Η κατάρα της Μέδουσας από την ελληνική μυθολογία

Τα ορνιθικά μαλλιά της Μέδουσας την ξεχωρίζουν από άλλους μυθικούς χαρακτήρες.

Η Μέδουσα είναι μία από τις πιο ασυνήθιστες θεϊκές μορφές της μυθολογίας της αρχαίας Ελλάδας. Ένα από ένα τρίο των αδελφών Γοργόν, η Μέδουσα ήταν η μοναδική αδερφή που δεν ήταν αθάνατη. Είναι φημισμένη για τα φίδια που μοιάζουν με φιδάκια και το βλέμμα της, που μετατρέπει τους ανθρώπους που την βλέπουν στην πέτρα.

Η κατάρα

Ο μύθος δηλώνει ότι η Μέδουσα ήταν κάποτε μια όμορφη ιερή ιεροσύνη της Αθηνάς, η οποία είχε καταραστεί για να σπάσει τον όρκο της αθλιότητάς της. Δεν θεωρείται θεά ή ολυμπιονίκης , αλλά μερικές παραλλαγές στον θρύλο της λένε ότι συνειδητοποίησε με μία.

Όταν η Μέδουσα είχε μια υπόθεση με τον θεό Ποσειδών , η Αθηνά την τιμωρούσε. Έστρεψε τη Μέδουσα σε μια θλιβερή αγκάθια, κάνοντας τα μαλλιά της σε φτερά φίδια και το δέρμα της μετατράπηκε σε πρασινωπό χρώμα. Όποιος κλείνει το βλέμμα με τη Μέδουσα μετατράπηκε σε πέτρα.

Ο ήρωας Περσέας στάλθηκε σε μια προσπάθεια να σκοτώσει τη Μέδουσα. Ήταν σε θέση να νικήσει τον Γοργόνα με την αποκοπή από το κεφάλι του, την οποία κατάφερε να κάνει με την καταπολέμηση της αντανάκλασης στην πολύ γυαλισμένη ασπίδα του. Στη συνέχεια χρησιμοποίησε το κεφάλι της ως όπλο για να μετατρέψει τους εχθρούς σε πέτρα. Μια εικόνα του κεφαλιού της Μέδουσας τοποθετήθηκε στην πανοπλία της Αθηνάς ή απεικονίστηκε στην ασπίδα της.

Η Γραμμή της Μέδουσας

Μια από τις τρεις αδελφές Gorgon, η Μέδουσα ήταν η μόνη που δεν ήταν αθάνατη. Οι άλλες δύο αδελφές ήταν το Stheno και το Euryale. Η Γαία λέγεται μερικές φορές ότι είναι η μητέρα της Μέδουσας. άλλες πηγές αναφέρουν τις πρώιμες θαλασσικές θεότητες Phorcys και Ceto ως γονείς του τρίτου Γοργόνων. Πιστεύεται γενικά ότι γεννήθηκε στη θάλασσα.

Ο Έλληνας ποιητής Ησίοδος έγραψε ότι η Μέδουσα ζούσε κοντά στους Εσπερίδες στον Δυτικό Ωκεανό κοντά στον Σαρπηδόνα. Ο Ηρόδοτος, ιστορικός, δήλωσε ότι το σπίτι της ήταν η Λιβύη.

Είναι γενικά θεωρείται άγαμος, αν και έμεινε με τον Ποσειδώνα. Ένας λογαριασμός λέει ότι παντρεύτηκε τον Περσέα. Ως αποτέλεσμα της συζυγικής σχέσης με τον Ποσειδώνα, λέγεται ότι έχει γεννήσει τον Πήγασο , το φτερωτό άλογο, και τον Χρυσαόρ, τον ήρωα του χρυσού σπαθιού.

Μερικοί λογαριασμοί ανέφεραν ότι τα δυο της ωοτοκίας είχαν ξεπηδήσει από το κομμένο κεφάλι της.

Μέδουσα στο Temple Lore

Στην αρχαιότητα δεν είχε γνωστούς ναούς. Λέγεται ότι ο ναός της Άρτεμης στην Κέρκυρα απεικονίζει την Μέδουσα σε αρχαϊκή μορφή. Εμφανίζεται ως σύμβολο της γονιμότητας που είναι ντυμένος με μια ζώνη από συνωστισμένα φίδια.

Στη σύγχρονη εποχή, η σκαλιστή της εικόνα κοσμεί έναν βράχο από την ακτή της δημοφιλούς Red Beach έξω από τα Μάταλα της Κρήτης. Επίσης, η σημαία και το έμβλημα της Σικελίας παρουσιάζουν το κεφάλι της.

Μέδουσα στην τέχνη και τα γραπτά έργα

Σε όλη την αρχαία Ελλάδα υπάρχουν αρκετές αναφορές στο μύθο της Μέδουσας από τους αρχαίους Έλληνες συγγραφείς Υγίνους, Ησίοδο, Αισχύλο, Διονύσιο Σκυθορράκι, Ηρόδοτο και Ρωμαίους συγγραφείς Όβιντ και Πίνταρ. Όταν απεικονίζεται στην τέχνη, συνήθως εμφανίζεται μόνο το κεφάλι της. Έχει ένα ευρύ πρόσωπο, μερικές φορές με χαυλιόδοντες, και φίδια για τα μαλλιά. Σε μερικές εικόνες, έχει κυνόδοντες, διχαλωτή γλώσσα και διογκωμένα μάτια.

Ενώ η Medusa θεωρείται συνήθως άσχημη, ένας μύθος δηλώνει ότι ήταν η μεγάλη της ομορφιά, όχι η ασχήμια της, που παραλύσει όλους τους παρατηρητές. Η "τερατώδης" μορφή της πιστεύεται από μερικούς μελετητές ότι αντιπροσωπεύουν ένα μερικώς αποσυντιθέμενο ανθρώπινο κρανίο με τα δόντια να αρχίζουν να δείχνουν μέσα από τα φθίνει τα χείλη.

Η εικόνα της Μέδουσας θεωρήθηκε προστατευτική.

Τα αρχαία αγάλματα, οι μπρούτζινες ασπίδες και τα αγγεία έχουν απεικονίσεις της Μέδουσας. Οι διάσημοι καλλιτέχνες που έχουν εμπνευστεί από την Μέδουσα και την ηρωική ιστορία του Περσέα περιλαμβάνουν τους Λεονάρντο ντα Βίντσι, τον Μπενβεντό Κιτίνι, τον Πέτρο Παύλο Ρούμπενς, τον Γιαλορεντζό Μπερνίνι, τον Πάμπλο Πικάσο, τον Αυγούστ Ρούντεν και τον Σαλβαδόρ Ντάλι.

Μέδουσα στον ποπ πολιτισμό

Η εικόνα της Μεδούσας με φιδωτό κεφάλι, είναι απολύτως αναγνωρίσιμη στη λαϊκή κουλτούρα. Ο μύθος της Μέδουσας απολάμβανε μια αναγέννηση, καθώς η ιστορία παρουσιάστηκε στις ταινίες "Σύγκρουση των Τιτάνων" το 1981 και το 2010 και "Percy Jackson and the Olympians", επίσης το 2010, όπου η Medusa απεικονίζεται από την ηθοποιό Uma Thurman.

Εκτός από την ασημένια οθόνη, η μυθική φιγούρα εμφανίζεται ως χαρακτήρας στην τηλεόραση, στα βιβλία, στα κινούμενα σχέδια, στα βιντεοπαιχνίδια, στα παιχνίδια ρόλων, συνήθως ως ανταγωνιστές. Επίσης, ο χαρακτήρας έχει αναμνησθεί σε τραγούδι από UB40, Annie Lennox, και το συγκρότημα Anthrax.

Το σύμβολο του σχεδιαστή και της εικονικής μόδας Versace είναι ένα κεφάλι Medusa. Σύμφωνα με το design house, επιλέχθηκε επειδή αντιπροσωπεύει την ομορφιά, την τέχνη και τη φιλοσοφία.