Πότε είναι η Ελληνική Πεντηκοστή και πώς γιορτάζεται;

Η Πεντηκοστή στην Ελλάδα συμβαίνει πενήντα μέρες μετά την Κυριακή του Πάσχα . Το 2018, είναι η Κυριακή 27 Μαΐου. Αλλά ενώ για την Καθολική Εκκλησία και άλλες δυτικές χριστιανικές ονομασίες είναι ένα ευχάριστο αλλά σχετικά ήσυχο, Κυριακάτικο γεγονός, στις ελληνορθόδοξες εκκλησίες είναι μια τριήμερη θρησκευτική γιορτή. Είναι επίσης μια δικαιολογία για πολλές κοσμικές εκδηλώσεις και για μια τριήμερη απόδραση για πολλές ελληνικές οικογένειες.

Εάν ταξιδεύετε για διακοπές νησιού, κατά τη διάρκεια της Πεντηκοστής, αναμένετε να συναντήσετε πολλούς Έλληνες της πόλης και της ηπειρωτικής Ελλάδας στις διακοπές τους.

Μερικοί βλέπουν την Πεντηκοστή ως ένα δεύτερο Πάσχα. Αλλά ενώ το Πάσχα, από θρησκευτική άποψη, χαρακτηρίζεται από αρκετές ημέρες επίσημης λατρείας που ακολουθείται από εορτασμό της ανάστασης του Χριστού την Κυριακή του Πάσχα, η Πεντηκοστή είναι ένα πάρτι, από την αρχή μέχρι το τέλος. Δεν είναι πραγματικά απαραίτητο να γνωρίζετε όλο το υπόβαθρο για το λόγο αυτό, αλλά ακόμη και αν δεν είστε θρησκευόμενοι, βοηθά να γνωρίζετε την ιστορία της Πεντηκοστής για να καταλάβετε γιατί είναι μια τέτοια χαρούμενη περίσταση.

Γλώσσες της φωτιάς

Στη βιβλική ιστορία, 50 ημέρες μετά την Ανάσταση (ή επτά Κυριακές στο ημερολόγιο της εκκλησίας), το Άγιο Πνεύμα κατεβαίνει στους αποστόλους και την εκκλησία της Ιερουσαλήμ. Αυτό συνέβη κατά τη διάρκεια της εβραϊκής γιορτής του Shavuot, μια γιορτή της δολοφονίας των Δέκα Εντολών στον Μωυσή στο Όρος Sinai.

Οι Εβραίοι ταξίδευαν μεγάλες αποστάσεις στο Ναό της Ιερουσαλήμ για να παρακολουθήσουν αυτό το φεστιβάλ - έτσι υπήρχαν άνθρωποι από όλο τον αρχαίο κόσμο, μιλώντας διαφορετικές γλώσσες και διαλέκτους, συγκεντρωμένοι.

Καθώς οι απόστολοι ανακατεύονται με αυτό το πλήθος, οι ιστορίες του ευαγγελίου αναφέρουν ότι το Άγιο Πνεύμα κατέβηκε πάνω τους ως γλώσσες φωτιάς, επιτρέποντάς τους να κηρύξουν στα συγκεντρωμένα πλήθη, μιλώντας σε κάθε άτομο σε μια γλώσσα που μπορούσε να καταλάβει.

Είναι πιθανό ότι η παράδοση της "ομιλίας σε γλώσσες", που ασκείται από μερικές χριστιανικές εκκλησίες, προέκυψε από αυτή την ιστορία.

Η λέξη Πεντηκοστή προέρχεται από την ελληνική λέξη pentekostos που σημαίνει - μαντέψτε τι - πεντηκοστή ημέρα. Θεωρείται τα γενέθλια της χριστιανικής εκκλησίας για δύο λόγους. Πρώτον, η κάθοδος του Αγίου Πνεύματος ολοκλήρωσε την Τριάδα - τον Πατέρα, τον Υιό και το Άγιο Πνεύμα - τη βάση της χριστιανικής θεολογίας. Δεύτερον, ήταν η πρώτη φορά που οι απόστολοι άρχισαν να διαδίδουν την πίστη τους πέρα ​​από τη μικρή τους ομάδα οπαδών της Ιερουσαλήμ.

Γιορτάζοντας τα Γενέθλια της Εκκλησίας

Οι εορτασμοί για την Πεντηκοστή ξεκινούν την Παρασκευή ή το Σάββατο πριν από την ίδια την ημέρα. Η Κυριακή είναι επίσης γνωστή ως Τριάδα Κυριακή. Οι δημόσιοι εορτασμοί, που τείνουν να είναι τοπικοί και εκκλησιαστικοί - οι τοπικές εκθέσεις, για παράδειγμα, πραγματοποιούνται το Σάββατο. Οι μεγαλύτερες εκκλησίες σε μια συγκεκριμένη περιοχή θα κατέχουν συχνά τα μεγαλύτερα και πιο πολύχρωμα φεστιβάλ.

Δεν υπάρχουν εορταστικά τρόφιμα ειδικά για την Πεντηκοστή, αλλά η γιορτή και η επιείκεια είναι η τάξη της ημέρας. Ως μία από τις "μεγάλες γιορτές" του ημερολογίου, είναι μια περίοδος κατά την οποία η θρησκευτική νηστεία όχι μόνο αποθαρρύνεται, είναι στην πραγματικότητα απαγορευμένη. Τα γλυκά και τα πιάτα που διατηρούν οι Έλληνες για ειδικές περιστάσεις είναι διαθέσιμα σε αφθονία.

Κάποιοι μπορεί να σας προσφέρουν κουραμπιέδες , ένα κουλουράκι που χύνεται σε σκόνη και κανέλα σε σκόνη και λουκουμάδες ή ελληνικά μελιτώματα, μικρά, γλυκά ντόνατς. Αν παρευρεθείτε σε υπηρεσία εκκλησίας, μπορεί να σας προσφερθεί κολίβα. Πρόκειται για ένα πιάτο από βραστά σιτηρά ή μούρα σίτου, μπαχαρικά σε επίπεδη καλάθια και διακοσμημένα με ζάχαρη και καρύδια. Συνήθως σερβίρονται σε υπηρεσίες κηδειών και μνημείων για τους νεκρούς, μεταφέρονται επίσης μέσω της εκκλησίας στο τέλος των υπηρεσιών της Πεντηκοστής.

Πρακτικά θέματα

Στην Αθήνα και στις μεγαλύτερες πόλεις της Ελλάδας, τα περισσότερα καταστήματα θα κλείσουν την Κυριακή. Στα ελληνικά νησιά και στις περιοχές των θέρετρων είναι πιο πιθανό να είναι ανοιχτά γιατί πολλοί Έλληνες τους επισκέπτονται για μικρά διαλείμματα διακοπών. Η Δευτέρα που ακολουθεί την Πεντηκοστή, γνωστή ως Αγίου Πνεύματος ή Ημέρα του Αγίου Πνεύματος, είναι επίσης νόμιμη εορτή στην Ελλάδα και, όπως και τις Δευτέρες διακοπές σε ολόκληρο τον δυτικό κόσμο σήμερα, έχει γίνει η ώρα για ψώνια των πωλήσεων.

Τα σχολεία και πολλές επιχειρήσεις είναι κλειστά, αλλά τα καταστήματα, τα εστιατόρια και οι καφετέριες είναι ανοικτά για επαγγελματικούς λόγους.

Αν ταξιδεύετε, καλό είναι να ελέγξετε τα δρομολόγια τοπικών μεταφορών και πορθμείων. Τα δρομολόγια πορθμείων μπορούν να επεκταθούν για να φιλοξενήσουν τους ταξιδιώτες της Πεντηκοστής. Ωστόσο, οι τοπικές, αστικές συγκοινωνίες - οι υπηρεσίες του μετρό της Αθήνας και των τοπικών λεωφορείων - εκτελούν τα κυριακά τους δρομολόγια καθ '

Σχεδιασμός για την Πεντηκοστή

Οι Ορθόδοξες Εκκλησίες της Ελλάδας και της Ανατολικής Ευρώπης χρησιμοποιούν το ιουλιανό ημερολόγιο, το οποίο είναι ελαφρώς διαφορετικό από το Γρηγοριανό ημερολόγιο που χρησιμοποιείται στα δυτικά. Στην πράξη, η Ελληνική Πεντηκοστή εμφανίζεται περίπου μια εβδομάδα μετά την γιορτή της στις δυτικές εκκλησίες. Αυτές οι ημερομηνίες της Πεντηκοστής θα σας βοηθήσουν να σχεδιάσετε: