέτοιο», ο χρόνος. "Και οι άνθρωποι που με γνωρίζουν ξέρουν ότι δεν θα το είχα πει."

Όχι μόνο είχε την πρώτη φορά που η φήμη εμφανίστηκε ποτέ στην εφημερίδα, αναφέρθηκε ως φήμη, αλλά οι περιστάσεις γύρω από τις φήμες αποδείχτηκαν αναληθείς. Επιπλέον, όλοι οι μαύροι φίλοι και συνεργάτες του Elvis ήρθαν στην υπεράσπιση του τραγουδιστή, υποστηρίζοντας ότι ποτέ δεν θα έκανε τέτοια παρατήρηση.

Από την άλλη πλευρά, η δυσφήμιση μιας μόνο παρατήρησης δεν εξηγεί με ακρίβεια τον Elvis Presley και την επιτυχία του μέσω της φυλής των φακών, του ρατσισμού ή της πολιτιστικής και φυλετικής οικειοποίησης. Είναι καλά τεκμηριωμένο ότι η ροκ μουσική ήταν προϊόν των νότιων ειδών μουσικής που αναπτύχθηκαν από μαύρους μουσικούς - μπλουζ, bluegrass, ευαγγέλιο και πολλά άλλα.

Είναι επίσης καλά τεκμηριωμένο ότι ο Έλβις πέρασε την παιδική του ηλικία βυθισμένη στη μαύρη κοινότητα, τόσο στη γενέτειρά του, του Tupelo, του Μισισιπή, και στο Μέμφις του Τενεσί.

Ότι αυτό το νέο είδος εξερράγη μόνο ως το αμερικανικό είδος πεμπτουσίας μόνο αφού λευκοί καλλιτέχνες όπως ο Elvis Presley και ο Carl Perkins ήταν σε θέση να καταγράψουν και να εμπορευθούν τη μουσική τους είναι μαρτυρία του συστήματος φυλετικής ανισότητας που υπήρχε στις ΗΠΑ στη δεκαετία του 1950 και συνεχίζεται σήμερα.

Για μια εις βάθος εξέταση της φήμης του ρατσισμού και γιατί είναι, κατά πάσα πιθανότητα, ψευδής, επισκεφθείτε αυτούς τους πόρους:

Για μια εις βάθος εξέταση του ρατσισμού που είναι εγγενής στην αμερικανική μουσική ιστορία, αυτό το άρθρο παρέχει προοπτική.

Περισσότερες Συχνές Ερωτήσεις Σχετικά με τον Elvis